PAGANI

Па добро,није тема. Ал` брате мили нису ни жидови тема па сви о њима. Јел читао ко Протоколе сионских мудраца? И да, хтедох да питам: Јел се овде неко осећа паганом? Нека тај каже шта је по њему дефиниција паганизма и то је то. Шта остали имају да мозгају. Једино што ја не верујем да се ико осећа паганом. Јер ако и верује у неку од религија које се иначе сматрају паганским зашто би он то тако називао. Кад јој зна право име, дал је у питању Старославна или Родна вера, Келтска, или германска, можда старогрчка.Уствари ни не знам их више.А то што пише у Вујаклији и сл. нема везе са везом. Како може у исто време једна реч да значи и многобоштво и незнабоштво. Па ваљда једна реч искључује другу! А ако неко себе сматра Паганом нека каже која је Српска реч за то!!!

belzebub:
Па добро,није тема. Ал` брате мили нису ни жидови тема па сви о њима. Јел читао ко Протоколе сионских мудраца? И да, хтедох да питам: Јел се овде неко осећа паганом? Нека тај каже шта је по њему дефиниција паганизма и то је то. Шта остали имају да мозгају. Једино што ја не верујем да се ико осећа паганом. Јер ако и верује у неку од религија које се иначе сматрају паганским зашто би он то тако називао. Кад јој зна право име, дал је у питању Старославна или Родна вера, Келтска, или германска, можда старогрчка.Уствари ни не знам их више.А то што пише у Вујаклији и сл. нема везе са везом. Како може у исто време једна реч да значи и многобоштво и незнабоштво. Па ваљда једна реч искључује другу! А ако неко себе сматра Паганом нека каже која је Српска реч за то!!!

ja sam dao moje vidjenje onog shto treba da bude

kad na ekloloshku svest
i zivot u skladu s istom (na svim nivoima i uvek)
dodash reinkarnaciju i karmu 8)

mada bi tu trebao da bude i onaj astralni deo
ono shto su znali druidi, shamani i sl...
u to se ne razumem
pa i ne pominjem 8)

А ако неко себе сматра Паганом нека каже која је Српска реч за то!!!

Користе се различити термини, општеприхваћен је: стара српска религија.
Мени се допада и термин: видијанство (по Богу Виду)

из књиге ИДЕОЛОГИЈА СРПСКОГ НАЦИОНАЛИЗМА - др Војислав Шешељ

http://media.srpskinacionalisti.com/knjige/Ideologija srpskog nacionalizma.pdf

1. Стара српска вера

Страна 184 - 185

Најобухватнију синтезу дотад прикупљене научне грађе и парцијалних истраживања извршио је на пољу проучавања старе српске религије Веселин Чајкановић. Он је убедљиво доказао да је српска религија старија од античке, те да јој је српски народ привржен до данашњих дана, што се посебно сагледава у природи слављења Божића и крсне славе, обичајима кумства и гостопримства, као и у свадбеним и погребним обредима. У њиховом корену је праисконски култ предака, а примањем хришћанства промењена је само њена спољашња, манифестациона форма, тако што су хришћански свеци номинално преузели улогу ранијих божанстава. Чајкановић то показује на примеру Светог Саве коме народна традиција приписује склоност гневном расположењу и спремност да оштро кажњава, што је божанска карактеристика из старе вере. Свети Сава преузима улогу чудотворца, издашног дароваоца, оштрог судије, неретко сувише ригорозног.

Редитељ Андреј Тарковски у чувеном филму Рубљов приказује обреде руских пагана из 15. века:

Andrei Rublev (English subtitles)

Back