Pinova vila Zrenjanin OTETO-PROKLETO

ha ha ha... a mod sam samo na fotografiji .. tacnije ja sluzim recimo samo da kritikujem fotke, i one jako lose brisem.... a moz slobodno da ***** sve po spisku znas gde zivim... ako ne znas 9. januara 1, stan broj 8. na interfonu zvoni Bartolovic. Zatvorili nam redakciju pa nemam sta da radi slobodno navrati.

kako ne znas gde je pinova vila *** ??? kako da ti objasnim ... ako znas gde je hamburgerija 015 tako nesto ... ma ovako .. ides sa nadvoznjaka od bagljasa prema gradu, i samo ides pravo pratis put.. prodjes prvu , drugu (kod novih pijaca) prodjes trecu (gde je neka kafana sa leve strane na uglu) i na cetvrtoj ti je pinova vila. Tu gde elemirci cekaju bus. I melencani mislim...

magistralom od buske prema bagljasu, prvi cosak posle cara dusana :)

pinova vila
---------------| ive lole ribara ? |-----------------------| cara dusana |
magistrala magistrala magistrala magistrala magistrala
---------------| ive lole ribara ? |-----------------------| cara dusana |

a za spiskove i kama sutru imate pm :)

Samo da dodam, za neverne Tome
U Pinovoj vili "nikada nije bilo lezecih pacijenata".
ATD je suzio iskljucivo u diagnosticke i administrativne svrhe (kartoteka - otuda i kartoni pacijenta). Moja majka je ceo svoj radni vek provela bas u tom ATD-u. Lezeci pacijenti su iz bolnice dovozeni kolicima na rengen i to samo kada je bolnicki bio u kvaru. Mnogo puta sam bio u vili. Steta bi bilo da se srusi. Najbolje bi bilo da se vlasnici obestete, a vila uredi o trosku drzave i u nju smesti neki muzej ili tako nesto.

Pazi ovako, ja sam rodjen 1964, do 1969 sam radnim danima bio kod babe u dr. Jovana Cvijica odmah iza Pinove vile. Moja majka je otisla u penziju iz ATD-a neposredno pred preseljenje u novi dispanzer u krugu Plucne Bolnice. Mogao bih sad napamet da ti kazem za cega je koja prostorija bila namenjena. U prizemlju velika prostorija koja gleda na Ive Lole Ribara (levo od ulaza) je bila namenjena patronaznoj sluzbi, odmah iz nje se prolazilo do saltera za prijem. Preko puta je bila kartoteka (desno od ulaza) i iz ne se ulazilo u malu ordinaciju. Veliki centralni hol je bio cekaonica, ako se prodje holom pravo od ulaza dolazilo se do rengena (dve prostorije), i dalje se islo prema izlazu u dvoriste sa druge stane pa odatle u bolnicu (sada je to presekla magistrala). Gore na spratu je bila laboratorija, spirometrija i kancelarija direktora ATD-a. U dvoristu mala zgrada je bila racunovodstvo. Sve sam ih prosao i dobro se secam, kao klincu najzanimljivije mi je bilo da sedim u kartoteci i lupam pecate. A visio sam tamo nezna se. Moguce je da se gospodja koju ste intervijuisali zabunila, pacijenti su obicno dolazili u ATD na pregled i onda ukoliko je bilo urgentno prebacivani u bolnicu kroz dvoriste. Uostalom nije to tako velika zgrada pa da u njoj moze da bude mesta za lezece pacijente.

Dule, Đavo je u pravu, moj otac je lekar u plućnoj bolnici, i radio je tamo dok je ATD postojao. U Pinovoj vili dakle nije bilo ležećih pacijenata, bila je laboratorija i rentgen sala. Seća se da su žene koje su radile u laboratoriji dolazile rano ujutru (po mraku) u bolnicu (gde je sada) kroz nekadašnji parkić, da vade krv "ležećim" bolesnicima, i da su delovali kao neki vampiri u onim lelujavim mantilima. Tako su ih i zvali... :)

Samo da se dogovorimo: ležeći bolesnik je onaj koji ostaje na višednevnom lečenju (ponekad i višemesečnom), a ne onaj koji odleži pre podne u jednom krevetu. Čisto da ne bude nesporazuma.

Pozdrav svima, nova sam na forumu, a i u Zrenjaninu. Zelela sam da saznam vise o znamenitostima ovog lepog grada, o "Mostu na suvom", Spiritani, Pinovoj vili.... Sve me to jako zanima i volela bih kada bi mi neko rekao malo vise o tome. Ovde sam procitala mnogo toga zanimljivog i zaista mi je drago sto je neko zapoceo pricu o ovome. Zelela sam da posetim Pinovu vilu, ali slike su pomalo zastrasujuce. Stanujem na Bagljasu i svaki dan sam prolazila pored Spiritane kod jezera, ali sam procitala na internetu da je prosle godine tamo pronadjen les koji je tamo stajao neotkriven 2 meseca. Da li neko zna nesto vise o tome? Ovde sam tek mesec dana, ali mogu da kazem da mi se jako dopada sve sto sam imala priliku da vidim za ovo kratko vreme. Nadam se da ce mi se neko javiti. Pozdrav.

naslov1copy-1.jpg

Zrenjanin, ulica Ive Lole Ribara broj 13 (i broj nesto govori).Ukleta ili ne???

Pinova vila,sagradjena je 1894. godine.Zamak u francuskom stilu,sagradio je budimpestanski arhitekta Laslo Djalush .Gradjevinu je podigao Leon Shtegervald,a dve godine kasnije vilu je kupio Ferenc Danijel u cijem je vlasnistvu bila do 1919.godine.Tada je kupuje izvesni Marko Bakalich.

U medjuvremenu,vila postaje vlasnistvo udruzenja zemljoradnika,trgovaca i industrijalaca.Shesti vlasnik ove velelepne gradjevine bio je geometar Paja Pin,1928.godine pod cijim imenom je i danas poznata.1943. nemacki okupatori su iselili porodicu Pin i od tada vila je promenila mnoge vlasnike,a medju njima i danasnji SUP.

PTICE0158-1.jpg

SPOLJ6675-1.jpg

spoljasnhi6-1.jpg

spoljashni30-1.jpg

Spoljashnji1-1.jpg

spoljashni4-1.jpg

spoljashni3-1.jpg

spoljashni2-1.jpg

Ova gradjevina-po istoricarima i umetnicima,definise se kao kombinacija romantizma i secesije sa primesama gotike.Savrsenstvu su doprinele kule sa kupastim krovom i blago zakrivljenom strehom.Posle privatnog vlasnistva,sluzila je u razne svrhe:Sluzila je zdravstvu-1964. godine u ovoj zgradi bio je smesten Higijenski zavod,a 1967. u vilu se useljava i ATD (antituberkulozni dispanzer).Pocetkom devedesetih godina iseljavaju se medicinari i vila dobija nove, mnogobrojne stanovnike.Od kada je pala pod vlasnistvo drzave,smisao joj se ogleda u divljoj deponiji,javnom,gradskom toaletu na otvorenom,i kao idealno mesto za narkomaniju,okupljanje sektasa,orgijasa i kao dom za beskucnike koji za svog zivota nisu obezbedili sebi krov nad glavom.

KROVADGLAVU3-1.jpg

KROVNADGLAVY-1.jpg

Bez obzira odakle dolazite i kuda idete,ne mozete,a da je ne vidite-napustena,oronula,razvaljenih vrata i razbijenih prozora,Pinova vila postaje ogledalo nemara i unistenja.A lepa je...Iako je od nje malo ostalo.
Od detalja koji su krasili vilu,malo toga se jos moze videti.Raskosno drveno stepeniste unisteno je malo po malo zahvaljujuci beskucnicima koji su ih,zajedno sa podom koristili kao ogrev za zimu.Od kamina koji je,predpostavljamo,ranije bio lepsi,ostao je samo kostur koji se moze nadograditi samo u masti gledaoca(inace,bio je zelene boje sto se moze videti na par preostalih plocica).

KAMIN-1.jpg

Sam ulazak u vilu podseca na zonu sumraka-grmlje,siblje okiceno djubretom ***

UZA-1.jpg

sa kapijom kojoj malo fali da se srusi.Ranije fascinantna-danas zastrasujuca.
Kada su izvesni umetnici resili da ozive ovo zdanje,napravili su izlozbu i nazvali je :"Muzej destrukcije" .Na zidovima se mogu naci objasnjenja i "uputstva " za koriscenje prostora. ***
UPUP-1.jpg

DEMON3-1.jpg

DEMON-1.jpg

BUDI-1.jpg

BLODD-1.jpg

Iako nije preporucljiv silazak u podrum ***

NEPREPO-1.jpg

PODRUM-1.jpg

mi smo ipak usli da bismo Vam docarali trenutnu " sliku" ovog dela zgrade.***

PODRUM2-1.jpg

SADA-1.jpg

SAA-1.jpg

PODRUM22-1.jpg

NOZH-1.jpg

Iznenada,zaprepastio nas je prizor paucinaste mase smestene na kamenoj ploci ***

PLOCA-1.jpg

Bio je to mali pas,sklupcan u uglu,promrzao ko zna kad i onako mrtav,lezao je sirom otvorenih usta,verovatno jos uvek u potrazi za hranom ***

KERE-1.jpg

Stara kotlarnica koja je grejala vilu (nije sluzila za spaljivanje leseva,kako mnogi kazu-ljudsko telo NE MOZE da stane unutra)sada samo stoji i skuplja prasinu koje ima i previse. ***

PECCC-1.jpg

PEC-1.jpg

Na nase razocarenje,nismo nasli grobnice,nismo culi zvuke klavira i violine niti obrise pluca koji lebde iznad zgrade,ali ona kao sama pojava deluje dovoljno jezivo da nam je laknulo kad smo izasli odatle.
Na tavanu smo pronasli fascikle iz vremena kada je vila bila plucna bolnica...***

ovo su ostale slika ... ima ih puno postavicu ih vremenom...

FASCIKLA-1.jpg

FAS-1.jpg

neshto nalik bunaru

BUNAR-1.jpg

AA2-1.jpg

AAAAA1-1.jpg

AAAAA-1.jpg

AA1-1.jpg

2332-1.jpg

AA-1.jpg

11AA-1.jpg

11AAAA-1.jpg

na tavanu

ASAA-1.jpg

TAVAN-1.jpg

to je to za sad:D

Вила је поседовала етажно грејање , по речима Маркове супруге Марије Бакалић , рођене Еремић , која је наравно живела у тој вили.

Гроф Чекоњић се ружно понео према свом пријатељу Марку Бакалић, неврати дуг банци, и деди Марку оде вила ... ко му је крив кад је био жирант ... У осталом , и онако би му је комунисти одузели, као сто су одузели све оно што је преостало ...

Poslednja izmena od moderatora:
Пинова или Данијелова вила је била у власништву мог деде Марка Бакалић који је вилу купио и са породицом живео од 1919. до 1922. године . Био је жирант Грофу Чекоњићу , а наступи време рецесије, Чекоњић не враћа дуг банци, а жирант је морао и тако Марко Бакалић буде принуђен да вилу да банци и пресели се са породицом на породично имање у Бачки Мартонош. Марко Бакалић био је велепоседник, гроф по звању, један од оснивача покрета за ослобођење Војводине од Аустроугарске Вила је имала етажно грејање, ма у фулу и за оно и за ово време . Поседујемо неколико уметничких слика из тог времена , па и слику виле где се на јарболу вијори Србска застава - насликао Peteki Kovač
1919.године

Možda je kasno, a možda i nije...evo podataka o akcijama u okviru projekta ''Muzej Destrukcije'' http://www.uazrenjanin.com/programi/muzejdestrukcije.html

(To su samo izveštaji sa umetničkih akcija, o pokušajima i naporima ''odbora za spašavanje Pinove Vile'' pisao sam u časopisu ''Ulaznica'' 2007. godine...i pouzdano Vam kažem, nisu u pitanju ni pravne ni vlasničke komplikacije, samo nedostatak dobre volje i osećaja ''nadležnih'' za opšti interes)

Pozdrav svima!

ja imam 9 godina i sa mojim drugovima sam isao u pinovu vilu.jel vidite na 2 slici levo na 1 spratu prozore?mi smo usli u tu prostoriju gde su prozori bila zagradjeni daskama i unutar sobe su bili pentagrami,jedna kanta sa 2 krsta unutra a oko kante su bile tegle pune mrtvih pacova.mom drugu se smucilo i svi smo pobegli napolje i kad smo izasli bilo mu je bolje.posle toga se vise nismo vracali unutra

Back