Bastiani
Poznat
- Poruka
- 7.646
Namerno sam napisao Bosna a ne Bosna i Hercegovina.Ne bi se moglo reći da je pola Bosne dato banovini Hrvatskoj, dat je deo centralne Bosne i deo Bosanske Posavine. Bitno je to da su se ustaški pokolji odvijali i na prostoru Bosne, a da dodam, i neki od tih pokolja su zanemareni u odnosu na primer na Jasenovac i jame na prostoru Hercegovine. Na primer, potpuno zataškani i zaboravljeni slučaj pokolja Srba u Starom Brodu, jedan od najgorih takvih primera u čitavom ratu. Ustaše i muslimanske milicije su ga počinile u okviru operacije Trio, dakle u sadejstvu sa Nemcima i Italijanima. To je primer šta se dešavalo sa Srbima na prostoru NDH koji nije nasleđen od banovine Hrvatske. Nije nikakva uteha to što su se Nemci zgrozili od hrvatskih zločina, pa čak i naložili raspuštanje Crne legije posle toga. Mada se i nisu zgrozili, nego im nije išla u prilog antagonizacija srpskog stanovništva i njihovo priključivanje antifašističkoj gerili.Pa skoro pola Bosne je dato ban. hrv. sve osim Vrbaske i dijela Drinske i Zetske ban. Druga stvar, i Njemci i Talijani su mogli odgoditi poraz hrv. drzave, ali ne i sprijeciti. I jednima i drugima je bilo preko glave srnje koje su Hrvati pravili i tjerali Srbe na pusku i u sume. Razgovarao sam sa bar stotinu stariji ljudi, svjedoka toga vremena, vojnika cetnika i partizana, civila odrasli i tad djece. Niko od njih nije mi rekao da su Njemci i Talijani dirali Srbe dje se nije u njih diralo.
To je bila cisto hrvatska stvar.
Što se tiče toga da bi nekakvi ustanici, kako ih nazivaš, porazili hrvatsku vojsku da ona nije formirana na osnovama koje je postavila banovina Hrvatska, o tome možemo samo nagađati. Ti zapravo kažeš da bi četnici izašli na kraj sa ustašama i za par meseci ih potukli - možda, ali to je scenario za video-igru a ne za istoriju kakva je bila pa čak ni kakva je mogla da bude. Zaista je čudno pretpostaviti da bi Nemci, Italijane da zaboravimo, sedeli skrštenih ruku i posmatrali takav tok događaja.