Partizani VS Četnici

Moj kriterijum je sledeći.Nisam nikad video na fotografijama zagrljene Partizane i Nemce, a Nemce i Četnike jesam!Nemci i Partizani jesu bili zajedno na fotografijama ali u tom slučaju su jedni ili drugi obavezno bili mrtvi ili zarobljeni!Četnici su takodje 1945 bežali iz zemlje sa Nemcima,Ustašama i ostalim ološem....Inače, i ja sam za pomirenje!

Da li si slikao neku od tih slika sa četnicima i Nemcima pa da tako govoriš? I druga stvar - slike na kojima su partizani i namci kao i mnoge druge slike tipa ustaše i šta ja znam ne postoje ne zato što nisu nikada napravljene već zato što su uništene, a znaš ko je mogao da ih uništi. Nisam ni na čijoj strani, a sav taj cirkus oko četnika i partizana je obično s/ranje. I ti "četnici" i "partizani" su gomila zaludnih danguda.
A što se mene tiče i partizane i četnike i kojekakav još šljam nagurao bih u Severno more da se slikaju s' Nemcima...

Ja sam sada trecak i idem u civilnu skolu!!A zelim da se spremam za VA!!
Dosta sam dobro informisan o svemu tome.Nego onaj .pdf -TEST ZNANJA na sajtu VA,da li ce ta pitanja biti (kao prijemni za srednju gde imas zbirke i to spremis) ili su to dali onako da se vide koja ce otprilike pitanja biti-a ako je tako onda stvarno ima dosta da se sprema!!!!!!
: )

Cetnici su izdali zemlju i narod radi vlasti.
Realno bilo bi dobro da su potpisali kapitulaciju,ali tako da Nemci nemaju pravo da nese vojneke salju na front,jer posle stradanja u I svetskom ratu to bi bilo i pametno,ali uvek ima ljudi koju nebi to postovali.
Tako posto cetnici nisu to uradili,a ujedinili se sa Nemcima radi svoje koristi treba ih steljati,a i danas imamo cetnike na vlasti,popustice oko Kosova radi ulaska u EU.

Nisu svi cetnici bili izdajnici, na kraju krajeva i nastali su u XIX veku, a ne 1941, niti su svi partizani bili andjeli, bilo bi idealno da se nadju negde u sredini, da nadju kompromis i da konacno prestane ta svadja, ali tesko, svi udaraju po svom i ne popustaju.

Ali su u tome cetnici mnogo gori. U stvari oni koji podrzavaju cetnike, jer ni njih ni partizana vise nema, to je deo istorije prema kojem na zalost nikako da se odnosimo na ispravan nacin, umesto da objektivno prosudjujemo i o jednim i o drugim, to je po pravilu uzrok netrepeljivosti, zloupotrebljavaju se mrtvi radi ove ili one propagande.

Ne verujem u skoro pomirenje, a nadam se da ce me vreme sto pre demantovati.

Procitah ovu temu i jedva ostadoh ziv.
Retko je ko rekao koju pametnu, neostrascenu rec.

Kao prvo, pravo ime "Draze" je Dragoljub Mihailovic a ne Mihajlovic.
Kao drugo, ima jedno lepo izdanje knjiga "Draza i opsta istorija cetnickog pokreta". Tu se navode spisi iz arhiva, razna naredjenja, odluke...bla bla

Ali evo koga mrzi da cita, ja cu u nekoliko recenica da opisem neke stvari koje su meni ostale upecatljive iz knjiga.
Draza je bio odlikovan vise puta za vreme I SVR. Cak posle jednog ranjavanja oslobodjen je povrtka na fron, medjutim on je to odbio i vratio se u svoju jedinicu.
Da skratim i odmah predjem na 2 SVR. Draza na pocetku rata biva u bosni, Nedic ga tamo salje po kazni jer se nije slagao sa njegovom strategijom odbrane zemlje. Tu docekuje i kapitulaciju jugoslovenske vojske. Tada Draza drzi jedan cuveni govor, kurim mu donosi postu da je vojska kapitulirala i da teba da se preda. Draza pred svojim vojnicima i lokalnim mestanima kaze cuvene reci "Rec kapitulacija ne postoji u srpskom jeziku, tako da mi nastavljamo borbu protiv okupatora....". Draza se zatim probija do Ravne Gore i okuplja rasturenu vojsku.
U pocetku Drazina politika se svodila na to da vecina "vojske" ide u bosnu i hr da zastiti srpski narod prvenstveno od ustasa. Diverzijama na pruzi i samim postojanjem "naterati" sto vise okupatora da se zadrzi na teritoriji Jugoslavije. Zbog diverzija na pruzi i samim tim prekidu snadbevanja Nemackih trupa u Africi, saveznicka vojska je odlikovala Drazu zbog velikih zasluga.
Pojavom komunista i njihovom suludom taktikom krecu velike odmazde nad stanovnistvom i zaokret u Drazinoj politici. Desavolo se da komunisti ubiju iz zasede nemacke kuvare, a zbog toga bi bilo pobijeno sve zivo u okolini. To je komunistima i odgovaralo jer se stvarao revolt a samim tim bilo im je lakse regrutovati nove vojnike.
Promena Drazine politike podrazumeva to da se vise ne bori za Jugoslaviju nego za srpski narod. To je izmedju ostalog podrazumevao osnivanje srpske drzave na podrucju gde vecinom zive srbi. Jos jedna promena se odnosila na to da se komunizam smatra zlom i da ga treba unistiti pre iskrcavanja saveznickih trupa.
Promena engleske politike, od podrske cetnicima do podrske komunistima.
Cercil je hteo da svi ginu sem engleza, zato im je i odgovarala komunisticka politika. Srbi ginu al boze moj ginu i nemci i samim tim manja opasnost za london. Da Staljin nije zapretio primirijem sa Nemcima Cercil nikada ne bi dozvolio otvaranje drugog fornta u evopi i iskracavanje u normandiju.

Dragoljub Draza Mihailovic je jedan instinski junak i da su svi Srbi stali uz njega, nikada ne bi imali devedesete, Kosovo, Milosevica,.......

P.S. kucao sam u brzini pa ako sam negde nesto provapisno i pogresio izvinjavam se :D

Poslednja izmena:
Е бре ми Срби јесмо стока права, глобимо се и ждеремо целога века и како ствари стоје и треба да нестанемо како су Тарабићи прорекли! Боли ме баш дал си био четник ил партизан ако си Србин! Мени је деда по оцу био у партизанима, а старији брат његов у четницима, и комунисти га убише 1945, и мој деда иако је био ортодоксни комуниста плакао је ко киша на његовој сахрани, јер му је брат! Шта је бре знао о борби две супротне идеологије онај сељак с Златибора, Златара, Таре и др, дођу ти или једни или други у кућу виде да си способан за борбу и одведу те! После ти усаде у мозак своју идеју као о јединој праведној и исправној и ти се у то кунеш као у светињу и браниш је после животом! Клали су се бре брат против брата и ми на то равнодушно гледамо и само се расправљамо ко је управу! Срамота! Бре што смо... А размислите било би потпуно супротно да су се рецимо искрцали Амери пре Руса на Јадрану! Тито би запалио, а Недић или Дража би били уместо њега!

Hteo je Cercil,kada su saveznici vrsili okupaciju Italije da usput napadne nemacke trupe u Jugoslaviji,koje nisu bile relativno jake. Hteo je prvo Ljubljanu da osvoji pa Beograd. Ali nije mu dozvoljeno,tacnije Truman mu nije dozvolio,jer je cela Istocna Evropa zapala u ruke Staljinu,tako i Jugoslavija.

Back