🐷 svinjska mast , da li je koristite ?

Sjećam se za vrijeme rata kad sam prvi put otišla dole da se prestavim familiji u koju sam se udala u magazi 10 lonaca ravni puni masti

Niko nije htio mast svi su maštali o suncokretovom ulju, a mast se bacala i opet se topila za vrijeme svinjokolja

Sad sam bila sa drugaricom dole, ona je spanjolka i pita le da li imamo svinjske masti da ponese teglicu , peče kao neke tradicionalne božićne kolačiće i potrebna joj mast

Da li koristite svinjsku mast ?

Prednosti svinjske masti u umerenim količinama:

- Vredan izvor energije: Kao mast, svinjska mast je važan izvor energije za telo.
- Jednostruko nezasićene masne kiseline: Svinjska mast sadrži visok udeo jednostruko nezasićenih masnih kiselina (npr. Omega-9), koje su dobre za zdravlje srca.
- Višestruko nezasićene masne kiseline: Pruža takođe Omega-3 i Omega-6 masne kiseline, koje su važne za telo.
- Povoljnija od drugih masti: U poređenju sa puterom i kokosovom masti, svinjska mast ima bolju sastav masnih kiselina.
- Ukus: Mast je važan nosilac ukusa u kuhinji i može poboljšati ukusnost jela.

Pogledajte prilog 1795623
Maslinovo ulje i izričito svinjsku mast,,domacu jos bolje.
Teko čoveka izmedju ostalog je od masti a ne od ulja..

I meni je smetala mast u ono vreme kada se većinom spremalo na masti .
Bitno je da ne stave salo i "potrbusinu" kad tope mast , onda niti moze da užegne niti smrdi .
Ali retko to ko radi , da se ne baci .
Kod mene je samo stvar navike. A i ne kuvam tako cesto.
Inace, moja majka kupuje tu mast, tako da stvarno nisam upucena u nacin izrade iste.

obavezno i u kuhinji na vruc hleb :)

uzimam od coveka svinje sa tamisa.
cele godine vrsljaju po ritovima. jedu sta stignu
to su sorte sparene sve i svasta
450 dinara je kilo bele slanine za cvarke
u sezoni redovno pecem svoju mast iz svezeg, a preko leta iz zamrzivaca

moze se reci da na mesecnom nivou przim oko 1.5-2 litara masti i svezi svartzi pride :cool:

Kako praviš čvarke?

Koristim mast za sva prženja/pečenja, neuporediv ukus hrane, a i zdravija je svakako.

Znaš šta je najsladja stvar? Kod nas se vruća mast sipala u metalne lonce i kad se stegne ide u podrum. Na dnu se natalože ostaci od čvaraka i kad se dodje do dna onda se to sakupi u staklenu teglu i maže se na domaći hleb.

Mljac, osećam miris i ukus od samog opisa.

Još kad je svinjokolj tamo negde oko 29-og novembra kod mojih u Bačkoj pa dok se ja probudim, a ono vrući čvarci još u kazanu, a sitnež se peče u talandari :balavi: nema ukusnijeg.

Za ultimativno preživljavanje ili težak rad ovo je najbolje što možeš da pojedeš - mast na domaćem hlebu od celog crna i crni luk.

I aleva paprika odozgo, zaboravio si :jede:

Kad nas baba nahrani k'o prasiće, hleb , mast i aleva, trčimo po celi dan i niko ne zakera , a odrasli se krste i levom i desnom svojim nejedima kako samo mljackaju bez prigovora, e to nema cenu.

Jedva čekam da dodjem kući da vidim da li još uvek ima bar sličan ukus...mast i hleb.

Kod vas su čvarci ko pesnica .

Ko te to prevario :D
Čvarčići k'o klikerčići, hrskavi, mesnomasni i potaman, bolan bi ga jeo :okok:

Prošle nedelje kupim u Maxiju duvan čvarke, pakovanje od 200 gr, ušla gladna posle posla, inače ne bih.
To je toliko nejestivo i otužno da se mislim da li da ponudim komšijskom mačku, a da se ne uvredi :np:

Back