Pice i kakve volite

Burato, picerijica u Đenovi...200m od Kolumbove vile..

A nije loša, odlična je, prava Napuljska pizza. Michele.

Jedoh i Rimsku. Skoro. Isto vrlo ukusna. Bliže našoj recepturi...

Mi pravimo drugačije, volim i te.

Da pravim, testo još nisam. I sve je do podloge, i dodataka...

Kada uzimam u piceriji, prvi izbor mi je stara dobra kaprićoza. Na drugom mestu je ona sa kulenom.

A kad je sâm pravim (sa gotovom podlogom, pošto nju ne znam da umesim), obično pravim vezuvio. Znači isto kao kaprićoza samo bez pečuraka jer njih takoreći nikad nemamo u kući (i bez maslina, iz istog razloga). Najpre namažem podlogu margarinom da pica bude sočnija i ukusnija (trik kome me je pokojni deda naučio), zatim ide šunka, pa kečap, pa sve to lepo pospem origanom, i na kraju narendam kačkavalj. Još ako se testo ispeče kako treba i ne bude malo tvrdo kao što nekad zna da bude... nema bolje. 😋

Pravim često picu i moja djeca je obožavaju. Tijesto pustim sat da odstoji, ide pasata sa bosiljkom, ribani sir, gljive, suho meso, origano... Pečem je na 300 stepeni ali skroz podignem do gornjeg grijača, nakon 9 minuta pečenja gotova je sa gornje strane e onda koristim mali trik tako što je stavim na plamenik jednu minutu da dobije baš onu zagorenu donju koricu.
ne sumnjam da je pica dobro ispečena i na način koji si opisala, ali po pravilu pica se peče "od dole"... kada se peče u tradicionalnoj pizza-peći na drva, pica "leži" na donjoj ploči..

Holzofen-C.jpg

jedini način da takav postupak simuliraš u kućnim uslovima je ds picu pečeš na način potpuno suprotno od tvog postupka... da pleh stavis na najnižu visinu i pustiš samo donji grejač na max. temperaturu, eventualno ako je moguća kombinacija na tvojoj rerni donji grejač+ventilator... kod mene ima takav mod pečenja (simens rerna, a verovatno imaju i kod drugih).

e66a37cb-07b3-4a2e-ae54-06de7dd3d7e7._CR0,0,300,300_PT0_SX300__.png
MCIM02408315_171025_TDV_coolStart_RGB.jpg

i posto verovatno nemaš kod kuće onu "lopatu za pizzu" kao što imaju u picerijama/pekarama, možeš da improvizujes tako sto picu pripremis na papiru za pečenje i sa sve papirom je pomocu neke velike daske ili drugog pleha okrenuog naopako (u svakom slučaju nešto što nema ivicu, tako da može lako da "sklizne") stavis na već "užareni" pleh koji se ugrejao u rerni na max. temperaturu.
za nekih 5-6 min. ce pica biti gotova. ovo je za kućne uslove nešto najpribližnije postupku pečenja pizze u pica-peći. pokušaj.... iznenadi se rezultatom ;)

Back