Ozbiljna politicka rasprava

Malo smo mi još i ostrašćeni koliko bi trebalo da smo prema ovom šljamu.

Sve je to ok, dogod se ne ugrožavaju prava drugih ljudi. Ali kad vidimo da se malteriraju oni koji ne misle isto, ili pljuju, ili omalovažavaju, to je jedan način koji je ova vlast prenela na mnoge ljude, pa i na svoje oponente, i onda to što ti oponenti ne primećuju jeste da su po načinu govora postali slični vlasti. Naravno, to se opravdava njihovim nemoralom i krađom. Međutim, pošto ljudi nisu sveci, i svako ima mane takođe, ljudi koji misle svojom glavom će podržati samo ono što smatraju dobrim, a neće podržati ono što smatraju lošim.

Evo primera. Naši blokaderi koje znam sa posla, jasno je svima za šta se zalažu, ali su vremenom poprimili neke karakteristike nemilosti prema drugima, recimo prema onima koje politika ne zanima. Aktivno su radili na tome da spreče te umerene da studiraju. Oni, budući umereni i ne zanima ih politika, su se povukli. Međutim, kada je počela online nastava na mnogim fakultetima, ispostavilo se da više od 50% studenata je pohađa. Dakle, šta se tu može videti. Da u vreme ekstremnih zastupanja sa ove ili one strane, umereni se povlače. Ali. I oni imaju svoja građanska i zakosnka prava. Ne možemo to potirati time što smatramo da SVI treba da slede ono što mi vidimo. Možda su to "niži oblici svesti", ali svi ti ljudi imaju zakonsko pravo da uživaju u svemu onome što im građansko društvo omogućava. I niko se zato što je esktreman nije osećao loše što onemogućava druge da idu svojim putem. Ne. Svi moraju da slede njihovu volju. to je inače osobina ekstremista.

Sve je to ok, dogod se ne ugrožavaju prava drugih ljudi. Ali kad vidimo da se malteriraju oni koji ne misle isto, ili pljuju, ili omalovažavaju, to je jedan način koji je ova vlast prenela na mnoge ljude, pa i na svoje oponente, i onda to što ti oponenti ne primećuju jeste da su po načinu govora postali slični vlasti. Naravno, to se opravdava njihovim nemoralom i krađom. Međutim, pošto ljudi nisu sveci, i svako ima mane takođe, ljudi koji misle svojom glavom će podržati samo ono što smatraju dobrim, a neće podržati ono što smatraju lošim.

Evo primera. Naši blokaderi koje znam sa posla, jasno je svima za šta se zalažu, ali su vremenom poprimili neke karakteristike nemilosti prema drugima, recimo prema onima koje politika ne zanima. Aktivno su radili na tome da spreče te umerene da studiraju. Oni, budući umereni i ne zanima ih politika, su se povukli. Međutim, kada je počela online nastava na mnogim fakultetima, ispostavilo se da više od 50% studenata je pohađa. Dakle, šta se tu može videti. Da u vreme ekstremnih zastupanja sa ove ili one strane, umereni se povlače. Ali. I oni imaju svoja građanska i zakosnka prava. Ne možemo to potirati time što smatramo da SVI treba da slede ono što mi vidimo. Možda su to "niži oblici svesti", ali svi ti ljudi imaju zakonsko pravo da uživaju u svemu onome što im građansko društvo omogućava. I niko se zato što je esktreman nije osećao loše što onemogućava druge da idu svojim putem. Ne. Svi moraju da slede njihovu volju. to je inače osobina ekstremista.
Iskreno, nemaš luksuz da te ne zanima šta se dešava i da budeš neutralan. To je kao da gledaš, lupam, da neko siluje dete i da kažes "mene to ne zanima, ja sam neutralan". Naravno, možeš biti, ali očekuj da ćeš u skladu sa time biti i tretiran. Kao što već rekoh, jedno je imati političko mišljenje, a drugo je podržavati kriminalce na vlasti ili biti neutralan naspram njihovih zlodela.

Realno gledano nemamo neku političku kulturu, razvoj je stao usled ratova 90ih i sličnih gluposti.
Takođe i političke stranke kod nas nisu pokazale neko umeće da naprave neku pozitivnu promenu na nivou države/naroda, gotove sve ima ali ...
Tako da kod nas i nema nekog izgleda za ozbiljniju političku raspravu.

i ti zaista verujes u ovo?
malo si mator da verujes u bajke

Nisam rekao da verujem da ce da se desi, vec da je to potrebno da bi mogli da imamo politicku raspravu.

Da ti napravim paralelu:

Rasprava je kao boks meč: izadjes u ring sa protivnikom, prodjes pre toga sve kontrole na doping, ista ste kategorija, i krece fajt. I u tom fajtu pobedi kvalitetniji.
Nema tu varanja i laganja.
I uvek pobedi bolji.

A da upotrebimo istu alegoriju na potencijalnu raspravu u Srbiji, to ti je kao da jedan borac prodje sve, udje u ring samo sa rukavicama, a drugi sa pištoljem i deset metaka. I da nema sudije. Ni pravila.

SNS je ekipa ubica. I tu nema rasprave dok ubice ne budu iza resetaka.

Da li smo kao drustvo postali nesposbni za ozbiljne politicke debate?

Gledam po drustvenim mrezama, vise nema ozbiljnog politickog sukoba argumentima, sve se svodi na pljuvacinu i etiketiranje.

Vise ne postoji ona masa u sredini, koja prihvata dobre strane jednih i drugih a osudjuje lose strane jednih i drugih.
Polarizovani smo na jednu ili drugu stranu...
ili oni postoje ali ne zele da se izjasnjavaju jer znaju da ce ih glasna manjina nepotrebno poklopiti, vredjati i etikatirati i u fazonu su.."sta mi to treba u zivotu" i odlucuju se da se iskljuce iz javnog politickog komentarisanja.

Kazes nesto sta se ne svidja jednoj strani odmah si bot ili sendvicar, kazes nesto sta se ne svidi drugoj strani odmah si blokader.

Zasto smo postali toliko iskljucivi da nam smeta misljenje sa kojim se ne slazemo i odmah skacemo veoma ostro na to misljenje a pisca tih redova vredjamo, osudjujemo i etiketiramo?
Zato sto SNS misljenje nije misljenje, vec placeni narativ diktatorsko-mafijaske bande terorista i kriminalaca, koji su gospodari zivota i smrti u Srbiji.

I 43-e u Nemackoj nije postojao dijalog izmedju Jevreja i SS struktura.

Iskreno, nemaš luksuz da te ne zanima šta se dešava i da budeš neutralan. To je kao da gledaš, lupam, da neko siluje dete i da kažes "mene to ne zanima, ja sam neutralan". Naravno, možeš biti, ali očekuj da ćeš u skladu sa time biti i tretiran. Kao što već rekoh, jedno je imati političko mišljenje, a drugo je podržavati kriminalce na vlasti ili biti neutralan naspram njihovih zlodela.
ne mislis da ovakvo razmisljanje ide na ruku vlasti?

kao sto je paula lepo rekla..vecina ljudi je umerena i njima smeta agresivno ponasanje manjine.

blokaderi su poceli da zastupaju stavove diktatora.
nekim studentima zabranjuju da udju na fakultet, druge izbacuju sa plenuma, ispada da samo oni koji misle kao blokaderi mogu da udju na planum i kako onda pravno da odbranis odluke planuma kao validne kad se javno pokazalo da na planum ne moze da udje ko drugacije misli?

umereni to vide, ne komantarisu ali vide i onda se na izborima desi da vucic pobedi i svi se pitaju kako..ne radi se o varanju, imamo evropske posmatrace na izborima, radi se o tome da glasna manjina plasi umerenu vecinu.

onaj juce napad na onog cacija je stvar koja ide na ruku sns-u
pre par meseci kad su sns-ovce gadjali jajima pa prestali..neko je ocigledno imao 2 grama mozga i rekao "ljudi ne gadjajte, ovo ide ne ruku vucicu"

prakticno kao da neko u blokadeskim redovima namerno minira celu pricu agresivnim ponasanjem prema neistomisljenicima.

A da li tako revnuješ za sve loše što postoji u društvu? I u celom svetu? Ja lično toliko toga vidim lošeg, da moram povremeno da se isključim. Takođe, sasvim razumem one koji u SVIMA vide nešto loše.

I da li je zlodelo i ako ti poništavaš tuđu volju? To su inače pitanja demokratije generalno. Što u demokratskim društvima svako mora da poštuje neke vrednosti. Sad, ako je vlast ne poštuje onda ćemo da demonstriramo, nateraćemo je ako nas ima puno da se menja. Međutim, u tim svojim postupcima ne smemo i sami da kršimo zakon prema drugima. Kako ćemo to izvesti? O tome bi bilo važno misliti. Inače, jedno je osuđivati nečije stavove, a drugo omalovažavati same ljude, to nikako nije isto.

Zavisi do koje granice neko ide, moj najbolji prijatelj je nasao djevojku koja je extremna desnicarka ,voli Trumpa itd i zeli cesto da dolazi sa njom kod mene u Spaniju kad se preselim, ne znam kako da mu kazem da je ne dovodi,ne treba mi takva energija u zivotu.Mogu sa nekim da sjedim u kafani i raspravljam se ali da mi neko ko voli Orbana ili Trumpa danima u kuci sjedi ne ide.
Dodika si zaboravio.

ne mislis da ovakvo razmisljanje ide na ruku vlasti?

kao sto je paula lepo rekla..vecina ljudi je umerena i njima smeta agresivno ponasanje manjine.

blokaderi su poceli da zastupaju stavove diktatora.
nekim studentima zabranjuju da udju na fakultet, druge izbacuju sa plenuma, ispada da samo oni koji misle kao blokaderi mogu da udju na planum i kako onda pravno da odbranis odluke planuma kao validne kad se javno pokazalo da na planum ne moze da udje ko drugacije misli?

umereni to vide, ne komantarisu ali vide i onda se na izborima desi da vucic pobedi i svi se pitaju kako..ne radi se o varanju, imamo evropske posmatrace na izborima, radi se o tome da glasna manjina plasi umerenu vecinu.

onaj juce napad na onog cacija je stvar koja ide na ruku sns-u
pre par meseci kad su sns-ovce gadjali jajima pa prestali..neko je ocigledno imao 2 grama mozga i rekao "ljudi ne gadjajte, ovo ide ne ruku vucicu"

prakticno kao da neko u blokadeskim redovima namerno minira celu pricu agresivnim ponasanjem prema neistomisljenicima.
Šta tačno znači biti "umeren"? 🤔

Naravno da se nece desiti, i Srbija ce ostati diktatura, kojom vlada banda, koja sutra moze da pobije milion ljudi, i nikom nista.

Најновији пример је Украина и цела игранка свих држава света око ње

Сви су извукли и корист и штете .. а најгоре су прошле/и Украинке/ци

U Srbiji prvo mora da se pohapsi jendo 100 hiljada kriminalaca koji su u politici, i to u vladajucoj ekipi.

E, tek posle moze politicka rasprava koju pominjes.
Nova kolekcija za tebe.
Khmer_rouge_clothing.jpg

realno gledano..cela ova prica je dozivela svoj vrhunac oko velikog protesta 15 marta.
kad se nista nije desilo odredjen broj ljudi je krenuo sa ekstremnim i agresivnim ponasanjem prema neistomisljenicima i to je bila prelomna tacka od kad su protesti poceli da gube snagu..
ljudi se povlace jer ne zele da ucestvuju u agresivnim ponasanjima jer to nije ono sta je u svom izvornom smislu imala studentska blokada...
imali smo demonstracije protiv nasilja a sad demonstracije prouzrokuju nasilje..potpuno se izmenila prica i ako vucic stoj iza toga onda je zaista to maestralno odigrao...izvrnuta je prica..nasilje sad ne vrsi policija ili sns..nasilje vrse oni koji napadaju sns i cacije.
nestala je prica o studentskim zahtevima..sve ono sta je bila pogonska snaga studentskih demonstracija je baceno u drugi plan a nasilje je sad skocilo u prvi.

A da li tako revnuješ za sve loše što postoji u društvu? I u celom svetu? Ja lično toliko toga vidim lošeg, da moram povremeno da se isključim. Takođe, sasvim razumem one koji u SVIMA vide nešto loše.

I da li je zlodelo i ako ti poništavaš tuđu volju? To su inače pitanja demokratije generalno. Što u demokratskim društvima svako mora da poštuje neke vrednosti. Sad, ako je vlast ne poštuje onda ćemo da demonstriramo, nateraćemo je ako nas ima puno da se menja. Međutim, u tim svojim postupcima ne smemo i sami da kršimo zakon prema drugima. Kako ćemo to izvesti? O tome bi bilo važno misliti. Inače, jedno je osuđivati nečije stavove, a drugo omalovažavati same ljude, to nikako nije isto.
Lično imam stav, a revnujem zato što se ovo mene direktno tiče. I ja se isključim povremeno, ali i dalje imam stav i nameru. Nisam neutralan.
Šta znači "poništavaš tuđu volju"? Misliš da bi rusenje Hitlera bilo nezakonito poništavanje tuđe volje jer je, jel'te, izabran većinom? To što si izabran ne daje ti za pravo da činiš zločine i očekuješ da te niko ne osuđuje. I drugo, ovo nije demokratija. Hulja je došao na vlast koliko toliko demokratskim putem. Ali je momentalno pretvorio demokratiju u autoritarnu diktaturu. Pravo, a i obaveza jednog naroda je da sruši diktatora na bilo koji demokratski ili nedemokratski raspoloživ nacin.
Ja lično ću da omalovazam i vredjam svakoga ko podrzava ovaj šljam

Da li smo kao drustvo postali nesposbni za ozbiljne politicke debate?

Gledam po drustvenim mrezama, vise nema ozbiljnog politickog sukoba argumentima, sve se svodi na pljuvacinu i etiketiranje.

Vise ne postoji ona masa u sredini, koja prihvata dobre strane jednih i drugih a osudjuje lose strane jednih i drugih.
Polarizovani smo na jednu ili drugu stranu...
ili oni postoje ali ne zele da se izjasnjavaju jer znaju da ce ih glasna manjina nepotrebno poklopiti, vredjati i etikatirati i u fazonu su.."sta mi to treba u zivotu" i odlucuju se da se iskljuce iz javnog politickog komentarisanja.

Kazes nesto sta se ne svidja jednoj strani odmah si bot ili sendvicar, kazes nesto sta se ne svidi drugoj strani odmah si blokader.

Zasto smo postali toliko iskljucivi da nam smeta misljenje sa kojim se ne slazemo i odmah skacemo veoma ostro na to misljenje a pisca tih redova vredjamo, osudjujemo i etiketiramo?
Постојимо и ми у средини. Само тешко је наћи једну позитивну ствар коју су урадили ови са власти, а да то аутоматски не погоршава друге ствари које су повезане са њом. Најочигледнији пример: бесплатан градски превоз. Лепо је што се возимо за џабе, али је квалитет вожње драстично опао. Имамо странце који се свађају са тобом на полутарзанском енглеском језику, а ОНИ су урадили нешто што нису смели. Имамо превоз за који никада не знаш када ће доћи. Истина, ни пре се нису држали полазака, али си тада знао које лоније су проблематичне, а сада су како чујем све проблематичне.

Дакле, ја јесам у средини. Нисам за власт, нисам ни за "опозицију", јер нисам за ЕУ и Запад. Нисам пун ентузијазма ни према блокадама и протестима, јер не постоји план, већ се само протестује. Али ипак препознајем да, иако слабо организовани, круне мафију на власти, и зато их у највећем броју случајева подржавам. Опет нисам задовољан тиме што немају план, и зато их критикујем. Ипак, они такви доносе више користи него власт којој би због позиције много лакше било да ради добре ствари. И на самом крају, ни једни ни други не могу да рачунају на мој глас на изборима.

Ja o tome ne želim d a pišem na forumu, ali zaista poznajem ljude koji su mi rekli "nakon ovih blokada osnovnih škola u inat ću da glasam za Vučića". To je neprihvatljivo. I slično. Prema njihovom sistemu vrednosti, Vučić ne valja, ali ne valjaju ni drugi. Kao što poznajem par ljudi koji su svi bili 15. marta na demonstarcijama, ali su se posle povukli, jer vide da nešto nije u redu. Mojoj prijateljici sin nije išao 5 meseci u gimnaziju, prva godina, propušio je sa drugarima na blokadama, postao nevaspitan, ništa nije učio, revolt kao roditelja je - ovo neko namerno urušava naš obrazovni sistem i to radi preko blokadera. Šta da kažeš besnom roditelju.

Samo ekstremisti misle da je njihov ekstremizam opravdan, i koliko god da im pričaš oni neće uvideti da drugi ne misle tako. Ono što se i ja pribojavam, to je da većina koja galsa za SNS su ljudi koji sede u kućama, povuku se. I kada mogu tajno da glasaju kao na izborima - glasaju ZA. Kao što se pričalo da većina nastavnika podržava blokade a kada je poćelo da se glasa većina Veća je bila za nastavu. Što je najcrnje oni neće glasati za Vučića, ali hajka od strane blokadera ih tera od sebe. Taj ektremizam nije inkluzivan već isključiv. To je gadna stvar zbog koje ni opozicija nije nikada uspevala.

realno gledano..cela ova prica je dozivela svoj vrhunac oko velikog protesta 15 marta.
kad se nista nije desilo odredjen broj ljudi je krenuo sa ekstremnim i agresivnim ponasanjem prema neistomisljenicima i to je bila prelomna tacka od kad su protesti poceli da gube snagu..
ljudi se povlace jer ne zele da ucestvuju u agresivnim ponasanjima jer to nije ono sta je u svom izvornom smislu imala studentska blokada...
imali smo demonstracije protiv nasilja a sad demonstracije prouzrokuju nasilje..potpuno se izmenila prica i ako vucic stoj iza toga onda je zaista to maestralno odigrao...izvrnuta je prica..nasilje sad ne vrsi policija ili sns..nasilje vrse oni koji napadaju sns i cacije.
nestala je prica o studentskim zahtevima..sve ono sta je bila pogonska snaga studentskih demonstracija je baceno u drugi plan a nasilje je sad skocilo u prvi.

Zbog svega toga, odjavljujem se sa politike i pišem samo u kafani .

znaci ne biti za sns ali se i ne slagati sa svim sta blokaredi rade.
Ni sps nije za sns, ali nije ni protiv njega. I go*na su. Tako da me mani toga "nisam za sns, ali...".
Blokaderi nisu savršeni, ni ja se ne slažem sa dosta stvari što i kako rade. Imam gomilu primedbi. Ali su trenutno jedino što je najzad pokrenulo ovo društvo i što ima ogroman potencijal da sruši go*no. I DOS je bio jedna sklepana brljotina, ali to je jedino što smo u tom momentu imali. Šta je alternativa? Da se komplet razjedinimo i da Vucic vlada do kraja života? 🤔

Back