Patuljasti pinč

mislim da je on jos uvek mali da bi oplodio zenku!(mada ko zna)!
ali ne vredi ti da posecujes izlozbu samo da bi bio ocenjen zbog papira jer ne mogu da se rade papiri kada je muzjak (otac stenadi) mladji od 15(ili 18 meseci)! Za ovo cu jos proveriti koliko je meseci u pitanju pa cu napisati tacno !

Meni su dva veterinara rekla da je moguce da mali oplodi chak i sa 4 meseca, ako je napredan. On je pocheo da dize nogu i da zapishava sa 3, 4 meseca, mada ne znam koliko to ima veze... :confused:
Jao, pa shta sad da radim? :eek: Mislim, kako da prodajemo shtence bez rodovnika?!

joj sto se vise interesujem i bavim kinologijom i citam sve se vise nerviram.A ne mogu da cutim
Alooooooooo nije igracka pas, nisu to ribice pa i ako se namnoze sta ima veze (mada i to nije u redu) kako su mogli da ti budu psi zajedno a kuja ima teranje, i kako nisi primetila da mali naskace na kuju i sta ako je imala dve lazne trudnoce, to se moze promeniti pari je sa normalnim muzjako ocenjenim plati to parenje 200-300 e koliko god da kosta pa prodaj stence sa rodovnicima, sta si ocekivala da je to lako a imas muzjaka i zenku???
Odvajaj ih u kavez jedno dok je drugo pusteno i kavez obezbedjen je l se i kroz njega mogu upariti, sto se igras sa takvim stvarima.
Moguce je da je muzjak polno zreo u toj dobi i moguce je da su se uparili mada malo verovatno ali opet postoji mogucnost. Ne traje teranje dva meseca, kuja se moze upariti samo nekoliko dana u toku teranja i tada treba najvise paznja obratiti. Ja ne mogu da verujem koliko si neodgovorna i kakve se stvari desavaju.
I sto se tice vadjenja rodovnika moze se izvaditi rodovnik i ako je muzjak mladji je l to svi rade po pravilu ne sme ali se to pravilo krsi.
I pas ti ima tacno sest meseci ostenjen je 10.12.2008. iz kombinacije Kylie i Eppy odlican otac i majka odlican pedigre i voleo bih malca da vidim uzivo je l je njegov polubrat fenomenalan onaj sto je kod Zorice ostao

Poslednja izmena:
@Perun
To su mi rekli Milan Tomic i Dobrila Ilic...

@Cetus
Aloooooooooooooooooo ti slobodno nemoj da verujesh koliko hocesh koliko sam ja NEODGOVORNA. Meni je drago shto su se uparili i naravno da je VAZNO shto je imala vec dve lazne trudnoce jer je svaki put imala mastitis i NE PADA MI NAPAMET da ikada vishe rizikujem sa tim. Tako da mi je drago shto su se uparili, i nadam se da je ona trudna, i da ce da iznese tu trudnocu kako treba i bez komplikacija. Ja moje pse ne drzim po kavezima. Mali je kupljen najvishe zbog toga kako bi se oni parili. Ja to samo nisam ochekivala jer je on mlad, a drago mi je da se to desilo i da je parenje uspeshno obavljeno nekoliko puta. Hvala ti na informacijama o mom psu, ne znam shta bih da mi ih ti nisi rekao...

Nash veterinar nam je rekao da moze da se oceni pas i da se izvade rodovnici malima, al kako je zapravo videcu ja vec, to mi nije toliko bitno...

Ja zaista ne znam shta ti nije jasno?! Kupila sam shtene, naravno. Nisam ga kupila SAMO da bi se parili, nego zato shto nam je to bila zelja oduvek. I da, drago mi je da su mi se kuchici uparili. Shto je toliko bitno shto on ima 6 meseci? Samo zbog rodovnika?

ne nego je to kao da je dete od 10 godina napravilo dete, psi ne moraju da imaju rodovnike pobogu, nego pas ti nije razvijen kako treba a mogla si kuju sa drugim psom upariti uostalom tvoji su psi ali to sto si dozvolila je uzas boziji nemarnost kako god pa da je to u redu svi bi parili mlade pse od pet sest meseci i cao, ne ide to tako pobogu sa tobom
I kuja i posle parenja moze imati lazne trudnoce cisto da znas ;)

Ja zaista ne vidim u chemu je problem, nijedan veterinar mi nije spominjao nishta slichno- da je pas nerazvijen i da to nije u redu... Jel moze neko da mi objasni zashto to nije u redu i u chemu je tu problem?

... Ja to samo nisam ochekivala jer je on mlad, a drago mi je da se to desilo i da je parenje uspeshno obavljeno nekoliko puta. Hvala ti na informacijama o mom psu, ne znam shta bih da mi ih ti nisi rekao...

Nash veterinar nam je rekao da moze da se oceni pas i da se izvade rodovnici malima, al kako je zapravo videcu ja vec, to mi nije toliko bitno...
Mislim da ne moras da budes toliko sarkasticna ,cinicna i da primas sve previse k srcu!!
Mozda da se ne oslanjas previse na savete tih"veterinara" !
Zna se kad pas moze da bude ocenjen i na koji nacin !
I sa koliko vremena !
Po tom tvom veterinaru znaci da pas moze da ima stence(mlade) a da nije izasao iz razreda beba?
Bas bih voleo da vidim taj rodovnik !
Svaki savet je dobar ,i to tako treba da shvatis ,narocito od odgajivaca a ne od veterinara koji(znam iz licnog iskustva)blago receno nemaju pojma sa kinologijom i pravilima !
Ok je za lecenje i dijagnostiku ,ali odgajivaci veruj znaju i ono sto ne znaju ni veterinari!
Naravno ,cast izuzecima ,(tu svrstavam veterinare koji se aktivno bave i kinologijom!)!

... Ja moje pse ne drzim po kavezima.
Brkas babe i zabe!
Zelis da vadis pedigree za stence(sto je naravno pohvalno-pod uslovom da su ispunjeni uslovi za to))i sto bi svi koji imaju pse sa rodovnicima trebali da rade !
A ne zelis da drzis muzjaka u kavezu kad je zenka u teranju !
Pa sta mislis da ce on da te pita da li moze da napari sledeci put???
Naravno ,to nisu kavezi kao za kanarince i mogu se kupiti na svakoj kinoloskoj izlozbi!
Ne shvatam na koji nacin zelis da pristupis gajenju tvojih pasa?
Kao ljubimaca(sta ce ti onda papiri?) ili kao izlozbenih pasa?
Ako je ovo drugo u pitanju ,onda se o ovim stvarima koje su se tebi desile itekako vodi racuna!
I moji psi su skoro svi sa nama u kuci (Indra,Katy,Rubina,Alis,Nikita,Selma,Amarantha,...) ali ,Boga mi, kad se neka zenka protera Indri ne gine kavez !
Npr,nama je Rubina imala teranje sa 8 meseci (prvo) i da nismo pazili mogli su se napariti isto tako neplanski!
To je mnogo humanije prema zenkama,jer bi ih on urnisao po ceo dan !
Ok ,kod tebe je obrnuti slucaj ,ali bez obzira,dodje mu na isto!
Naravno da nije lako sve to postici,ali u tome i jeste poenta ozbiljnog gajenja pasa,da se radi planski!

Poslednja izmena:
I jos nesto imas kvalitetnog perspektivnog psa imace on jos brdo parenja ne zaboravi da ti mali "zlotvori" zive i po petnaest godinna a on teoretski moze i sa toliko da pari tako da ne znam cemu zurba, ako je do kuje mogla si da paris sa nekim drugim muzjakom platis parenja i cao ili im das da prvi biraju stene, mene nervira tvoja neodgovornost i stav kao da si najpametnija na svetu i pri tom tebi to nije nista.
Ne da nije nego je UZAS veruj mi. Drugo nije to sam pari pa sta ispadne treba misliti da li su psi dobri jedno za drugo planirati to zato se ovo i zove KINOLOGIJA sto ce reci nauka o uzgajanju pasa podvlacim NAUKA. A ti ako ne zelis da budes kinolog danas sutra nego kinofil (ljubitelj pasa) nisi trebala muzjaka da uzimas, a narocito me iznervirala tvoja recenica da ces propustiti nekoliko parenja bez obzira na objasnjenje posle. Dobro razmisli sta radis i kako i sa kim paris svog psa ponavljam ti u najavi imas jako kvalitetnog psa i na ovim prostorima je to sveza krv mislim da ih nece u srbiji biti vise od cetiri pet sa istim ocem tj. Eppyem koji je po meni jako jako kvalitetan muzjak i video sam u sta su njegovi stenci izrasli vrede veruj mi. Zato me to i nervira je l ti ocigledno ni ne shvatas sta imas

Da, mislim da bi trebalo da budem i josh vishe sarkastichna i cinichna, i naravno da primam k srcu kad mi se neko obrati sa ˝Allooooo˝, ˝Ti si neodgovorna˝ i sl. Ako neko ne ume na normalan i smiren nachin da pishe po forumu i da mi se obraca, onda ni ne treba. Ne trazim ja od svakoga savet niti mora svako da mi ga uputi... To na stranu...
Ne mesham babe i zabe, ja ne drzim pse u kavezu, to je samo chinjenica. Da imam vishe pasa, ali poshto ih imam samo dva...
Tomic nije ˝veterinar˝ nego je prvoklasni veterinar, koji posecuje izlozbe redovno (bio je na poslednjoj izlozbi u Beogradu) i chovek zna kako i shta. Dakle ne vodim ja svoje pse kod bilo koga. Shto se tiche parenje, trazila sam drugo mishljenje chisto da bi bila sigurna i oba veterinara nisu videla nikakav problem oko ovog parenja. Iskreno, ja i dalje ne razumem u chemu je problem oko ovog parenje, osim rodovnika, niko se nije potrudio da mi objasni osim da me napada... Ako je to shto je on mali, zbog chega? Shto je to problem shto ima 6 meseci ako je polno zreo? Ja ovo pitam jer zaista ne znam i zato shto mi nijedan veterinar nije obratio paznju na neki moguci problem... Dakle opet vas pitam, u chemu je problem?

Shto se tiche rodovnika, nisam znala da postoji starosna granica, ali to mi nije problem,. Ja necu da gajim pse, niti da ih izlazem Bog zna kako, mi nismo u tom fazonu, shto sam i vishe puta ponovila na ovom forumu.

Tinar,psu u tom uzrastu ako se pari ne moze nista da se desi,znaci neki bitniji zdravstveni problem ne moze da postoji. Sad je pitanje koliko je to parenje uopste i uspelo i koliko je on sposoban da oplodi zenku,ali to ces i sama videti uskoro.

Moj savet ti je da kuju ne paris svako teranje,jer tu vec mogu da nastanu problemi. Stenci,mislim,da dusu ispiju kuji,jos ako ima malo vece leglo treba je pustiti da se odmori. Na ovo bi neko rekao,a ko brine o ulicnim psima i oni se pare svako teranje. Da pare se bas svako,ali niko od nas ne zna koliku strost dozive te kuje.

Ljudi sa ovog foruma koji su ti se obratili nisu mislili nista lose,ali na ovo gledaju iz svog ugla,pa kad oni brizno planiraju leglo veruju da to svako treba da radi,sa cim se i ja slazem,ali tvoji psi-tvoja stvar.

Nek je mami sa srecom u odgoju beba i nek su zdrave i vesele :bye:

Tinar,psu u tom uzrastu ako se pari ne moze nista da se desi,znaci neki bitniji zdravstveni problem ne moze da postoji. Sad je pitanje koliko je to parenje uopste i uspelo i koliko je on sposoban da oplodi zenku,ali to ces i sama videti uskoro
Hvala, to sam samo htela da chujem. Znam da parenje i inache ne mora da uspe, i da on mozda chak i nije sposoban za oplodnju.
Moj savet ti je da kuju ne paris svako teranje,jer tu vec mogu da nastanu problemi. Stenci,mislim,da dusu ispiju kuji,jos ako ima malo vece leglo treba je pustiti da se odmori. Na ovo bi neko rekao,a ko brine o ulicnim psima i oni se pare svako teranje. Da pare se bas svako,ali niko od nas ne zna koliku strost dozive te kuje.
Znam, nisam ni planirala svako teranje... :) Nismo mislili da ih parimo vishe od 2, maksimum 3 puta sve ukupno.

Ljudi sa ovog foruma koji su ti se obratili nisu mislili nista lose,ali na ovo gledaju iz svog ugla,pa kad oni brizno planiraju leglo veruju da to svako treba da radi,sa cim se i ja slazem,ali tvoji psi-tvoja stvar.

Nek je mami sa srecom u odgoju beba i nek su zdrave i vesele :bye:
Kad si odgajivach i kad zivish od toga, normalno da cesh brizno planirati svako leglo i planirati sve do tanchina, ali poshto mi nismo...
Hvala na odgovoru i zeljama

A mene nerviraju takvi ljudi kao ti kojima to nije bitno ni malo, i muka mi je da se svadjam sa ljudima non stop. Nekima nije bitno bilo pa su za malo upropastili rasu na ovim prostorima. Parili su sta su stigli i scim su stigli, nije im bilo bitno zato i takav moj ton i to aloooo koje te je pogodilo, i mene je pogodilo da ti pas od sest meseci zaskoci kuju a ti mrtva ladna "bole te brige".
Kad si odgajivach i kad zivish od toga, normalno da cesh brizno planirati svako leglo i planirati sve do tanchina
retko koji se tu obogatio tako da ti ni ova nije na mestu. Jednom sam izvlacio racunicu za stence mrzi me sad opet ail se sve svodi na to da tu nema profita.
I sto se nisi ili vde ili na Bk forumu ili cak odgajivacu obratila pa pitala da li je tako nesto moguce da znas da ti neko da savet sta i kako da radis a ne tako no nije bitno kako rekoh tvoji su psi radi sta ti volja sa njima, meni je samo zao sto se takve stvari desavaju ***

...Kad si odgajivach i kad zivish od toga,...
Eto vidis da ipak brkas neke stvari !
Sto se rase Ptp tice ja neznam ni jednog odgajivaca koji zivi od pasa!
Mozda ces i sama ukapirati (ako je to parenje bilo uspesno) koliko para treba da se kvalitetno odhrani stene ,naravno ako se budes pridrzavala svih pravila !
Ovom svojom recenicom siris dezinformaciju,jer pravi odgajivaci pasa uglavnom ne zive od njih,nego izdvajaju znacajne svote para (izlozbe ,vakcinacije,ishrana,smestaj isl,...)koje mnogo premasuju ono sto dobiju od stenaca!
Oni koji zive od pasa(a to svi odgajivaci Ptp znaju )uglavnom imaju gomilu pasa koji su maksimalno izrabljivani i oni su ustvari problem u kinologiji ,jer pare sve i svasta i bez ikakve kontrole i kvaliteta i kvantiteta!
I naravno jako su "glasni" i oglasavaju se na sve strane,a pse koje oni imaju niko nikada nije ni video!

Back