Pa hajde...

Baš kad sam završila sa pravljenjem džema, svratio drug na kafu i ja ga pitam 'Sad sam napravila super džem, da ti dam teglu da poneseš?' i on mi odgovori 'Pa hajde'.
Mnogo sam se iznervirala - ja sam se oko tog džema dosta potrudila/radila, i mislim da mu dajem super stvar. Ako ne voli džem, ili neće da tegli teglu, ja mislim da treba da kaže 'Hvala ti, ali ne mogu sad da nosim / ne volim džem', a ako voli, treba da kaže ' Super, hoću, hvala'. Sad sam besna što će da ode sa džemom do kog mu nije stalo (a imam toliko drugih kandidata koji bi se obradovali).

Moje pitanje: da li sam sitničava, ili neko razume o čemu pričam?
(Ko razume o čemu pričam može da se nadoveže sa sličnim primerima ili pričom o lepom vaspitanju / zahvalnosti).

neki ljudi imaju princip što je džabe i bogu je drago, bez obzira da li im to treba ili ne. sad si ukapirala da je i on jedan od tih, daj mu teglu i zavrni slavinu za ubuduće :)

nije ocekivao pa se nije snasao u momentu :) a mozda i nije navikao da prima poklone pa ne ume da reaguje spontano.
drugi put mu das da proba, njemu ili bilo kome drugom, pa ako se odusevi, onda moze i da dobije teglicu, a ako bude onako - fino je, nije lose... ostavi za nekog drugog. ako njemu paznja ne znaci nista, ima ljudi koji znaju da cene gest i koji se obraduju jer znaju da mislis na njih. bolje njima ulepsati dan nego dati nekom ko je ravnodusan.

nije ocekivao pa se nije snasao u momentu :) a mozda i nije navikao da prima poklone pa ne ume da reaguje spontano.
drugi put mu das da proba, njemu ili bilo kome drugom, pa ako se odusevi, onda moze i da dobije teglicu, a ako bude onako - fino je, nije lose... ostavi za nekog drugog. ako njemu paznja ne znaci nista, ima ljudi koji znaju da cene gest i koji se obraduju jer znaju da mislis na njih. bolje njima ulepsati dan nego dati nekom ko je ravnodusan.

tacno. vecini prvo padne na pamet da je neko nezahvalan, a nekome je mozda samo neprijatno da prihvati cak i neku sitnicu kao sto je tegla dzema. jer mozda pomisli da je u tu teglicu ulozen trud i nesto tome slicno.

Baš kad sam završila sa pravljenjem džema, svratio drug na kafu i ja ga pitam 'Sad sam napravila super džem, da ti dam teglu da poneseš?' i on mi odgovori 'Pa hajde'.
Mnogo sam se iznervirala - ja sam se oko tog džema dosta potrudila/radila, i mislim da mu dajem super stvar. Ako ne voli džem, ili neće da tegli teglu, ja mislim da treba da kaže 'Hvala ti, ali ne mogu sad da nosim / ne volim džem', a ako voli, treba da kaže ' Super, hoću, hvala'. Sad sam besna što će da ode sa džemom do kog mu nije stalo (a imam toliko drugih kandidata koji bi se obradovali).

(Ko razume o čemu pričam može da se nadoveže sa sličnim primerima ili pričom o lepom vaspitanju / zahvalnosti).

Шта рећи осим - жене... Ову тему могу да схватим само ако је зезање.. Иначе је фрапантна.. Рекао је "па хајде" уместо "супер, дај" , Бооооооже.. Мени кад неко понуди нешто што нисам очекивао а ок ми је и ја кажем "па може" или "па хајде" ... Шта одма трипујете.. Да није требао да те изљуби и да ти уплати летовање за теглу џема?

Шта рећи осим - жене... Ову тему могу да схватим само ако је зезање.. Иначе је фрапантна.. Рекао је "па хајде" уместо "супер, дај" , Бооооооже.. Мени кад неко понуди нешто што нисам очекивао а ок ми је и ја кажем "па може" или "па хајде" ... Шта одма трипујете.. Да није требао да те изљуби и да ти уплати летовање за теглу џема?

Ja obraćam pažnju na reči, tj. zamišljam šta stoji iza izrečenog, zato sam predložila druge fraze. Verovatno nikada nisi pravio džem ili zimnicu, zato ti je toliko čudno ovo što pitam.
Naravno da nije kraj sveta, da nema foruma verovatno bih na incident odmah zaboravila, a li pošto foruma ima, a kriterijumi za postavljanje tema nisu strogi, što da ne pitam ljude šta misle? Meni je tema izuzetno zanimljiva, jer sam od svakoga ovde čula nešto zanimljivo (hvala forumaši!) - ili savet kako da se ponašam sledeći put, ili objašnjenje za ponašanje drugačije od mog / očekivanog... Šta fali?
A ovo

Шта рећи осим - жене

Ja mislim da bi se isto to što sam ja pitala zapitao i muškarac domaćin (jedan se čak i javio na temi), samo što muškarci češće peku rakiju ili prave kobaje, a ne džem...

Mene intresuje gde je tu pecen kukuruz, tikva i krompir na onom zaru sto ostane od kad, preko dudovog lista, iscuri rakija u kofi prekrivenoj gazom?! :aha:

Draga Honduras, ja kao i ti, nisam sasvim sigurna gde je zavrsio moj poklonjeni sirup soka od zove.
Skroz kapiram o cemu pricas. Mnogi pojma nemaju da procene vrednost poklona koji je s ljubavlju i odusevljenjem napravljen i sa istim tim "tajnim zacinima" poklonjen. Za njih je to samo dzem i samo sok, mogu da upotrebe, a mogu i da bace. :confused:

Ni ja vise svoje rucne radove necu bilo kome da poklanjam, a bogami necu ni da tocim domacu rakiju koju sam dobila na poklon, bilo kojoj ispicuturi. :evil:
Jao samo kukate, a ti ko da si taj sok od zove pravila za onog kom si ga poklonila pa jos uvek razmisljas gde je zavrsio. Ne, vec si ga pravila za sebe.
Pa sto ista poklanjate ljudi, jel samo zbog necije zahvalnosti?

Ja poklanjam zato što je dobro i ukusno. Meni je tegla domaćeg ajvara, džema, slatka, soka od zove, rakije, turšije i slično stvar od velike vrednosti (za ljubitelje dobre klope). Tako da se ja u stvari brinem što je uzeo, ako će da baci, kapiraš? Šteta je da se baci nešto što je dobro, i u šta je uložen trud (pogotovo kad je HRANA u pitanju), a samo zato što neko nije dovoljno pribran da kaže da neće. Meni je recimo grozno tužno ovo što je Freya gore napisala - baka joj napravi kolače, a ona ih baci u kontejner. Ok, svi smo pravili gluposti kad smo bili klinci, ali ja eto imam neki trip i poštovanje prema hrani. Mislim, u kontejner! Žao mi je, eto.

Poslednja izmena:

Tvoja greška.
Nisi trebala ni govoriti da si napravila dzem, a drugo, kad si vec rekla, nisi ga morala ponuditi.. Ti si to ponudila vise iz nekog reda, nego od srca, al sta da se radi.. :)

Iako mi nikad nisu bili jasni takvi ljudi, koji odmah prihvate kad ih neko necim ponudi.. Ja prvo odbijem, jedno 2x pa ako taj insistira, onda prihvatim..

P.S. Da se razumije, ne odbijam kad mi neka žena ponudi da popravim slavinu jer je procurila.

To neki drkadzzija poput mene. Takvima kao sto smo mi samo treba "kick" tj. noga u dupe i onda se mrdnemo. Nista strasno. ;)

Ja poklanjam zato što je dobro i ukusno. Meni je tegla domaćeg ajvara, džema, slatka, soka od zove, rakije, turšije i slično stvar od velike vrednosti (za ljubitelje dobre klope). Tako da se ja u stvari brinem što je uzeo, ako će da baci, kapiraš? Šteta je da se baci nešto što je dobro, i u šta je uložen trud (pogotovo kad je HRANA u pitanju), a samo zato što neko nije dovoljno pribran da kaže da neće. Meni je recimo grozno tužno ovo što je Freya gore napisala - baka joj napravi kolače, a ona ih baci u kontejner. Ok, svi smo pravili gluposti kad smo bili klinci, ali ja eto imam neki trip i poštovanje prema hrani. Mislim, u kontejner! Žao mi je, eto.
Ma nece baciti garant, ja isto ne razumem bacanje hrane i upotrebljivih stvari ako mi nesto ne treba ili mi se ne svidja uvek cu pokloniti, ne baciti.
E sad mozda su bakini kolaci od Freje bili uzasno gadni pa ih ona bacila jer ne bi tako nesto gadno mogla drugom da ponudi, samo to bi mogao da prihvatim kao razlog za bacanje u kontejner.
Ja sam jednom bio primoran da bacim teglu kiselih krastavaca koje sam milostivo dobio na poklon od komsinice ali su krastavci bili tako kiseli i slani da se nisu mogli jesti a takvo sranje ne bih nikom ponudio.

Jao samo kukate, a ti ko da si taj sok od zove pravila za onog kom si ga poklonila pa jos uvek razmisljas gde je zavrsio. Ne, vec si ga pravila za sebe.

Ne radi se o zahvalnosti, nego o nacinu kako neko reaguje kad mu poklonis nesto od srca (nije ga briga u najmanju ruku). Upravo to sto spremis za svoju porodicu odaberes da bas sa njim/njom podelis. Jer to nisu neogranicene kolicine. Moze se sa malim brojem dragih ljudi podeliti. Samo to. ;)

Ma kapiram bre no dal bi htela i orden sto si dala tako dragocenu stvar nekom ko ne zasluzuje.
Sto nudis sok od zove nekom nebitnom i posle se sekiras da nije zavrsio u kontejneru?

Sve vreme se radi o bitnim ljudima kad se nesto poklanja kuci napravljeno. Gde se ne razumemo?
Ja ne delim tegle prolaznicima. Ljudima za koje znam sta vole, ali se omakne nekad losa procena - pa se nekome (umesto soka) ukiseli faca zbog poklona. :mrgreen:

p.s. moze orden! :p

Ne radi se o zahvalnosti, nego o nacinu kako neko reaguje kad mu poklonis nesto od srca (nije ga briga u najmanju ruku). Upravo to sto spremis za svoju porodicu odaberes da bas sa njim/njom podelis. Jer to nisu neogranicene kolicine. Moze se sa malim brojem dragih ljudi podeliti. Samo to. ;)
Pa da.Trebalo je da je izljubi i da joj pokloni buket cveca koji je tajno spremio za tu priliku.

Back