Ове године школе ће уписати око 9.000 ђака мање него прошле. У 2023. години је рођено најмање деце од Другог светског рата

Aha
Lepo
A da te pitam nešto
Jel misliš da ja nisam uopšte hteo drugo dete?
Jel misliš da nisam pokušavao da ga dobijem?
Pitam onako...

mislim da si se ozenio u 35-40

tvoja zena tu negde slicno godina kao ti

hteo si drugo dete, al jednostavno u tim godinama cesto ne bude nista

Zato je od kljucne vaznosti da ljudi stupaju u brak u najboljim godinama za te stvari a to je od 18-24 godine zivota

Evo ti moj primer - zena prvo troje dece rodila u dvadesetim godinama zivota , bez problema. Cetvrto u 30tim posle 3 spontana . Znaci ne seje se kad ti hoces, nego kad je sezona.

U tridesetim je najveci problem za zenu da iznese trudnocu do kraja. U dvadesetim je rizik 10 puta manji za bilo sta.

Zato predlazem da se uvede porez na becare tj na nezenjene i ne udate.

Cim napunis 24 godine oduzima ti se 30% od plate i uplacuje u fond za decu sve dok se ne vencas i sam ne izrodis decu.

Ja imam resenje

Resenje je oporezovati svakog ko nije u braku i nema dece preko 25 godina starosti sa odbijanjem 30% od plate
Kako ćeš da oporezuješ one koji su sterilini? Hoće a ne mogu a neće da usvoje? Hoćeš i njih da kažnjavaš?

JEZIVE PROGNOZE STRUČNJAKA ZA SRBIJU Broj stanovnika do OVE GODINE biće poražavajući, prosečna starost iznosiće SKORO 50 GODINA​

Razlozi niskog nataliteta uključuju veću obrazovanost žena, ekonomske nesigurnosti i promene vrednosti

Danas je prva trudnoća često u tridesetim godinama života zbog odlaganja formiranja porodice

Fenomen nedovoljnog rađanja, koji se u našem društvu javlja od sredine 20. veka, a koji je i dalje aktuelan, rezultat je kombinacije modernizacije, promene vrednosti, ekonomske nesigurnosti i društvenih politika. Danas se suočavamo sa opadajućim brojem rođenih beba, dok žene prvu trudnoću sve češće imaju u tridesetim. Demografi su mišljenja da bi svaka žena u reproduktivnom periodu trebalo da rodi četvoro dece da bismo poboljšali sliku nataliteta, ali da li je to realno?

Beograd
Foto: Milan Ilić / Ringier
Beograd

O tome da za promenu natalitetnih trendova nije dovoljna samo „motivacija“, već i sistematski i dugoročni potezi države i društva, o uzrocima koji su višeslojni i povezani sa ekonomskim i kulturnim promenama, ali i o projektovanom broju stanovnika u Srbiji 2050, razgovarali smo sa Gordanom Bjelobrk, šefom Odseka za demografiju i statistiku zdravstva Republičkog zavoda za statistiku.

Na pitanje šta je dovelo do toga da se naše društvo suočilo sa fenomenom nedovoljnog rađanja još sredinom prošlog veka, a što traje i danas, naša sagovornica kaže da su uzroci “višeslojni i povezani s dubokim društvenim, ekonomskim i kulturnim promenama”.

- Fenomen nedovoljnog rađanja (poznat i kao natalitetna kriza ili nizak fertilitet) počeo je da se javlja još sredinom 20. veka. Najvažniji faktori koji su doveli do toga i koji i dalje utiču na nizak natalitet su prelazak sa agrarnog na industrijsko društvo koji je promenio način života. U ruralnim sredinama deca su često bila ekonomska pomoć (radna snaga), dok u urbanim sredinama veći broj dece postaje izazov za savremeni tip porodice. Život u gradovima donosi veće troškove života i manji životni prostor – što otežava odgajanje većeg broja dece.

Beba
Foto: Cristian Maciel06 / shutterstock
Beba

Između majčinstva i karijere​

Takođe, ističe da sve veći broj žena stiče viši nivo obrazovanja, zaposlene su i teže uspešnoj karijeri. Formiranje porodice i rađanje se sve više odlažu, a biološki kapacitet za rađanje opada s godinama. Rodna ravnopravnost još uvek nije u potpunosti zaživela, pa žene često moraju da biraju između majčinstva i karijere.

- Individualizam i lično ispunjenje postaju važniji od tradicionalnih porodičnih vrednosti. Rađanje i roditeljstvo se više ne smatraju obavezom, već opcijom ili pravom na izbor. Brak i porodica više nisu društveni imperativ, pa raste broj samaca i vanbračnih zajednica. I produženje školovanja i duži period traženja posla pomeraju prosek godina kada ljudi zasnivaju porodicu. Shodno tome, biološki sat, posebno kod žena, otkucava i igra važnu ulogu jer je ostalo sve manje vremena u dobrom reproduktivnom zdravlju za rađanje više dece.

Žene su pre 40 godina decu najviše rađale u svojim dvadesetim
Foto: Milutin Marković / Ringier
Žene su pre 40 godina decu najviše rađale u svojim dvadesetim

Nekada su žene rađale u 20-im, a danas i posle 40. godine​

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, žene su pre 40 godina decu najviše rađale u svojim dvadesetim, već od njihove 35. godine taj broj je upola manji. Naša sagovornica objašnjava šta je karakteristično za taj period ranih osamdesetih.

– To što su žene osamdesetih najviše rađale u dvadesetim godinama, a posle 35. retko, posledica je pre svega tadašnjeg društvenog sistema, gde su osnivanje porodice i rađanje bili ranije vremenski pozicionirani, postojao je društveni i ekonomski okvir koji je to omogućavao, životni ciljevi i modeli ponašanja bili su drugačiji od današnjih - objašnjava.

Na konstataciju da je danas beba sve manje, a žene sve kasnije rađaju i šta može da promeni zabrinjavajuću statistiku, Gordana Bjelobrk kaže:

- Danas se suočavamo sa opadajućim brojem rođenih beba, dok žene prvu trudnoću sve češće imaju u tridesetim. Taj trend, prisutan širom Evrope (uključujući Zapadni Balkan), pokreće ozbiljna pitanja o demografskoj budućnosti. Za promenu natalitetnih trendova nije dovoljna samo „motivacija“, već su potrebni sistematski i dugoročni potezi države i društva - navodi naša sagovornica.

Kako dodaje, jedna od ključnih stvari je promocija i dostupnost vantelesne oplodnje.

Mere nisu dovoljne​

Demografi su mišljenja da bi svaka žena u reproduktivnom periodu trebalo da rodi četvoro dece da bismo poboljšali sliku nataliteta.

Znaci moramo se vratiti na fabricka podesavanja tj na sistem i filozofiju zivota nasih baki i deda

A to je stupanje u brak od 18-23 godine zivota i radjanje dece u dvadesetim.

To je sustina

Zato treba doneti mere da bi ljude motivisao da stupaju u brak tada.

Npr svakome ko se venca do 24te drzava da dodeli jednokratnu pomoc od 10-20.000 evra a novac za tu pomoc obezbediti oporezivanjem starijih od 24 godina koji su nezenje.

Zatim naravno pomoc za svako novorodjeno dete a majkama 4 ili vise dece dodeliti penziju do kraja zivota od makar 1000 evra

Resenja uvek postoje samo sto politicari nemaju muda da ih primene kad treba.

Што би неки Енглез или Немац бежао у позападњачену Србију, у којој га чека мање-више исто што је већ имао у својој земљи?
Не баш. Србија је мање више пуста и мирна земља где Западњаци могу да уложе добре новце да воде свој живот, они воле мирне и зелене крајеве. Србија је тренутно за њих идеална, а близу је. А ко хоће да ради могу и то. Сви Срби ионако причају енглески, али би било добро да ови науче српске повремено.

Znaci moramo se vratiti na fabricka podesavanja tj na sistem i filozofiju zivota nasih baki i deda

A to je stupanje u brak od 18-23 godine zivota i radjanje dece u dvadesetim.

To je sustina

Zato treba doneti mere da bi ljude motivisao da stupaju u brak tada.

Npr svakome ko se venca do 24te drzava da dodeli jednokratnu pomoc od 10-20.000 evra a novac za tu pomoc obezbediti oporezivanjem starijih od 24 godina koji su nezenje.

Zatim naravno pomoc za svako novorodjeno dete a majkama 4 ili vise dece dodeliti penziju do kraja zivota od makar 1000 evra

Resenja uvek postoje samo sto politicari nemaju muda da ih primene kad treba.

I onda ti svi emigriraju, i ostanu samo Cigani :D

Не баш. Србија је мање више пуста и мирна земља где Западњаци могу да уложе добре новце да воде свој живот, они воле мирне и зелене крајеве. Србија је тренутно за њих идеална, а близу је. А ко хоће да ради могу и то. Сви Срби ионако причају енглески, али би било добро да ови науче српске повремено.

Srbija je prljava zemlja u kojoj reke polako umiru.
Zapadnjaci kad vide smeće pored puta na svakom metru, i kada vide frizidere i masine u rekama, povraća im se, a ne da žive tu.

Kada dodju u zemlju gde je kućni red mrtvo slovo na papiru, gde burgija radi redovno u ponoć a nedeljom umesto da bude miran dan, sve vrvi kao da je sredina radne nedelje, pritisak im skoči na 300.

Bas su ludi da dodju u takvu zemlju :D

Razumljivo je da oni koji su diplomirali 70-tih brzo dobiju zaposlenje jer je u to vreme bilo malo imalaca fakultetskih diploma.Već osamdesetih stvari stoje bitno drukčije.
Da ne bude nedoumice. Naravno da razumem da vise nije isto doba i da je ocekujem da samim tim sto imam visokoskolsku diplomu treba da automatski dobijem posao i stan od drzave. Ali vala ne ocekujem ni drugu krajnost, da radim tolike godine, a da nemam mogucnost da stvorim elementarne pretpostavke za porodicni zivot i planiranje dece.

mislim da si se ozenio u 35-40
Jok
Ranije sam
Ali nebitno
Mislim da ne treba da pričaš o tuđoj intimi jer jednostavno ne znaš o drugima ništa
Drago mi je da si ti srećan, ali pusti ljude
Svako ima svoju priču i u to ne treba dirati

koliko imas dece drugar

ja cetvoro

problem je sto je vecini srba i cacijima i blokaderima bitnije blejanje od rokanja i pravljenja dece

Ja imam resenje

Resenje je oporezovati svakog ko nije u braku i nema dece preko 25 godina starosti sa odbijanjem 30% od plate

Novac uplacivati u fond za decu iz kojeg ce se davati novac majkama sa cetvoro ili vise dece

Svaka majka cetvoro ili vise dece tako bi primala preko 2000 evra mesecno

I tako bi nagradili sve koji radjaju decu a kaznili one koji ih nece

Ovo je svojevremeno primenio Milos Obrenovic uvodjenjem poreza na becare

Srbija je 1810 imala tek nesto vise od 100.000 stanovnika

1910 zahvaljujuci ovakvoj politici preko 3 miliona

Uvecanje od 30x za samo 100 godina
hahaha po ovome bi i mene odrali. Ja imam 42 godine, 0 dece, devojaka nekoliko i lep bankovni račun. Ja tu ništa ne bih menjao. Mozda cu u stvari Marijanu samo da zamenim…

hahaha po ovome bi i mene odrali. Ja imam 42 godine, 0 dece, devojaka nekoliko i lep bankovni račun. Ja tu ništa ne bih menjao. Mozda cu u stvari Marijanu samo da zamenim…

ti si mrtav kapital

treba te oporezovati i pare dati mladim bracnim parovima

ti si mrtav kapital

treba te oporezovati i pare dati mladim bracnim parovima
e nije moja krivica. Resio ja jos kao mlad reko necu da se zenim dok ne steknem sve uslove… godina za godinom i dopalo mi se..
Nema obaveza, nema odgovornosti svaki dan posle posla sauna i teretana. Izgledam 10 godina mladje od svij mojih vršnjaka. oni se sdjedali, opustili mešine, podočnjaci do pupak, puni stresa.
Ne bih se menjao za takav zivot

e nije moja krivica. Resio ja jos kao mlad reko necu da se zenim dok ne steknem sve uslove… godina za godinom i dopalo mi se..
Nema obaveza, nema odgovornosti svaki dan posle posla sauna i teretana. Izgledam 10 godina mladje od svij mojih vršnjaka. oni se sdjedali, opustili mešine, podočnjaci do pupak, puni stresa.
Ne bih se menjao za takav zivot

svakom ko sta voli. Ja se divim ljudima sa puno dece i drago mi je zbog njih. Al meni to za sad ne treba.
A kad razmislim pa bre zadnjih 42 godine zivim bez dece, pa mislim da mogu da izguram i narednije 42

koliko imas dece drugar

ja cetvoro

problem je sto je vecini srba i cacijima i blokaderima bitnije blejanje od rokanja i pravljenja dece

Ja imam resenje

Novac uplacivati u fond za decu iz kojeg ce se davati novac majkama sa cetvoro ili vise dece

Svaka majka cetvoro ili vise dece tako bi primala preko 2000 evra mesecno

I tako bi nagradili sve koji radjaju decu a kaznili one koji ih nece

Ovo je svojevremeno primenio Milos Obrenovic uvodjenjem poreza na becare

Srbija je 1810 imala tek nesto vise od 100.000 stanovnika

1910 zahvaljujuci ovakvoj politici preko 3 miliona

Uvecanje od 30x za samo 100 godina
Карађорђева Србија је имала више становника... На почетку устанка је било мање, али су се многи доселили на слободан простор.
Чак и тај почетни број је већи од 100 000. Мислим да је било 250 000 на почетку.

Карађорђева Србија је имала више становника... На почетку устанка је било мање, али су се многи доселили на слободан простор.
Чак и тај почетни број је већи од 100 000. Мислим да је било 250 000 на почетку.
1800. godine populacija srbije bila je oko 670 000

za mene ovo nije uteha sto svi evropski narodi nestaju brze od nas

uteha ce biti kad se bude radjalo preko 2 dece po zeni
Док се не реше неки суштински проблеми, који овде постоје дужи низ година, то се десити неће.
Мишљења сам да ни тада неће бити неки беби-бум али не би било ни овако црно.
Ми смо друштво које не решава проблеме.

Back