Padobranci sveta ujedinite se !

Hteo sam samo da nešto napišem na ovom forumu, jer mislim da je potrebno, i da se jako dobro uklapa u temu "Padobranci sveta ujedinite se".
O čemu se naime radi: Pre neka 2 dana pozvao me je prijatelj i rekao mi je da mu je otac na VMA i da čeka transfuziju krvi. Pozvao me je, naravno kako bih mu pomogao kao redovan davalac. Međutim, po informacijama koje je on imao, krv je morala da se da na VMA i to isključivo A -. Ja sam 0+, i nažalost, pošto krv nije iz nekih razloga mogla da bude transportovana iz Vršca za Bg, a i zbog navedene krvne grupe, nisam mogao da mu pomognem. Zvao sam Mrava, i zamolio ga za pomoć, pošto sam u toku traženja dobrovoljnih davalaca za to, saznao da je A - krvna grupa jako retka (dobio sam informaciju da je ima svega oko 7% ljudi). Nakon toga sam zvao i Milančeta.
E, sad ide ono bitno. Mrav je moju molbu postavio na yusky listu, a Milanče i na listu gorske službe spasavanja čiji je član. Iskren da budem, nisam mnogo očekivao, naročito zbog retkosti krvne grupe.
Ne umem da vam opišem moju sreću kada mi se istog popodneva javio Igor Jeremić (JWORK) i ponudio mi pomoć. Napomenuo sam da krv nije za mene, ni za mog rođenog, a čovek mi reče da to uopšte nije bitno, i da hoće da pomogne. Dan kasnije, javio mi se i Nixi iz KVK "Soko" i takođe ponudio krv. Igor je u međuvremenu poveo i svoju drugaricu sa istom krvnom grupom i oboje su dali krv na institutu.
Otac mog druga je primio transfuziju i dobro se oseća. Ovim putem sam samo hteo da izrazim NEVEROVATNU zahvalnost ne samo navedenim ljudima, nego i celoj padobranskoj zajednici. Ali njima - posebno. Hiljadu puta sam rekao, i ponoviću, da su padobranci jedini ljudi koji me do sada nikada nisu izneverili. Nekako...srce mi je bilo puno. Zvala su me dva čoveka koja nisam upoznao, i ponudili mi tako nesebično pomoć. Ja sam im na tome zahvalan. Razumem da su i drugi ljudi hteli da pomognu, ali je vremena bilo malo, i verovatno nisu bili upoznati.
Eto...Mislio sam da ovo treba da znaju ljudi koji posećuju i ovaj i druge forume. Još jednom bih se od srca zahvalio svima koji su učestvovali u ovoj "akciji". Ponosan sam što sam padobranac, i što imam toliko mnogo "nepoznatih a opet poznatih" prijatelja. Moj post možda deluje malo naivno i nekom možda i smešno, ali verujte, pišem ga srcem i sa puno emocija u sebi. Nadam se da mi ovde niko neće zameriti.

P.S. Za kraj jedan predlog. Možda ne bi bilo loše da nekako oformimo bazu podataka na netu, sa svim krvnim grupama padobranaca?

Prijatelji - hvala vam.

Igor Kulja, PBS

Ok. Posto vidim da je ideja o krvnim grupama generalno naišla na odobravanje (što moram da priznam da mi je jako drago), rešio sam da malo konkretnije poradim na toj tematici. Evo ovako stoje stvari. Javilo mi se već par ljudi na PP i dalo mi podatke o sebi. Ono što meni treba od podataka za svakog padobranca koji želi da ostavi podatke o krvnoj grupi i davanju krvi je:
- Ime i prezime
- Krvna grupa
- Lokacija sa poštanskim brojem
- Broj telefona
- Da li želi da daje krv samo za padobrance ili uopšte (nije nikakav problem, ni jedno ni drugo, samo da se zna).
Na ovaj način ne bi bilo "lutanja" pošto kada treba krv, to je obično hitno i treba da se reaguje brzo, tako da je iz tih razloga moje razmišljanje o podacima o lokaciji i broju telefona.
Za sada pravim internu bazu kod sebe, ali ću je čim obezbedim da ne bude zloupotreba, prebaciti na internet (najverovatnije na www.skydive.co.yu pošto je adresa univerzalna, a i lako se pamti). Moja neka generalna ideja je da se ova baza zaštiti šifrom, a da se šifra da svim ljudima koji su dali podatke. Do tog vremena (koje ne bi trebalo da bude dugo), podatke o ljudima koji su dali informacije imam kod sebe, pa ako nekome (ne daj Bože) zatreba - tu sam.
Podatke mi možete slati ovde, preko PP ili na
majki@pkfenix.com
tel:064/21-44-989 pozivom ili SMS-om.
Za sada toliko. Hvala vam još jednom na odzivu, a za Chubbchubb i Nixi-ja, molim da mi daju kompletne podatke o sebi po ovome gore, odnosno ono što fali. Hvala još jednom

Pozdrav, PBS

P.S. Naravno, svaki predlog i sugestija su dobrodošli, tako da bih molio sve koji učestvuju direktno ili indirektno u ovome, da daju svoje predloge na PP ili na mail, a može i ovde.

P.S.2 Pošto ja nisam član yusky liste, molio bih nekog ko jeste, da pošalje zahtev i tamo, pa da pokrijemo što više.

Pozdrav svima ! Evo jednog plemenitog gesta u nasem delu sajta. Svaka cast !
Pozivam ljude da se prikljuce ovoj akciji i u sto vecem broju je podrze.
Takodje vas pozivam da zajedno stvorimo jos slicnih akcija kako bi pomogli ljudima oko nas
kojima je nasa pomoc potrebna.
Zamolio bih vas braco po nebu, kao i one sto zemljom hode da damo predloge gde i kako bi mogli da pomognemo.

Vedro nebo i meko prizemljenje svima !

Copy-paste sa sajte 63. padobranske brigade

Tuznim srcem javljamo Vam da je nas dragi kolega Dusko Kecman Kec 14.06.2007. godine tragicno nastradao na aerodromu Urije u Prijedoru prilikom izvodjenja skokova u padobranskom klubu.

Dusku se ni jedan od padobrana nije otvorio, sto je prouzrokovalo nesrecu. Detalji nisu poznati, jer policija jos uvek nije pregledala padobran.

Sahrana ce se obaviti u subotu 16.06. na groblju pokraj aerodroma.

Kec je bio instruktor u padobranskom klubu Prijedor i padobranac sa preko 1000 skokova.

Odlazak na sahranu iz Banja Luke bice organizovan u PSC Banja Luka u 11 casova.
Neka ti je vecna slava Dusane,moje saucesce porodici!

Moje najiskrenije saučešće porodici i prijateljima povodom ovog nemilog događaja...
Ovo sam pronašao na netu (copy-paste)

Kecman nije stigao da otvori pomoćni padobran
Dinka Kovačević

15.06.2007 21:27

PRIJEDOR - Dragan Kecman (34) je imao tehničkih problema sa otvaranjem glavnog padobrana zbog čega, navjerovatnije u nadi da će ih uspjeti otkloniti, nije otvorio pomoćni padobran, izjavio je juče nakon uviđaja dežurni tužilac Vukašin Kondić.

Kecman je prekjuče popodne poginuo na prijedorskom sportskom aerodromu "Urije", prilikom izvođenja trenažnog skoka padobranom.

Kecman, koji je sportski padobranac i član Aero-kluba "Prijedor", poginuo je usljed spleta nesretnih okolnosti u trenutku kada je iskočio iz aviona za trenažne letove "Utva 66" na visini od oko 1.000 metara i kada mu se pri padu nije otvorio ni glavni ni pomoćni padobran.

"Prilikom pada u kukuruzište koje se nalazi odmah do aerodroma, nesretni padobranac je zadobio smrtonosne povrede, višestruke prelome ruku i nogu, te trupla i glave, od kojih je na licu mjesta podlegao", kazao je Kondić.

Kondić je objasnio da se padobrancu prilikom skoka zapetljala tzv. hendi, odnosno, prenosnica za otvaranje glavnog padobrana.

"On je najvjerovatnije kao iskusni padobranac pokušao da taj kvar otkloni, ali je izgubio orijentaciju u vremenu zbog čega nije ni pokušao da otvori pomoćni padobran, što je bilo kobno po njega", kazao je Kondić, dodajući da je tim povodom juče na aerodromu "Urije" boravila i inspekcija Direkcije za civilno vazduhoplovstvo, koja će, takođe, dati izvještaj o ovom slučaju.

Kolege Dragana Kecmana još ne vjeruju u ono što se desilo.

"Skrhani smo bolom i velikom prazninom koja je u svima nama nastala kada smo na ovaj način ostali bez našeg velikog prijatelja i zaljubljenika u padobranstvo. Gledao sam ga kako pada i vjerovao da će se u posljednjem trenutku desiti čudo i da će se otvoriti padobran. Nažalost, to se nije dogodilo", kazao je Draško Lajić, nastavnik padobranstva i jedan od najboljih prijatelja pokojnog Dragana Kecmana.

Tomislav Prpoš, predsjednik Upravnog odbora Aero-kluba "Prijedor", rekao je da je kada je avion poletio sve bilo u redu.

"Ekipa padobranaca išla je na uobičajen trening povodom predstojećeg petrovdanskog padobranskog kupa koji je međunarodnog karaktera. Svi skakači su provjerili svoju opremu i sve je funkcionisalo u najboljem redu. Dragan Kecman bio je iskusni organizator skokova. On je iz aviona skočio drugi, a prvi je bio njegov učenik koji se bezbjedno spustio na zemlju", kazao je on. Dragan Kecman biće sahranjen danas.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=10797&meni=6

Neka mu je večna slava i hvala

Blue skies...

P.S. Postoji ovde jedna stvar koja me buni...Automat?

Urađen RELATIV sa tandemom! :o
Putnik je, naravno, padobranac, "Feniks" manifest Rada Milenović, a TM, kao i obično Pavle Milenović. Pravo bračno putovanje :-D Ali kad kažem relativ, to i mislim, jer su se menjali likovi :lol:
Bora je snimao, a tu su bili još Mrav, Boki, Milanče i Dimitrije :razz:

tandemrelativ.jpg

tandemrelativ1.jpg

tandemrelativ2.jpg

Čestitam momci!

P.S. Bolji kvalitet slika i veća količina istih je naravno na www.tandemskok.com/galerija.html

Kao i svakog vikenda i ya ovaj naredni su planirane bogate aktivnosti. AN-2 i crvena Cessna 182 će biti na raspoloaganju u subotu i nedelju na L. Jarku. Visine standardne do 3.000 metara. Cene su iste bez promena. Skup je u subotu planiran nešto ranije, zbog najave lošeg vremena popodne. Tačno vreme okupljanja biće potvrđeno sutra u toku dana.
Naš dobro znani drugar Faca je najavio svoj prvi tandem skok, posle duže pauze, u subotu u 16h.
U nedelju je najavljeno postavljanje ženskog rekorda u jednoj disciplini pa vas pozivam da se pridružite učesnicama na Jarku.

Naravno, nemojte zaboraviti da posetite i padobranski sajt, sajt P.K. "Fenix". Na sajtu se nalaze opisi padobranskih disciplina, foto nedelje, svakodnevna vremenska prognoza za Srbiju i Beograd. U sekciji "Razno" se nalaze neki veoma zanimljivi video - klipovi, koji su laki za download, a ceo sajt je posvecen samo jednoj tematici - padobranstvu u Srbiji i padobranstvu uopste. Sajt je na adresi www.pkfenix.com, a slobodni ste i da se pridruzite nasem forumu na adresi www.skydive.co.yu/yabb

Srdacan pozdrav,
PBS 8-)

Danas je bilo fenomenalno.
Hvala svim padosima koji su omogucili Faci hodanje po oblacima.Bilo je danas casno biti Facin prijatelj i poznavati vas padobrance velikog srca.
Gorana Todorovica Facu poznajem desetak godina.Kad smo se upoznali imao je dvadesetak skokova,uglavnom u brigadi.Poceo je skakati u klubu u Leskovcu.Secam se dosta njegovih skokova,dosta muka oko organizovanja skokova na vodu ,demo skokova.Bio je uporan tvrdoglav vredan.Takav je i danas.
Nisam ocekivao da ce se ovako nesto desiti na ovim prostorima.I danas kad sam posao ka Jarku ,isao sam nisam verovao.Pokazao je da se moze.Dirnuo je sve u srce.Bilo je i suza.
Drago mi je da smo se napokon svi okupili sa jednim ciljem,da se pomogne.Nije bilo bitno ko je ko, cime se ko bavi, odakle je.Bila je bitna pomoc.
Hvala Paji Pa,Paji ZR,Tanji ,Radi,Jokazu,Dzoniju ,VSS,Feniksu i svim koji su pomogli.
Naravno hvala i tebi Faco

:arrow:
"Divim ti se, tvojoj lepoti, tvojoj slobodi.
Možeš da letiš kud ti se hoće!" reče Oups
prekrasnom leptiru koji je kružio oko njega,
veselo mašući krilima.

"Zašto mi se samo diviš?", odvrati leptir
"Pa radi i ti isto."

"Bih, ali ne mogu", s uzdahom reče Oups.

Leptir se osmehnu:" i ja sam to mislio dok
sam bio gusenica. Bio sam tada nezadovoljan
toliko da sam jednog dana odlučio da
započnem novi život. I tako sam ostvario
ovo što sam ranije smatrao nemogućim.
Svako to može! Možeš i ti! Moraš samo da
čvrsto veruješ u sebe i u dobro u životu..."

Oups: Životna radost
---

Put k sreći
vodi preko hrabrosti
da se prihvate izazovi

:arrow:

beliput

Da, i ja zaboravih da kazem da mi je Dimitrije (Fenix snimatelj) dostavio materijal sa Jarka. Čestitam devojkama na postavljenom rekordu (4 - Way), a upravo spremam i montiram klip i fotografije Facinog skoka na Jarku. Nemojte me držati za reč, ali potrudiću se da sutra to bude na sajtu kad ću vas i obavestiti.

Srdačan pozdrav,
PBS

Back