Photoshop efekti da ili ne ?

Ako kapiras fotografiju kao umetnost, onda se ovo pitanje malo komplikuje.
Uporedite npr. neke stare filmove i njihove rimejkove sa poboljsanim efektima.
Uradjena fotka moze vise da fascinira, ali i da nas ostavi praznim cim prodje fascinacija, dok jedna fenomenalna obicna fotka moze da ima "dusu" i da nas osvoji za sva vremena. Ja sam u sustini protivnik pukog profesionalizma. Tako nastaju zanatlije, a ne umetnici. Naravno, ovo prvo treba i mora da postoji, photoshop treba da se koristi. A sad koliko i koja je svrha, to je drugo pitanje. :razz:

sto se mene tice, photoshop u digitalnoj fotografiji je isto sto i proces razvijanja u 'obicnoj'....
isto kao sto onaj sto razvija sliku doda malo vise ove ili one kiseline, ja tako povecam ili smanjim kontrast..
dakle PS nikako ne moze da unisti umetnicki 'dojam' fotografije, vec samo da ga poboljsa :)

divlja:
Ako kapiras fotografiju kao umetnost, onda se ovo pitanje malo komplikuje.
Uporedite npr. neke stare filmove i njihove rimejkove sa poboljsanim efektima.
Uradjena fotka moze vise da fascinira, ali i da nas ostavi praznim cim prodje fascinacija, dok jedna fenomenalna obicna fotka moze da ima "dusu" i da nas osvoji za sva vremena. Ja sam u sustini protivnik pukog profesionalizma. Tako nastaju zanatlije, a ne umetnici. Naravno, ovo prvo treba i mora da postoji, photoshop treba da se koristi. A sad koliko i koja je svrha, to je drugo pitanje. :razz:
Mnogo mi se dopada ovo misljenje.

Obersturmfuehrer:
sto se mene tice, photoshop u digitalnoj fotografiji je isto sto i proces razvijanja u 'obicnoj'....
isto kao sto onaj sto razvija sliku doda malo vise ove ili one kiseline, ja tako povecam ili smanjim kontrast..
dakle PS nikako ne moze da unisti umetnicki 'dojam' fotografije, vec samo da ga poboljsa :)

киселине :confused:

добро, то је давна прошлост па су зато киселине у игри :)

сад озбиљно у вези са тим развијањем, посебно са црно белом техником. Ниједна ДОБРА фотографија није настала пуким окидањем, све су оне на неки начин у лабораторију дорађиване. Постојала су различите технике: од разних градација папира, различитих површина и "тврдоће", до различитих развијача - од меких до тврдих да би се добиле различите градације сивих тонова, појачала или смањила гама од белог до црног.
постојали су различити тонери (од сепије до браон или чак су мађари радили у скоро свим колорима црвено-бели, плаво-бели, зелено-бели....).
Затим, модерне су биле и фото-монтаже које су радикално мењале реалност фотографија...
Било је и техника као што су соларизација, омекшавњае емулзије најчешће на негативу...
а наједноставнији начин је биЈо "додавањем" или одузимањем светла приликом копирања.
Значи, и тада је било "употребе ПШ-а" само занатски. И сам ПШ је проистекао из тих занатских "цака" ;)
Хоћу да кажем да умерене количине ПШ-а треба да се примењују али само у циљу отклањања "грешака" апарата или нужне интервенције на фотки.
Оправдано је и за прављење монтажа, па чак и за "искривљавање " реалности ради "изношења "ауторског виђења", али свака друга употреба која би фотографију "прибрижавала" Корелу је неоправдана, па и недопустива са фотографског становишта.

горе изнесено је моје сФатање тЕга проблема, без интенције да икога увреди или...

4 ФИРЕР
PS PS да, претпостжавио сам то и зато сам узео себи слободе да мало то појасним, али и да пренесем нека искуства "старииих" мајстора заната ;) уосталом, прати смајлије ;)

slobce:
Koje cake koristite u photoshopu?Ja uglavnom koristim sledecu tehniku za izolaciju objetka.
Prvo zoomiram sliku na 100%, zatim koristim polygonal lasso tool da oznacim granice objekta, zatim idem na selection > modify > contract nekoliko piksela (1-3),
zatim selection > modify > smooth nekoliko piksela , pa selection > inverse , pa
selection > feather nekoliko piksela , pa udarim delete na keyboardu i voala.Ostaje samo izabran objekat na beloj pozadini.

Isti efekat mozete dobiti kada fotkate predmet na beloj pozadini , sa jakim osvetljenjem ali uz malo laksu obradu u photoshopu.Otvorite fotku, pa idete na image > adjustments > curves
i malo na ovaj nacin osvetlite fotku.Povucite krivu curves ka gornjem levom uglu, ali ne previse da fotka ne bi "bljesnula".Zatim idite na image > adjustments > levels, pojacajte beli level koliko treba a takodje pojacajte i tamnije nijasne da bi se dobio bolji kontrast.
Toliko od mene za ovaj post.
Slobelix

Meni je ovo uspelo, medjutim, kako ti uspeva precizno da iseces objekt? :lol:

Po meni kako rekoh vec, fotosop obavezan. Nijedan aparat ti ne moze odraditi kontrast, boje, odnos tamniih i svetlih detalja na slici i jos nekih stvari koje zavise od slike i aparata. Uporediti sliku pre i posle pravilne obrade i bice ti sasvim jasno o cemu je rec.

Ma za ono mrzeti sam se zezao, naravno.
Sto se ovog drugog tice, kapiram neke argumente za nekoriscenje efekata u PS-u ali ne razumem komentare da se time narusava integritet umetnickog dela ili da to automatski nije umetnost jer je fotka editovana a nije prikazana u svom tzv. prirodnom obliku.
Kada neko kaze da mu se ne svidja da koristi PS to je ok.Ali ne prihvatam kad se kaze da ko god koristi PS na taj nacin radi nesto sto nije u skladu sa umetnickim vrednostima.Pozdrav

Nisam mislio na nikoga posebno odavde, samo sam negde ranije procitao takve komentare na raznim forumima.Ti si napravila drugaciju paralelu izmedju zanatlija i umetnika. Ja bih mozda pre rekao da prvo moras da postanes zanatlija, da se upoznas sa pravilima i vestinama koje svi znaju i koje cine zanat , a kad to uradis onda mozes da izgradjujes nesto originalno i da uspostavis svoj stil kao formirani umetnik.Tek tada mozes da se izdvojis i da kreiras svoj pravac, tj. da ne budes rukovodjen zeljama drugih(citaj trzista). Ali to uspe samo nekolicina od nas smrtnika... Samo mojih par misli, mozete se i ne morate sloziti...

Back