Patuljasti pinč

A shto se tiche" lupetanja i pisanja gluposti " -isti taj odgajivach koji mi je to rekao (dok smo josh bili mali i naivni) mi je pokazao(na moje insistiranje) svoje pse i u gomili od 10-15 pasa ,samo je jedna zenka bila u standardu!
I ta zenka je po njegovim rechima bila velika !
Kada sam ga pitao -pa zar ovi ostali nisu malo mali ,rekao mi je -"pa shta ce mi ti veliki ko slonovi kada se ovi mali bolje prodaju"!!!
Kada je posle chuo od nekog da sam uzeo Indru Malog Zmaja , istog trenutka me je zvao telefonom da pita zashto kod njega nisam kupio psa!
Chovek ochigledno misli da on ima monopol na rasu i da se samo kod njega moze kupiti pas!
Posle toga me vishe nikada nije zvao ,ochigledno se razocharao shto postoje josh neki odgajivachi!!!

Hvala micazr,i Zorice na komentaru,i mi se nadamo da cem na prolece biti u mogucnosti da odemo na jos koju izlozbu ;) Vukasine slazem se s tobom da trebamo jedno drugome govoriti iskreno misljenje o njegovom psu,ali posto ja nisam kompetentna da nekome dajem misljenje o izlozbenom potencijalu njegovog psa,onda samo napisem misljenje kao o "kucnom ljubimcu" :) uglavnom,otprilike svi vec znamo mane svojih pasa,manje-vise, meni je otvoreno na to ukazao amosom odgajivac kao i sudija na izlozbi,tako da ovde necu cuti nista novo ako neko i prokomentarise te mane...;)

Sretna Nova 2009. godina svim odgajivačima i ljubiteljima rase patuljasti pinč.
Vidim da se ovde vodi opširna diskusija, a da ja nisam uključen. Prvo da kažem da nema savršenog psa bez mane, takav ne postoji. Svaki pas ima manje ili više odstupanja od standarda. Standard propisuje idealnog psa, ali ponavljam toga nema. Imao sam priliku da odgajam na stotine pat. pinčeva koji su završili kao kućni ljubimci kod nas i u inostranstvu. Od 2005. malo sam se više posvetio kvalitetnijem odgoju i izložbama na kojima sam imao i dobrih rezultata. Bio sam na dve evropske izložbe i video šta imaju strani odgajivači. Doduše, sada je lako, jer postoji Inernet i sajtovi odgajivača pa se mogu psi videti, a da se ne mrdne iz fotelje, međutim jedno su slike, a drugo je videti psa uživo u stavu i kretanju. Mišljenja sam da se na velike izložbe ide da se vidi šta drugi imaju uživo da se razmenu iskustva steknu nova poznanstva i da se popriča tad ili kasnije opet preko Interneta. Mogu slobodno reći posle dve posete evropskim izložbama i mnogo sati poseta evropskim sajtovima o pat. pinčevevima da nas srpski odgoj ni malo ne zaostaje za evropskim čak je od nekih i bolji. Znači treba imati kvalitetne kuje koje su osnov odgajivačnice i pariti sa kvalitetnim mužjacima i vršiti selekciju to jest odabati kvalitetno potomstvo i opet isto, imati ponovo kvalitetne kuje i opet pariti sa kvalitetnim mužjacima i tako stalno. Da bi se bavio odgojem mora se imati više pasa pratiti i odabrati kvalitetno potomstvo i naravno izlagati pse na izložbama jer ako je izložba i nameštena, nije sve u peharima ima nešto i u kvalitetu pasa koji opet daju kvalitetno potomstvo. Baš sam se raspričao, dosta za ovaj put.

Poslednja izmena:
sve je to ok sto si napisao i sasvim se slazem sa tobom trenutno gajim samo zenke i sve su odabrane iz mojih legla a muzjake biram prema lepoti ,radu ... znam ja da cu jednog dana biti jos zadovoljniji kvalitetom svojih pasa ali cu biti zadovoljan sobom da sam do toga dosao sopstvenim radom. pp sam dobio od prijatelja kao kucnog ljubimca i toliko nam se uvukao pod kozu za ovih mesec dana da verujem da cemo sigurno nabaviti jos kojeg a do tada ce da proucim te za izlozbe pa ce bidemo fini- salim se ,poz.

sve je to ok sto si napisao i sasvim se slazem sa tobom trenutno gajim samo zenke i sve su odabrane iz mojih legla a muzjake biram prema lepoti ,radu ... znam ja da cu jednog dana biti jos zadovoljniji kvalitetom svojih pasa ali cu biti zadovoljan sobom da sam do toga dosao sopstvenim radom. pp sam dobio od prijatelja kao kucnog ljubimca i toliko nam se uvukao pod kozu za ovih mesec dana da verujem da cemo sigurno nabaviti jos kojeg a do tada ce da proucim te za izlozbe pa ce bidemo fini- salim se ,poz.
Znači ti gajiš neku drugu rasu a pat. pinča si dobio za kućnog ljubimca?

aman ljudi nemam ja nista protiv nicijih pasa , naj verovatnije sam napisao nesto sto je ispalo iz konteksta i sto se pogresno protumacilo svaka cast vasim psima i vama odgajivacima i zelim vam puno prelepe stenadi koja ce da budu svetski prvaci

:grudvanje:mi smo danas malo bili u shetnji po snegu ,chisto da razbijemo predrasude da pincheri ne podnose sneg i hladnocu,i lepo smo se proveli mada nam je bilo malo chudno shta je to belo svuda oko nas!!!:snesko2::grudvanje2:
2lji61c.jpg

:ukras5: :ukras5: :ukras5: :ukras5: :ukras5: :ukras5: :ukras5: :ukras5: :ukras5: :ukras5: :ukras5: :ukras5: :ukras5: :ukras5: :ukras5:

O ljudi sta vam je, sto me toliko isprozivaste? z:mrgreen:

Izjava je paušalna i odokativna. Ja ne moram da se ugledam, pogledaj malo pažljivije pa će ti se samo reći ko ima čije pse. Nije štos ko će se ugledati na koga već ko šta ima u odgajivačnici.
U brate!z:dm5: Hm kujice sam prihvatila na ime parenja a zarad prijateljstva, u protivnom bih sad imala jos kojeg psa iz inostranstva vise mada ne zalim se, zadovoljna sam GDS kujicama. Ubrzo su stigla i stenad iz inostranstva a i jos nekih planova ima... Moramo unositi novu krv. :ukras4:

z:girl: Svim ljubiteljima pincera zelim mnogo srece i uspeha, odgajivacima puno zdrave lepe stenadi.z:bv::poklon:

U bre sestro i brate
ona jedina ovde moze da vodi glavnu rec posto svi vi imate njene pse

Možem i ja da kažem koju reč ovde doduše ne mora to biti glavna reč, ali ipak ... Posle toliko godina bavljneja rasom mislim da imam i ja neku praksu i iskustvo. z:dm: i ne mora neko nepoznat određivati ko je najbolji, jer od najboljeg ima bolji i obrnuto.
Ovde o rasi priča onaj koji ima samo jednog psa, koji je kućni ljubimac, mada je posle rekao "nemam ja nista protiv nicijih pasa"

Heheh pa ja imam i od jednih i od drugih, i ne znam koje je lepse mada je ovo Draganovo "ludje" ali to je sto Rita zivi sa cetiri "ludaka" i tacno je poprimila karakteristike ukucana, lajava blesava luda i mazna a Zix je miran tih (osim ako ne laje na Lidijinog oca - jos uvek).
Ja sam vec rekao ali ajde da ponovim i GDS i Mali Zmaj imaju odlicne pse samo kako se MENI cini da je u Malom Zmaju kvalitet konstantiji dok u GDS-u nije ali zato na primer GDS ima bolje crvene a Mali Zmaj crne sa palezom pse. Glavna stvar je to sto od koga god da se uzme pas nece se pogresiti.

Evo ovako - imao sam priliku da vidim i GDS i ZMAJ pse i mogu reci da su po kvalitetu ujednacheni i crveni i crni sa palezom u obe odgajivachnice !
Kad smo pochinjali da gajimo rasu (a tada nije bilo interneta) mislili smo da su chichi michi pincheri ono kako treba da izgleda pas!
Ali poshto sada dosta pratim rasu na netu mogu slobodno da kazem da i GDS i ZMAJ imaju pse koji mogu ravnopravno da se nose sa psima iz Evrope (americhke ne pominjem jer su oni potpuno drugachiji i uopshte mi se ne svidjaju)!
Kod nas ima josh dve ili tri odgajivachnice PRAVIH Ptp ali njih nisam video uzivo (osim nekih primeraka)pa tako ni nemogu da ih komentarishem!

Back