Павле Ђуришић

Tebi sve sto ne odgovora je falsifikat, tako si iskaze Djukica, Pavelica, Visnje Pavelic i Luburica proglasio za falsifikate.
Фалсификат је тај Ђуришићев извештај кога дирекно негира други извештај који сам поставио између осталог.
Знам да су ти дражи и Павелић и Лубурић од српских извора.
Помешао си очигледан фалсификат са призмом догађаја гледано са стране усташких крвника.

Фалсификат је тај Ђуришићев извештај кога дирекно негира други извештај који сам поставио између осталог.
Знам да су ти дражи и Павелић и Лубурић од српских извора.
Помешао си очигледан фалсификат са призмом догађаја гледано са стране усташких крвника.
Mene samo zanima ko je to proglasio za falsifikat i zasto ? To je bila neka prica da Djurisic koristi ''krotizme''toga nema u izvestaju.
Ti cim nema sodogovro prelazis da pises o Pavelicu i Luburicu koji su meni ''drazi'' sve u cilju menjanje teme.

Dokument je original, e sada sto tebi to ne odgogovara, to je druga stvar.

Mene samo zanima ko je to proglasio za falsifikat i zasto ? To je bila neka prica da Djurisic koristi ''krotizme''toga nema u izvestaju.
Ti cim nema sodogovro prelazis da pises o Pavelicu i Luburicu koji su meni ''drazi'' sve u cilju menjanje teme.

Dokument je original, e sada sto tebi to ne odgogovara, to je druga stvar.
Ја сам ти већ написао ко је све прогласио тај документ за фалсификат, и на основу чега, кроатизми су само један од детаља.
Ово је цео тај извештај:

Извештај Павла Ђуришића начелнику штаба Врховне команде од 13. фебруара 1943.

Архиву Војноисторијског института, Ча, к. 132, рег. бр. 25/3 (ЦГ-В-75)

ШТАБ

Лиимско-Санџачких четн. одреда

Стр. Пов. Број

13 фебруара 1943 године

Положај.

НАЧЕЛНИКУ ШТАБА ВРХОВНЕ КОМАНДЕ.

Акција у Пљевљанском, Чајничком и Фочанском срезу противу муслимана извршена је.

Операције су изведне тачно по наређењу и издатој заповести. Напад је почео у одређено време. Сви команданти и јединице извршиле су добивене задатке на опште задовољство.

Отпор непријатеља био је од почетка до краја слаб. Једини већи отпор био је на Требешком брду, који је трајао 4 часа, али и он је брзо савладан.

Наши одреди 7. овог месеца у току ноћи, већ су избили на р. Дрину, те су борбе закључно са тим даном биле у главном завршене, а затим је настало чишћење ослобођене територије. Сва муслиманска села у три поменута среза су потпуно спаљена тако, да ниједан њихов дом није остао читав.

Сва имовина је уништена сем стоке, жита и сена. Наређено је и предвиђено прикупљање људске и сточне хране у одређеним местима, за стварање магацина резервне хране и исхрану јединица, које су остале на терену ради чишћења и претресања терена и шумовитих предела, као и ради спровођења и учвршћавања организације на ослобођеној територији.

За време операција се приступило потпуном уништавању муслиманског живља без обзира на пол и године старости.

Жртве.— Наше укупне жртве су биле 22 мртва од којих 2 несретним случајем и 32 рањена.

Код муслимана око 1200 бораца и до 8.000 осталих жртава: жена, стараца и деце.

За време почетних операција, муслимани су се дали у бегство ка Метаљци, Чајничу и р. Дрини. На Метаљци је нашао склониште мали део становништва. У Чајничу се рачуна да има до 2.000 избеглица, а један део је успео да умакне преко Дрине пре него што су одређене јединице извршиле пресецање могућих одступних праваца на том сектору. Све остало становништво је уништено.

Обезбедење и заштита прелаза преко Дрине и Лима. — Да би се спречио сваки повраћај муслимана са леве на десну обалу р. Дрине и са десне на леву обалу Лима, наредио сам овако поседање обале:

— од с. Дорића до ушћа Лима у Дрину једна чета Више-градске бригаде;

— прелаз код Међеђе: Заборачки батаљон;

— прелаз код Устипраче: Пренћански батаљон;

— прелаз код Устипраче до западне ивице с. Копачи, један батаљон Чајничке бригаде; и

— прелаз код Горажда батаљон Фочанске бригаде.

У селу Дубац постављен је један батаљон Милешевске бригаде, а у селу Бучје један батаљон Чајничке бригаде са задатком да као резерве притекну у помоћ у правцу где би муслимани евентуално покушали прелаз.

Поседање ослободене територије. — За команданта зоне и свих јединица на истој до извршења организације одредио сам капетана И класе Лукачевића Војина.

У селу Поблаће на реону од села Поникве смештен је један батаљон Прибојске бригаде, до села Трпиње (3) три батаљона Пљеваљске бригаде; и

— На реону од села Поникве до села Трпиње постављен је један батаљон II Дурмиторске бригаде.

Задатак ових јединица је да својим присуством врше притисак на Чајниче и не дозволе излазак муслимана из њега и терорисање нашега живља.

Морал: код наших јединица био је у сваком погледу изврстан и на веома високом ступњу. Херојски подухвати сваког појединца и читавих јединица са својим старешинама су у свакој ситуацији доказали видног изражаја и заслужују сваку похвалу.

Морал код муслимана био је такорећи страшан. Завладала је епидемија страха од наших четника тако, да су били просто изгубљени.

Интервенција окупатора из Плеваља и Чајнича састојала се само у томе — заштита и обезбеђење њихових гарнизона од опасности услеђења нашега напада.

Детаљан извештај поднећу накнадно у релацији са свима прилозима и скицама.

Командант, мајор Пав. И Ђуришић
1 Оригинал (писан на машини, ћирилицом) у Архиву VII, Ца, к. 132, рег. бр. 25/3 (ЦГ-В-75).
2 Види док. бр. 24.

https://sr.wikisource.org/wiki/Изве...ку_штаба_Врховне_команде_од_13._фебруара_1943.
Све је јасно, а то што теби не одговара па се правиш блесав је већ твоја ствар.

Ја сам ти већ написао ко је све прогласио тај документ за фалсификат, и на основу чега, кроатизми су само један од детаља.
Ово је цео тај извештај:

Извештај Павла Ђуришића начелнику штаба Врховне команде од 13. фебруара 1943.

Архиву Војноисторијског института, Ча, к. 132, рег. бр. 25/3 (ЦГ-В-75)

ШТАБ

Лиимско-Санџачких четн. одреда

Стр. Пов. Број

13 фебруара 1943 године

Положај.

НАЧЕЛНИКУ ШТАБА ВРХОВНЕ КОМАНДЕ.

Акција у Пљевљанском, Чајничком и Фочанском срезу противу муслимана извршена је.

Операције су изведне тачно по наређењу и издатој заповести. Напад је почео у одређено време. Сви команданти и јединице извршиле су добивене задатке на опште задовољство.

Отпор непријатеља био је од почетка до краја слаб. Једини већи отпор био је на Требешком брду, који је трајао 4 часа, али и он је брзо савладан.

Наши одреди 7. овог месеца у току ноћи, већ су избили на р. Дрину, те су борбе закључно са тим даном биле у главном завршене, а затим је настало чишћење ослобођене територије. Сва муслиманска села у три поменута среза су потпуно спаљена тако, да ниједан њихов дом није остао читав.

Сва имовина је уништена сем стоке, жита и сена. Наређено је и предвиђено прикупљање људске и сточне хране у одређеним местима, за стварање магацина резервне хране и исхрану јединица, које су остале на терену ради чишћења и претресања терена и шумовитих предела, као и ради спровођења и учвршћавања организације на ослобођеној територији.

За време операција се приступило потпуном уништавању муслиманског живља без обзира на пол и године старости.

Жртве.— Наше укупне жртве су биле 22 мртва од којих 2 несретним случајем и 32 рањена.

Код муслимана око 1200 бораца и до 8.000 осталих жртава: жена, стараца и деце.

За време почетних операција, муслимани су се дали у бегство ка Метаљци, Чајничу и р. Дрини. На Метаљци је нашао склониште мали део становништва. У Чајничу се рачуна да има до 2.000 избеглица, а један део је успео да умакне преко Дрине пре него што су одређене јединице извршиле пресецање могућих одступних праваца на том сектору. Све остало становништво је уништено.

Обезбедење и заштита прелаза преко Дрине и Лима. — Да би се спречио сваки повраћај муслимана са леве на десну обалу р. Дрине и са десне на леву обалу Лима, наредио сам овако поседање обале:

— од с. Дорића до ушћа Лима у Дрину једна чета Више-градске бригаде;

— прелаз код Међеђе: Заборачки батаљон;

— прелаз код Устипраче: Пренћански батаљон;

— прелаз код Устипраче до западне ивице с. Копачи, један батаљон Чајничке бригаде; и

— прелаз код Горажда батаљон Фочанске бригаде.

У селу Дубац постављен је један батаљон Милешевске бригаде, а у селу Бучје један батаљон Чајничке бригаде са задатком да као резерве притекну у помоћ у правцу где би муслимани евентуално покушали прелаз.

Поседање ослободене територије. — За команданта зоне и свих јединица на истој до извршења организације одредио сам капетана И класе Лукачевића Војина.

У селу Поблаће на реону од села Поникве смештен је један батаљон Прибојске бригаде, до села Трпиње (3) три батаљона Пљеваљске бригаде; и

— На реону од села Поникве до села Трпиње постављен је један батаљон II Дурмиторске бригаде.

Задатак ових јединица је да својим присуством врше притисак на Чајниче и не дозволе излазак муслимана из њега и терорисање нашега живља.

Морал: код наших јединица био је у сваком погледу изврстан и на веома високом ступњу. Херојски подухвати сваког појединца и читавих јединица са својим старешинама су у свакој ситуацији доказали видног изражаја и заслужују сваку похвалу.

Морал код муслимана био је такорећи страшан. Завладала је епидемија страха од наших четника тако, да су били просто изгубљени.

Интервенција окупатора из Плеваља и Чајнича састојала се само у томе — заштита и обезбеђење њихових гарнизона од опасности услеђења нашега напада.

Детаљан извештај поднећу накнадно у релацији са свима прилозима и скицама.

Командант, мајор Пав. И Ђуришић
1 Оригинал (писан на машини, ћирилицом) у Архиву VII, Ца, к. 132, рег. бр. 25/3 (ЦГ-В-75).
2 Види док. бр. 24.

https://sr.wikisource.org/wiki/Извештај_Павла_Ђуришића_начелнику_штаба_Врховне_команде_од_13._фебруара_1943.
Све је јасно, а то што теби не одговара па се правиш блесав је већ твоја ствар.
Sta ti to postavljas ?:eek:

Извештај Павла Ђуришића начелнику штаба Врховне команде од 13. фебруара 1943​

Пређи на навигацијуПређи на претрагу
На овој страници тренутно нема текста. Можете потражити овај наслов на другим страницама, претражити сродне извештаје или направити ову страницу.
https://sr.wikisource.org/wiki/Изве...ку_штаба_Врховне_команде_од_13._фебруара_1943

Sta ti to postavljas ?:eek:

Извештај Павла Ђуришића начелнику штаба Врховне команде од 13. фебруара 1943​

Пређи на навигацијуПређи на претрагу
На овој страници тренутно нема текста. Можете потражити овај наслов на другим страницама, претражити сродне извештаје или направити ову страницу.
https://sr.wikisource.org/wiki/Извештај_Павла_Ђуришића_начелнику_штаба_Врховне_команде_од_13._фебруара_1943
Проблем је везица ка остави Википедије, укуцај у гуглу наслов и отвориће ти цео документ.

Ево ти и на знаци.орг, оставили су фалсификат и даље да стоји на сајту.
Screenshot 2022-11-13 at 13-42-01 VOJNOISTORIJSKI INSTITUT BEOGRAD ZBORNIK DOKUMENATA I PODATA...png

Screenshot 2022-11-13 at 13-42-12 VOJNOISTORIJSKI INSTITUT BEOGRAD ZBORNIK DOKUMENATA I PODATA...png

https://znaci.org/zb/4.php?broj=180&vol=14&bk=2

Осим тога што овај фалсификат демантује извештај истог датума где се каже да је Павле код Драже у Колашину а не на положају, постоји и извештај од 29. јануара исте године у коме се каже:
Screenshot 2022-11-13 at 13-50-48 VOJNOISTORIJSKI INSTITUT BEOGRAD ZBORNIK DOKUMENATA I PODATA...png

Screenshot 2022-11-13 at 13-49-41 VOJNOISTORIJSKI INSTITUT BEOGRAD ZBORNIK DOKUMENATA I PODATA...png

дакле свега 15 дана раније Павле каже да цивиле не дирају током те операције.
Све је јасно.

Poslednja izmena:
Проблем је везица ка остави Википедије, укуцај у гуглу наслов и отвориће ти цео документ.

Ево ти и на знаци.орг, оставили су фалсификат и даље да стоји на сајту.
Pogledajte prilog 1254726
Pogledajte prilog 1254727
https://znaci.org/zb/4.php?broj=180&vol=14&bk=2

Осим тога што овај фалсификат демантује извештај истог датума где се каже да је Павле код Драже у Колашину а не на положају, постоји и извештај од 29. јануара исте године у коме се каже:
Pogledajte prilog 1254730
Pogledajte prilog 1254729
дакле свега 15 дана раније Павле каже да цивиле не дирају током те операције.
Све је јасно.
Zar nisi rekao da su znaci komunisticki falsifikati ? Sada se pozivas na te falsifikate ? :eek:

Zar nisi rekao da su znaci komunisticki falsifikati ? Sada se pozivas na te falsifikate ? :eek:
Рекао сам за овај извештај и за још неке, Дражине инструкције Лашићу и Ђуришићу, Дражина писма Павелићу и Степинцу, Ђуришићев гвоздени крст и још неке, остало је комунистичка пропаганда углавном.
Дакле није ни чудо што и даље овај фалсификат стоји тамо.
Такође пошто немаш шта да додаш у вези извештаја можемо даље.
Већ сам ти рекао где је још објављен па га прочитај тамо, не мораш на знацима.

Рекао сам за овај извештај и за још неке, Дражине инструкције Лашићу и Ђуришићу, Дражина писма Павелићу и Степинцу, Ђуришићев гвоздени крст и још неке, остало је комунистичка пропаганда углавном.
Дакле није ни чудо што и даље овај фалсификат стоји тамо.
Такође пошто немаш шта да додаш у вези извештаја можемо даље.
Већ сам ти рекао где је још објављен па га прочитај тамо, не мораш на знацима.

Screenshot 2022-11-13 at 13-42-01 VOJNOISTORIJSKI INSTITUT BEOGRAD ZBORNIK DOKUMENATA I PODATA...png

Druga recenica odole : Zrtve kod Muslimana 1200 Boraca i 8000 ostalih zrtava- zene , dece i staraca.

Pogledajte prilog 1255015
Druga recenica odole : Zrtve kod Muslimana 1200 Boraca i 8000 ostalih zrtava- zene , dece i staraca.
Ха ха ха краљ си мајке ми, па то је и разлог фалсификовања тог извештаја, приказати четнике, конкретно Ђуришића, као кољаче који убијају и децу, и све то јавља Дражи са положаја са чиме се овај слаже јер му је то и наредио.....масно лагање.

Ха ха ха краљ си мајке ми, па то је и разлог фалсификовања тог извештаја, приказати четнике, конкретно Ђуришића, као кољаче који убијају и децу, и све то јавља Дражи са положаја са чиме се овај слаже јер му је то и наредио.....масно лагање.
Znaci svi izvestaju su faslifikati ?

Znaci svi izvestaju su faslifikati ?
Овај јесте а једино то је битно, тако да га убудуће немој користити да доказујеш поништену комунистичку пропаганду против четника.Тешко ће то ићи али само да напоменем.

Овај јесте а једино то је битно, тако да га убудуће немој користити да доказујеш поништену комунистичку пропаганду против четника.Тешко ће то ићи али само да напоменем.
Koji izvestaj od Djurisica nije onda falsifikat ?

FB_IMG_1668775707377.jpg

ПАВЛЕ ЂУРИШИЋ

Рођен сам у првој деценији двадесетог века од оца Илије и мајке Иване. Отац ми је погинуо бранећи утврђење Калиновик на почетку Великог рата. Било ми је седам година. Отац мога сина Илије погинуо је на самом крају Другог светског рата кад је оцу било тридесет осам година, а Илији само пет. Ово је прича Илијиног оца. Ово је моја прича, а ја сам Павле Ђуришић.
Видим да сте се узнемирили и поделили, а нисте ни почоели да слушате шта имам да вам кажем. Једни се мргоде, а други се задовољно осмехују. Браћо Срби, мртав сам скоро осам деценија, а ви се још делите на четнике и партизане, на монархисте и републиканце, на сељаке и грађане, видим и на Србе и Црногорце. Е луди народе, немате ви ни времена ни услова да се делите. То могу они народи који имају уређене државе, развијене економије и привреде, восокоразвијену националну свест, уређене границе, омеђене територије, визију за будућност која је утемељена чврстим темељима у прошлости, а ми нисмо такав народ. Шта се, море, бечите у мене?! Не свиђа вам се истина. Ја сам и жив говорио све што сам мислио и осећао и нисам ни од кога до Бога зазирао, а сада ћу мртав пред вама да се снебивам. Пази да нећу.
Мирно! Слушај вамо, говори војвода Павле Ђуришић. И немој случајно да неко заузме вољно док не завршим.
Кад будете схватили да вам треба Отаџбина да бисте имали државу, да сте један народ који говори исти језик и исповеда исту веру, православну, да не можете разједињени да постигнете ништа и да треба да се уједините да бисте узнепредовали и створили државу и да тек после тога можете да се делите, али за те ваше поделе не смеју да знају они који вам раде о глави е, тад ћете бити људи достојни предака и потомака. Да ли ћете схватити не знам. У моје време до таквог, јединог ваљаног, растрежњења није дошло. Растрезните се да не бисте прошли као ја.
Вољно! Ово остало можете да слушате и седећи.
Када сам погинуо носио сам чин потпуковника. Не признајем тај чин. За вас и за себе сам мајор Павле Ђуришић. Чин мајаора сам добио док су постојале и војска и држава. Све остало су били стицаји околности и политичке игре. Нисам волео политичаре, али сам умео да их користим. Да се разумемо на почетку, ја сам мајор Српске војске. Јесам на капи по завршеној академији носио ознаку Југословенске војске, али ја сам служио Српску војску. Разјаснили смо дакле да сам био Србин, а не Југословен. То ми није опроштено ни после смрти. Ни сада када Југславије више нема. Када сам гонио партизне и комунисте ја сам само покушавао да сачувам Србију и уништим Југославију.
Није то била ствара мог личног избора. Била је то ствар мог генетског кода. Моји ђедови су вазда били добровољци Српске војске. Мој отац је био четник код Војислава Танкосића. Мој ујак Петар, који ме је отхранио, подигао и васпитао, био је четник војводе Вука. Одрастао сам уз гусле под српским барјаком искиданим куршумима, вечито загледан у љеворе, сабље и ножеве, опоменут ордењем и споменицама, ја нисам могао бити Југословен јер моји преци су крв, душу и кости уградили у темеље српске слободе. Рођен сам у Љешанској нахији, то је близу Подгорице, али ја нисам Црногорац, ја сам Србин рођен у црногорским планинама, оним планинама у којима се чувала свест о Косовском боју. Како да будем Црногорац по националности када знам „Горски вјенац“ наизуст. Заиста сам мислио да ће сепаратизам нестати са Секулом Дрљевићем, али комунисти то нису дозволили. Пљујем ја и на мртвог Секулу и на мртвог Мошу и на све оне који су правили пасја гробља. Пљувао сам и жив, а нећу мртав. Шта вам је донела ваша нација? Шиптаре и муслимане. Оне које сам ја гонио и изгонио да би заштитио Србе.
Шта кажеш то тамо да сам сарађивао са Дрљевићем и да ми је био рођак?! Био ми је зет. Каин и Авељ су били рођена браћа, па ниси били ни слични, а камоли једнаки, а ти мене сврставаш у исти кош са Секулом. Мучи, да љевор не потегнем. Приближио сам му се из разлога да бих могао да дођем до њега и да га ликвидирам, да бих зауставио ово лудило које ви сада живите. Секула је био бржи. Шта кажеш ти опет, стицај околности? Није, аветињо, но добра стратешка припрема. Нема стицаја околности у рату, у дипломатији и у обевештајном раду. То са сигурношћу тврдим јер сам све то радио. Ја сам радио, а теби су о томе само причали.
Шта ти, ти, ти што шапућеш, кажеш да сам издајник и да сам сарађивао са окупатором? Да ти речем да не би причао глупости да ти се људи смеју. Јула 1941. био сам у Плаву и требало је да по избијању рату уђем у Албанију и освојим је. Ушао сам у Албанију и вратио се назад јер је Југославија капитулирала. То нисам признавао. Решили смо већ дилему да сам био српски војник. Дошао сам у Беране и са домаћинима организовао устанак против окупатора, против Италијана. Био је то народни устанак. Није било четника и партизана. Добро смо их испрашили. Истерани су из Колашина, Мојковца, Берана. Повукли се на Цетиње. Онда су партизани почели да краду оружје и подбуњују народ. Још се нису ни изјаснили као партизани. Тад су били само комунисти и болело их је дупе што народ страда, што им је Отаџбина нападнута. Они су чекали наређење из Коминтерне, од Стаљина и почели су да ратују с Немцима када је Црвени цар био угрожен и нису ратовали с Немцима него са нама Србима. По црногорском кршу је остало више крашких јама које су Србима испунили комунисти него што су их у Херцеговини напуниле усташе. Шта је требало да им аплаудирам. Италијани би свакако отишли када се заврши рат и када Немци изгубе, а наше зло се морало сасећи у корену и да Италијани су остали у неким градовима, нису залазили у села и нису убијали народ. Не зато што сам им ја био леп и симпатичан. Него зато што сам их натерао да тако поступе. Није им се улудо гинуло. То је био наш споразум. Ја сам гонио комунисте и изгонио сам их у Босну.
Да сам сарађивао са Немцима види се из тога што сам заробљен и депорован у Пољску у логор. Побегао сам из логора.
Како?
Безобразни човече, не видиш даље од носа. Већ сам ти рекао како сам васпитаван. Побегао сам ломећи вратове и гркљане. Пешачио сам, трчао и пливао. Умакао сам Немцима и Мађарима и није ме дочекао Милан Недић. Није имао ко да ме изда јер никоме нисам веровао. Дочекали су ме они који су припадали истом реду коме сам припадао и ја, витешком реду. Требало је да схватиш да сам прошао обуке које су некада спроводили војвода Вук и војвода Танкосић и да сам томе научио своје летеће одреде. Зато сам прихватио звање војводе. Није ми га доделио макар ко него Велимир Вемић лично. Да, да,онај Вемић саборац војводе Танкосића, онај Вемић једини преживели од четворо четничких вовјвода из Великог рата. Онај Вемић кога су комунисти отровали када су дошли на власт, а ви ни дан данас не тражите правду за њега.
Па шта ако сам имао договор с Недићем?! Он је варао Немце и снабдевао ме оружјем и муницијом. Радио је човек шта је морао да би Србија преживела, радио је свестан историјске осуде, али није марио. Нисмо сви могли у шуму. Неко је морао да да образ и част да би нам народ преживео. Ја то нисам могао. Он јесте, а ето ви данас пљујете и њега и мене, а од неких који то, можда, и нису заслужили правите хероје.
Не, не, нећу ја споменике и ловорике за себе. Ја хоћу правду за своје четнике побијене на Лијевча Пољу и код Зиданог моста. Изгледа да хоћу много.
Шта тебе интересује да ли ме је на Лијевча Пољу издао Дража? Хоћеш да пљујем по свом ратном команданту. Нећу, трањо људска, то не чини човек и официр. Можда се нисмо баш најбоље слагали ја и пуковник Михаиловић, али нећу да чујем једну лошу реч о њему. Ако баш мораш да знаш депешу да кренем у повлачење у Босну донео ми је Мирослав Трифуновић. Звали су га Дроња ђенерал. Донео је у чичино име. У Босни сам схватио да чича нема ништа са тим, али било је касно.
На Лијевча Пољу сам се тукао са усташама и партизанима док је било муниције. Пуцало се два дана. Није ми остао ни један једини метак. Ухватили су ме. Нисам ни хтео да бежим. Док су се замлаћивали са мном један део мојих четника се извукао.
Није ме хтео метак. Причали су да тражим смрт иако ме неће. Нашла ме је у Сабирном логору број 2, на службеној капији Јасеновца. Прошла је поноћ био је 21. април 1945. Заклали су ме пошто ме није хтео метак. Одсекли су ми главу. Сликали се се са њом, тело су ми запалили, а главу бацили у бунар. Тако, видиш, умиру издајници.
Не боли одсечена глава. Не боле ране. Не боли ни то што ме називају кољачем, издајником, убицом. Боли роде српски што усташе Љубу Милоша, Драгутина Топића, Јосипа Судара, Бошка Аграма, Драгутина Пудића и Ивана Чапа славе као хероје, а знају да су били злотвори и кољачи, а Срби се посипају пепелом и одричу оних који су бранили народ и Отаџбину. Боли српски заборав.
Ја сам мајор Српске војске и четнички војвода Павле Ђуришић. Човек чији је син одрастао као сироче. Муж чија је жена остала удовица. Син ког мајка није могла да сахрани јер је распарчан у делове. Ја сам жив печен недопечен, жив клан недоклан. И немам мира и покоја. Не зато што сам много грешан. Него зато што мој народ и даље не види да иде путем пропасти, а ми смо пострадали за спасење тога народа.
Мирно!
Јулијана Марић

@Brđanin да ли бисте могли да ми пошаљете све чланке, документе, информације које имате о четнику Антону Јокановићу из Пиве. Хвала вам
Nemam ništa o njemu, samo sam se priču o njemu od lokalnih Pivljana. Navodno je negdje imao priliku da iz zasjede ubije Josipa Broza 1943., ali je odbio. Posle rata nije ubijen, samo je osuđen.

Back