Патриотски фронт Далмације - Dalmatiaforce

baron jelacic od oca Franz Freiherr von Jelačić i majke Anna Portner von Höflein, sluzio kod Vinka Knezevica ;)

komendija ziva ;)

Knez Milos Obrenovic u srpskoj narodnoj nosnji:

Obrenovic.jpeg

:hahaha:

Sam si trazio.. provociras bez ikakvih argumenata i ne znas odgovorit na pitanja. 0 bodova :bye:

Granice kraljevine Hrvatske-Slavonije (koja je jedina u AU imala autonomiju i vlastitu vojsku). Od 1848 njoj se (barem sluzbeno) pridruzuje i Dalmacija.

Sto se tice jezika evo ti, pa citaj:

2.6.proglas_o_ukidanju_kmetstva.jpg

PS. Nisi mi razjasnio onu tvrdnju o okupaciji.

Dalmacija je u doba Austro-Ugarske bila pod jurisdikcijom Beca-dok je Kraljevina Hrvatska-Slavonija imala visoku autonomiju kao deo madjarskog dela Imperije..

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Austria-Hungary_map_new.svg

Antonio Bajamonti (Split, 19. veljače 1822. - Split, 13. siječnja 1891.) sigurno je najslavniji splitski gradonačelnik svih vremena.

Otac mu je bio Splićanin Giuseppe plemenita porijekla, a majka Elena Candido, Šibenčanka U Splitu je završio gimnaziju, a potom u Padovi studij medicine. Diplomirao je 1849. Iste godine oženio se Splićankom imenom Luigia Krussevich . Nakon što je dvije godine radio kao liječnik u Sinju, odlučio se za političku karijeru.

Antonio Bajamonti je postao načelnik Splita 4. siječnja 1860. godine.
Na toj se poziciji održao sve dok 17.7.1882. general Rodić (srbin) nije raspisao izbore na kojima je poražen radi novog izbornog sustava , i Rodićevog simpatiziranja protivničke strane.

Bajamonti je ostao upamćen kao vođa Autonomaške Stranke , koja se oštro suprostavljala svim pokušajima osporavanja tisućljetne dalmatinske autonomije. Bio je gorljiv branitelj nacionalne posebnosti Dalmatinaca , i suprostavljao se svim panslavističkim napadima , koje su na njega , a time i na cijelu Dalmaciju i sav naš narod vršili stranci iz zagreba počevši od biskupa Štrosmajera (nijemac) i uništavatelja narodnog jezika Ljudevita Gaja (rumunj) , i njihovih domaćih slugu , često zavedenih lažnim obećanjima i prijetnjama.

U gradske projekte ulagao je i vlastiti, ne baš mali novac, pošto je bio vrlo bogat. Svojim novcem je podigao Teataro Bajmonti kapaciteta 1.300 gledatelja, svečano otvoreno 27. prosinca 1859. godine.[2] U izgradnju vodovoda kojim je pitka voda dovedena sa izvora rijeke Jadro u Split je uložio svojih 350.000 forinti. Ujedno je animirao svoje prijatelje, također imućne ljude, da ulože svoj kapital kroz neku formu dioničkog društva. Otišao je sa vlasti kao siromah, a njegova supruga je morala prodati obiteljski nakit kako bi ga mogla sahraniti. Njegovi sugrađani su mu u znak zahvalnosti za sve ono što je napravio priredili veličanstven posljednji ispraćaj, kada je u pogrebnoj povorci sudjelovao gotovo čitav grad. Pokopan je na groblju Sustipan.

Sagradio je Monumentalnu česmu, poznatiju kao Bajamontijeva fontana, kao spomen dovođenju pitke vode u Split, a po gradu je postavio još tridesetak fontana. Godine 1947. fontana 'Bajamontuša' je srušena nalogom nepoznatih naredbodavaca 'narodne vlasti'.

Popis njegovih investicija u gradu je impozantan. Godine 1858. izgradio je palaču na obali, obnovio je Dioklecijanov akvadukt (3. st.) i doveo tekuću vodu u Split nakon tisuću i po godina, izgradio je Prokurative koje su završavale zgradom kazališta Teatro Bajamonti (izgorilo u požaru 1881. godine) čiji je kapacitet od 1300 mjesta dvostruko veći od današnjeg splitskog HNK, potakao gradnju lukobrana - đige, duge 467 metara, koja je još u funkciji brodskog prometa gradske luke, uljnu rasvjetu zamijenio plinskom na 200 ferala (1860.), otvorio prolaz od Peristila kroz Dioklecijanove podrume do Rive, obnovio fasadu crkve Sv. Frane na Obali i financirao početak gradnje Sv. Petra, tadašnje najveće splitske crkve, srušene u bombardiranju 1944. godine.

Bajamontija su poštovali i njegovi politički protivnici , pa tako Dujam Mikačić , tajnik narodnjačkog načelnika Bulata kaže:

"Postavši načelnikom Splita, dr. Bajamonti je označio sebi zadatkom, da seosku zapuštenost nekadanje carske Dioklecijanove rezidencije preobrazi u moderni gradski razvitak. Vjerovao je u budućnost svoga rodnog grada. Sagradio je na obali krasnu palaču, uljenu pretvorio u plinsku rasvjetu, ustrojio društvo za monumentalne građevine Associazione Dalmatica, potakao uređenje splitske luke, gradnju velikoga vanjskoga gata, obnovio gradske pločnike, počeo rušiti stare kuće, širiti i otvarati nove ulice, brinuti se za nasade i kanale, podizao za ona vremena velegradsko kazalište, ne zaboravljao ni crkve (sv. Petar, sv. Frano) i zamilovao privlačne osnove kano restauraciju rimskoga vodovoda, kojima je na juriš osvojio simpatije pučanstva, postao popularan pristajanjem inteligencije i fanatizmom mase. Obdaren višim umom, tople besjede i otmena ponašanja, jak imovinom i voljom, a okružen odanošću, koja je i teatralno znala podržati njegovu istinsku veličinu, Dr. Ante Bajamonti bijaše u pravom smislu rieči gospodar Splita. Čisto hrvatsko pučanstvo splitskih predgrađa zvalo ga je ćaćom, dičilo se njegovim kumstvom (koje je stotinama prihvatio zalazeći na pirovanja i druge prigode u težačke i bratske kuće), uznosilo ga je i ljubilo... I kad je Dr. Bajamonti zapeo da će nešto izvesti, moralo se je bez obzira napried, pa bilo po zraku, po vodi ili po bespuću. Tu je tajna njegovih znamenitih uspjeha, ali je tu i uzrok njegove tragične propasti.“

Antonio Bajamonti je bio velik čovjek , i njegova djela govore za njega , a njegova politička borba za samobitnost Dalmacije daje za pravo da ga zovemo Pater Patriae - Otac Domovine

Славонијо.
Опет иста прича. Српска ујдурма.
Па имаш линк и погледај. Срби немају везе са овим.
Ово пишу ......НАЦИОНАЛНО ОСВЕШЋЕНИ ДАЛМАТИНЦИ. :per:

Hmmm, a gdje su tu Riscani, hocu reci Morlaci, da ne kazem Srbi?Njih nesto ne pozivaju.Pa kakav je to onda patriotski front?

Da vidimo sta kaze Milorad Buha na tu temu

Naravno, Stipe Mesić izbegava da objasni da su Istra, Kvarner i Zadar ustupljeni Jugoslaviji, a ne Hrvatskoj, jer želi da, za svagda, uskrati Srbiji pravo na deo jadranske obale.

Ti krajevi su pripojeni SR Hrvatskoj, a budući da je Badinter republičke granice proglasio državnima, ti krajevi s punim pravom pripadaju Rep. Hrvatskoj i nitko drugi nema legitimno pravo na njih.

Dalmacija nikada po mentalitetu nije bila deo hrvatske, veliki deo dalmosa se borio u partizanima i izginuo na sutjesci....

Zar ovo nije pomalo šovinistička izjava? :think: Mislim, izjednačavanje Hrvata s ustašama i onda odvajanje Dalmatinaca od Hrvata po toj osnovi. :eek:

Osobno, ne bi mi bio problem autonomija Dalmacije. Ponosim se što sam Dalmatinac, što su moji davni preci iz ovih krajeva. No, moja ljubav prema zavičaju ne zamagljuje svijest da sam Hrvat.

pa ja ne pricam o tome kako se ko opredeljuje i sta misli da je. to je stvar ubedjenja i ne ulazim u to dal je neko juce musliman, prekjuce turcin a danas bosnjak niti me interewsuje dnevna politika.

govorim o etnickoj pripadnosti koja nema blage veze sa opredeljenjem.

:dash: :dash: :dash: Dokaži da su svi Srbi po etničkoj pripadnosti Srbi. Tko o čemu, Srbi o mitologiji. Među svim tim današnjim dičnim "Srbima" ima bezbroj Vlaha, Ilira, Bugara, općenito Slavena, pa čak i Hrvata. Da, etnički Srbi. :hahaha: Što ja sve neću pročitat ovdje? :mrgreen:

Back