Paralelni vremenski tokovi i (ne?)ograničenost naših pet čula

Valeria

Elita
Poruka
20.300
" Mi zivimo tek u delicu sveta fekvencijskog raspona; svet koji je dostupan samo nasim culima i koji zapazamo pomocu pet cula, kao i opseg opazanja pomocu njih, vrlo je mali. Univerzum nije struktuisan kao orman, sa jednim nivoom povrh drugog. Sazadan je od frekvencija koje dele isti prostor, isto kao sto to cine televizijske i radio frekvencije. Te emitovane frekvencije nisu oko vas samo u trenutku , one dele isti prostor neprekidno. To je moguce zato sto deluju na frekvencijskom nivou ili duzini talasa razlicitog od vaseg tela ali i medjusobno. Samo u slucaju kada su frekvencije zaista blizu dolazi do "interference" , i tada postajemo svesni druge stanice. Osim u spomenutoj situaciji, svi zaboravljaju na postojanje onih drugih zato sto doslovno deluju na razlicitim frekvencijama, razlicitim stvarnostima, razlicitim svetovima. Kada svoj radio namestite npr na stanicu Radio 1, dobicete upravo tu stanicu. necete cuti ni radio 2 ni 3, niti 4, zato sto oni ne emituju na talasnoj duzini ( frekvenciji) na koji je vas radio-aparat podesen. Pomerite skalu radio-aparata sa Radia 1 na frekvenciju Radia 2 i cucete, logicno - Radio 2. Radio 1 , medjutim, nije prekinuo emitovanje kada ste pomerili skalu sa njegove talasne duzine. Emitovanje i dalje traje - postoji - doka je vase interesovanje i vas radio aparat podesen na nesto drugo. ( Program , talasi, se emituju ali ih vi ne cujete jer je skala pomerena na regostrovanje druge frekvencije. Talasi paralelno postoje i dalje, na razlicitim frekvencijama; prim.prev.).
Upravo je to princip po kom Univerzum deluje, ili barem njegoc deo koji momentalno dozivljavamo. Pet cula, culo vida, sluha, dodira, mirisa i ukusa,- u mogucnosti su da zapazaju beskonacno mali deo onoga sto postoji u prostoru, koji vi, kako verujete, u ovom trenutku "vidite". To je razlog zasto zivotinje kao sto cu recimo macke, skakanjem reaguju na ono sto vama deluje kao "prazan vazduh." Mackama ( psima, konjima itd. prim.prev.) prostor niposto nije prazan. One imaju veci vidni frekvencijski raspon, tako da vide entitete i prizore koji su izvan dosega fekvencijskih limita covekovih pet cula. kako god bilo, stvar je u tome, da uz pomoc svojih pet cula ne mozemo da vidimo sve sto beskonacnost obuhvata, kao sto ne mozete da slusate ni sve dostupne radio stanice osim ako ne podesite frekvenciju radio aparata na jednu od niih. Vidimo iskljucivo ona mali deo beskonacnog koji vibrira u frekvencijskom rasponu nasih cula

Dejvid Ajk, "Price iz vremenske omce", Admiral books, Beograd, 2011

Ovako: mnogi spadaju u kategoriju ljudi koji smatraju da postoji samo ono što se može videti, čuti, dodirnuti..
Iako nas život opovrgava na različite načine po tom pitanju.. koliko smo uopšte svesni složenosti sveta oko nas?

I ono što mi je interesantno - da li širenjem svesti možemo da prevaziđemo ograničenost pet čula i u tom smislu da možemo da sagledamo čak i paralelne svetove i vremenske tokove? Pa da se ograničenost pretvori u neograničenost?
Kako možemo da budemo sigurni u to ŠTA smo videli i osetili, a da je van naše uobičajene sfere percepcije?

Ajmo malo da proširimo svesnost, i da se ne držimo Ajka ko pijan plota :).
Njegov citat mi je poslužio kao ideja da razvijem sopstvenu temu, i da usmerim diskusiju u pravcu prevazilaženja ograničenosti naših čula.
I hajde sad da se vratimo na temu, i da ne spamujemo - možda da probamo konstruktivno da odgovorimo :).
Zaista.

Suština:

Ovako: mnogi spadaju u kategoriju ljudi koji smatraju da postoji samo ono što se može videti, čuti, dodirnuti..
Iako nas život opovrgava na različite načine po tom pitanju.. koliko smo uopšte svesni složenosti sveta oko nas?

I ono što mi je interesantno - da li širenjem svesti možemo da prevaziđemo ograničenost pet čula i u tom smislu da možemo da sagledamo čak i paralelne svetove i vremenske tokove? Pa da se ograničenost pretvori u neograničenost?
Kako možemo da budemo sigurni u to ŠTA smo videli i osetili, a da je van naše uobičajene sfere percepcije?

"Vremenska omča" postavlja pitanja međutim Teorija struna daje i neke moguće odgovore o ,hajde da ne menjam izraz,paralelnim
svetovima...Naime poremećaj prostora koji doživljavamo kao materijalni univerzum,po toj teoriji je vibriranje struna...
(Hoću da napomenem da čovek poseduje više čula,a ne pet.Šesto čulo je čulo ravnoteže.Dalje posedujemo čulo pomeranja fluida;talasa
u vodi,vazduhu,osećaj mučnine,osečaj bola i još neke atrofirane izražene kod manjeg broja ljudi...)

umesto ajka preporucila bih lavkrafta i srebrni kljuc :)
ovo sto tension kaze je po lavkraftovskoj teoriji itekako moguce. naime ono u cemu se ovaj genije i ja slazem je to da je vreme iluzija i predstavlja samo promene. te promene zavise od kosmickog ugla posmatranja sustinske stvarnosti, tj od ugla pod kojim svest sece nepromenljivu sustinu postojanja. kao sto presecenjem konusnog oblika mozemo dobitu elipsu, krug, razlicite oblike u zavisnosti od ugla presecanja a da sam konusni oblik ostaje nepromenjen, tako i presecenjem sustine dobijamo razlicite manifestacije postojanja - proslost, sadasnjost, buducnost. dakle proslost, sadasnjost i buducnost postoje istovremeneo one su samo manifestacije nepromenljive sustine. nas troimenzionalni svet je presek viseg cetvorodimenzionog, on opet viseg petodimenzionog i tako do beskonacnosti o cemu mozemo samo nagadjati. mogucnost sagledavanja razlicitih vremenskih tokova bi bila moguca ukoliko bismo bili sposobni da kontrolisemo taj kosmicki ugao presecenja.

Vreme je četvrta dimezija.
Nulta dimezija je tačka, nema ni širinu ni dužinu ni visinu.
Prva dimenzija je linija ona ima samo dužinu ali nema širinu.
Druga dimenzija je površ ima širinu i dužinu ali nema visinu. U drugu dimenziju može stati beskonačno mnogo prvih dimenzija.
Treća dimencija je kocka, ima i širinu i dužinu i visinu. U treću dimenziju može stati beskonačno mnogo drugih dimenzija.
Četvrta dimenzija je vreme jer u njega možemo staviti beskonačno mnogo trećih dimenzija (kocaka) na isto mesto ali u različitom vremenu. :hvala:

Vreme teče. Pogledajte kako ste izgledali sa 6, ili 16 godina, a kako ćete izgledati sa 66 ili 86. Kod nekog brže kod nekog sporije, svi
organi i procesi u organizmu se urušavaju i atrofiraju. Možemo filozofirati koliko hoćemo, ali nisam još čuo da je iko
zaustavio taj proces.
Da li paralelno postoji drugo vreme ? Svako od nas bi voleo da makar za jedan slučaj, vrati prošlost i nešto ispravi, uradi
drugačije. Očito je da to ne možemo uraditi. Možda postoji neki drugi prostor, u kome je taj događaj završio sa drugačijim ishodom.
Ali to je već kvantna teorija, multiverzumi i sl., tema koja me jako zanima.

Vreme teče. Pogledajte kako ste izgledali sa 6, ili 16 godina, a kako ćete izgledati sa 66 ili 86. Kod nekog brže kod nekog sporije, svi
organi i procesi u organizmu se urušavaju i atrofiraju. Možemo filozofirati koliko hoćemo, ali nisam još čuo da je iko
zaustavio taj proces.
Da li paralelno postoji drugo vreme ? Svako od nas bi voleo da makar za jedan slučaj, vrati prošlost i nešto ispravi, uradi
drugačije. Očito je da to ne možemo uraditi. Možda postoji neki drugi prostor, u kome je taj događaj završio sa drugačijim ishodom.

mislis na proces promena organizma koje nazivamo starenje? :) zasto mislis da je starenje u tesnoj vezi sa vremenom? da si na marsu stario bi duplo brze zar ne, tako da starenje nema veze sa vremenom, promene se desavaju bez obzira na "vreme". i kako vreme tece, ako uzmes u obzir da je vreme, ono sto mi smatramo za vreme dakle dan - duzina 1 rotacije koja se ponavlja iznova i iznova, godina - duzina revolucije koja se ponavlja iznova i iznova, kako to vreme tece, u kom smeru?
sto se tice boldovnog i mene ta tema jako zanima :)

Ali imamo cikluse Iris- rođenje, odrastanje, zrelost, a onda kreće pad prema starosti. Taj proces teče u vremenskom okviru.
Multiverzum me jako zanima, kao i to da li je on ako postoji, bitno drugačije, ili može postojati beskraj univerzuma, i onda dolazimo
do toga da možda imamo beskrajno ,, dvojnika '' u mnogobrojnim prostorima i vremenima.
Planiram zbaviti knjigu Nemoguća fizika, pa ću onda malo bolje da uđem u materiju.z:)

Vreme je četvrta dimezija.
Nulta dimezija je tačka, nema ni širinu ni dužinu ni visinu.
Prva dimenzija je linija ona ima samo dužinu ali nema širinu.
Druga dimenzija je površ ima širinu i dužinu ali nema visinu. U drugu dimenziju može stati beskonačno mnogo prvih dimenzija.
Treća dimencija je kocka, ima i širinu i dužinu i visinu. U treću dimenziju može stati beskonačno mnogo drugih dimenzija.
Četvrta dimenzija je vreme jer u njega možemo staviti beskonačno mnogo trećih dimenzija (kocaka) na isto mesto ali u različitom vremenu. :hvala:

Dobro.
a dalje?

zaustavio taj proces.

Pogle pod: "Fajnemanov zbir po istorijama", pomalo već klasična tema u kvantnoj i statističkoj fizici. sluša se na pvoj godini elektrotehnike, ili se bar slušala u moje vreme.

Jako dobru interpretaciju Fajnemana dao je Hoking u svojim izdanjima za običan svet, a ono što bih ti svakako preporučio je: "S one strane fizike" (beyound the physics), Donald de Gracija.

ti ciklusi, faze su samo promene, a teku u vremenskom okviru jer smo ih mi tamo stavili. kako to da se jedna pseca godina racuna kao 7 ljudskih, ne razumem, za pse se zemlja okrece sporije oko sunca? :lol: vreme je po meni samo faktor koji smo mi ljudi izmislili i bitan je samo nama.
kazes PAD prema starosti, zasto si upotrebio tu rec?

Pa mislio sam na pad u smislu da više ništa ne napreduje, već naprotiv, dolazi do nazadovanja, sveopšteg propadanja organizma- kako
naoko vidljivog fizičkog, tako i unutrašnjih procesa u organizmu, slabljenje funkcija srca, mozga, itd, itd. E sad, pomenula si pse.
Možda za njih vreme drugačije teče, ali teče. I oni stare zar ne, i tu imamo proces od malog štenca do bolesne i pospane matore
kuce koja jedva vidi i čuje, i jedva se kreće.
Možemo mi ukinuti npr.sat, i uopšte računanje vremena, ali svejedno kada se pogledamo u ogledalo za jedno par decenija,
skontaćemo da je vreme prošlo, i da nismo više mladi.
Tako je u našem svetu. E sad drugo je pitanje da li postoji multiverzum, onda to otvara beskonačno mogućnosti.

Pa mislio sam na pad u smislu da više ništa ne napreduje, već naprotiv, dolazi do nazadovanja, sveopšteg propadanja organizma- kako
naoko vidljivog fizičkog, tako i unutrašnjih procesa u organizmu, slabljenje funkcija srca, mozga, itd, itd. E sad, pomenula si pse.
Možda za njih vreme drugačije teče, ali teče. I oni stare zar ne, i tu imamo proces od malog štenca do bolesne i pospane matore
Možemo mi ukinuti npr.sat, i uopšte računanje vremena, ali svejedno kada se pogledamo u ogledalo za jedno par decenija,
Tako je u našem svetu. E sad drugo je pitanje da li postoji multiverzum, onda to otvara beskonačno mogućnosti.
ajd da postavim to ovako - znaci imamo fazu rodjenja, detinjstva, sazrevanja dakle to bi bila neka faza napredovanja, kako vreme odmice mi napredujemo, razvijamo se, sazrevamo...onda nastaje faza starenja koju si ti nazvao fazom propadanja, zar to ne znaci da bi vreme trebalo da tece u suprotnom smeru? :lol: ako su te promene vezaneza vreme onda ja mislim da je ovakva logika na mestu :lol:
a za par decenija kada se pogledamou ogledalo videcemo da smo ostairili da smo se promenili, da smo propali? ja bih to tako rekla. a sto se tice pasa nije rec o vremenu nego se kod njih promene desavaju drugacijim tempom.
a sta je sa subjektivnim dozivljajem vremena i sam znas da ti se nekad 1 sat cini kao vecnost a nekad prodje za tren :)

Ako bi "ukinuli" vreme, ali u ne u smislu da ne gledamo na sat i kalendar, čini mi se da bi tada starenje okarakterisali kao shapeshifting.

Е, ту смо...
Ми се кроз проток оног што зовемо вријеме МИЈЕЊАМО на свом путу.
Стари мудраци су давно рекли оно што је употријебила група Аеросмит у хиту "Амејзинг"(да извините на мој француски):
ЖИВОТ ЈЕ ПУТОВАЊЕ, А НЕ ОДРЕДИШТЕ.
Једино је нама на овом каменчићу космосу битно "вријеме" и његово протицање...
Чак бих се усудио рећи само западњалкој цивилизацији која нам то намеће.
Вријеме уопште није битно за многе народе који су по америчком систему вриједности "дивљаци"...

Pa slažem se Iris da postoji to subjektivno, ali mimo njega postoji i objektivno, vreme koje protiče mimo naše volje,
nezavisno od nje. Starost mi se čini nekako najpogodnijim- najvidljivijim primerom kako vreme teče.
U ovom univerzumu... da li može paralelno ne znam. Unazad mislim da ne može ići, jer bi onda došli do onih
paradoksa vezanih za putovanje u prošlost, da sad ne navodim primere...

Ja ne bih da se mesam u vasu raspravu,samo sam hteo da napisem par reci,onako laicki......,naime Bog kao Bog,svi manje vise verujemo u njega,mada ga niko nije video,znaci da verujmo u nesto sto niko nije video jel tako?,ako nesto pocinjemo kazemo nek nam je Bog u pomoci,ako krecemo na put kazemo Boze pomozi,krstimo se i tako dalje,neka visa sila ili kakva god postoji,zvala se ona Bog ili drugacije nije bitno,ali je bitno da To nesto postoji,to sto su nam isprali mozgove nismo mi krivi jer u takvom vremenu zivimo da je to sasvim normalno!
Da je putovanje u proslost ili buducnost moguce,to bi sigurno vec neko uradio,ako ne mi ,onda zamislite da nece da bude "smak sveta,kraj vremena....sta sve ne',da ce covecanstvo opstati jos tri .......sto hiljada godina,sto neko ne dodje sada iz tog vremena,iz buducnosti???Ako je nasa civilizacija da je tako nazovem toliko napredovala za samo 100 godina,ajde nek bude i 200,zamislite kakvo ce covecanstvo da bude za jos 1000 godina ili vise,sta sve nece da se izmisli,,mozda ce da nasele i susedne planete,ali ako cemo toliko biti napredni u buducnosti sto neko neko iz buducnosti ne dodje sada i kaze nam mi smo ili ja sam iz 2389 godine i planeta ce doziveti ono ili ovo,brojevi na lotou ce biti ovi i tako dalje,znaci nelogicno,samo sa moje tacke gledista.
Mozemo mi da trabunjamo ovde ili bilo gde drugde do sutra o bilo cemu,ali ono sto je susta realnost to i jeste,sad pisem ovaj post,za 5 min izadjem napolje i kao da nije nista ni bilo,znaci boli me uvo za sve,za vreme,za vanzemaljce,Nostradamusa,smak sveta i za sve teme uopste koje su ovde,a siguran sam da je tako kod 99% ljudi koji posecuju ovaj forum......znaci cista budalastina,gubljenje vremena,ako vreme postoji ........

Ovako, ne verujem u teorije koje je Ajnštajn postavio o vremenu... Uopšte ne verujem da postoji kao posebna dimenzija... Ne verujem da uopšte postoji ali sam verovao u postojanje više univerzuma na istom mestu (znate ono, elektroni se kreću brže od svetlosti i ispadaju iz postojećeg vremenskog toka i stvaraju milione i miliona različitih svetova u kojima ništa nije isto...)... Verovao sam u to ali sam i to prestao jer mi prosto zvuči nemoguće... I smatram to nagađanjem naučnika... Jer ne postoje dokazi... Sve što imaju kao dokaz da to postoji je zapravo i dokaz da ne postoji pa je to neki oblik jake nelogičnosti i kako god...
Nego, kako se tema iz pitanja svesti pretvorila u neke cikluse (na fazon horoskopa i ostalih budalaština) i na kraju postala priča o postojanju vremena...? Zanimljivo...

Ja ne bih da se mesam u vasu raspravu,samo sam hteo da napisem par reci,onako laicki......,naime Bog kao Bog,svi manje vise verujemo u njega,mada ga niko nije video,znaci da verujmo u nesto sto niko nije video jel tako?,ako nesto pocinjemo kazemo nek nam je Bog u pomoci,ako krecemo na put kazemo Boze pomozi,krstimo se i tako dalje,neka visa sila ili kakva god postoji,zvala se ona Bog ili drugacije nije bitno,ali je bitno da To nesto postoji,to sto su nam isprali mozgove nismo mi krivi jer u takvom vremenu zivimo da je to sasvim normalno!
Da je putovanje u proslost ili buducnost moguce,to bi sigurno vec neko uradio,ako ne mi ,onda zamislite da nece da bude "smak sveta,kraj vremena....sta sve ne',da ce covecanstvo opstati jos tri .......sto hiljada godina,sto neko ne dodje sada iz tog vremena,iz buducnosti???Ako je nasa civilizacija da je tako nazovem toliko napredovala za samo 100 godina,ajde nek bude i 200,zamislite kakvo ce covecanstvo da bude za jos 1000 godina ili vise,sta sve nece da se izmisli,,mozda ce da nasele i susedne planete,ali ako cemo toliko biti napredni u buducnosti sto neko neko iz buducnosti ne dodje sada i kaze nam mi smo ili ja sam iz 2389 godine i planeta ce doziveti ono ili ovo,brojevi na lotou ce biti ovi i tako dalje,znaci nelogicno,samo sa moje tacke gledista.
Mozemo mi da trabunjamo ovde ili bilo gde drugde do sutra o bilo cemu,ali ono sto je susta realnost to i jeste,sad pisem ovaj post,za 5 min izadjem napolje i kao da nije nista ni bilo,znaci boli me uvo za sve,za vreme,za vanzemaljce,Nostradamusa,smak sveta i za sve teme uopste koje su ovde,a siguran sam da je tako kod 99% ljudi koji posecuju ovaj forum......znaci cista budalastina,gubljenje vremena,ako vreme postoji ........

Zašto misliš da neko iz napredne 2389. ima potrebu da se vrati ovde, odnosno sada? Zar napredak nije i skok svesti, a ne samo tehnički razvoj?

Back