Petljanje moderne psihologije, i psihijatrije, u književnost

@Cvetoje, psihijatri ne pričaju mnogo, sem u slučajevima kada rade KBT i ostale psihoterapije.

Oni prepisuju lekove a kad na neki lek organizam negativno reaguje, prepisuju nešto drugo.

Ja popričam sa mojom psihijatricom i o knjigama i sličnim stvarima ali joj uvek na početku kažem kako se osećam.

Konkretno, moram da zakažem kontrolu kod psih jer se poslednjih dana ne osećam dobro. I verujem toj mojoj psihijatrici..Možda će mi zameniti neki lek ili povećati dozu..videću.

Ovo je mali offtopic, a možda i nije jer je ovo potforum "Psihologija" :)

Usput, ja mislim na prvu rečenicu, o onome "mani se i književnosti i umetnosti"... Deluje da si nervozan, izvini ukoliko grešim.

*

Što se tiće citata iz knjige "Žudnja za životom " mislim da autor Irving Stoun, malo generalizuje sve umetnike.

Moram, baš zbog ovog citata, da postavim dva pitanja, ne odnosi se samo na tebe već na sve koji diskutuju na ovoj temi:

Ukoliko posmatramo citat iz knjige "Žudnja za životom" da li se slažete da umetnici, klasici ili naši savremenici nisu normalni?

Po tom citatu nije bio normalan ni Pekić, ni Ivo Andrić, ni Olja Ivanjicki..i da ne nabrajam dalje.. Mislim da su bili normalni :) Šta mislite?

Pa Lule je počela da pominje neke 'budale', to me je učinilo malo nervoznim, mada sam i generalno često 'nervozan ki čigra', ali odgovorio sam smireno i asertivno koliko sam mogao :)
Što se ovog drugog tiče, pa mislim da je i Frojd smatrao da svako piskaralo ima neku falinku, a tako i ja mislim. Svakako, svi, ili bar većina umetnika, voli da se često osamljuje, stoga bi se mogli svrstati u neki spektar asocijalnog ponašanja, da upotrebim taj rečnik. Zato i kažem da oni ne treba tako da se 'seciraju'.

bar većina umetnika, voli da se često osamljuje

Piscima su potrebni mir i tišina kako bi najpre prikupili građu za roman, a zatim pročitali građu..i da ne gnjavim o celom procesu pisanja.

Poznajem nekoliko pisaca. Kada završe knjigu, nisu asocijalni. I pre pisanja romana nisu asocijalni.

Ne bih da ih imenujem, radi se o našim piscima. :)

Олако се етикетира и профилише... А им слаба самокритика и душа

Наравно да ти то ко и сваком емпатичном човеку смета, зато и треба највише гледати на себе кроз благу и милосну призму....

Данашњи Људи неће ни на слабост сопствене душе да се смилују храбрењем и оптимизмом, а камо ли на ближње, зато и користе претешке речи за душу

Back