OVI LEKOVI ZA PRITISAK MOGU DA IZAZOVU RAK

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tensec, не Tansek, све је то бисопролол, само различитих произвођача - селективни бета блокатор. Concor је оригинални бисопролол, остало су генеричке паралеле. Ево шта за Concor, каже произвођач лека: Concor terapiju ne treba naglo prekidati, pogotovu kod pacijenata sa koronarnom srčanom bolešću, jer to može dovesti do prolaznog pogoršanja pacijentovog stanja.

- - - - - - - - - -

Да наставим од синоћ:

bisoprolol i amlodipin
bisoprolol i perindopril
bisoprolol i hidrohlortiazid

lerkanidipin i enalapril

perindopril i amlodipin
perindopril, amlodipin i indapamid
perindopril i hidrohlortiazid
bisoprolol i perindopril
atorvastatin, amlodipin i perindopril

te kombinacije postoje samo u tvojoj masti.

Poslednja izmena od moderatora:
1. ШТА ЈЕ ЛЕК АМЛОДИПИН АЛКАЛОИД И ЧЕМУ ЈЕ НАМЕЊЕН
Амлодипин припада групи лекова под именом блокатори калцијумових канала. Амлодипин се користи у
терапији високог крвног притиска (хипертензије) или код бола у грудима познат као ангинa пекторис,
укључујући и ретког облика Принцметалове или нестабилне ангине.

- - - - - - - - - -

1. ŠTA JE LEK BISOPROLOL PHARMAS I ČEMU JE NAMENJEN
Aktivna supstanca u leku Bisoprolol PharmaS je bisoprolol. Bisoprolol spada u grupu lekova koji se nazivaju
beta blokatori. Ovi lekovi deluju tako što utiču na odgovor organizma na neke nervne nadražaje, naročito one u
srcu. Kao posledica toga, bisoprolol usporava brzinu otkucaja srca i srce efikasnije pumpa krv.

https://www.alims.gov.rs/ciril/files/lekovi/pil/515-01-00981-14-001.pdf

https://www.alims.gov.rs/wp-content/blogs.dir/2/files/lekovi/pil/6484-2010-12.pdf

Svaki lek protiv pritiska ima taj sastojak, u uputstvu i stoji da su moguce proimene na kozi, da bi trebalo izbegavati sunce.
Cudno je da "agencija" za lekove izdaje upozorenje, a to se sve zna odavno. I radi se o nekom relativno bezazlenom raku koze koji moze
da se pojavi, ali u veoma retko. Lek prototiv pritiska bez ovog hidrohlortiazida valjda i ne postoji.
Ipak je bolje ne umreti od infarkta, shloga;)

U tekstu mi se mnogo dopala ova recenica:U toj najvišoj instituciji za lekove u Srbiji savetovali su da pacijenti koji piju taj lek prate sve promene na svojoj koži i odmah obaveste lekara ukoliko primete neuobičajne pojave.

Prvi put čujem za BEZAZLENI KANCER ?

Zar i to postoji ?

2014_1_ELYRNOA_10mg_30tab_SI_RGB_web.jpg

216891001527597088.jpg

cosyrel-skatlice.png

Lodoz-lek.jpg

Statriam%2010_5_5.jpg

Сервије, Мерк, Крка, Тева, Штада...сви произвођачи из Еритреје и Буркине Фасо...:hahaha:

- - - - - - - - - -

Triplixam6001PPS2.JPG

Да наставим?:lol:

ne vozim ja sluzbeni auto cesto. ja i kolega delimo sluzbenu oktaviju , to momci iz iz tehnicke sluzbe provere. ja sam uglavnom na poslovima koji ne zahtevaju terensku komercijalu...

mozda odem (mada mi se ne ide)

http://www.spas.rs/images/aktuelno_2018/agenda_17_simp_2018_29_10.pdf

Видиш да витамин Д има конкретан ефекат. ;)
Колоректални карцином, паркинсон и мултипла. Мало ли је. :lol:

Била бих ти захвална ако одеш тамо, да видиш да ли ће негде бити објављени ти радови.

Све што причају српски медицинари (фармацеути, лекари и остали) је у науци одавно прежвакано али није лоше чути домаћу статистику.

Али поента приче је шта ради дефицит витамина Д.

ako hoces moje misljenje - vitamin D je koristan samo u dvema fazama zivota- u ranom detinjstvu jer zaista potpomaze prevenciji rahitisa... i u starijem dobu (pogotovu kod zena u menopauzi ) jer sprecava razmeksanje kostiju(osteomalaciju. po meni- je za sve ostalo beskoristan. posteno?

prakticno- samo potpomaze ugradnju kalcijuma u kosti- u ranom detinjstvu okostavanje a u kasnom dobu razmeksavanje. iz tog razloga stariji ljudi se plase loma kosti.

Može li neko, na ovom forumu, ozbiljno da napiše kolika je ta opasnost, kako je izbeći, koje zamenske lekove je najbezbednije koristiti.
Lekara kad pitam bilo šta o dejstvu nekog leka koji mi propisuje - on se naljuti u fazonu "pij to i ne razišljaj, ja sam lekar pa je moje da mislim"...
Kad pogledam bilo koju temu na ovom forumu koja je započeta, većina je razvodnjena glupavim komentarima i botovanjem. Nemojte to raditi, jer na ovaj forum dolaze i zdravi i bolesni ljudi, najčešće da bi videli kako se drugi ljudi nose sa istim problemima ili da podele svoj problem sa drugim ljudima.
Zapamtite, zdravlje je neprocenljivo. Zdravstveni probelemi nisu trema za zezanje i banalizovanje. Bar na ovom forumu budite pristojni.

Морам да те исправим јер не би било поштено да остане тако записано на форуму, withdrawnwater није била никакав преварант већ психијатар и то психијатар који је помагао многим родитељима са децом која болују од АДХД-а. То јој је била ужа сфера интересовања.

- - - - - - - - - -

- vitamin D je koristan samo u dvema fazama zivota- u ranom detinjstvu jer zaista potpomaze prevenciji rahitisa... i u starijem dobu (pogotovu kod zena u menopauzi ) jer sprecava razmeksanje kostiju(osteomalaciju. po meni- je za sve ostalo beskoristan. posteno?

prakticno- samo potpomaze ugradnju kalcijuma u kosti- u ranom detinjstvu okostavanje a u kasnom dobu razmeksavanje. iz tog razloga stariji ljudi se plase loma kosti.

То је оно што знамо, а у функционисању организма ипак , још увек, много тога не знамо.
Зато не одбацујем ништа од понуђеног док се заиста не докаже бескорисност.

Морам да те исправим јер не би било поштено да остане тако записано на форуму, withdrawnwater није била никакав преварант већ психијатар и то психијатар који је помагао многим родитељима са децом која болују од АДХД-а. То јој је била ужа сфера интересовања.

- - - - - - - - - -

То је оно што знамо, а у функционисању организма ипак , још увек, много тога не знамо.
Зато не одбацујем ништа од понуђеног док се заиста не докаже бескорисност
.

Ja sam Sofija mnogo citala ,guglala oko tog vitamina i ti si tu savrseno u pravu kada postavljas pitanja.
Uglavnom je tako ( moj neki rezime "studiranja") da bi trebalo pola godine da se uzimaju ( neki koji ne vide sunce, a ni
sunce njih, obicno su jako mladi i jako stari ljudi) i cele godine.

Može li neko, na ovom forumu, ozbiljno da napiše kolika je ta opasnost, kako je izbeći, koje zamenske lekove je najbezbednije koristiti.
Lekara kad pitam bilo šta o dejstvu nekog leka koji mi propisuje - on se naljuti u fazonu "pij to i ne razišljaj, ja sam lekar pa je moje da mislim"...
Kad pogledam bilo koju temu na ovom forumu koja je započeta, većina je razvodnjena glupavim komentarima i botovanjem. Nemojte to raditi, jer na ovaj forum dolaze i zdravi i bolesni ljudi, najčešće da bi videli kako se drugi ljudi nose sa istim problemima ili da podele svoj problem sa drugim ljudima.
Zapamtite, zdravlje je neprocenljivo. Zdravstveni probelemi nisu trema za zezanje i banalizovanje. Bar na ovom forumu budite pristojni.

Pa pristojni smo mi ovde ( manje, vise;))

Ja nisam ni lekar ni farmaceut, ali tako citam i kako je vec Efendija u nekom prethodnom postu napisao sve to nije nista novo,
ako uzmes onu artiju iz pakovanja koja nabraja nezeljene posledice/pojave onda nadjes da ne bi trebalo da se korisnik leka izlaze suncu.
Te promene na kozi koje dolaze valjda na svakih 100.000 slucajeva jesu vrsta karcinoma koze, ali se taj karcinom skine pa se nikada vise i ne pojavi.
Ovo ja sada laicko objasnjenje. Milijarde ljudi na svetu uzima takve lekove, mislim da je najmanji problem taj karcinom koze.

Pa pristojni smo mi ovde ( manje, vise;))

Ja nisam ni lekar ni farmaceut, ali tako citam i kako je vec Efendija u nekom prethodnom postu napisao sve to nije nista novo,
ako uzmes onu artiju iz pakovanja koja nabraja nezeljene posledice/pojave onda nadjes da ne bi trebalo da se korisnik leka izlaze suncu.
Te promene na kozi koje dolaze valjda na svakih 100.000 slucajeva jesu vrsta karcinoma koze, ali se taj karcinom skine pa se nikada vise i ne pojavi.
Ovo ja sada laicko objasnjenje. Milijarde ljudi na svetu uzima takve lekove, mislim da je najmanji problem taj karcinom koze.

Ти карциноми су само локално деструктивни, никад никог нису убили, осим ако човек не реши да га гаји годинама па му исти поједе сво ткибо са локализације на којој је.
А од хипертензије и аритмије итекако може да се умре.
Према томе, ова тема је за мене пре проблематична него корисна.

- - - - - - - - - -

Зато не одбацујем ништа од понуђеног док се заиста не докаже бескорисност.

sa duznim postovanjem- ona je bila obicn sarlatan.

Prvi put čujem za BEZAZLENI KANCER ?

Zar i to postoji ?

Pa postoji. Dobro, nije potpuno bezazlen ali najčešće ne ubija. Bazocelularni karcinom, rak kože.
Ne metastazira, obično sporo napreduje, lako uočljiv, operacija u lokalnoj anesteziji... Jedino ako ga čovek godinama svako jutro gleda i ne preduzima ništa.
Obično je tako ali ne tvrdim da nema pokoji izuzetak.

@efendija
Мислим да ипак ниси управу што се тиче бивше модераторке.
https://forum.krstarica.com/showthr...hiperaktivnost-kod-dece/page27?highlight=ADHD

На крају крајева, мени као лекару никад није звучала приучено.
Ми по терминологији јасно видимо ко је у медицини, ко чита гугл.
А то је терминологија коју не можеш ни ти као фармацеут да познајеш адекватно.

- - - - - - - - - -

Pa postoji. Dobro, nije potpuno bezazlen ali najčešće ne ubija. Bazocelularni karcinom, rak kože.
Ne metastazira, obično sporo napreduje, lako uočljiv, operacija u lokalnoj anesteziji... Jedino ako ga čovek godinama svako jutro gleda i ne preduzima ništa.
Obično je tako ali ne tvrdim da nema pokoji izuzetak.

Сви оперишу базо- и планоцелуларни карцином пре или касније јер су заиста деструктивни, крваре, гноје се, ''цуре''...
Па тако, чак и они који најмање маре, на крају због нелагодности заврше код хирурга.

@efendija
Мислим да ипак ниси управу што се тиче бивше модераторке.
https://forum.krstarica.com/showthr...hiperaktivnost-kod-dece/page27?highlight=ADHD

На крају крајева, мени као лекару никад није звучала приучено.
Ми по терминологији јасно видимо ко је у медицини, ко чита гугл.
А то је терминологија коју не можеш ни ти као фармацеут да познајеш адекватно.

.

u pravu si ali uz svo postovanje doticne lekarke, meni je delovala nekako ''ofrlje''. u svakom slucaju ako je ti poznajes, ja se izvinjavam i povlacim izjavu u vezi nje.

a sto se tice terminologije, meni uvek bode oci kada neko laicima koji traze savet ovde na pdf zdravlje , plasiras njima nerazumljivu terminologiju.

To je isto kao kada bih radio u apoteci i neko dosao po aspirin za dete od 7 godina ja rekao:

''ovaj lek se ne preporucuje deci jer moze doci do rejeve encefalopatije koja moze ukljuciti i hipoglikemiju a takodje i poremecaj rada mikrozomalnih enzima jetre pogotovu citohroma p450''

adekvatan savet je: ne preporucuje se ovaj lek deci jer moze dovesti do zapaljenja mozga, smanjenje secera u krvi , i poremecaj rada jetre''

Нема правила. Људи су мање или више речити. Неки једноставно не умеју да се спусте на ниво неедукованог саговорника. Ја делим собу са таквом колегиницом. У датом тренутку не уме да нађе реч и тачно видиш да је саговорник не разуме. Чак ни колеге, с обзиром да је патологија врло специфична па је и колегама често потрбно појашњење.
Некад је заиста и немогуће адекватно објаснити.

Нема правила. Људи су мање или више речити. Неки једноставно не умеју да се спусте на ниво неедукованог саговорника. Ја делим собу са таквом колегиницом. У датом тренутку не уме да нађе реч и тачно видиш да је саговорник не разуме. Чак ни колеге, с обзиром да је патологија врло специфична па је и колегама често потрбно појашњење.
Некад је заиста и немогуће адекватно објаснити.

e pa iz tog razloga meni je delovala pomenuta bivsa moderatorka kao ''priucena'' onda to meni deluje kao da nekome pdf zdravlje sluzi nekima za licnu promociju i popularnost...

čujem da je i juče ponovo na drugom dnevniku bilo reči o ovoj temi, jel ko gledao?

ja sam cuo ali se ne obazirem na to dok ne vidim neku ozbiljnu studiju na ozbiljnom sajtu....

- - - - - - - - - -

Никад нисам утисак имала да им пдф за то служи али да су биле обе непријатне и нељубазне, дрске изузетно, то јесу. И то ми је, као и многима који су их пријављивали, сметало.

upravo ti to kazem.... neki lik dodje sa problemom a one u stilu- ma aj ne lupetaj... internet je veliko zlo. dovoljno je da imas solidno gimnazijsko obrazovanje i da na bilo kojoj temi budes dozivljen kao ekspert za bilo sta. a laik ne zna razliku izmedju indijanca i strucnjaka.

Salim se ja malo... veliki broj lekova pa i sastojaka hrane izaziva fotosenzitivnost, odnosno pojacanu osetljivost koze na uv zracenje. prakticno, uv zracenje je dokazano uzrok raka koze u velikim apsorbovanim kolicinama...uv zracenje moze u velikim dozama izavati maligne promene na kozi (pogotovu mladezima).osoba koja uzima hidrohlorotiazid ima sansu da oboli od raka u slucaju da je godinama na terapiji istim a pri tome je izlozena uv zracenju. ili prostije receno, ako uzimas hidrohlorotiazid, olabavi sa suncanjem ili solarijumom jer uv zraci u tom slucaju imaju visestruko jaci efekat na mogucnosti maligne promene.

mislim da sam vec napomenuo da i sastojci kantarionovog ulja ili cak kapsula koje se u nekim zemljama EU prodaju kao antidepresivi dovode do istog.

ovo je novinarski spin i zbunjivanje ljudi.

Back