pad opšteg zdravlja osobe tokom godina života

cikcak

Primećen član
Poruka
698
znate kako svako ko je stariji od recimo 50 godina ima "nešto" sa zdravljem, neko manje ili više teško ali hronično stanje.

logično je da se tokom življenja i starenja organizam troši i kvari. neko doživi i neke povrede koje ostave manje ili veće posledice.

koliko je nagao taj prelaz između relativno mlade/odrasle/zdrave osobe, u osobu koja ima takvo stanje sa kojim će živeti kao sa starim znancem do kraja života ?

da li je to nešto što se sazna odjednom na nekom rutinskom pregledu krvne slike, ili su to neki sitni i nevažni znaci kao što su krckanje zglobova, trnci u rukama i vratu, glavobolja jednom u xy meseci... koji tokom decenija "neprimetno" prerastu u simptome hronične bolesti ?

Poslednja izmena:
Idi na VMA i pogledaj sezdesetogodisnjake koji mogu da igraju za NBA.
Dolaze na redovne kontrole, da se ispricaju, jer su zbog benificiranog staza sa 45 otisli u penziju; i zive na Banjici, u stanu JNA, VSCG, VJ, VRS, VS.
Vitalni, rumeni, bezbrizni, naspavani, raspolozeni, sa svim svojim zubima i boljom uslugom na VMA nego ti i ja kod privatnika.
A mi civili zube vadimo kod kajakasa, u mazestiku, za 600 dinara, pri cemu sami kupujemo anesteziju, uz vinjak za doktora. Mozemo i mi na VMA, cetvrtkom posle podne, ali su cene ko u Svajcarskoj.

Ima jedna istina...kad imaš više od 40 godina i ujutru se probudiš a ništa te ne boli...znači, umro si.

Tužna istina, a ta granica od 40 godina se sve više pomiče, sve je više mladih sa kroničnim bolestima. Stresan životni tempo uz niz drugih okolnosti uzima svoj danak.
Neke promjene primijetimo ali ne reagiramo, neke i ne primijetimo...a kad odlučimo nešto poduzeti obično već navučemo neku od boleština. S vremenom se navikneš na nju kao životnog pratioca i sretan da nije još i "nešto gore".

Ima jedna istina...kad imaš više od 40 godina i ujutru se probudiš a ništa te ne boli...znači, umro si.

Mm ima skoro pedeset i osim sto je prelezao ovcije boginje kad su nam deca bila mala nikad ga nista nije zabolelo niti primetim neku razliku na njemu sad i pre dvadeset godina, par belih u kosi i par kg viska.
Ja opet druga prica, nazalost.

znate kako svako ko je stariji od recimo 50 godina ima "nešto" sa zdravljem, neko manje ili više teško ali hronično stanje.

logično je da se tokom življenja i starenja organizam troši i kvari. neko doživi i neke povrede koje ostave manje ili veće posledice.

koliko je nagao taj prelaz između relativno mlade/odrasle/zdrave osobe, u osobu koja ima takvo stanje sa kojim će živeti kao sa satim znancem do kraja života ?

da li je to nešto što se sazna odjednom na nekom rutinskom pregledu krvne slike, ili su to neki sitni i nevažni znaci kao što su krckanje zglobova, trnci u rukama i vratu, glavobolja jednom u xy meseci... koji tokom decenija "neprimetno" prerastu u simptome hronične bolesti ?

Погледај људе око себе и све ће ти бити јасно...код неког се болест појави полако, код неког нагло.

Неко болује годинама и доживи дубоку старост, неко само падне и више не устане.

Вама мушкарцима критичне године крећу од 45. па негде до 65. Ми жене смо заштићеније, дуже живимо, ретко умиремо од инфаркта.

Гени су пресудан фактор али и утицај животног стила је значајан.

У принципу, лутрија. ;)

koliko je nagao taj prelaz između relativno mlade/odrasle/zdrave osobe, u osobu koja ima takvo stanje sa kojim će živeti kao sa satim znancem do kraja života ?

Nije naglo uopšte,sama genetika te pripremi na moguće boleštine.Neke su nasledne,neke se steknu tokom življenja.Može se čovek čuvati i voditi računa o sebi,ali organizam se troši i menja.
Meni je bilo neverovatno koliko sam postala spora.Treba mi mnogo više vremena i snage za obične kućne poslove.Nešto što se radilo onako usput i nije bilo vredno pomena,sad je postalo problem.Prihvatiš svoje stanje i teraš dalje kako i koliko možeš.Sve što se rodi mora i da umre,nema tu mnogo mudrosti.

Idi na VMA i pogledaj sezdesetogodisnjake koji mogu da igraju za NBA.
Dolaze na redovne kontrole, da se ispricaju, jer su zbog benificiranog staza sa 45 otisli u penziju; i zive na Banjici, u stanu JNA, VSCG, VJ, VRS, VS.
Vitalni, rumeni, bezbrizni, naspavani, raspolozeni, sa svim svojim zubima i boljom uslugom na VMA nego ti i ja kod privatnika.
A mi civili zube vadimo kod kajakasa, u mazestiku, za 600 dinara, pri cemu sami kupujemo anesteziju, uz vinjak za doktora. Mozemo i mi na VMA, cetvrtkom posle podne, ali su cene ko u Svajcarskoj.
Ah, pa to je privilegovana kasta "besklasnog" društva, vitezovi bratstva i jedinstva, besmrtni čuvari dedinjskih vila...a svi današnji poznati i nepoznati članovi miljea u bilo kojoj delatnosti od kulture preko nauke pa do biznisa, politike, i kriminala, sve deca vojnih i partijskih lica. Viša klasa - viša rasa. Nego da te pitam šta ti znači ono "kajakaš" ?!

Mm ima skoro pedeset i osim sto je prelezao ovcije boginje kad su nam deca bila mala nikad ga nista nije zabolelo niti primetim neku razliku na njemu sad i pre dvadeset godina, par belih u kosi i par kg viska.
Ja opet druga prica, nazalost.
čekaj bre, kako nikakva razlika od pre dvadeset godina ?! to ili znači da je naglo propao oko 30-te ;) , ili da ti ovaj komentar nije baš objektivan ? Kosa, zubi, koža, bore, dlake gde ne treba... sve je na njemu isto kao pre dvadeset godina ?

...неко само падне и више не устане....
Ja bih voleo tako, naravno podrazumeva se da "ne ustane" znači "krepa na mestu". Evo jutros (nedelja 6.april) sam istrčao nekih 3-4 km , održavam kondiciju, tako da računam na iznenadnu i brzu smrt.
i kakvo je to pisanje u 01:42 , znaš li ti šta tim noćobdijenjem činiš svojoj lepoti !

...Meni je bilo neverovatno koliko sam postala spora.Treba mi mnogo više vremena i snage za obične kućne poslove.Nešto što se radilo onako usput i nije bilo vredno pomena,sad je postalo problem.
možeš li malo opisa o kolikom se usporenju i u kakvim fizičkim akcijama radi ?
(zanimljivo, pošto je ovo forum ja se osobi kojoj bi se u direktnoj komunikaciji obratio sa "vi" ovde bez dileme obraćam sa "ti" :confused: ....ovaj internet je izopačena stvar)

Poslednja izmena:
Ja bih voleo tako, naravno podrazumeva se da "ne ustane" znači "krepa na mestu". Evo jutros (nedelja 6.april) sam istrčao nekih 3-4 km , održavam kondiciju, tako da računam na iznenadnu i brzu smrt.
i kakvo je to pisanje u 01:42 , znaš li ti šta tim noćobdijenjem činiš svojoj lepoti !
Има дооооста до генетике.
Бављење спортом је заиста феноменална ствар али један пар погрешно повезаних нуклеотида може све да зезне.:lol:

Одспавало се јутрос...нисам могла госте да избацим напоље пре одлуке за одласком, није ред. ;)

ybg ko kako vodi racuna o sebi pusenje ishrana fizicka aktivnost,a fakat da nas unistise aditivi

Ne mora da znaci. To sam osetio na svojoj kozi. Trenutni pad imuniteta i puf. Sve ode dodjavola. Sva sreca 90 i nesto posto sam se iscupao. Ostao je jos mali procenat, da stanem na noge. Radim ja, obavljam sve sto treba, cak i supruznicke duznosti.:D

Samo u pocetku je bilo gadno. Mislim da mi je najteze palo jer sam bio sportista. Niti sam pusio, pio, pazio sam sta jedem i jbg.

kad sam svojevremeno cula da neko ima 50 godina odmah mi je u glavi slika stare osobe koja je pred penziju i igra se sa unucima..danas kad sam ja u tim godinama sebe dozivljavam totallno drugacije...mlada jos u dusi poletna cini se mogu sve...naravno osecam da telo vise nije kao u 30 godina javljaju se simptomi koji su manje vise izrazeni ali jasno pokazuju da telo stari...i kako god glupo je ziveti jutro svog zivota a otprilike si u popodnevnom stanju..znaci ne treba ignorisati znake koje govore da nam organi nisu vise tako vitalni..obratiti paznju na ishranu kontrolisati secer pritisak ali biti optimist koliko je moguce..svako doba zivota ima svoje lepe strane..u svakom dobu sam dosad uzivala koliko sam mogla...ponekad kad dodjem u stan gde sam odrasla i legnem gledajuci isti plafon sa istim lusterom pomislim da sam kao dete koje je budeci se videlo sve to isto tako...kao da je vreme stalo... ma nije lose nek ide kako ide...

Има дооооста до генетике.
Одспавало се јутрос...нисам могла госте да избацим напоље пре одлуке за одласком, није ред. ;)
za lepotu to jest kvalitetnu regeneraciju je bitan san od 22:30 do recimo 5:00, kažu stručnjaci...kasnije možeš da spavaš koliko 'oćeš i ne moraš, ali taj period je bitan

...Trenutni pad imuniteta i puf. Sve ode dodjavola. ...
A o čemu se radi ?!? Da li baš nikakvu rizičnu radnju nisi upražnjavao ? Možda nešto iz životnog ili radnog okruženja ?

..danas kad sam ja u tim godinama sebe dozivljavam totallno drugacije.....javljaju se simptomi koji su manje vise izrazeni ali jasno pokazuju da telo stari.....ponekad kad dodjem u stan gde sam odrasla i legnem gledajuci isti plafon sa istim lusterom pomislim da sam kao dete koje je budeci se videlo sve to isto tako....
to sam čuo od mnogih (starijih) - da se čovek koliko god da ostari i iskusi slabljenje prvo fizičkih, a u nekoj fazi i mentalnih sposobnosti, da to doživljava kao nešto što će proći, kao kada imaš kijavicu, grip, upalu mišića...iako to nikada ne prolazi.

možeš li malo opisa o kolikom se usporenju i u kakvim fizičkim akcijama radi ?
(zanimljivo, pošto je ovo forum ja se osobi kojoj bi se u direktnoj komunikaciji obratio sa "vi" ovde bez dileme obraćam sa "ti" :confused: ....ovaj internet je izopačena stvar)

Pričam o običnim svakodnevnim aktivnostima.Do pre desetak godina sam mogla da iznesem brdo stvari na 4-ti sprat bez lifta,sad mi je problem pola torbe spanaća,jedan hleb i litar mleka.Veliko spremanje stana se razvuklo na tri dana,a nekad 44kvm oribam od plafona do poda za jedan dan.Nisu to neke katastrofalne promene,ali ih primetiš.Možda sve ovo zvuči banalno,ne znam,ali meni po malo smeta to što više nisam brza kao ranije.No s tim se pomiriš i teraš dalje.Sve dok može da se hoda i ne zavisi od tuđe pomoći,dobro je.Kako starimo ne zavisi samo od fizičkog stanja osobe,već i od ekonomskih i socijalnih uslova u kojima živimo.Kod nas trenutno su ti uslovi poprilično loši i ne verujem da će u neko dogledno vreme biti bolji.

p.s.Ne zamaraj se persiranjem,bitan je način kako se s nekim priča,''vi'' ili ''ti'' nisu merilo poštovanja.Kako vi mladi kažete ''opušteno''.:)

Back