Peciva, testa, pogače...

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa onda cekamo recept da probamo i mi.

Može recept, naravno. Ali sam recept je vrlo prost, fora je u " modlama" na koje testo treba da se namotava. A za to bi trebalo da imaš stabljike kukuruza.

Dakle, recept je sledeći:

U 2,5 dl mlakog mleka potopiti 1/2 parčeta kvasca. Mleko osladiti sa 2 supene kašike šećera. Kada se kvasac podigne, izručiti u činiju u kojoj će se mesiti testo. Dodati i 2,5 dl mlake vode, 1 jaje i 2 - 3 kašike ulja. Zamesiti sa oko kg brašna. Nikada nisam merila količinu, ali treba testo da prestane da se lepi za ruke. Umešeno, podeliti na 2 dela, oklagijom razvući jufke da budu veličine plitkog tanjira, i ostaviti pokriveno čaršavom oko 1/2 sata. Penasto umutiti 2 kašike masti. U nedostatku iste, mogu da posluže 2 kašike ulja. Posle pola sata, eventualno 40 minuta, jednu jufku premestiti na sto na kome je raširen čaršav. Namazati jufku mašću ili uljem, i polako testo rukama razvlačiti ka ivicama stola. Uz pomoć čaršava urolati testo po dužini. Tada na scenu stupaju " modle". To su vrhovi stabljika kukuruza, dužine 15 - ak cm. Urolano testo obmotavati oko toga. Svaki namotan kolač uvaljati u kristal šećer, i ređati u tepsiju. U rernu ugrejanu na 220 C staviti da se peče, i peći oko pola sata. Iz pečenog testa izvaditi "modle", i ostaviti ih za sledeći put.

Nije teško ni komplikovano, pod uslovom da imate modle. Sledeći put kada budem pravila, slikaću postupak.

Evo nesto jako brzo a fino(bar meni:))
Recept je sa kulinarike Slovenija
Američki popovers
2 jaja
225ml mleka
135gr brasna
1,5kasika otopljenog maslaca
3xpo prstohvat soli;):roll:
testo bude kao za placinke,
namazati kalup za mufine sa otopljenim maslacom i istresti u 9 rupa(a ne kao ja u svih 12,ko mi kriv kada recept neprocitam dokraja:mrgreen:)
Rernu prethodno zagrejati na 210-220 i peci nekih 30-40 min zavisi o rerne ,pre toga neotvarati jel mogu da padnu kao princes krofne
Najbolje su vruce,okolo korica je hrskava a unutra je mekano
U receptu napominje da je najbolje da je sve sobne temperature,meni ovog puta nije bilo
Neutralnog je ukusa pa moze da se kombinuje i sa slanim i slatkim,cak i da se puni nekim salatama namazima

dsc01808.jpg

Popovers treba da su vise naduvaniji nego kao ovi moji,zato od ove mere u 9 rupa sipati masu obavezno:)

Sjajno, hvala puno za recept, napravila sam ih večeras i oduševila se!!!! Napunila sam ih samo sa pavlakom i pršutom, onako za kućnu varijantu, a testo malo više posolila u pripremi i kombinacija je zaista SUPER!!!

Domacice nisi ti poslednja, pravim ih ja stalno i kod mene su uvek u modi.
Testo nije bitno, ja ih pravim od testa za slane kiflice i kad izvadim "modle" gurnem unutra stapic kackavalja ili virslu ili urolanu sunku.
Ako zelim slatke pravim ih od testa za strudlu, a odozgo secer i mak.
Postupak je jednostavan, otkines komad testa razvaljas ga rukama i zamotas na stapicu od kukuruza.

Волим "колаче на кукурзовину", али сам их јела јако давно. Правила ми је једна бака, Словакиња, у Старој Пазови. Мислим да је то словачки специјалитет, али како не стојим добро са тим језиком, боље да не пошем како се изворно зову. И још нешто, уместо кукурузовине (мада сам ја за то), можда још увек (јер сам ја давно купила) можете наћи код лимара или на тезгама где се продају металне модлице, формице од лима у облику издужене купе на које се намотава тесто. Ако има заинтересованих, могу да их сликам, а користила сам их за намотавање трака од лиснатог теста. Мој рецепт је сличан Домаћицином.

Domacice divno izgledaju....
Meni je moja baba slicno pravila ,al nije umotavala na kukurzovinu nego je pravila kifle pa uvaljala u secer,i zvali smo ih kifle na vodi....Moram je pitati za recept pa cu bas da napravim:)
Evo ja juce pravila rolnice sa kulenom i fetom ,recept od unchi,odusevila sam se...pravila sam ih sa puterom ,mmmmmm
dsc02216.jpg

Vidi se da je došla zima, miriše pscivo.
Za sve koji ne mogu da nadju kukuruzovinu, a hoće da budu vredne na kuhinjci ima tutorijal kako napraviti fisek-modlu za omotavanje testa. Sbe je od 'kućnog' materijala i lako se pravi, naravno oblik može da se promeni. Evo samo neke sličice, link naravno nemam, ali ko hoće nije teško da ga pronadje kada zna šta i gde da traži.
Baš mi ne ide ova žaba, valda je sada dobro.

fiseci2.jpg

Poslednja izmena:
Da li neko zna šta je ovo? :D

25yy902.jpg

To se zove kolači na kukurzovini. Testo je slično kao za štrudlu, a ime je dobilo po tome što se "modla" na koju se namotava testo dobija od dela stabljike kukuruza, dakle od kukurzovine.

To su nekada davno u ovim krajevima bili nedeljni kolači, jer u vreme kada je svako domaćinstvo imalo kravu, pravljenje nije iziskivalo gotovo nikakve troškove. Potrebno je samo vreme domaćice.

Danas ih gotovo niko ni ne pravi. Ostala sam ja, kao poslednji Mohikanac, i pravim redovno zimi nekoliko puta. Ove godine sam čak malo i poranila. :)

Draga moja domacice ima jos mohikanaca,to su moji omiljeni kolaci kao i strudla sa makom.Pravim ih na isti nacin kao i ti,samo ja ih umocim u jaje malo viljuskom izlupano pa onda u secer vise se secera zalepi,njam,njam.I jos nesto ovo testo je rastezano a testo za strudlu je nesto drugo,to testo i ja koristim kada,motam virslu ili nesto drugo.Ovde ih neki zovu cange lange!!! :heart:

Poslednja izmena:
Domacice nisi ti poslednja, pravim ih ja stalno i kod mene su uvek u modi.
Testo nije bitno, ja ih pravim od testa za slane kiflice i kad izvadim "modle" gurnem unutra stapic kackavalja ili virslu ili urolanu sunku.
Ako zelim slatke pravim ih od testa za strudlu, a odozgo secer i mak.
Postupak je jednostavan, otkines komad testa razvaljas ga rukama i zamotas na stapicu od kukuruza.

Veročka, verujem da može i tako da se pravi, ali to onda nije to. Poenta je u razvučenom testu, premazanom masnoćom, pa urolanom, jer se onda testo lista. Kidanjem komada testa i valjanjem se dobija nešto drugo. Ne sumnjam lepo i dobro, ali to onda nisu kolači na kukurzovini. ;)

Ево вашарских модлица које могу да замене кукурузовину. Управо тако, у Руми је сваког 3. у месецу вашар, па могу (бар тако мислим) још да се нађу мајстори који ово праве. О старости ових калупа нећу да причам, можда их дам и у неку етно кућу.
А ево и мог рецепта:
1. КОЛАЧИ НА КУКУРУЗОВИНУ
(за овај колач су потребни делови стабла кукуруза дужине 10-12cm или металне ролнице као за шаум ролне)
ТЕСТО: 4 жуманца, мало соли, ½ литре млека, парче квасца, кашика масти и брашна да се замеси мекше тесто.
ПРИПРЕМА: Замесити тесто, поделити га на 4 дела и оставити да се одмори. Развити коре. Израдити 4 кашике масти са кашиком брашна па премазати сваку кору. Преклопити их, па их максимално развући. Сећи траке, навијати на кукурузовину и пећи у подмазаном плеху. Топле прво умакати у снег улупан од 4 беланца, па у шећер. Ређати их само у један ред.

Prilozi

• P1270003.jpg
    P1270003.jpg
    58,4 KB · Pregleda: 18
Poslednja izmena:
Domaćice ili olgice, vidim da i ti dobro vladaš kolačima na kukuruzovini... sve je meni tu jasno, ali gde je na kraju na kolačima rupa od kukuruzovine ili modlica? Jel to tako naraste da se spoji kad se izvuče modla? Moja mama pravi šamrolne, ima takve modle, ali tamo ostane baš rupetina, što i mora, jel', da bi se napunile šamom.

A ja idem da tražim kukuruzovinu :)

Malopre sam na tamo nekoj temi priznala kako mi se jedu ti kolači. Tako privlačno, ukusno, sočno, mekano i slatko izgledaju.
Inače na ovoj temi uglavnom ne pišem, jer slabo pravim kolače, samo gledam slike i patim

Ovo je jedna jufka testa, namazana mašću i prebačena na sto, spremna za razvlačenje.

dpbyoy.jpg

Ovo je razvučeno testo. To što je puklo i ima rupe, neka vas ne zbuni, jer to se dešava kod testa sa kvascem, ako se ili ne odmori, ili premori.

2s7arlv.jpg

Ovako se urola testo, sa obe strane stola ka sredini, i na sredini se raseče da se dobiju dve rolne. Ovo što se vidi braonkasto po mom testu je cimet.

331ge9u.jpg

A ovako se namotava na kukurzovinu. :)

w03ts5.jpg

To bi bilo to. Nadam se da će nekom koristiti.

Da ,da sa integralnim tj pola pola,mada sledeci put cu samo integralno
Recept je sa coolinarike od anarad
250 gr graham ili integralnog brasna
2go gr belog brasna
1 prasak za pecivo
0,5dl maslinovog ulja
0,5 dl suncokretovog ulja
3dl belog vina 2 kasikice pune krupne morske soli
5 kasikica lanenog semena
3-4 kasikice suncokretovih semenki
3 kasikice maka u zrnu
Premazivanje jaje i susam(ja nisam premazivala)
Zamesiti testo,ostaviti da malo odstoji razvuci seci trake ipeci na 200

Back