jolemisa
Buduća legenda
- Poruka
- 34.568
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa kako da zadrze kad nije bilo prezimena. U Turskoj ih uveo Ataturk.A sto nisu mogli zadrzati od vremena turaka?
Evo otac moamera zukorlica na samom pocetku objasnjava dolazak Zuka u selo Orlje.Ostavi me kurira zivotati.
Zato što pod Turcima nisu postojala prezimena i osim vlastele i tih velikih brastava jedno 95% ljudi nisu imali nikakvo prezime. Najveći broj prezimena u Srbiji nemaju ni 150 godina starosti. Jedino raspoznavanje je bilo po nekom nadimku ili imenu oca npr. Joca Trta, Pera Milojev od oca Miloja, Gavra Kaćanski iz roda Kaćanci itd.A sto nisu mogli zadrzati od vremena turaka?
Zaboravio si titule.Ljudi su imali neki posao , ili rodom iz nekog mesta , deminutiv porekla ili zanimanja , ili familije , klasično dobar primer na ovom područiju i u skladu na srpsko-hrvatskim jezikom.
Neki su pod terorom austrije ili bugara ili turaka , morali da se odreknu toga .
Sve je ok , i na lepotu našeg etnosa bez obzira na narod ili ispovest .
Ima naravno kako grčkih tako i hebrejskih prezimena , pa je nepotrebno polemisati da li su neki turci i srbi.
Murat im je dao i imena i prezimena.Posle Bajazit nastavio.Pa kako da zadrze kad nije bilo prezimena. U Turskoj ih uveo Ataturk.
To njihovo razmisljanje nema nikakve veze sa tadasnjim poturicama.Srbi kao poturice su dobijali imena i prezimena.U naklonosti ko je kako zasluzio.Evo otac moamera zukorlica na samom pocetku objasnjava dolazak Zuka u selo Orlje.
Na kraju krajeva isto se moze naci i u radovima Ejupa Muhovica.
"IC" je dodavano na imena oceva, krajeva, zanimanja samo u srpskom jeziku u nasim krajevima nakon vladavine Osmanlija, primer Mehmed Sokoly pasa, Kazanci, Caus svi kasnije dobili IC na kraju.Ja sam pisao o Boisni i Novom Pazaru.I to je cista istina.Poturice,koje su zadrzale "IĆ" na kraju.Turci ih ni dan danas ne priznaju kao prave muslimane.
Najcesce im je promena nametnuta.A sto nisu mogli zadrzati od vremena turaka?
Mehmed Pasa Sokolovic,da se zna da nije cisti turcin."IC" je dodavano na imena oceva, krajeva, zanimanja samo u srpskom jeziku u nasim krajevima nakon vladavine Osmanlija, primer Mehmed Sokoly pasa, Kazanci, Caus svi kasnije dobili IC na kraju.
I toga je bilo.Srbima u Bosni su,koji nisu hteli da se poturce,nadeva,i razna pogrdna prezimena.Sto je ostalo i do dan danas.Najcesce im je promena nametnuta.
Mozes li da navedes jedno pogrdno prezime koje je “ nadeveno” Srbinu koji nije htio da se poturci?! Naravno da ne mozesI toga je bilo.Srbima u Bosni su,koji nisu hteli da se poturce,nadeva,i razna pogrdna prezimena.Sto je ostalo i do dan danas.
Za Bosnu ne znam ali ic se medju muslimanima Sandzaka koristilo izuzetno rijetko. Otprilike rijetko kao sto ja koristim rijec takodjer, znaci skoro nikad. Cak se i za grupu zena iz nekog bratstva umjesto ić koje je umanjenica koristio Ča. Pa recimo zene iz Muratove kuce su Muratovače. Ili Skenderovače, Krcače ….."IC" je dodavano na imena oceva, krajeva, zanimanja samo u srpskom jeziku u nasim krajevima nakon vladavine Osmanlija, primer Mehmed Sokoly pasa, Kazanci, Caus svi kasnije dobili IC na kraju.
Evo sto mi prvo pada na pamet."Guzina,Nakarada".To je sto mogu da se setim momentalnoMozes li da navedes jedno pogrdno prezime koje je “ nadeveno” Srbinu koji nije htio da se poturci?! Naravno da ne mozes
I sta Osmanlije imaju s tim ej. Nidje veze. Austrijski cinovnici po dolasku u Bosni su uveli prezimena. Naravno narod nije bio svjestan da ce prezimena za vijeke vjekova da ostane pa je navodio nadimke koji su plod izrazenog humora tih krajeva .Dje ti poveza Turke sa prezimenima Pičeta, Oblizalo, Kurajice. Turci su koristili totalno drugi rjecnik za uvrede a ovo je narodna zajebancijaEvo sto mi prvo pada na pamet."Guzina,Nakarada".To je sto mogu da se setim momentalno
Turci su veoma dobro znali srpske obicaje i jezik.Tako da su smisleno nadevali prezimena Srbima.Austrougari,nisu marili ko se kako preziva i zove u Bosni.Za njih je to bio jedan narod.I sta Osmanlije imaju s tim ej. Nidje veze. Austrijski cinovnici po dolasku u Bosni su uveli prezimena. Naravno narod nije bio svjestan da ce prezimena za vijeke vjekova da ostane pa je navodio nadimke koji su plod izrazenog humora tih krajeva .Dje ti poveza Turke sa prezimenima Pičeta, Oblizalo, Kurajice. Turci su koristili totalno drugi rjecnik za uvrede a ovo je narodna zajebancija
negiras nesto opstepoznatoAustrougari,nisu marili ko se kako preziva i zove u
Austrougari nisu isli na ta brdovita i planinska naselja,a Turci jesu.Vecina Srba sa tih podrucja imaju pogrdna prezimena.Slabo ti poznajes istoriju.Ja sam to ucio u skoli,a ti si negde procitao.negiras nesto opstepoznato
dolje je iscrpan spisak prezimena po Baniji i autor navodi"
https://banija.rs/obicaji/16154-imena-i-prezimena-banijskih-srba-2.html
Neka prezimena Srbi su donijeli u banijske krajeve tokom seoba, neka su prihvatana po dolasku, neka su upisivana "na svoju ruku" od strane okupatora, u čemu su Austrougari bili nenadmašni."
Hahahah vidi se ko pojma nema. Ti hercegovinu vidio nijesi ocima. Ovo ato ti ja kazem je tako elementarno da bi trebao da se stidis sto ne znasAustrougari nisu isli na ta brdovita i planinska naselja,a Turci jesu.Vecina Srba sa tih podrucja imaju pogrdna prezimena.Slabo ti poznajes istoriju.Ja sam to ucio u skoli,a ti si negde procitao.
Imaju i izrazi, poput, pripadnosti žene, nekom muškarcu. Npr. Muratovica, Ahmetovica, Hasanovica... itd. I, to je od Osmanlija.Za Bosnu ne znam ali ic se medju muslimanima Sandzaka koristilo izuzetno rijetko. Otprilike rijetko kao sto ja koristim rijec takodjer, znaci skoro nikad. Cak se i za grupu zena iz nekog bratstva umjesto ić koje je umanjenica koristio Ča. Pa recimo zene iz Muratove kuce su Muratovače. Ili Skenderovače, Krcače …..
Pa i jeste, u principu, jedan narod.Turci su veoma dobro znali srpske obicaje i jezik.Tako da su smisleno nadevali prezimena Srbima.Austrougari,nisu marili ko se kako preziva i zove u Bosni.Za njih je to bio jedan narod.