Papagaji

Da li ste dresirali papagaja?

• Ne, papagaja nisam dresirao

• Da, ali sam papagaja malo naucio (da uzima hranu iz prsta...)

• Da, papagaja sam naucio da me se neplasi (da mi sedi na ramenu...)

• Da, papagaja sam mnogo stvari (da gura kolica,pravi se mrtav...)

• Da, papagaja sam naucio da prica!

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Mi smo odlucili da prodamo RIA..Deca nece da ga paze, pored svih obaveza moram jos i o njemu da brinem...ako ima zaintresovanih ili bi neko mogao da me posavetuje gde da stavim slike i oglas...Inace rio i kavez je 100 eur
Pogledajte prilog 298506Pogledajte prilog 298507Pogledajte prilog 298508

promena gazde je jako stresan dozivlajj u zivotu jedne ptice... :(
mozda da ipak malo razmislite, zar je bas toliko velika obaveza hraniti ga i davati mu vodu ?
obracati paznju je usputno, moglo bi biti . .

prilog ne postoji!
inace,secam se tvoje lepe,ime joj je bas pristajalo.
moj djurica je ziv i zdrav,nestasan je i kvaran ko mucak.stalno izaziva macku,a ona sirota ne sme od mene da bude zlocesta,pa trpi njegovo kljucanje...ali kad nisam tu,svakako ih razdvojim u sobe.nikako ne ostaju nasamo zajedno

Moje ptice

img0041-1-1.jpg

img0043-1-1.jpg

img0046-1-1.jpg

i njihov cuvar

lara-028-1-1.jpg

Postovani,
administratori, clanovi, izvinite ako nisam u temi-tesko mi je .Jutros oko 05.30 ugino je moj papagaj.Tigrica Lepi Mali.Ne znam zasto, od cega???? Bas je bio zadnja 3 dana dosta razigran.Sletao, skakutao, pentrao se...dosta je hrane , koju mu obicno uvece menjam, tih dana poruckao.Kupao se u cinijici. Oko 05.30 culo se nesto lagano BUP u kavezu.Niko nije obracao paznju-uvek se prvi budio cim svane. Ali 0.6.30, on se ne cuje, malo kasnije tisina.Uvek skakuce, cvrci...Kad vidimo-lezi na podu kaveza.Prsti na nogicama nekako upleteni, glavica mlitava, okice otvorene...Milovao sam ga, duvao mu-zno sam nema nista od toga, ali opet da probam...Jeedino mi pad an apamet pretproslog meseca kad su pocele one kise, kunjao je i drzao glavicu pod krilo.Ukljucivali smo grejalicu i zbog nas i zbog njega.davao sam mu minerali, i onaj vocni bar za ptice koji je smazao za nedelju dana. Nisam primetio neke promene u izmetu, odbijanje hrane, i sl. Sa prvim lepim danima bio je kao uvek-radoznao, pentrao se po nama, po vratima, setao po tepihu, leteo kacio se na slike, vrata, ogledao u aluminujumske nogare stola..
Pricao je , bio kod nas 2 god.Ne znam koliko je star.Znao je da sam otkaci od kaveza jednu precku ljuljaske pa da je sam i namesti-zafrljaci taj otkaceni kraj i kukica se sama zakaci za resetku kaveza.Nego necu , i ne mogu, puknucu, da pricam o tome kakav je bio-uostalom svakom j e svoj ljubimac najdrazi i za srce prirastao.
Zasto li je uginuo? Sta mu se moglo desiti? Zna li neko??? Dali papagaji uginu u snu??? Dal je pao sa svoje precke i povredio glavicu???? dal smo trebali odmah nesto da ucinimo, -naivno razmisljam i jedem se da li se mogao oziveti????
Dalje se pitam, a to mi NAJTEZE sto ne znam kako je pticica razmisljala-koliko je pameti ima u toj maloj glavici.Znate kako je bio mio kad sleti na nas pa se upilji onim svojim ocicama,tim toplim dvema crnim tackicama, u nas, prati svaki pokret usana, o cemu li je ta glavica razmisljala, kako li je rezonovala...kako sam se topio od osecanja srece i neke miline kad tako gleda dok pricamo. Eeee sta li je znala ta mala ptica, o kakvom li je zivotu mislila, kakvi su j einstikti vodili...pitam se????? pitam????
Izvinite "sto pravim ovde tugovanku" mislio sam samo vlasnici istih mogu razumeti.Evo sve mislim sad cu mu cuti glasic, sad ce doleprsati na mene, sad ce izviriti od negde .Ako nije u skladu sa temom brisite, razumecu, ako moze neko da razmenimo neko slovo sada HVALA

...a jos juce, kao po obicaju je stajao ne nekom od nas-frrrr pravo iz kaveza.Jos juce mi je bio slatko smesan, dok sam citao u fotelji i on kao po obicaju dosao na naslon fotelje, ili na moje rame, pa opet na naslon fotelje pa brbr\lja reci koji je naucio ili one njegove "papagajske" pa se onako jos isprsi i sepuri dok prica...
Postovani, nemojte misliti da sada ja padam u trans, da velicam tugu za tom malu lepu, pitomu dobrodusnu pticu.Licno sam imao i gubitke u najuzoj porodici ali nisam verovao da ta mala zivahna stvarcica, ljubimac moze toliko tuge da donese kad ugine.Mislio sam tuzno je, ljudi se vezu za ljubimce, ali da je to budi takve emocije nisam verovao.
Oh kad bih samo znao kako j e ta ptica mislila, razmisljala...kako bih silno zeleo da znam st ajoj se desilo TAKO SILNO BIH ZELEO DA POMOGNEM drugima koji imaju tigrice-ovako, totalno sam nepismen !!!!

..a opet dalje razmisljam.Te nam neduzne pticice (tako plahe-jednom se ovaj Lepi sepurio po sobi, a na terasu sleteo golub sa GU GU GU a ovaj mali frrrrrr u kavez) sluze da bi smo ih voleli, da nas uveseljavaju svojim gegovima, nestaslucima-a sta znamo o njima??? Trudimo se da ih razumemo, informisemo se zdusno o njima a opet nam tako izmaknu. Pomisljam u svom prirodnom okruzenju oni bi bili mali lavovi u svom jatu.Sami bi birali partnera, hranili se lecili, a ovi nasi mali sta znaju? Znaju samo za nas. Tako mi je krivo - ne poistovecujem ga naravno sa covekom, ali je bilo lepo umilno zivo bice, smatrao ga za nezno zivo stvorenje-i sta je ono imalo od zivota, od svog malenog zivota ?. Nama bio nevidjena radost, a nismo ni slutili da ce tek samo docekati jedva svitanje jednog dana ( a imao sam utisak da se uvek raduje svakom danu, raskace se ujutru, rasprica i "po naski i papagajski" gura glavicom vratanca na kavezu ...i frrrrr pravo na nekog od nas posto prvo lepo odskakuce po vrhu kaveza ) a ovog jutra tuzna slika-lezi na dnu kaveza sa otvorenim okicama i tolikooo bese od njegovog malog zivota i nase radosti. Ostaje pitanje, kako da nepristrasno prodremo do njih i njihovih malenih realnih potreba ??????

zao mi je...i ja imam tigricu,djuricu....tugovali bi da mu se nesto desi:confused:
hvala grebo na razumevanju.Cuvajte djuricu najbolje na svetu i ucite, raspitujte se stalno sta i kako ga treba negovati. I ja sam tako radio, al nesto mi j etu promaklo-nesto nisam umeo da vidim.
A pitao bih ostale, kada jednom i AKO budem nabavljao drugog papagaja ( jer mnoooogo nam je pusto bez ovog Lepog Malog-mada znam da je svaki od njih original za sebe) kako da umem odabrati drugog.Ovaj nam je sam dosao pre 2 leta.Prvo na terasu uvece oko 20.30 mi mislili gugutke ili sl, i on sam frrrrrr pravo u sobu i pravo meni na rame. kako da odaberem drugog? I ranije sam ih gledao u pet-shop radnjama, ali tu su svi zajedno, igraju se , neki su vec u paru a citao sam i na vasem forumu da se oni vezu jedno za drugo pa kako onda da odaberem nekog u tom zajednickom kavezu i odvojim ga od drustva na koje je navikao ili mozda da ne pogresim pa razdvojim neki par pa da mi posle tuguje ????

Žao mi je. :( Čekaće te kod Duginog mosta.

A kako odabrati novog ljubimca? Na žalost, tu ne mogu da ti pomognem, i mene su uvek do sad, kao i ovaj papagaj tebe, oni birali, zapravo, od ukupno 4 namenski uzeta ljubimca, dvojice tigrica i dve mačke, niti jednog od njih nisam ja odabrala, neko drugi mi ih je poklonio. Ostali, svi su mene odabrali i trebali su mi, da me spasu, pa čak i ovaj mačkić od po kile što nam je došao pre neki dan, je trebao mom velikom mačku.

Žao mi je. :( Čekaće te kod Duginog mosta.
.
Postovana mimi`s mom.Divnu rec ste mi rekli-DUGIN MOST. Priznajem isprva nisam znao sta je to Dugin most, i onda sam nasao znacenje...ispricano kao najlepsa bajka.Setno je ali i utesno ".....One zivotinje koje su bile stare i bolesne, ponovo su zdrave i zivahne. One koje su bile povredjene (i osakacene) su isceljene (i zdrave ponovo),tamo su bas onakve kakvih ih se secamo u nasim snovimao danima i vremenima koji su prosli....".Vec zamisljam tamo tog Lepog Malog.A zaista vec prve noci sam ga sanjao.( opet kazem, da ne bih ispao psiho, iako odrasla osoba sa svojim obavezama-ZAISTA nisam verovao, ma koliko voleo zivotinje, ptice da je tako snazno tuzan osecaj kad se izgubi ljubimac)
Mnogo Vam hvala.A jos tako bih puuuuno zeleo da pricam o njemu.
A kad me malo popusti, da ne bi bilo da pisem ovde samo kakvu tugovanku, da bi bilo nekome od koristi napisacu sta sam naucio o tigricama, njihovim navikama i osobinama.
Postovana mimi`s mom, mnogo Vam hvala...mislim se i ja sacekacu da opet budem "odabran" od takvog nekog umiljatog "neocekivanog gosta" a ovog malecnog sigurno nikada necu zaboraviti.
Hvala i srecno uzivajte u smesno umiljatim vragolijama sa vacim macetom i mackom

ćao svima! ovdje siniša iz banja luke, a ovo na slici je frisky, plavočeli amazonac star dva mjeseca. još uvijak je na ručnom hranjenju kod odgajivača, kod mene stiže krajem mjeseca.

jpc1tj.jpg

pošto sam naručio kavez, za početak bih volio da vas pitam za sadržaj kaveza? znači, koliko hranilica, motkica (ili kako vi zovete oni na čemu stoje ), igrački, možda sipinu kost, nekih drugih sadržaja? možda nešto da napravim?...i koliko svega toga da ubacim da mu bude ugodno, a opet da ne bude prenatrpano?

Imamo papagaja, Rozelu, već 17-18 godina, u poslednje vreme koliko sam primetio ni ne čuje, ranije ne možeš da prođeš da ne počne da pišti ili se bar trgne, sad mogu na telefon da pričam i stojim iznad njega bez da me čuje. Malo mu se apetit popravio ali slabo je to, nije nikako živahan, stalno ili spava ili se sprema da spava... Ranije po kavezu skače kao da je na kokainu.

Zvali smo i veterinara i kaže da je neka infekcija, dao neke kapi, pije već danima ali mu je samo malčice bolje, i dalje ništa bitno.

Mene to generalno ne zanima, ne vezujem se puno ni za ljude a ne za životinje, ali mi po kući cvile kako mu je loše, da probamo ovo ili ono.

Ako ima neko neki savet?

Back