Пад на њујоршкој берзи, кинески АИ модел DeepSeek уздрмао технолошки сектор

Размишљам да престанем и са куповином физичког инв. злата и да преко интерактива купим прву акцију Invesco Physical Gold ETC (SGLD)
Ja zaista pojma nemam sta znaci fizicko investiciono zlato - je l to ono zlatna poluga, zlatnik sta vec? Je l to cuvas Kuci ili ima neka firma koja to cuva? Takodjer ne razumijem ni sta je interaktiv.
Па добро, осим ако не прекрши устав или га измени као Путин, :D али како год није млад човек.
Hahah nece to Trump. Ja sam vise mislio na to sto kazes da republikanci nemaju nekog slicnog Trumpu da ponude red neck populaciji a u zadnje vrijeme i meni-toliko su mi se smucile neke demokrate koje znam i koji su me ubjedjivale da nema osjetne inflacije( ljudi koji kupuju kvalitetne produkte koji i nijesu osjetno porasli i cija su primanja istovremeno uvecana vise od inflacije).

Ja zaista pojma nemam sta znaci fizicko investiciono zlato - je l to ono zlatna poluga, zlatnik sta vec? Je l to cuvas Kuci ili ima neka firma koja to cuva? Takodjer ne razumijem ni sta je interaktiv.
Да, то су мале плочице злата, држиш их у кућном штеку, као Балканац када чува евре у сламарици. Они који имају много пара, морају своје веће комаде да чувају у трезору.
Интерактив брокерс је америчка брокерска платформа преко које већина Балканаца, а и људи широм света купују акције.

Hahah nece to Trump. Ja sam vise mislio na to sto kazes da republikanci nemaju nekog slicnog Trumpu da ponude red neck populaciji a u zadnje vrijeme i meni-toliko su mi se smucile neke demokrate koje znam i koji su me ubjedjivale da nema osjetne inflacije( ljudi koji kupuju kvalitetne produkte koji i nijesu osjetno porasli i cija su primanja istovremeno uvecana vise od inflacije).
Па то сам и ја рекао, немају бољег. Мада Американци су прагматични, сада им треба Трамп да им стегне каиш, очисти ово оно, укине итд... а већ на следећим изборима, опет ће гласати за демократе и тако играју топло-хладно.

Интерактив брокерс је америчка брокерска платформа преко које већина Балканаца, а и људи широм света купују акције.
IBKR je u Srbiji opa. Nijesam to znao. Glupo pitanje-Je l moras da platis porez na dobit i kome?

IBKR je u Srbiji opa. Nijesam to znao. Glupo pitanje-Je l moras da platis porez na dobit i kome?
Зависи, а плаћа се Пореској управи. Ако одлучиш да купиш акције или ЕТФ који исплаћује дивиденде (а то ти није паметна одлука), јер плаћаш порез и С.А.Д. и Србији, то изађе 45% и то је порез на капиталну добит, а државе које су потписале споразум о избегавању двоструког опорезивања плаћају до 30% тај порез.

Међутим, ако изабереш да купујеш акције или ЕТФове који су акумулирајући (дивиденде се реинвестирају) онда немаш тај порез који се плаћа Америци, остаје ти само домаћи од 15%. Међутим, ако дугорочно улажеш, рецимо минимум 10 година, онда си ослобођен и тог пореза од 15 %. Обавезан си да пријавиш Пореској управи приход који си остварио када продајеш акције, без обзира што си ослобођен плаћања.

У Хрватској је такође 15%, али се смањује на 10% после 2 или 3 године и не знам да ли постоји могућност за тотално ослобађање.

У Немачкој је тај порез чак 26% и нема ослобађања пореза за дугорочно инвестирање, али имају једну погодност, да на годишњем нивоу могу бити ослобођени пореза на капиталну добит, ако остваре приходе до 1000е, а за брачне партнере до 2000е на једном налогу.

Stani malo (,to je sad sistem klatna ,)nije Jos potrosen momentum od tog dana.
Trump umjesto da se bavi s inflacijom i slicnim stvarima, trosi vrijeme na trandze, Gazu i zajebavanje s Zelenskim. E jucer je dobio dobru lekciju da treba da prikoci
https://www.cnbc.com/2025/02/20/stock-market-today-live-updates.html
Spx je tako lako pao 1.7 posto .previse lako
https://www.marketwatch.com/livecov...-start-after-blue-chip-index-s-451-point-skid

Ovo je dobro da se prisjetimo odnosa cijena akcija i obveznica( bonds)
https://www.marketwatch.com/livecov...s-stock-market-sells-off-4QAPer2GGTkIYAfXz2S8

The iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF was up 0.5% in late-afternoon trading, while the iShares 20+ Year Treasury Bond ETF climbed a sharp 1.3%, FactSet data show, at last check.

Poslednja izmena:
Од његове инаугурациje пала је вредност СНП 500 индекса за -1,73%, Насдак за -1.31%.
ovaj market zanemaruje trumpove tarife i sl.tj zeli da vjeruje da Trump moze da doda vrijednost long term momentumu ali vec tri nedjelje market ima taj jedan dan kad bas lijepo i lako padne i onda se oporavlja cijelu nedjelju. Ali ako odes na market chart, vidjeces da je zadnja market demand zona bila kad je Trump dobio izbore tako da treba da racunas koliko je SPX od te zone (a ne od inaguracije).

ovaj market zanemaruje trumpove tarife i sl.tj zeli da vjeruje da Trump moze da doda vrijednost long term momentumu ali vec tri nedjelje market ima taj jedan dan kad bas lijepo i lako padne i onda se oporavlja cijelu nedjelju. Ali ako odes na market chart, vidjeces da je zadnja market demand zona bila kad je Trump dobio izbore tako da treba da racunas koliko je SPX od te zone (a ne od inaguracije).
Рачунајући од 6. новембра када је Трамп победио, СНП индекс је био најслабији 10. jaнуара када је био на - 1,7 %, док је 19. фебруара имао највећу вредност од + 3,6 %. Сада тренутно је на + 1,5%.
За тих 4 месеца, то је просечни месечни раст + 0,3 до + 0,9 %, што на годишњем новоу би било + 3,6 % до 10,8 %

not great not terrible​

Рачунајући од 6. новембра када је Трамп победио, СНП индекс је био најслабији 10. jaнуара када је био на - 1,7 %, док је 19. фебруара имао највећу вредност од + 3,6 %. Сада тренутно је на + 1,5%.
За тих 4 месеца, то је просечни месечни раст + 0,3 до + 0,9 %, што на годишњем новоу би било + 3,6 % до 10,8 %

not great not terrible​

Eto ti sad orijentir. Nije bitno koliko je gore bitno je da jeste i da ostane iznad te tacke. Ako ode u kratkom periodu ispod te tacke znaci market je ponistio pozitivna ocekivanja od Trumpa.

Eto ti sad orijentir. Nije bitno koliko je gore bitno je da jeste i da ostane iznad te tacke. Ako ode u kratkom periodu ispod te tacke znaci market je ponistio pozitivna ocekivanja od Trumpa.
2025-02-24.png

За тај период од скоро 4 месеца, био је чак 4 пута испод почетна тачке. И то је овај период до 10 јануара.
Инаугурација је била 20. јануара и после тога више није улазио у минус.
Међутим то може бити варка, јер маркет је увек најпозитивнији уочи нове године, па падови крећу од марта и средином године и на јесен. Ти то пратиш дуже, вероватно си приметио нека неписана правила.

2025-02-24.png

За тај период од скоро 4 месеца, био је чак 4 пута испод почетна тачке. И то је овај период до 10 јануара.
vidjeces da je zadnja market demand zona bila kad je Trump dobio izbore
Nijesam pri kompjuteru pa ti ne mogu postaviti sliku ali ta demand zona je netaknuta.

Treba da se pravi separacija izmedju demand zone i vrijednosti koju SPX u odredjenom momentu ima.

https://trendspider.com/learning-center/what-are-supply-and-demand-zones/

Situacija bi ti bila jasnija ako bi koristio ne linijski grafikon( chart) vec candlestick i potrazio veliku svijecu od koje se desio rast od izbora - to je demand zona. Ta svijeca treba da se negira a uslov za to je da imas jednu svijecu u potpunosti zatvorenu ispod te svijece,sto mislim da se nije desilo.
Cijene mogu da odu ispod te svijece jer su one magnet gdje se mnogo trguje ali brzo se odbace nazad tj u nasem slucaju nagore. To je momentum i sistem klatna koji daje kapacitet marketu da ide nagore. E ako se svijeca zatvori ispod demand zone vise tog kapaciteta za akceleraciju cijena nema.

Nijesam pri kompjuteru pa ti ne mogu postaviti sliku ali ta demand zona je netaknuta.

Treba da se pravi separacija izmedju demand zone i vrijednosti koju SPX u odredjenom momentu ima.

https://trendspider.com/learning-center/what-are-supply-and-demand-zones/

Situacija bi ti bila jasnija ako bi koristio ne linijski grafikon( chart) vec candlestick i potrazio veliku svijecu od koje se desio rast od izbora - to je demand zona. Ta svijeca treba da se negira a uslov za to je da imas jednu svijecu u potpunosti zatvorenu ispod te svijece,sto mislim da se nije desilo.
Cijene mogu da odu ispod te svijece jer su one magnet gdje se mnogo trguje ali brzo se odbace nazad tj u nasem slucaju nagore. To je momentum i sistem klatna koji daje kapacitet marketu da ide nagore. E ako se svijeca zatvori ispod demand zone vise tog kapaciteta za akceleraciju cijena nema.
2025-02-27.png

To би требало да будео овакав графикон. Oво је класична свећа, а видим да постоји и шупља свећа, као и пуна свећа.

2025-02-27.png

To би требало да будео овакав графикон. Oво је класична свећа, а видим да постоји и шупља свећа, као и пуна свећа.
Da , candlestick chart je dobra da se cita balans na marketu ali ne jedan minut chart vec dan ili dva ili cijela nedjelja .a ako bas moras da ides nize onda 3 do 6 sati.

Stavljaj ti na limit a ja sam kupio put na 5700 i upravo ih zatvorio hahaha. Zivio Trump.
A што се тиче крипто тржишта, почео сам да реинвестирам БТЦ и ЕТХ, односно да поправљам позиције, оне лоше позиције чекам да се понове рецимо 90х и 2400, онда их продам за tether и чекам да опет падну мало за 10-20% и поново, али сада за tether их купим и чекам прави бул са бољих односно нижих позиција.
Дакле на малим буловима поправљам позиције, а на правим продајем.

Што се тиче берзе ту нема ''мешетарења'', само купујем повремено СНП и циљам када је у паду, а на сваки трећи, купим и по један Насдак, да отприлике портфолио буде 3 према 1. И ту планирам дугорочно инвестирање, минимум 10 година.

п.с. што се тиче Трампа, тржиште баш негативно реагује на њега, што је и логично јер се понаша комуњарски изолационистички, уместо да пусти слободно тржиште да функционише. Међутим, неки економисти тврди да је сада почела сеча моторном тестером и да тржиште зато тако реагује, а да ће после неког времена бити много боље. Видећемо. Шта ти мислиш ?

п.с. што се тиче Трампа, тржиште баш негативно реагује на њега, што је и логично јер се понаша комуњарски изолационистички, уместо да пусти слободно тржиште да функционише. Међутим, неки економисти тврди да је сада почела сеча моторном тестером и да тржиште зато тако реагује, а да ће после неког времена бити много боље. Видећемо. Шта ти мислиш ?
Ja mislim da je Trump razmazeni milioner i kao takav da se zajebava jer sto su nama malim ljudima velike stvari njemu su iste bas male ( da ne kazem nistavne). Priznajem moje misljenje nije bas primjer sofisticiranosti ali I ne treba da bude jer market ne mozes da predvidis vec samo mozes da posmatras i da vidis kako market reaguje na njegove ludorije i za to ti ne treba moc predvidjanja. Naravno mr market zna da tarife znaci manje trgovine i preismjeravanje sadasnjeg slobodnog cash flow prema platama jer ako se recimo automobilska industrija vrati u SAD , troskovi radne snage ce biti veci sto ce skresati profite a samim tim i atraktivnost ulaganja u akcije.

Na kraju brzo ce proci 100 dana Trumpa u uredu i market ce opet postati dosadan. Mozda cak i od jucerasnjeg dana jer je glavni FED istupio i kazao da ce FED reagovati na vrijeme u slucaju da Trumpove tarifne i druge politike izazovu rast cijena. To je znak da institucije funkcionisu i SPX je reagovao na to tako sto se iz rupe od 5766 i zatvorio na oko 5750 . S marketom se nista ne zna samo mozes da posmatras i reagujes.

@edi54
Не свиђа ми се што крипто тржиште некако тавори у средини, нити да рокне доле у неки прави беар, нити да поново скочи у бул.
Ja sam star covjek da razumijem kripto i da ne bih pao u napast kripto trgovanja cak ga ni ne pratim. Ponekad cujem neka kompanija usvoji kripto kao platezno sredstvo i on poraste i sl. Ali ipak tesko mi je da zamislim da kripto ima prave bull ili bear faze koji su usmjerena kretanja iza koje stoji prava ponuda ili traznje a ne puki spekulantski motiv( jednostavno krupni kupuju kad je jeftino i to podigne kripto a onda se prakticno spontanim dogovorom odluce da su dosta zaradili i prodaju sto izazove drastican pad . Mislim da su ti krupni igraci otkrili da tako mogu dugo i dugo. Naravno ovo sto kazem mozda je samo obicno lupanje.

Back