Pedro Almodovar

Pogledaj Loshe vaspitanje,odlichan je.Nije klasichan gej film.

A sta je uopste "gej" film?
Ako samo ima gej ljudi u njemu, ili ako postoji gej ljubav?
esencija nebitnosti

Recimo Lose vaspitanje na svojevrstan umetnicki nacin preispituje tabuizirane teme, i ozbiljna moralna pitanja- drustveno licemerje, izvrnute vrednosti, marginalizacije i predrasude.

Meni se svida kod Almodovara sto su mu svi likovi obojeni, zivotni, posebni.

Poslednja izmena:
I meni je Sve o mojoj majci omiljen :heart: ali i inace sam fan, obozavam Zene na ivici, Cvet moje tajne, Visoke potpetice (dobro, volim i one starije, zbog ludosti... ali mi se vise svidja u zrelijoj fazi)... jedino mi se ne svidjaju filmovi u kojima su glavni likovi muskarci (Pricaj sa njom, Lose vaspitanje)

Recimo Planina Brokbek je klasichan gej film.Bolje da sam rek'o gej limunada,nego gej film,mada ne vazno...

Jesi li gledao jos puno gej filmova da bi rekao da je klasican u tom "zanru"? ;)
Slozio bih se pre da je klasican film uopste, nego klasican gej film.

Meni je on najpre ljubavna prica, koja je tragicno obelezena predrasudama jednog vremena.

E, da, i mislim da je Ang Li zasluzeno dobio Oskara :)

Најпрецењенији режисер у историји кинематографије... Смарач и изопачењак...

Ajde obrazlozi :P

Poslednja izmena:
Pedra gotivim i volim njegove filmove.
Covek je koliko ja znam gej i Lose vaspitanje je inspirisano stvarima koje je on doziveo kao ucenik katolicke skole.
Kaze da su svestenici zlostavljali neke njegove drugove, tvrdi da se to navodno nikad nije desilo njemu.
To je ono sto sam ja citala.

Ne mislim da je precenjen. Njegovi filmovi su u najklasicnijem smislu autorski.
Valjda je umetnost izmedju ostalog i to kad u svoje delo uneses sebe i licni pecat, a on to upravo i radi.
Covek ne koristi ni jedno popularno sredstvo za skretanje paznje publici, tipa vizuelne efekte, klisee... ima samo pricu.
Njegovi filmovi su prepoznatljivi sa kilometra :) On prikazuje neki svet iskljucivo iz svoje glave. Nista klasicno, nista komercijalno. Velika je stvar sto je neko s takvim neobicnim i nekonvencijalnim idejama stekao status kakav on ima.

Licno se ne bojim, niti imam animozitet prema ljudima koji su drugaciji od mene, koji drugacije zive, imaju druge sklonosti... i ne smatram ih bolesnima, perverznima.
Ko zna koga bi psihijatar pustio da ode kuci da svi odemo na pregled :)
Svako je lud na svoj nacin :)
Fora je sto interesantne ideje, poruke i simbole u njegovim filmovima moze naci i osoba koja se potpuno razlikuje od Almodovara, koja je recimo "normalna" i da ih protumaci na neki svoj nacin.

Meni se na primer svidela krilatica iz 'todo sobre mi madre" iz ovog trejlera.

Poslednja izmena:
pa, ja ga obozavam...dopadaju mi se svi njegovi filmovi...originalan na svoj nacin...ako ga volite i da ne znate da je njegov film...odmah ce te pogoditi...svoj na jedan poseban nacin...upecatljive zivotne price, bez doterivanja i sminkanja...poseban humor, odlicna muzika...ma naj!

Jesi li gledao jos puno gej filmova da bi rekao da je klasican u tom "zanru"? ;)
Slozio bih se pre da je klasican film uopste, nego klasican gej film.

Meni je on najpre ljubavna prica, koja je tragicno obelezena predrasudama jednog vremena.

E, da, i mislim da je Ang Li zasluzeno dobio Oskara :)

Ajde obrazlozi :P

Zavisi shta smatrash pod puno.Recimo,gledao sam ih dovoljno da mogu da izdvojim to "gej film",i da iz toga izvuchem tipichne i ne tipichne.Zashto to (gej) smatrash zanrom?Mislim,vidim ja navodnike,al'...?Ako mislish da sam ja to upotrebio kao zanr,nisam,samo da kazem.On je zanrovski ljubavna drama,a to klasichan gej film ga samo blize odredjuje.Klasichan znachi da je klasichan,nishta narochito vredno,gej da je o homoseksualcima,a kad ga tako spojeno kazem znachi da je ni malo posebni ljubavni film o homoseksualcima.:lol:

Ja mislim da Ang Li nije zasluzio oskara,mada ja i ne cenim oskara(e),nije ni vazno...

Zavisi shta smatrash pod puno.Recimo,gledao sam ih dovoljno da mogu da izdvojim to "gej film",i da iz toga izvuchem tipichne i ne tipichne.Zashto to (gej) smatrash zanrom?Mislim,vidim ja navodnike,al'...?Ako mislish da sam ja to upotrebio kao zanr,nisam,samo da kazem.On je zanrovski ljubavna drama,a to klasichan gej film ga samo blize odredjuje.Klasichan znachi da je klasichan,nishta narochito vredno,gej da je o homoseksualcima, a kad ga tako spojeno kazem znachi da je ni malo posebni ljubavni film o homoseksualcima.:lol:

Ja mislim da Ang Li nije zasluzio oskara,mada ja i ne cenim oskara(e),nije ni vazno...

Ok, ali onda smo imali razlicitu terminologiju:)

Ja sam pod klasican mislio da pripada klasici, kao npr. Prohujalo sa vihorom :)
Jedino mi nije bila jasna ta oznaka "gej" film, sta ti pod time mislis.

Mada film, kao film, umetnicko ostvarenje, mislim da treba pre svega ceniti prema filmskim elementima: rezija, scenario, gluma, itd..

Poslednja izmena:
:) Nemam nista,samo nisu prijatni za gledanje.

Pa nekima su ok.
Inace, gej likovi iz nekih filmova su:

gael%20garcia%20bernal2.jpg

Jake%20Gyllenhaal%20-%201%20-%20300%20-%20Jarhead.jpg

heath-ledger-picture-1.jpg

James_Franco.jpg

Oni su mnogim devojkama prijatni za gledanje. :lol:

On se samo prvi setio,bio je uporan u eksploataciji te tematike.
Naravno,to sto je i sam gej mu je pomoglo.

Slazem se da mu je to sto je gej verovatno pomoglo :)

Pa vidis,meni planina Broukbek i nije bila prijatna za gledanje,bar "one " scene.
A taj James Franco je meni bio najbolji fajer u Holivudu,do trenutka kad sam ga videla u strasnom zagrljaju sa Son Penom,od tada mi je...bezveze,vise ga ne gledam istim ocima :(
Zasto su mi to uradili...:(

Pa vidis,meni planina Broukbek i nije bila prijatna za gledanje,bar "one " scene.
A taj James Franco je meni bio najbolji fajer u Holivudu,do trenutka kad sam ga videla u strasnom zagrljaju sa Son Penom,od tada mi je...bezveze,vise ga ne gledam istim ocima :(
Zasto su mi to uradili...:(

:lol:
A je li to samo zbog zagrljaja, ili mozda i zbog Son Pena? :lol:
Ali je sjajan glumac.

Poslednja izmena:
Obozavam Almodovara. Jos od davne '91 kad sam kao klinka gledala Visoke potpetice, pa do danas, svaki njegov film me duboko negde pronadje i izazove neku duboku emociju. Ima jaku pricu i to je to, svi ostali efekti su nebitni u njegovim filmovima, samo jaka prica i sjajna gluma. Definitivno ih odgledavam po vise puta, tj. s vremena na vreme ponovo, jer ih kapiram i osecam i prozivljavam, bez obzira sto su uglavnom gej teme, emocija je univerzalna.

алмодоварове филмове гледао сам на вхс-у, значи давно. ове новије нисам гледао, вероватно ништа ново не би видео.
ипак, да није било њега не би открио лице Роси де Палма.
rossy_de_palma.jpg

Prije bih Almodovarove filmove okarakterisala kao umjetničke sa prepoznatljivim autorskim pečatom nego kao gej filmove. Uostalom, pitanja i teme koje on tretira u svojim filmovima idu dalje od pukog razmatranja problema gej populacije i njihovog položaja u društvu. Na mojoj top listi njegovih filmova prvo mjesto zauzimaju "Visoke potpetice" zatim "Pričaj s njom" pa svi ostali....

Da li volite Almodovarove filmove? Kako vam se cine? Koji vam je najomiljeniji?

almodovar.jpg

Izvolite spisak:

Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (1980)
Laberinto de Pasiones (1982)
Entre Tinieblas (1983)
¿Qué he hecho yo para merecer esto? (1984)
Matador (1986)
La Ley del Deseo (1987)
Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988)
¡Átame! (1990)
Tacones Lejanos (1991)
Kika (1993)
La flor de mi secreto (1995)
Carne trémula (1997)
Todo sobre mi madre (1999)
Hable con ella (2002)
La mala educación (2004)
Volver (2006)
Los Abrazos Rotos (2009)
La Piel que Habito (najavljen)

U njegovim filmovima se cesto preplicu zanrovi od komedije, preko drame, trilera do tragedije. Cesto su prisutne socijalne, romanticne i psiholoske teme: odnos majke i dece, homoseksualna tematika, odnosi u braku, porodici, pedofiliji i polozaju rimokatolicanstva u Spaniji. Specificna scenografija i jak kolorit cesto obelezavaju njegove filmove. Glumci sa kojima je saradjivao: Antonio Banderas, simpaticna Rosio de Palma, Havijer Bardem, Penelope Krus, Marisa Paredes, Karmen Maura, Eusebio Ponsela, ljupka Cus Lampreave, Viktoria Abril, Aleks Kasanovas, cuvena Sesilija Rot, Liberto Rabal, Veronica Forque, Peter Coyote.
Njegove filmove prate i veoma specificne muzicke temem vecinom sa spanskog govornog podrucja. Neke pesme su i postale popularne zahvaljujuci njegovom "otkricu", cuvena pesma od Lus Kasal "Un anjo de amor" i dr.

Poslednja izmena:

Back