zato sto je bog odredio muskarcu da bude autoritet a ne zeni. ako imas problem s tim raspravi sa bogom. ili vidi sa apostolom pavlom, uradi naime nesto revolucionarno za prosecnog pravoslavnog vernika - otvori bibliju i procitaj je
Прво, пријатељу, веровао или не, читао сам. Али, оно што ти не схваташ је да не може Хришћанство да се сведе само на пуку цитатологију, јер Хришћанство је и Писмо, и Предање, али и жива историја Црква, пракса. Не можеш да узмеш два- три цитата и да кажеш ,,ето, то је то, ја све знам". Не иде то тако. На крају, није Писмо стигло факсом са Неба, него су га писали људи, људи надахнути Богом наравно, али опет људи. Писмо је настало у оквиру Цркве, а не обратно. А ту ви сви који кажете ,,само Писмо" грешите.
На пример, на многим местзима сам Свети Апостол Павле износи своја лична мишљења, што он и сам каже. У многим својим посланицама он сам каже да је то његово мишљење, а не догма. Зато кажем, потребно је, поред Писма, уважити и Предање, али и живу историју и развој Цркве тј. пракса.
При томе, уопште не знам какве везе жена-влчадар у држави има везе са овим цитатом који си сада извукао.
jasta je, gomila krezubih tumacenja i pokvarenjackih interpretacija da bi se opravdala paganstina. ne zasmejavaj me. pa ateisti od pravoslavlja mogu da prave mleveno meso i to samo na racun kontradiktornosti, ne moraju nista da muljaju.
Ово је типично за неке следбенике неопротентстаких група (не знам којој групио ти припадаш, а није ни битно) који прочитају Свето Писмо, евентуално неклу протестантску књижицу и сматрају да су све ,,схватили", да све ,,знају", а целу једну религију и цивилизацију одбацују као ,,бесмислицу" и ,,паганштину".
isterati je iz kuce znaci zloupotrebu zene i nipodastavanje.
Жену не треба нити истерати из куће, нити терати је у кућу, него јој, као људском бићу, треба дати слободу да сама бира како хоће да живи и да онда, у складу са својим изборима трпи последице, позитивне или негативне. Све што јој се ради на силу- или истеривање из куће (што кажу неке радикалне фемиунисткиње, чији сам противник) или утеривање у кућу (што кажу неки патријархалисти попут тебе)- све је то ниподаштавање жене и њене слободе и управо је то противљење Божјој вољи за жене који је и њима, као и мушкарцима, дао слободу. Укидати јој слободу, то је противљење Божјој вољи.
И одакле теби да је баш то што си навео ,,противљење Богу"?? Јесу ли онда оне жене које су пошле за Христом, попут рецимо Свете Марије Магдалене и многих других, и нису се удале и имале децу- јесу ли се оне ,,противиле Богу"?? Јел Света Текла која је чула проповед Светог Апостола Павла и отишла од свог вереника, постала хришћанка и отишла са њим- јел она ,,феминисткиња" која се ,,противила Богу"? Тако испада, по твоме, а то је због овога:
bog je zeni odredio ulogu u kuci i da se brine o svojoj porodici i deci.
То је зато што ти верујеш да је Писмо факсом стигло са Неба и све што пише у њему је то за тебе догма. И сад си ти нашао неки такав цитат и мислиш да је ,,Бог тако рекао". А то је управо твоја грешка.
На крају да поентирам- свака нормална, хетеросекауална жена, као имушкарац жели да се уда, има децу, породицу. Али, зашто би образовање и каријера могле бити препрека томе? Не би могла, а знам пуно тих примера из свог личног живота а и шире. Дакле, жена може да се оствари и на личном и на пословном плану и има право и слободу за то,. а нико нема право да јој тзо ускраћује.
Или ти мислиш да су жене које знају само за кућу и ништа више, где им је ускраћено право за образовање и каријеру, много срећније и задовољније? Зар мислиш да су жене у Саудиојској Арабији много срећније од жена на Западу? Па не знам баш, нисам сигуран.