Padobranci sveta ujedinite se !

:arrow:
ako vas zanima kako neko spaja padobranstvo i muziku u svom životu posetite arhivu dj miksova eric daren-a, možete skinuti ii preslušati većinu njegovih nastupa uglavnom na skydive partijima - uživajte...

http://www.atlantafreeflight.com/music/

poslednji objavljen mix:

Eric Deren - Live @ the 2006 Couch Freaks Boogie
Fort Dodge, Iowa - Sept 02 2006

01. Pete Lazonby - "Sacred Cycles" (Peter Martin remix)
02. Micah - "Microcosm"
03. Oliverio & Plastique Vision feat. Nat Clavier - "How Long" (Lega Remix)
04. Blackwatch feat. Mykel - "I'm Here" (Original Mix) (Dave D's vinyl)
05. Max Graham feat. Jessica Jacobs - "I Know You're Gone"
06. DJ Grad - "Piano 99" (Noiz Remix)
07. Plastique Vision - "Abstract Habits"
08. 2 Bit Pie - "Here I Come" (Fluke Remix)
09. DJ Grad - "99 Piano" (Micky Slim Remix)
10. Jussi Polet feat. Josie Dale - "Positive" (Supermodels From Paris Remix)
11. Depeche Mode - "Photographic" (Rex the dog dub mix)
12. Bombdogs - "I Can't Explain" (Vokal Mix) (Graham)
13. Way Out West - "Spike"
14. Evolve - "Safe to Dream" (Thrillseekers Remix)
15. Bill Hamel - "Perspectives Part 2" (Expansion Remix)
16. D Formaz - "Stargate" (kay cee remix)
17. EnMass feat. Shimika Brice - "So Please" (Cross)

:arrow:

Zdravo ljudi ja sam ovde novi, i rado bih skocio padobranom... o tome vec ozbiljno razmisljam bar godinu dana... Zanima me, posto nemam obuku, a kako vidim iz postova vec prvog dana se skace, da li je moguce da u ovim zimskim danima obavim prvi skok?

I kad bi bilo moguce, bilo na Lisicijem jarku, bilo na Kikindskom aerodromu (posto cesto svracam u Kikindu) da izvrsim prvi skok... sto pre :)

trebalo bi da mozhes u beogradu (lisiciji jarak) za neki od vikenda, lepo vreme bi trebalo do 15. januara da bude, posle toga ce biti padavina. nije 100% posto proverena informacija.

i josh jedna stvar, ako hoces tandem mozes za pet minuta da skocis (to ti je 3000 km visina, vezan si za instuktora, a instruktor za padobran dizajniran za to), a ako hoces samostalno, moras lekarski da obavis jedno jutro pa onda da krenes u svet iskakanja iz potpuno ispravnih aviona i ostalih letecih objekata, obuka od skole do skole zavisi negde traje krace (sat vremena) negde duzhe (par dana)...

MDFMK tesko da mozes u skorije vreme, mnogo si uslovljen vremenom. Ako verujes da imas srece pokusaj. strpi se da pocne sezona za par meseci... A i ako sada skocis mnogo ces teze prziveti u iscekivanji kada opet, naravno ako ti se svidi.
Za Jarak postoji mogucnost, sad za vikend ako vreme dozvoli. bicete blagovremeno obavesteni ako ne od moje strane sigurno ce neko znati

spu:
trebalo bi da mozhes u beogradu (lisiciji jarak) za neki od vikenda, lepo vreme bi trebalo do 15. januara da bude, posle toga ce biti padavina. nije 100% posto proverena informacija.

i josh jedna stvar, ako hoces tandem mozes za pet minuta da skocis (to ti je 3000 km visina, vezan si za instuktora, a instruktor za padobran dizajniran za to), a ako hoces samostalno, moras lekarski da obavis jedno jutro pa onda da krenes u svet iskakanja iz potpuno ispravnih aviona i ostalih letecih objekata, obuka od skole do skole zavisi negde traje krace (sat vremena) negde duzhe (par dana)...

Za sat vremena ce da obradi sve prinudne procedure, tehniku skoka i da polozi ispit za padobranca ucenika (duzan po zakonu o vazdusnom saobracaju). Reci mi molim te koji klub to tako radi, cisto me zanima moje informacije radi.

MDFMK lepo sacekaj pocetak sezone, jer vrlo lako moze da se desi da zavrsis obuku, pa da cekas prolece da prvi put skocis (niko te nece pustiti da skocis prvi skok po jakom vetru koliko god ti zeleo). Obuku lepo odradi na jarku u Zmaju ili Dijamantu. Obuka traje 4-5 dana i ima sta da se nauci. Na kraju krajeva rizik je mali, ali je tvoj zivot u pitanju pa je dobro da znas sta te ceka. Gde da ides na lekarski se raspitaj kod instruktora, mada ja ti preporucujem Kikindu.

Pozdrav

djoles77:
Za sat vremena ce da obradi sve prinudne procedure, tehniku skoka i da polozi ispit za padobranca ucenika (duzan po zakonu o vazdusnom saobracaju). Reci mi molim te koji klub to tako radi, cisto me zanima moje informacije radi.

MDFMK lepo sacekaj pocetak sezone, jer vrlo lako moze da se desi da zavrsis obuku, pa da cekas prolece da prvi put skocis (niko te nece pustiti da skocis prvi skok po jakom vetru koliko god ti zeleo). Obuku lepo odradi na jarku u Zmaju ili Dijamantu. Obuka traje 4-5 dana i ima sta da se nauci. Na kraju krajeva rizik je mali, ali je tvoj zivot u pitanju pa je dobro da znas sta te ceka. Gde da ides na lekarski se raspitaj kod instruktora, mada ja ti preporucujem Kikindu.

Pozdrav

pa koliko sam skapirao ne poshtuju svi bash taj zakon o vazdusnom saobracaju. Enivejz, meni je obuka trajala par dana i ne zhalim. Za tih par dana mi je 30 hiljada puta ponovljeno shta da radim u sluchaju nepredvidjene situacije (iako je prosto), tako da se desilo neshto ruke bi radile munjevito po svom =)

spu:
pa koliko sam skapirao ne poshtuju svi bash taj zakon o vazdusnom saobracaju. Enivejz, meni je obuka trajala par dana i ne zhalim. Za tih par dana mi je 30 hiljada puta ponovljeno shta da radim u sluchaju nepredvidjene situacije (iako je prosto), tako da se desilo neshto ruke bi radile munjevito po svom =)

Upravo je u tome poenta.

Ljudi, manite se tih divljih kombinacija obuka za sat vremena. To se svodi na pretpostavku da ce sve biti u redu, a to nije dobro.

Inace obuka traje 4-5 dana samo da te puste da udjes u avion i skocis prvi put na gurtnu, a obuka za sportskog padobranca (koji moze da skace i van svog kluba) traje dok ne napravis 50 skokova + naravno ispit.

Ne bi bilo lepo samo da je neko na forumu postovao neproverenu informaciju (obuka za sat vremena), pa da sada to svi prihvataju kao istinu i sire pricu dalje. Zato sam i pitao koji klub to tako radi, da ne bi bilo neko radi, a ko neznamo.

Pozdrav

prije prvog skoka moja je obuka trajala 3 mjeseca,skripta sa 300 stranica je bila zadatak.nauci sve pa fizicka obuka ,test. onda u sarajevo na prve skokove.1987 god. napravio sam devet skokova u sarajevu.od tada pa na dalje se uvjek nesto novo nauci.polako sa obukom.netreba zuriti.

djoles77:

Pozdrav
djoles77:
Upravo je u tome poenta.

Ljudi, manite se tih divljih kombinacija obuka za sat vremena. To se svodi na pretpostavku da ce sve biti u redu, a to nije dobro.

Inace obuka traje 4-5 dana samo da te puste da udjes u avion i skocis prvi put na gurtnu, a obuka za sportskog padobranca (koji moze da skace i van svog kluba) traje dok ne napravis 50 skokova + naravno ispit.

Ne bi bilo lepo samo da je neko na forumu postovao neproverenu informaciju (obuka za sat vremena), pa da sada to svi prihvataju kao istinu i sire pricu dalje. Zato sam i pitao koji klub to tako radi, da ne bi bilo neko radi, a ko neznamo.

Pozdrav
Prosto nisam mogao, a da ne odgovorim na ove glupe izjave. Vidi se da niste pratili ranije postove na ovoj temi. Zbog takvog (zaostalog) razmisljanja vase padobranske skole mogu na prstima da izbroje ucenike koje su obucili, a i ljude koji dodju da skacu na njihovim drop zonama nedeljno, da ne kazem dnevno posto je ta cifra izmedju nule i jedinice (blize nuli). Ali zato para ne mogu da se nabroje, posto su vas propisno odrali za pricanje praznih pricica i mlacenje prazne slame, koje su potpuno nepotrebne za prve skokove. Ali ma koliko ljudi tupili zube o ovome, nekima jednostavno ne vredi...
Razmislite malo ljudi i trgnite se. Nisu ovo vise sedamdesete i osamdesete, kada su padobrani bili "nesigurniji" nego danas, a tadasnji iskusni padobranci dozivljavali traume pred svaki skok, a da ne govorim o jadnim ucenicima iz tog vremena koje su maltretirali i punili im glave svakojakim glupostima po sest meseci, i to samo da bi na njima lecili sopstvene frustracije. Nazalost, ti ljudi jos uvek nisu izumrli kao vrsta i takve stvari su i danas prisutne na nasoj padobranskoj sceni i ponavljam SAMO NA NASOJ SCENI, u Srbiji, zemlji dembeliji, kako neko rece.

Sta ce nekom padobrancu koji krece na prvi skok teorija o prinudnom sletanju na drvece, na vodu, na elektricne vodove (kojih ne sme da bude, ne znam koliko kilometara od aerodroma) kad u prvim skokovima nose radio stanice ili teorija o meteoroloskim uslovima (boze me sacuvaj), pa dajte ljudi ko koga ovde zeza, pa sta ce onda instruktori da rade, da drze kredu i sundjer, posto se ucenici u startu obucavaju da budu "profesionalci". Oni onda mogu i sami da odu na aerodrom i skoce. Sta ce im instruktori?
To znanje se prenosi sukcesivno, sa iskustvom i brojem skokova padobranca ucenika sve do pedesetog skoka, kada se zavrsava njegova osnovna obuka i tada stice pravo na polaganje ispita za "A" dozvolu. Naravno obuka se po zelji moze nastaviti i dalje, kad se padobranac odluci za neku posebnu padobransku disciplinu koju zeli da usavrsava. O ovome sam vec, u ranijim postovima govorio, tako da koga interesuje moze da procita.

To "svodjenje na predpostavku da ce sve biti u redu", kako ti kazes, pa naravno da ce sve biti u redu. O tome vode racuna instruktori i rigeri, a uostalom padobrani su danas toliko sigurni i upravljivi da uopste nema mesta nepredvidjenim situacijama - naravno sto se tice ucenika, u to ne ubrajam iskusne padobrance koji skacu sa svim i svacim i krecu nepripremljeni na skok. Ali ako se ipak desi nesto nepredvidjeno, kao na primer otkaz padobrana, postoji obuka u slucaju otkaza koja se sastoji iz dve procedure: kad treba odbaciti neispravnu glavnu kupolu i aktivirati rezervu i druga kada samo treba aktivirati rezervu, bez odbacivanja i to je sve. To i najveci debil moze odmah da ukapira. I jos nesto, te procedure treba simulirati jednom ili dva puta, a ne kao sto sam cuo, a sto je praksa u nekim skolama, uvezbavati danima pa im ucenici refleksno na prvim skokovima odbacuju potpuno ispravne glavne kupole i aktiviraju rezerve, svarno necuveno. Nego kao sto rekoh kod nas je sve moguce i nista me vise ne moze iznenaditi :D .
Evo jos jednog razloga zasto je tako komplikovana obuka suvisna i zasto odbija ljude od ovog sporta. Ne zele svi ljudi da se profesionalno bave padobranstvom. Vecina ljudi to zeli da iskusi jednom u zivotu i to im treba omoguciti na adekvatan nacin, da to bude sigurno i bezbedno, a da pritom i njima pruzi uzitak. Tako se, ljudi moji i zaradjuju pare, a ne pljusnuti im obuku od nedelju dana i uz to neku astronomsku sumu novca. Pa ja bi se prvi okrenuo i otisao. Padobranstvo treba priustiti svim slojevima drustva, a ne da to bude privilegija bogatih i onih koji su se u komunisticko vreme naskakali o trosku drzave.
I jos da ti odgovorim na to "koji klub to tako radi" i ko sprovodi tu "divlju" obuku. To rade i prvi su zapoceli takvu vrstu obuke u nasoj zemlji, slucajno, dokazano najbolji padobranci u nasoj drzavi, visestruki drzavni prvaci, nosioci brojnih trofeja i nagrada, kako nasih tako i inostranih, ljudi koji se padobranstvom bave celog zivota, koji su obisli ceo svet i skakali na svim kontinentima, Ljubisa Naumovic (4700 skokova) i Svetlana Simic (3300 skokova). Oni valjda imaju dovoljno iskustva i dovoljno kompetentni su da procene sta je najbolje. Ljubisa jedini u zemlji ima ovlascenu firmu za proizvodnju i servisiranje padobrana i padobranske opreme.
I za tvoju informaciju, posto vidim da si lose informisan, takvu obuku danas sprovodi vecina skola kod nas, a nadam se da cemo uskoro moci da kazemo da svi rade po tom sistemu, koji je provereno najbolji i najefikasniji jer je padobranska skola iz Paracina iskolovala vise od 1000 padobranaca od 2000 godine do danas.

Evo neceg iz ranijih postova na ovoj temi, ako nekog mrzi da trazi.

[...verujte mi na rec, za prvi skok vam ne treba obuka duza od 2 sata. Ovu vrstu obuke je prvi kod nas uveo, i na taj nacin ljudima u nasoj zemlji u ovoj danasnjoj teskoj situaciji, ustedeo mnogo para, Ljubisa Naumovic, covek sa verovatno najvise titula u padobranstvu, trenutno kod nas i preko 4 000 skokova iza sebe.
Sve te budalastine o obuci koja traje vise dana, pod parolom "radi vase bezbednosti", su sarena laza i otimanje para. U vasim prvim skokovima, o bezbednosti vode racuna instruktori koji su za to obuceni. Vase je samo da se prepustite i uzivate u svom skoku. Padobran se otvara sam, odmah nakon iskakanja, sto znaci da vi nista "ne vucete" da bi ga otvorili (ne ucestvujete u neposrednom otvaranju istog). Da pojasnim, isti sistem (po nasem zakonu) vazi i u skolama cija obuka traje vise dana, samo vam se glava ne puni raznim nepotrebnim stvarima koje vas mogu zbuniti ili ih mozete pomesati ili pogresno shvatiti. Naucite samo ono sto vam je neophodno za vase prve skokove, a kasnije, kako raste vas broj skokova i kako napredujete tako raste i vase znanje. Kao u skoli. Ne mozete u prvom razredu uciti ono sto se uci u osmom.]

Pozdrav, Skydive-Nixi

Da, to bi bilo to.... Mislim da je @skydive-nixi sve rekao pa nemam nista da dodam...
Ince spadam u onu generaciju padobranaca cija je obuka trajala mesecima i polagao se ispit kao za "C" dozvolu da bi uopste skocio svoj prvi skok... Na kraju ako stvarno hocete da se bavite sportom morate sve to da "zaboravite" pa krenete ispocetka... Cisto gubljenje vremena!
Pozz i zelim vam svima puno lepih skokova u novoj godini

djoles77:
Upravo je u tome poenta.

Pozdrav
E pa @djoles77posto si ti tako lepo obucen, kazi nam lepo koliko se menja vazdusni pritisak ispred toplog fronta?
Vidis, kada sam se ja obucavao nisi mogao da skocis prvi skok bez da znas odgovor na ovakva i slicna pitanja, koja inace nece nikada da ti trebaju u zivotu... ali sam zato skakao sa padobranom koji je stariji od mene i koji je totalno zastarele konstrukcije i cija su sletanja toliko neprijatna da tu nije bilo pojma o sportu... Danas letim padobrane visokih performansi i nikada nisam imao toliko neprijatno iskustvo na sletanju kakvo sam imao svaki put sa tim padobranom...
Pretpostavljam da si jos uvek jako neiskusan da bi mogao da se bavis metodikom obuke padobranaca.
Pozz

okanite se prepucavanja, trebamo da privucemo nove ucenike ne da ih tjeramo.da padobranstvo polako ali sigurno postaje skuplje i sve vise se gleda samo u novac .neki naplacuju i pakovanje glavne kupole.licno za mene su to nevjerovatne stvari.ja jos uvjek hocu da pomognem ne gledajuci financije.par puta sam platio skokove padobrancima koji tad nisu bili u dobroj financijskoj situaciji.moramo dobro razmisliti sta da se radi.za sada samo SRETNI NOVOGODISNJI PRAZNICI I NOVA GODINA ZELI VAM PADOS001

Back