Padobranci sveta ujedinite se !

Hteo sam samo da obavestim sve koji su zainteresovani, da je 23.06.2007.godine na aerodromu Lisičji Jarak kod Beograda, padobranska legenda Goran Todorović Faca, skočio svoj tandem skok, verovatno prvi u životu.
Za one koji nisu upućeni, podsetiću da je Goran Todorović Faca, imao padobransku nesreću na skoku, kada se jako povredio. Po nekim izveštajima do kojih sam ja došao (koji možda i nisu tačni), Faca je imao problema na otvaranju, i sa nekim malim delom rezervnog padobrana, pao je oko 6 metara od betonske piste u Nišu. Povrede su bile katastrofalne. Faci je u momentu udarca o zemlju prestalo da radi srce, pukla mu je grudna kost na pola, a unutrašnji organi bukvalno popucali. Od siline udarca, Faca je ostao gluv, a pošto je pao na noge, ostao je invalid, vezan za kolica.
Faca je bio padobranski instruktor, a bavio se još mnogim stvarima (alpinizam, borilačke veštine). U momentu nesreće imao je preko 900 skokova, i radio je u legendarnoj 63. padobranskoj brigadi.
Ono što Facu verovatno nikada nije napustilo, je veseo duh i volja za životom. Nakon velikog broja operacija kičme i stomaka, kao i sluha u Švedskoj, zašta je bila prikupljana i pomoć, Faca se odlučio na jedan neverovatan poduhvat. Poželeo je da ponovo - skoči!!!
I skočio je. Na aerodromu Lisičji Jarak, 23.06.2007.godine. Faca je bio poznat po tome što je uvek govorio da voli da "Hoda po oblacima". U organizaciji više pojedinaca i institucija, među kojima se nalazio i P.K. "Feniks", Faci je omogućeno da ponovo hoda po oblacima i sa njima se druži.

Tandem Master je bio čovek sa preko 15.000 skokova od kojih preko 12.000 tandem skokova, Jojić Saša - Jokas, a kamermani su bili Dimitrije Dadić, i Boris Adamov.

Fotografije ovog nesvakidašnjeg skoka možete pogledati na www.tandemskok.com/galerija.html
Video snimak Facinog skoka, u lošijem (10 Mb) i boljem (50 Mb) kvalitetu možete preuzeti na www.tandemskok.com/video.html
Nešto više o Faci možete saznati i na linku http://www.odbrana.mod.gov.yu/odbrana039/56-59.pdf

Veliko ti hvala, naš nebeski prijatelju!

Blue Skies, and soft landings,
PBS
1968_facasajt_1.jpg

1968_facasajt1_1.jpg

1968_facasajt2_1.jpg

Što se tiče postavljanja državnog rekorda u Relativu (Big Ways) u kategoriji za žene, po još uvek nezvaničnim informacijama, rekord je oboren. Četiri padobranke su se uhvatile u formaciju, držale je koliko je bilo potrebno (mislim da je 3 sekunde minimum), i na taj način oborile dosadašnji državni rekord.
Učesnice su bile:

Gorana Mihajlović, P.K. "Feniks"
Jelena Mihajlović, A.K. "Kikinda"
Jovana Đinović, P,K. "Feniks"
Ana Vujčić, A.K. "Naša Krila"

Postavljanje rekorda je uspelo iz drugog puta i sada čeka samo verifikaciju od strane padobranske komisije VSS, iako se može slobodno reći da su naše ptice uspele.
Fotografije obaranja rekorda se nalaze na www.pkfenix.com/galerija.htm. Video snimak takođe postoji, ali će biti postavljen na naše stranice u skorije vreme.
Još jednom srdačne čestitke našim padobrankama uz želje za što više ovakvih rezultata.

Srdačan pozdrav,
PBS (Prva Brazda Srbije)

1968_rwsajt_1.jpg

1968_rwsajt1_1.jpg

1968_rwsajt2_1.jpg

copy-paste
VIDOVDANSKO OKUPLJANJE VETERANA U VRŠCU
1.7.2007

U kampu Malo Središte kraj Vršca, u sjajnoj i opuštenoj atmosferi, tokom vikenda je održan 7. susret veterana 63.padobranske brigade. Na okupljanju je bilo oko 80 bivših i sadašnjih pripadnika jedinice, koji su počeli da pristižu u subotu u ranim jutarnjim časovima iz svih krajeva Srbije. Domaćini su sve goste, kako i dolikuje, dočekali pogačom i solju. Vidovdanskom susretu Veterana prisustvovali su inače i zvaničnici iz Komande 63.padobranskog bataljona kao i gosti iz Republike Srpske.

U organizaciji Specijalne brigade i 63.padobranskog bataljona, blagovremeno su postavljeni šatori za smeštaj Veterana, a naši domaćini iz Vršca su obezbedili velike količine hrane i hladnog pića za sve učesnike skupa. Na opšte zadovoljstvo, kao subotnji ručak je služen vojnički pasulj. Veterani su nakon toga zajedno obišli obližnji muški manastir, gde je Otac Jovan Ćulibrk, sveštenik 63.padobranskog bataljona, održao službu svim poginulim pripadnicima jedinice.

Posle večere (gde je poslužena pečena riba i odlično pečenje), održan je sastanak Veterana i oformljen Inicijativni odbor za formiranje Udruženja Veterana 63.padobranske Brigade. Planirano je da se posao oko formiranja Udruženja okonča do novog okupljanja Veterana 14.oktobra 2007 kada će biti održana i osnivačka Skupština našeg Udruženja.

Nedelja 1.VII je dan koji je bio predviđen za takmičarski deo okupljanja. Na startu takmičenja u Orijentaciji pojavilo se šest ekipa veterana. Borba za vreme preko šest kontrolnih tačaka je bila veoma uzbudljiva, jer je na kraju razlika između dve prvoplasirane ekipe iznosila samo dva minuta!
Pobedila je najmlađa i objektivno najspremnija ekipa broj 2, u vremenu od 1h 18min. Zanimljivost takmičenja je bila i jedna od kontrolnih tačaka, sam "krov" Vojvodine - Gudurički vrh, sa visinom od 641m.

Kako je i počelo tako se ovo okupljanje i završilo, sa srcima i dušama punim emocija i neizbežnim osmesima na licima veterana.

Zahvaljujući sjajnoj organizaciji naših domaćina Vrščana i dobrom odzivu veterana, ovo okupljanje i druženje je nedvosmisleno dokazalo da je pun pogodak i ne sumnjamo da će se sledeće godine u Čačku, istim povodom, okupiti još veći broj naših ljudi-veterana.

Veterani, do sledećeg viđenja!

Za otadžbinu,za druga,za pušku,za vojničku i ratničku čast,padobranci 63.padobranske Brigade-RADE!

Hvala, hvala! :)
Ja sam "slobodni strelac", nisam ni u jednom klubu za sada. Prolazim AFF obuku, pa kad se osposobim za samostalno skakanje... Do tad se muvam tu i tamo da ne izgubim ovaj osecaj koji me jos drzi :)
Skakala sam u maju u Paracinu (obecase i neke fotke da stave na forum ali ih ne nalazim...) i proslog maja u Kikindi par skokova... Na zalost, nisam bas redovna :(

Absolutely:
Hvala, hvala! :)
Ja sam "slobodni strelac", nisam ni u jednom klubu za sada. Prolazim AFF obuku, pa kad se osposobim za samostalno skakanje... Do tad se muvam tu i tamo da ne izgubim ovaj osecaj koji me jos drzi :)
Skakala sam u maju u Paracinu (obecase i neke fotke da stave na forum ali ih ne nalazim...) i proslog maja u Kikindi par skokova... Na zalost, nisam bas redovna :(
Hej, pa gde si plavuso :)
Veliiiki pozdrav za tebe ;) :)

Pozdrav i tebi, Chubbchubb! :) Moras da me podsetis odakle te znam, jos se nisam uhodala...

Da li ste na Jarku popunjavali neke psih.upitnike, i da li biste bili ljubazni ako vas neko zamoli (Darko ili ja) da popunite? Meni bi to puno znacilo! Isto, ako je neko vec popunjavao (delila sam ih i na VMI) zamolila bih da ne popunjava ponovo.(Ovo se odnosi samo na muskarce preko 20 god)
Kakve su mi sanse da sakupim 30 ili vise sportskih padobranaca za to istrazivanje koje radim?

Absolutely:
Pozdrav i tebi, Chubbchubb! :) Moras da me podsetis odakle te znam, jos se nisam uhodala...

Da li ste na Jarku popunjavali neke psih.upitnike, i da li biste bili ljubazni ako vas neko zamoli (Darko ili ja) da popunite? Meni bi to puno znacilo! Isto, ako je neko vec popunjavao (delila sam ih i na VMI) zamolila bih da ne popunjava ponovo.(Ovo se odnosi samo na muskarce preko 20 god)
Kakve su mi sanse da sakupim 30 ili vise sportskih padobranaca za to istrazivanje koje radim?
He he... Ja sam ona pticica iz Paracina 8)
Sanse?! Skoro nikakve... Eto recimo ja sam stidljiv :razz: :)

Znam, sve znam ;)
Ja sam nekako kontala da ce mi ljudi sa kojima sam u kontaktu popuniti te testove, pa da i oni imaju jos po nekog ko bi izasao u susret... Nemojte da me razocarate! Ja se zezam ali ovo mi je stvarno bitno. Pokusavam da jos jednom dokazem da nismo gomila loodaka i samoubica, da IPAK tu postoje zdravi motivi...Da ne davim vise, juricu vas, necete mi pobeci! Mogu i na mail da saljem testove... :) Heheeehe!

Elem, jos jednom da se zahvalim na dobrodoslici! :)

Back