Patuljasti zec (kunic)

• Začetnik teme Začetnik teme JelenaPA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Divlji i pitomi kunići, najčešće noću, jedu deo svog izmeta kako bi sačuvali i obnovili mikrofloru creva. Reč je o bakterijama koje su naseljene u digestivnom traktu kunića, a učestvuju u samom procesu varenja. Na ovaj način kunić se snabdeva i vitaminima B grupe koji delimično ostaju neresorbovani!

IMG_0073.jpg
k9yrh3.jpg

Ovo su moji pacovčići! Obožavam ih! :)

Poslednja izmena:
Ljudi moji ne znam sta da radim sa mojim pacovom..... 10 dana je pusten i dan i noc i ne pravi nikakve probleme , ide iskljucivo u wc i onda mu pukne film i pocne da vrsi nuzdu svuda po kuci....i onda ga to prodje i opet samo u wc i sad je evo opet poceo po stanu, kako izadje iz kaveza odmah izbacuje klikere........ nema ni jedan ocigledan razlog za tako nesto, nista drugacije ne radimo....ne znam sta mu to znaci i kako funkcionise....

Nije sterilisana....e sad moja devojka nece da je sterilise nego hoce da je pari..... hoce li se onda izbeci ti zdravstveni problemi koji nastaju ako se kunic ne sterilise? i koliko puta ce morati da se pari da bi bila ok? koliko je normalno za zecice da radjaju u toku zivota? a obavljanje nuzde pretpostavljam da nece prestati?

p.s.hvala za clanak

Pa sad.. Ne znam da li ste dobro pročitali članak, jer u njemu lepo piše da se se kunići ne smeju pariti od strane laika! Homemade legla su najgora stvar koja vam se može dogoditi iz puno razloga, a najgori mogući ishod je smrt mame i beba, što se neretko dešava! Nemojte biti neodgovorni prema svojim ljubimcima i kastrirajte ih na vreme - kastracija za kunića znači dug i sretan život bez stalnih napada hormona! Parenjem nećete ništa dobro postići!

JA NE ZNAM IZ KOJE SU LABORATORIJE NASTALI KUNICI ONDA...
Muka mi je vise od tekstova o kastraciji secenju noktiju turpijanju zuba...
Zabrani parenja...
ne znam kako je ta zivotinja uopste postojala pre nas...
Koliko kosta to kastriranje..?

PS Da sam znala da je kunic "vestacka" zivotinja nikada ga ne bih nabavila...
Volim zivotinje koje su u stanju da se razmnozavaju bez ljudske pomoci, da ne kazem vestacke oplodnje, poradjaju bez carskog reza itd...

PPS Mada me ne bi cudilo ni da veterinari zarad profita prodaju ove price...

Poslednja izmena:
Nije sterilisana....e sad moja devojka nece da je sterilise nego hoce da je pari..... hoce li se onda izbeci ti zdravstveni problemi koji nastaju ako se kunic ne sterilise? i koliko puta ce morati da se pari da bi bila ok? koliko je normalno za zecice da radjaju u toku zivota? a obavljanje nuzde pretpostavljam da nece prestati?

p.s.hvala za clanak

Obicno reaguju na prljav kavez tako sto vrse nuzdu napolju...

I ja cu da parim svog zeca...
Samo mi treba zenka i to... :)
Nije nesto fotogenican,
ali uzivo je smeker...
Pa Pearl Jam ako se tvoja devojka odvazi na to i ne nadje adekvatnog partnera,
nudim mog pacova.... :)))

Zabrani parenja...

Volim zivotinje koje su u stanju da se razmnozavaju bez ljudske pomoci, da ne kazem vestacke oplodnje, poradjaju bez carskog reza itd...

Conejo_astronomo1.jpg

http://bs.wikipedia.org/wiki/Kunić

Zabrani parenja...

Jadan je taj kunić sa tobom! Kunići u prirodi imaju gde da troše noktiće, zubiće, imaju način da zadovolje svoje stalne porebe za perenjem. U tvom domu to ne mogu. Neophodno je da im se noktići redovno seku, da dobijaju mnogo sena koje je dobro za trošenje zubića, a i normalno varenje, sa tim što bi im mogla davati i jabukove grančice u istu svrhu. Čak i da ih pariš, draga nadrndana forumašice, to je samo kratko zadovoljavanje njihovih khm, potreba. Teranje će ih opet zadesiti u veoma kratkom vremenskom roku. Šta ćeš onda? Nekastriran kunić koji živi u stanu nije srećan kunić, upravo zbog svoje nezaustavljive potrebe za parenjem koja će ga tokom celog života opterećivati.

Jadan je taj kunić sa tobom! Kunići u prirodi imaju gde da troše noktiće, zubiće, imaju način da zadovolje svoje stalne porebe za perenjem. U tvom domu to ne mogu. Neophodno je da im se noktići redovno seku, da dobijaju mnogo sena koje je dobro za trošenje zubića, a i normalno varenje, sa tim što bi im mogla davati i jabukove grančice u istu svrhu. Čak i da ih pariš, draga nadrndana forumašice, to je samo kratko zadovoljavanje njihovih khm, potreba. Teranje će ih opet zadesiti u veoma kratkom vremenskom roku. Šta ćeš onda? Nekastriran kunić koji živi u stanu nije srećan kunić, upravo zbog svoje nezaustavljive potrebe za parenjem koja će ga tokom celog života opterećivati.

:amen: I da se pare, sta sa mladima?! Vecina nasih ljudi ovde, ukljucujuci cak i gro veterinara, glodare smatra potrosnim ljubimcima i sve su sanse da malci nece otici u dobar dom. Sve se to sterilizacijom sprecava. Inace, odlicno podnose i proinjekcionu anesteziju, provereno na jednoj nesrecnici koju su ljudi koji su je kupili hranili strogo mekanom hranom pa su joj se deformisali zubi i morali smo da joj ih seckamo povremeno dok se nisu normalizovali.

Pih moj je pusten non stop i trosi zube na sta stigne po kuci,
odnosno da ne pricam u kojim uslovima zivi i da ide napolje u dvoriste itd...
Imam razloga dovoljno da budem nadmena... :)
Onda cu ga dati teci koji ima odgajivacnicu kunica,
ali ne patuljastih vec domacih,
pa ce definitivno biti srecniji od vasih kunica i drugih zatocenika koje nazivate "ukrasnim ljubimcima"...

Divlji i pitomi kunići, najčešće noću, jedu deo svog izmeta kako bi sačuvali i obnovili mikrofloru creva. Reč je o bakterijama koje su naseljene u digestivnom traktu kunića, a učestvuju u samom procesu varenja. Na ovaj način kunić se snabdeva i vitaminima B grupe koji delimično ostaju neresorbovani!

Pogledajte prilog 246246
k9yrh3.jpg

Ovo su moji pacovčići! Obožavam ih! :)

Moja Sofija je jako slična ovom drugom. Samo što je veća.. :)

Mom kuniću su otpala 2 nokta, sama od sebe. Nema ranica, redovno trčkara, ništa je ne boli.. Šta može biti u pitanju? Hvala unapred na odgovoru. :)

Najbitnije je da nema nikakvih tegoba, da ne krvari, apetit joj nije narusen, nista je ne boli. Inace, letos su se konacno stvorili uslovi da moji stric i strina pustaju po dvoristu njihovog obicnog zelenog kunica i slomio je sam jedan (drasticno prerasli) nokat dok smo ga hvatali da mu ih posecem kljestima barem malo, u roku od par sekundi je prestao da krvari tako da je moguce da ti to nisi ni video.

Ja ne znam kako mom Coletu da posecem nokte, strah me da ga ne povredim i sl. A ima obicaj da iz cista mira pocne da se otima iz ruku i pocne da trckara, kad oseti da mu je dosta mazenja.
Onda se kao sakrije iza kreveta i samo glavom proviri da vidi jel neko krece po njega. Ili se zaigra tako sam sa sobom pa pocne da skace sve u stranu pa u vis , e to je genijalno :lol:

Samo vrhove, specijalnim kljestima iz pet shopa, nisu skupa, valjda do 300-400 dinara, ili kod veterinara. Valjalo bi da nabavis u humanoj apoteci Kalgel, to je lokalni anestetik za bebine desni ali provereno (na mom detetu kad je bilo malo i smotano) ublazava i krvarenje i asistenta i veliki peskir.

Ja ne znam kako mom Coletu da posecem nokte, strah me da ga ne povredim i sl. A ima obicaj da iz cista mira pocne da se otima iz ruku i pocne da trckara, kad oseti da mu je dosta mazenja.
Onda se kao sakrije iza kreveta i samo glavom proviri da vidi jel neko krece po njega. Ili se zaigra tako sam sa sobom pa pocne da skace sve u stranu pa u vis , e to je genijalno :lol:

Možeš i običnom grickalicom, samo pazi nerve. Ja svom baš baš retko sečem, ali on zato grebe sve živo.

Evo ovako,zelela bih da postavim jedno pitanje! Juce sam dobila patuljastog kunica Lea,i presladak je..U pet-shopu su mi rekli da bi uglavnom trebalo da jede suvu hranu,dvopek,tost i semenke koje sam kupila.Takodje mu dajem i seno.Pitam se da li on moze da jede i nesto poput sargarepe,ili slicnog povrca i voca?! Hvala unapred onome ko odgovori! I da,evo slika mog Lea!
575151_4086703336142_1282515649_n.jpg

Poslednja izmena:

Back