Ova naša prezimena su izvorno TURSKA, iako im je kraj na -IĆ

A sto nisu mogli zadrzati od vremena turaka?
Zato što pod Turcima nisu postojala prezimena i osim vlastele i tih velikih brastava jedno 95% ljudi nisu imali nikakvo prezime. Najveći broj prezimena u Srbiji nemaju ni 150 godina starosti. Jedino raspoznavanje je bilo po nekom nadimku ili imenu oca npr. Joca Trta, Pera Milojev od oca Miloja, Gavra Kaćanski iz roda Kaćanci itd.

Ljudi su imali neki posao , ili rodom iz nekog mesta , deminutiv porekla ili zanimanja , ili familije , klasično dobar primer na ovom područiju i u skladu na srpsko-hrvatskim jezikom.
Neki su pod terorom austrije ili bugara ili turaka , morali da se odreknu toga .
Sve je ok , i na lepotu našeg etnosa bez obzira na narod ili ispovest .
Ima naravno kako grčkih tako i hebrejskih prezimena , pa je nepotrebno polemisati da li su neki turci i srbi.

Ljudi su imali neki posao , ili rodom iz nekog mesta , deminutiv porekla ili zanimanja , ili familije , klasično dobar primer na ovom područiju i u skladu na srpsko-hrvatskim jezikom.
Neki su pod terorom austrije ili bugara ili turaka , morali da se odreknu toga .
Sve je ok , i na lepotu našeg etnosa bez obzira na narod ili ispovest .
Ima naravno kako grčkih tako i hebrejskih prezimena , pa je nepotrebno polemisati da li su neki turci i srbi.
Zaboravio si titule.
Ako je Izet dobio begovsku titulu svom imenu bi pridruzio to beg a na daljnu radost svojih potomaka( a kuknjavu nase generacije) koji bi postali Izetbegovici . I to Izetbegovici oznacava odzak tj kucu potomaka Izet bega.

Ja sam pisao o Boisni i Novom Pazaru.I to je cista istina.Poturice,koje su zadrzale "IĆ" na kraju.Turci ih ni dan danas ne priznaju kao prave muslimane.
"IC" je dodavano na imena oceva, krajeva, zanimanja samo u srpskom jeziku u nasim krajevima nakon vladavine Osmanlija, primer Mehmed Sokoly pasa, Kazanci, Caus svi kasnije dobili IC na kraju.

"IC" je dodavano na imena oceva, krajeva, zanimanja samo u srpskom jeziku u nasim krajevima nakon vladavine Osmanlija, primer Mehmed Sokoly pasa, Kazanci, Caus svi kasnije dobili IC na kraju.
Za Bosnu ne znam ali ic se medju muslimanima Sandzaka koristilo izuzetno rijetko. Otprilike rijetko kao sto ja koristim rijec takodjer, znaci skoro nikad. Cak se i za grupu zena iz nekog bratstva umjesto ić koje je umanjenica koristio Ča. Pa recimo zene iz Muratove kuce su Muratovače. Ili Skenderovače, Krcače …..

Evo sto mi prvo pada na pamet."Guzina,Nakarada".To je sto mogu da se setim momentalno
I sta Osmanlije imaju s tim ej. Nidje veze. Austrijski cinovnici po dolasku u Bosni su uveli prezimena. Naravno narod nije bio svjestan da ce prezimena za vijeke vjekova da ostane pa je navodio nadimke koji su plod izrazenog humora tih krajeva .Dje ti poveza Turke sa prezimenima Pičeta, Oblizalo, Kurajice. Turci su koristili totalno drugi rjecnik za uvrede a ovo je narodna zajebancija

I sta Osmanlije imaju s tim ej. Nidje veze. Austrijski cinovnici po dolasku u Bosni su uveli prezimena. Naravno narod nije bio svjestan da ce prezimena za vijeke vjekova da ostane pa je navodio nadimke koji su plod izrazenog humora tih krajeva .Dje ti poveza Turke sa prezimenima Pičeta, Oblizalo, Kurajice. Turci su koristili totalno drugi rjecnik za uvrede a ovo je narodna zajebancija
Turci su veoma dobro znali srpske obicaje i jezik.Tako da su smisleno nadevali prezimena Srbima.Austrougari,nisu marili ko se kako preziva i zove u Bosni.Za njih je to bio jedan narod.

negiras nesto opstepoznato
dolje je iscrpan spisak prezimena po Baniji i autor navodi"
https://banija.rs/obicaji/16154-imena-i-prezimena-banijskih-srba-2.html

Neka prezimena Srbi su donijeli u banijske krajeve tokom seoba, neka su prihvatana po dolasku, neka su upisivana "na svoju ruku" od strane okupatora, u čemu su Austrougari bili nenadmašni."
Austrougari nisu isli na ta brdovita i planinska naselja,a Turci jesu.Vecina Srba sa tih podrucja imaju pogrdna prezimena.Slabo ti poznajes istoriju.Ja sam to ucio u skoli,a ti si negde procitao.

Za Bosnu ne znam ali ic se medju muslimanima Sandzaka koristilo izuzetno rijetko. Otprilike rijetko kao sto ja koristim rijec takodjer, znaci skoro nikad. Cak se i za grupu zena iz nekog bratstva umjesto ić koje je umanjenica koristio Ča. Pa recimo zene iz Muratove kuce su Muratovače. Ili Skenderovače, Krcače …..
Imaju i izrazi, poput, pripadnosti žene, nekom muškarcu. Npr. Muratovica, Ahmetovica, Hasanovica... itd. I, to je od Osmanlija.

https://radionasarijec.com/najsmjenija-i-najudnija-prezimena-u-hercegovini/

“Kokot, Koljibaba, Koljivrat… samo su neka u dugačkom nizu neobičnih porodičnih obilježja nastalih u Bosni tokom austrougarske vlasti na razmeđi 19. i 20. vijeka”
Austrougarske vlasti vidis
U Hercegovini ih je najviše. Nekoliko stotina po svemu neobičnih prezimena stalna su inspiracija šaljivdžijama. I kada su davana činjeno je to na šaljiv, posprdan način. Čitave familije nose i dan-danas pečat prkosa vlastima Austrougarske, koja je na anektirane prostore htjela da uvede svoj, „evropejski“ duh.”

Back