Пад на њујоршкој берзи, кинески АИ модел DeepSeek уздрмао технолошки сектор

ali fora na berzi je napravis “portfolio” tj kupis deonice ili broker kupi za tebe- primera radi kupis 10 razlicitih deonica- na nekim se izgubi, na nekim nesto zaradis- ali jedna ili dve de biti zlatna koka koja ce se s vremenom poceti umnozavati.
Почетницима је много лакше да купују ЕТФ, међутим чак и искусни економисти и финансијски саветници који су транспарентни и који су објавили свој портфолио, испоставило се да су и они углавном бирали ЕТФове.
Рецимо Ђорђе ''Личне финансије'', он у свом портфолиу има СНП, Насдак, неки глобал или глобал без С.А.Д. ЕТФ и тек нешто мало појединачних акција неких фирми.

Ne, govorim o dugorocnijim ulaganjima, tj treba otvoriti “portfolio” i kupovati razlicite akcije i cekati… 10 godina ili vise… Sto duze to bolje.
Oпет понављам, мислим на акције појединачних фирми су ризичне. Умре Маск и оду акције његових фирми преко ноћи. Може у неком мањем проценту, а да ЕТФови доминирају.
Дугорочно улагање, са тим се слажем.

Planine , reke , to je već papreno skupo , nije se mislilo na vreme .A i tad opet nije bilo para .
Није паметно сву уштеђевину или већи део уложити у земљиште или у било шта појединачно, јер ризикујеш превише на једној ствари, зато се ради диверзификација.
Štoj , pa to je nekad bilo dzabe .Sad nedostižno .
Увек је нешто достижно. Али код купо-продаје земљишта мораш да рачунаш на одређене трошкове.

1. Порез на пренос апсолутних права
    • 2,5% од купопродајне цене (ако се купује од физичког лица или другог власника који није у систему ПДВ-а).
    • Ако се купује од правног лица које је у ПДВ систему – плаћа се ПДВ (10% или 20%, зависно од врсте земљишта).
  2. Трошкови јавног бележника (нотари)
    • Око 100–300 евра, зависи од вредности уговора и броја страна.
  3. Трошкови катастра и уноса у земљишне књиге
    • Обично укључени у нотарску процедуру или уз минималну таксу (неколико хиљада динара).
  4. Адвокат или агенција (опционо)
    • Ако користиш услуге посредника – провизија од 1–3% + ПДВ.
  5. Током власништва

1. Порез на имовину (годишњи)
      • Висина зависи од локације и врсте земљишта.
      • На пример: за пољопривредно земљиште може бити од неколико стотина до пар хиљада динара годишње.
      • За грађевинско земљиште у урбаној зони – знатно више (може бити 10.000–30.000 дин. годишње, у зависности од процењене вредности).
    2. Одржавање, комуналије (ако их има)
      • Ако је парцела без струје, воде, и слично – нема ових трошкова.
      • Ако си прикључен, онда можда минималне фиксне таксе.

💰
    3. Порез на капиталну добит
      • 15% на разлику између продајне и куповне цене (само ако продајеш као физичко лице и имаш добит).
      • Али: ако си земљиште држао више од 10 година – ослобођен си овог пореза!
    4. Трошкови овере уговора код нотара (опет)
      • Као и при куповини.

Води рачуна да нема спорова, терета, сувласништва.

Sad je rasprodaja. Hoces li da kupis stogod
Ја верујем у СНП и већ увелико купујем, као и Насдак, али то не значи да водим рачуна и о диверзификацији и улагању у ЕТФове који су глобални без С.А.Д., као и у кинески ЕТФ.

Почетницима је много лакше да купују ЕТФ, међутим чак и искусни економисти и финансијски саветници који су транспарентни и који су објавили свој портфолио, испоставило се да су и они углавном бирали ЕТФове.
Рецимо Ђорђе ''Личне финансије'', он у свом портфолиу има СНП, Насдак, неки глобал или глобал без С.А.Д. ЕТФ и тек нешто мало појединачних акција неких фирми.

Oпет понављам, мислим на акције појединачних фирми су ризичне. Умре Маск и оду акције његових фирми преко ноћи. Може у неком мањем проценту, а да ЕТФови доминирају.
Дугорочно улагање, са тим се слажем.

Није паметно сву уштеђевину или већи део уложити у земљиште или у било шта појединачно, јер ризикујеш превише на једној ствари, зато се ради диверзификација.

Увек је нешто достижно. Али код купо-продаје земљишта мораш да рачунаш на одређене трошкове.

1. Порез на пренос апсолутних права
    • 2,5% од купопродајне цене (ако се купује од физичког лица или другог власника који није у систему ПДВ-а).
    • Ако се купује од правног лица које је у ПДВ систему – плаћа се ПДВ (10% или 20%, зависно од врсте земљишта).
  2. Трошкови јавног бележника (нотари)
    • Око 100–300 евра, зависи од вредности уговора и броја страна.
  3. Трошкови катастра и уноса у земљишне књиге
    • Обично укључени у нотарску процедуру или уз минималну таксу (неколико хиљада динара).
  4. Адвокат или агенција (опционо)
    • Ако користиш услуге посредника – провизија од 1–3% + ПДВ.
  5. Током власништва

1. Порез на имовину (годишњи)
      • Висина зависи од локације и врсте земљишта.
      • На пример: за пољопривредно земљиште може бити од неколико стотина до пар хиљада динара годишње.
      • За грађевинско земљиште у урбаној зони – знатно више (може бити 10.000–30.000 дин. годишње, у зависности од процењене вредности).
    2. Одржавање, комуналије (ако их има)
      • Ако је парцела без струје, воде, и слично – нема ових трошкова.
      • Ако си прикључен, онда можда минималне фиксне таксе.

💰
    3. Порез на капиталну добит
      • 15% на разлику између продајне и куповне цене (само ако продајеш као физичко лице и имаш добит).
      • Али: ако си земљиште држао више од 10 година – ослобођен си овог пореза!
    4. Трошкови овере уговора код нотара (опет)
      • Као и при куповини.

Води рачуна да нема спорова, терета, сувласништва.
Sad je sve to kasno , o time sam pričao u temi .

Sad je sve to kasno , o time sam pričao u temi .
Zavisi koliko imas godina ili koliko imas godina do penzije, treba koja decenija da bi se videle prave koristi.
Odlicna poruka generalno, zadovoljstvo je citati kad neko zna o cemu pise.

Ne samo godine , kasno je za sve investicije .
Никад није касно, једино је касно, ако хоћеш преко ноћи велику зараду. Мада и за то вероватно никада није касно, али у те шпекулције се не разумем.

Никад није касно, једино је касно, ако хоћеш преко ноћи велику зараду. Мада и за то вероватно никада није касно, али у те шпекулције се не разумем.
Po poslovici : Znao a nemo ili imao a ne znao .

Ne verujem bas da je tako, zasigurno ce iducih par meseci, mozda i godina biti jako nestabilno- dugorocno mislim da je ipak bolje nego drzati novac u slamarici (za one koji imaju), za nas koji nemamo opet bolje je uloziti nesto i za 10 ili vise godina ipak biti solidne koristi.
једино је касно, ако хоћеш преко ноћи велику зараду. Мада и за то вероватно никада није касно, али у те шпекулције се не разумем
Nisam strucnjak, ali koliko sam video- niko nije dobar u spekulacijama preko noci, berza je nepredvidiva i niko se nije pokazao dobar u predvidjanju.
G, Soros i drugi koji su uzimali dobru lovu na brzinu su se zapravo bavili ljudskom psihologijom, da se tako izarazim- on je cekao da drugi zagrizu- zatim bi kupio dosta akcija i onda ih prodao pre nego sto bi balon pukao da se tako izrazim. Slicno kako je Trump i drugi nedavno uzeo veliku lovu na kriptovaluti- s tim sto je Trump sam kreirao taj balon.

Po poslovici : Znao a nemo ili imao a ne znao .
Па боље је да имаш, а да не знаш, него да немаш, а да знаш.
za nas koji nemamo opet bolje je uloziti nesto i za 10 ili vise godina ipak biti solidne koristi.
Чекај, како можеш ако немаш, да улажеш у било шта ? Људи који немају су срећни када нису у минусу, односно када никоме не дугују и када су на нули.

Nisam strucnjak, ali koliko sam video- niko nije dobar u spekulacijama preko noci, berza je nepredvidiva i niko se nije pokazao dobar u predvidjanju.
G, Soros i drugi koji su uzimali dobru lovu na brzinu su se zapravo bavili ljudskom psihologijom, da se tako izarazim- on je cekao da drugi zagrizu- zatim bi kupio dosta akcija i onda ih prodao pre nego sto bi balon pukao da se tako izrazim. Slicno kako je Trump i drugi nedavno uzeo veliku lovu na kriptovaluti- s tim sto je Trump sam kreirao taj balon.
Што се тиче берзе ја улажем дугорочно и немам очекивања да ћу ту имати већу добит од 8-10 %.
Крипто нуди могућност зараде преко тих процената, рецимо 20-30%. То је релативно конзервативно улагање, не рачунам оне који желе пута 100, па улажу у неке алткоине.

Чекај, како можеш ако немаш, да улажеш у било шта ? Људи који немају су срећни када нису у минусу, односно када никоме не дугују и када су на нули.
Mislim na izdvajanja iz plate, npr ulazes 10% svoje plate svaki mesec, i onda ne primetis toliko izdvajanja, a jednog dana mozes izvuci neku svoticu, naravno moras opet paziti kad da izvuces novac, ako bude losa godina onda mozda moras sacekati godinu-dve- i to je otprilike to.

Mislim na izdvajanja iz plate, npr ulazes 10% svoje plate svaki mesec, i onda ne primetis toliko izdvajanja, a jednog dana mozes izvuci neku svoticu, naravno moras opet paziti kad da izvuces novac, ako bude losa godina onda mozda moras sacekati godinu-dve- i to je otprilike to.
И са 10% уштеде од плате, припадаш мањини која је финансијски способна да уштеди и инвестира у нешто, јер већина не може ништа да уштеди или неће, јер живе таквим животним стилом.
Међутим и та мањина којој ми припадамо има један доминантни скуп људи који када уштеде нешто од плате или других извора, углавном држе у сламарицама тај новац или евентуално у банци. Тако да припадамо једном мањини, унутар мањине.

Na silu se slazem sa tobom. Nekad je bio bum. Sva geografska podrucja ,svi sektori,sva trzista- sve je raslo, i postojao je pristup parama i na investicije je lagano ali dolazila sigurna para. sad je nastala takva segmentacija gdje bas moras da budes inovativan i poznavalac da pogodis investiciju. I najgore je pare od takvih investicione,vise nijesu stalne ali spore vec su profiti u ekcesu I iznenadnom skoku I podlozni jakom variranju .koji cine da si stalno na oprezu.
Mislim da ce naredna dekada biti izgubljena za SPX, da ce nastupiti bear market jer nastupa doba finansijskih inovacija i pametnih programa koji ce svaku paru istisnuti iz ruku malog ulagaca.

Ја верујем у СНП и већ увелико купујем, као и Насдак, али то не значи да водим рачуна и о диверзификацији
Bravo gambino tako treba, to je tajna malog ulagaca- malo ulaganje mali gubitak te mali ulagac moze da kupi tamo gdje bi za velikog ta tacka znacila veliki gubitak.
Ali sem diverzifikacije probaj da imas neke balansirajuce pozicije. Neki mali hedzing tj ciji ce se racun kretati obrnuto SPX pa je onda redovito balansiras ( zatvaras i otvaras) , tj jases kad je profitabilna i zatvoris na nekom zadovoljavajucem profitu i onda nakon dugog perioda opet otvoris. Ova strategija zahtijeva malo vise da se udubis ali nema sta gore nego gledas zaradio si silne pare na spx u toku godina i onda to u jednom danu znacajno padne. Ova strategija ti pomaze da u odredjenom iznosu sacuvas taj dobitak.

Mislim da ce naredna dekada biti izgubljena za SPX, da ce nastupiti bear market jer nastupa doba finansijskih inovacija i pametnih programa koji ce svaku paru istisnuti iz ruku malog ulagaca.
Делимично тачно, јер се финансијска технологија и алгоритамска трговина развијају брзо. Али с друге стране, индексни фондови, робо-адвајзери и апликације попут Interactive Brokers-а или ETFs никада нису били доступнијим малим инвеститорима. Дакле, нису они жртве већ имају приступ алатима који су раније били резервисани за институције.

Маркет ће бити уништен, ако као што кажеш велики буду истиснули сваку пару из руку малог улагача, јер ми чинимо велику масу.
Десиће се мања ликвидност, монополизација од стране великих, мањак стабилног дугорочног капитала, јер ми смо доследнији, затим даље десиће се већа зависност од краткорочних, спекулативних прилива, тржиште губи тај "смирујући" фактор. Ако тржиште постане исувише техничко, брзо и волатилно, постаје неатрактивно и за неке институције. Креће зачарани круг – нестабилност -> мање учесника -> још већа нестабилност. Већа цена уласка и изласка за све, spread-ови би порасли (разлика између куповне и продајне цене).
Берза престаје да буде место за "штедњу путем инвестиција" и постаје арена за високоризичне игре. Када би гумицом избрисао све мале инвеститоре, то би била апокалипса за тржиште, јер би се смањила ликвидност и повећала нестабилности на тржишту.
Губитак поверења у ситем, то је номрално овде на Балкану, али у Америци није.

Наравно трговци златом би трљали руке, као и банке, па и крипто тржиште донекле, тржиште некретнинама и друге институције које би сада узеле новац који је био намењен берзи.

Маркет ће бити уништен,
Nijesam kazao unisten vec da ce market uci u bear market.
ако као што кажеш велики буду истиснули сваку пару из руку малог улагача, јер ми чинимо велику масу.
Gambino mislim da ti poistovjecujes market sa indeksom tj agregatom. I da nemas usvojeno da su mali ulagaci samo brojem u velikoj masi . I sasvim je moguce da vecina malih ulagaca u SPX fondove zapravo izgube pare a da oni u individualne akcije zapravo ,kroz dividendu dobiju premiju za veci rizik
Десиће се мања ликвидност, монополизација од стране великих, мањак стабилног дугорочног капитала, јер ми смо доследнији, затим даље десиће се већа зависност од краткорочних, спекулативних прилива, тржиште губи тај "смирујући" фактор. Ако тржиште постане исувише техничко, брзо и волатилно, постаје неатрактивно и за неке институције. Креће зачарани круг – нестабилност -> мање учесника -> још већа нестабилност. Већа цена уласка и изласка за све, spread-ови би порасли (разлика између куповне и продајне цене).
Gambino zaboga zvucis ka profesor marksizma.
Koju likvidnost čoče obezbjedjuje neko ko parkira novac u fond na 30 god? I dje ti zivis-Monopolizacija velikih je cinjenica vec dugi niz godina. Mali samo gubi pare ako ne ide preko velikog.
A dugorocnog neiskoriscenog kapitala koliko hoces (da znas koliko velikih institucija je u kešu jer nemaju dobru alternativu da uloze) i bice ga Jos vise zbog tih finansijskih inovacija koje kreiraju i rekreiraju pa prepakiraju elektronski novac koji niti postoji niti ga iako moze pratiti a jos ljepote- vlade zapadnih zemalja osjetile blagodeti inflacije da ispeglaju dug i potaknu ekonomiju.
a ovo na kraju vezano za smanjivanje broja ucesnika na berzi nijesu ti savremene berze prodaja na doboš, pa ako nema prodato. Necu da ti pametujem o market makers i smart algoritmima koji uzimaju drugu stranu manje likvidnog trzista ali elektronskih ucesnika na berzi bice biliona i biliona koji ce stisnuti i stisnuti cijenu unutar toliko malih vrijednosti da ce obesmisliti price Discovery. Dok se zakonodavci dosjete a berze inoviraju trebace malo vremena da se market dovede u red.

Губитак поверења у ситем, то је номрално овде на Балкану, али у Америци није.
Gambino pobogu sreca da je Amerika krajnje decentralizovana i oslonjena na institucije,korporacije ,paralelne sisteme I podsisteme, nezavisno sudstvo i velike pojedince inace da je do povjerenja u sistem ,majka bi nam kukala. Sistem je jednostavno “broken “ i za moga zivota ga niko ne popravi. Pa zaboga ovom zemljom je vladao do skora medicinski nesposoban covjek ! I sta mislis kako je Trump uopste i mogao dobiti izbore da nije obecao da ce da popravi stvari- MAGA a bogatasima jedini problem sto moraju da gledaju imigrante i druge nevoljnike po ulici, sto se ne sklone negdje sa strane!

Nijesam kazao unisten vec da ce market uci u bear market.

Gambino mislim da ti poistovjecujes market sa indeksom tj agregatom. I da nemas usvojeno da su mali ulagaci samo brojem u velikoj masi . I sasvim je moguce da vecina malih ulagaca u SPX fondove zapravo izgube pare a da oni u individualne akcije zapravo ,kroz dividendu dobiju premiju za veci rizik

Gambino zaboga zvucis ka profesor marksizma.
Koju likvidnost čoče obezbjedjuje neko ko parkira novac u fond na 30 god? I dje ti zivis-Monopolizacija velikih je cinjenica vec dugi niz godina. Mali samo gubi pare ako ne ide preko velikog.
A dugorocnog neiskoriscenog kapitala koliko hoces (da znas koliko velikih institucija je u kešu jer nemaju dobru alternativu da uloze) i bice ga Jos vise zbog tih finansijskih inovacija koje kreiraju i rekreiraju pa prepakiraju elektronski novac koji niti postoji niti ga iako moze pratiti a jos ljepote- vlade zapadnih zemalja osjetile blagodeti inflacije da ispeglaju dug i potaknu ekonomiju.
a ovo na kraju vezano za smanjivanje broja ucesnika na berzi nijesu ti savremene berze prodaja na doboš, pa ako nema prodato. Necu da ti pametujem o market makers i smart algoritmima koji uzimaju drugu stranu manje likvidnog trzista ali elektronskih ucesnika na berzi bice biliona i biliona koji ce stisnuti i stisnuti cijenu unutar toliko malih vrijednosti da ce obesmisliti price Discovery.
Неће ући у беар маркет, већ ће бити много гора ситуација ако би се остварио сценарио о којем ти пишеш.
Нисам ја марксиста, нити сам економиста, већ сам у начелу то претпоставио, логиком ''елиминиши много малих, сада када их има највише и биће их још више због приступа берзи који је никада лакши, који је омогућила дигитална технологија и направићеш финансијску апокалипсу, јер мали инвеститори чине ипак силу која има такође велики утицај на тржиште''.
Ја сам то претпоставио и као и увек када у нешто нисам сигуран, консултујем се са АИ (Deepseek и CGPT) и све остало што сам написао је прекопирано виђење догађаја који је АИ навео и који се слаже са мојим почетним ставом, само што је АИ то опширније и аргументованије објаснио.

Ствари се одвијају великом брзином, ја до јула прошле године нисам знао ништа о финансијама, осим за штедњу и злато, а чак ни то нисам анализирао и пратио, а иницијална каписла је био ЈТ где сам се упознао са неким основама, што је било довољно да ми привуче интересовање, јер уз АИ даљи напредак је био много лакши и бржи.

Dok se zakonodavci dosjete a berze inoviraju trebace malo vremena da se market dovede u red.
Па ето и сам се слажеш, да чак и могућа криза која се тиче малих инвеститора је могућа у краћем временском року.

Неће ући у беар маркет, већ ће бити много гора ситуација ако би се остварио сценарио о којем ти пишеш.
Нисам ја марксиста, нити сам економиста, већ сам у начелу то претпоставио, логиком ''елиминиши много малих, сада када их има највише и биће их још више због приступа берзи који је никада лакши, који је омогућила дигитална технологија и направићеш финансијску апокалипсу, јер мали инвеститори чине ипак силу која има такође велики утицај на тржиште''.

Ја сам то претпоставио и као и увек када у нешто нисам сигуран, консултујем се са АИ (Deepseek и CGPT)
Ja te nazvao marksistom kad ti robot. Dobro rigidni I jedni i drugi pa zvuce isto. Jos ti rekoh pa dje ti zivis kad to tvrdis haha.
Bez sale taj text je bez uporista u realnim tokovima i bez biliona AL kao ucesnika na berzi. Pitaj ga da li je siguran u to sto je napisao pa mu unesi ovo sto sam ja napisao pa da vidis kako ce ti izmijeniti pricu.
Ствари се одвијају великом брзином, ја до јула прошле године нисам знао ништа о финансијама, осим за штедњу и злато, а чак ни то нисам анализирао и пратио, а иницијална каписла је био ЈТ где сам се упознао са неким основама, што је било довољно да ми привуче интересовање, јер уз АИ даљи напредак је био много лакши и бржи.

Па ето и сам се слажеш, да чак и могућа криза која се тиче малих инвеститора је могућа у краћем временском року.
Pa ja sam napisao dekada ce biti izgubljena za SPX a to je za mene dugi rok ( s obzirom na moje godine hahha). I “pod Krizom malih investitora “ sam mislio na SPX a ti na agregatima izvedene fondove poistovjeti sa marketom.

Ja te nazvao marksistom kad ti robot. Dobro rigidni I jedni i drugi pa zvuce isto. Jos ti rekoh pa dje ti zivis kad to tvrdis haha.
Bez sale taj text je bez uporista u realnim tokovima i bez biliona AL kao ucesnika na berzi. Pitaj ga da li je siguran u to sto je napisao pa mu unesi ovo sto sam ja napisao pa da vidis kako ce ti izmijeniti pricu.

Pa ja sam napisao dekada ce biti izgubljena za SPX a to je za mene dugi rok ( s obzirom na moje godine hahha). I “pod Krizom malih investitora “ sam mislio na SPX a ti na agregatima izvedene fondove poistovjeti sa marketom.
Како год, видећемо и како год, мора се даље живети.

Како год, видећемо и како год, мора се даље живети.
No sta no se mora ali se mora poznavati kakav je svijet u kom zivis . Inace ako citas ekonomske klasike zivjeces u svijetu nevidljive ruke u kome ce ekonomije sa velkim uplivom socijale tipa Svedska morati propasti. To je ta rogidnost sklona marksizmu i robotima hahah

Daj Musk izgubio 11 biliona prije dva dana a 100 biliona od kad je Trump na vlasti. Pa ucesce u vlasti mu je najjaci poslovni potez hahaha.
Ma debili..oni i dalje pricaju kako je to odlican potez...kako se zemlje same javljaju da pregovaraju dilove....a ko da ce to tek tako da vrati stotine milijardi dolara pokupljenih sa racuna americkih firmi..
Sad ce Evropa da objavi plan kontramera, pa ko i sa Kinom, ima market oped da padne jos vise...

Ma debili..oni i dalje pricaju kako je to odlican potez...kako se zemlje same javljaju da pregovaraju dilove....a ko da ce to tek tako da vrati stotine milijardi dolara pokupljenih sa racuna americkih firmi..
Sad ce Evropa da objavi plan kontramera, pa ko i sa Kinom, ima market oped da padne jos vise...
Ali zaiata je smijesno sto je i Musk aktivno ucestvovao u svom gubitku .nadam se da ga trump tjesi da ce sve biti dobro nek ae ne brine

Back