OTVORENI DIJALOG

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9179907&postcount=272
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9180090&postcount=273
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9180094&postcount=274

Зашто ХУЛИТЕ на Богородицу, на Мајку Божију?

Bogorodica_Odigitrija,_13_vek.jpg

Богородица Одигитрија, 13.век
ево зашто

википедија

"Mržnja je osjećanje intenzivne odbojnosti prema nekome ili nečemu."

Rene Dekart je definisao mržnju kao svjesnost da je neko ili nešto loše, u kombinaciji sa jakom potrebom da se od toga udalji. Baruh Spinoza je definisao mržnju kao tip bola čiji uzrok leži u spoljašnjim izvorima. Aristotel je posmatrao mržnju kao želju za uništenjem nečega što je neizlječivo vremenom. Dejvid Hjum je mržnju smatrao osjećanjem koje se ne može umanjiti i koje se uopšte ne može definisati.[2]

U psihologiji, Sigmund Frojd je definisao mržnju kao stanje ega koje želi da uništi izvor svoje nesrećnosti.[3] U nešto modernijem stanovištu, u knjizi Penguin Dictionary of Psychology (psihološki riječnik) mržnja se opisuje kao „duboko, trajno, jako osjećanje koje izražava animozitet, ljutnju i neprijateljstvo prema osobi, grupi ili predmetu“[4]. Pošto se smatra da je mržnja dugotrajno osjećanje, mnogi psiholozi smatraju da je to više trajni stav osobe nego (privremeno) emocionalno stanje.

Brate FATAL ERROR, prvo da te pitam, da li uopste poznajes Pravoslavno veroispovedanje?

Ja sam budizam TEMELJNO proucavao i rado s tobom mogu pricati na tu temu!

(hramovi,/sveti spisi/ceremonijal/tabu oko istinitosti Budinog ucenja -> BUDIZAM = RELIGIJA)

Inace, slazem se da je Buda bio poslednji Budista (po onome kako ti shvatas Budizam).

Svoje stavove si izneo kao konstataciju:

Kazi mi, da sam ja naveo suprotne stavove kao istinu koja se podrazumeva, a zatim naglasio: "Zelim da diskutujem sa ljudima na forumu . Da nadjem nova znanja . Nova shvatanja . Prosirenje svesti"

kakvu diskusiju bi ti ocekivao?

Da si npr. rekao: "Doziveo sam razocaranje u Hristjanstvo, imao sam psiholoske lomove i u filozofiji Budizma sam nasao utehu" to bi ostavilo sasvim dovoljno prostora za jedan sadrzajan "medjuverski" dijalog i za "nova saznanja".

Mozda gresim, verovatno je to tvoj stil pisanja, ali dozivljavam tvoj nastup kao neprimereno agresivan za uspostavljanje nekog ozbiljnijeg dijaloga. Sagovornik treba da oseti da je druga strana spremna da saslusa i usvoji odredjena zapazanja ako su zadovoljavajuce argumentovana.

Drugo, kakva saznanja ocekujes ako u startu naglasavas problem skepticizma tj.. nemogucnosti i samog saznanja (u stvari, ovo je agnosticizam, ali ti si se izjasnio kao "ubedjeni" skeptik). Kakav god naucni razgovor da zapodenemo, uvek mozes napraviti filozofsku digresiju u stilu "da li mozemo verovati svojim culima, svojoj svesti i logickom ustrojstvu stvarnosti" i tako obesmisliti i sam smisao daljeg diskutovanja.

Postoji razlika izmedju DIJALOGA i MONOLOGA. Kod tebe nisam uocio razmenu misljenja, vec iskljucivo postove u formi PROPOVEDI.

Koga ocekujes za svoga sagovornika? Kakav cilj diskusije zapravo trazis?

Ovaj podforum se razlikuje od ostalih u tome sto je glavna tema veoma ozbiljna i diskutanti raspravi pristupaju pre svega AKADEMSKIM IZRAZAVANJEM, "nenasilnom komunikacijom" koja ostavlja prostora i za neslaganje misljenja, i postovanjem sagovornika i njegovih stavova.

Zato, naglasi: STA ZELIS DA SAZNAS? Ako ti je naslov teme "OTVORENI DIJALOG" previse maglovit, otvori svoju temu u okviru podforuma "Religija" i pozovi ljude na raspravu..

Ovako si iznenada upao sa "otkrivenim istinama" trazeci DISKUSIJU?

Mozda gresim, ali odgovore koje trazis neces naci ako svoja pitanja "sakrijes" u ovu temu. Smatram da tvoji stavovi zasluzuju otvaranje posebne. I budi siguran da ces imati mnogo sagovornika jer inace imas zanimljiva ubedjenja.

:bye:

Nisu svi ljudi na planeti vaspitavani religizno . Cesto se dogadja da pojedinci u svom vaspitanju vrlo malo pa ponegad i gotovi nimalo imaju religiju i nekakvog boga , a cesto nemaju nimalo vaspitanja .

Mene , niti bilo koga , ne interesuje kako ti dozivljavas necije tekstove , da li nasilno , agresivno ili mirishljavo . Mene interesuje diskusija i mishljenja o temi , dokazi . I ja se ponekad osecam mrzovoljno ili smoreno ...

Tvoj je ( i iskljucivo tvoj ) problem sto sumnju u boga shvatas kao greh . Pa verovatno zato tekstove dozivljavas kao neprimerno agresivan . U diskusiji nema emocija . Dokazi ti suprotno , a ne da je nesto agresivno ili nije . Cudno je pitanje - kakva saznanja ocekujem ? Ocekujem bilo kakava saznanja ... A koliko vidim ovde su ljudi nesposobni da sklope vise od 4 recenice tako da ne ocekujem nista senzacionalono na ovom podforumu ...

Za ozbiljan dijalog nisu poterbne emocije vec argumenti .

Pazi ako prihvatas neka pravila onda se tih pravila i drzi . Ako ja prihvatam pravila ovog sveta , to znaci da smatram da je ovaj svet stvaran . Ne vidim nacin da tu nesto promenim . Stoga nijednu diskusiju necu zavrsiti tim glupostima o matriksu , jer meni nije cilj da dokazem da sam ja uparavu , vec da nisam . Cilj mi je da steknem nova znanja .

Ja nisam naveo suprotne stavove ! Ja sam samo dao moje odgovore na postavljena pitanja na pocetnim stranama ove teme . Mene ne interesuje kako je to ko doziveo . Nismo u vrticu .

Poznajem pravoslavlje ! moram naglasiti da je to sto mi imamo ustvari "pravoslavlje" ! Srbi kao specifican narod u svetu su napravili miks od religije i nazvali je pravoslavnim hriscanstvom . nema tu nikakvog pravoslavlja ! Mi Srbi smo nase stare ( danas paganseke bogove ) Bogove iz nase drevene religije pretocili u svetce . nismo mogli da ih se odreknemo , ali nismo mogli samo na njima da ostanemo . Pa smo ih nazvali svecima ! Sveti Ilija koji je nasledio slovenskog boga Peruna ...

Ne zelim da diskutujem dalje o srpskom (imiksovanom ) pravoslavlju ...

A veliko je pitanje zasto 80% Srba ne zna za slave - njihovu posebnost u odnosu na Rusku Pravoslavnu crkvu !?

Ajde ti opovrgni jedan moj stav ( ja licno znam koji su opovrgljivi , ali to vama ostavljam ) i onda ce se to se zvati diskusija ! Ako tebi najbolji prijatelj stalno govori kako je na tebi sve najbolje , kako si dobar , kako se lepo oblacis ... to onda nesto nije uredu ! On ti onda nije prijatelj ! Nemoguce je da se ti i najbolje oblacis , i da sve odluke koje donosis da su najbolje ! On tebe laze ! To je velika stvar ! Neko te laze ! Ako ti drug kaze roze patike ti stoje ruzno ! Pocne da kritikuje tvoje lose osobine - to je drugar , jer ukazuje na tvoje lose strane koje treba da promenis . Generalno ti roze opatike lose stoje i to je istina ( nacelno govoreci ) .

Nemoj ti neosnovano pricati o skepticizmu . Ako smatras da su stavovi koje ja iznosim lazni - odmah ih opovrgni . Ne postoji skepticizam ako imas argumene . Skepticizam je pojava kod fanatika - jer njima nisu ni potrebni argumenti ( ali fanatici ne postoje , to je idealizacvia ) .

Prvo diskutuj pa odna ocenjuj da li sam skeptik ! Ja nisam nigde rekao da sam ateist niti sam rekao da sam vernik ili fantaik ili nesto drugo !

Ogromna je razlika izmedju dijaloga i monologa , tacno . Za to sto sam ja kamenu postavio "pitanja" i jeste i nije moj problem . Ocigledno da sam omasio forum .

Poslednja izmena:
Neko se Bogu priblizi kroz materiju (naucno), a neko u sebi oseti Boziji PRIZIV.

Koliko god pokusavali da je strpaju u kategorije intelekta, vera je pre svega DOZIVLJAJ, pa tek onda "racio".

A ti si kao neki vernik kome se u snu javio bog ?

Neko oseti Boziji poziv pa onda u ime Boga ubije i silije ... Znam ...

Dozivljaj ? Pa sta si ti to doziveo ? Da li si ikada video Boga ? Kakav je to Bog koji neke ljude poziva , a neke ne ? :D Pa sram ga bilo ! Pa valjda svi ljudi treba da dobiju njegov poziv ...

A on to pravi zurke pa zove ljude ? :hahaha:

Evo skoro sam gledao film produkcije Srpske Pravoslavne crkve - Digitalni Andjeo . Boze koliko lazi ? Sramota !

Pa meni stvarno nije jasno . Da li ti ljudi ( da se izrazim - vodje pravoslvlja na Balkanu ) zele da budu naucnici ili vernici ?! kad ce se vec jednom odluciti ? :hahaha:

Oni traze DOKAZE sa svoja verovanja ! Pa prosto receno - oni sami sumnjaju u svoju veru . Pa traze nekakve dokaze . A sto je jos veoma tuzno lazu ! Pa mene bi bilo sramota !

Neko je na ovom forumu pomenu kako sam omasio temu zato sto sam rekao da ne postoji nijedan dokaz da bog postoji . Generalno tacno . Ja sam licno , napomenuo da za verovanje nisu potrebni nikakvi argumenti niti dokazi , sve je jedno da li ce te verovati u budu , hrista , petohrista , djaviola , staljina , zvezde , soljicu kafe , zivku ciganku i sl. Ja vas sad pitam zasto ti isti vernici stalno traze nekakve dokaze svojim verovanjima ? Da vidim odgovor .

Ja se pitam - Zar je moguce da jos uvek postoje toliko glupi i naivni ljudi koji veruju da je bibliju napisla neka svemoguca sila , nicim neopisiva i nedodirljiva - zvana bog ?

Ako ta vera ( crkva ) navodno pripoveda dobro to ne znaci da ce njene pristalice zaista raditi dobro i da ona sama radi dobro . A ta ista vera ( religija ) je drustveno opste prihvacena - kao da je ona dobra i da donosi dobro drustvu . E pa nije tako dragi moji . bas zbog same opste prihvacene religije ( verovanja ) i imamo milion sektasa - gde su mnogi spremni da ubiju ako im to ucitelj sekte kaze . To je posledica verovanja .

religija ja imala svoj momento . U istoriji se pokazala kao naj neproduktivnija . Krst za istoricara predstavlja simbol najveceg stradanja , ratova , ubijanja , klanja , najgorih ljudskih muka izazvanih bez razloga , izazvanih krstom .

Danas imate drustvo i svet koji funkcionise na pravilima . Vi , ili hocete da prihvatite ta pravila ili necete . Ako je hriscanstvo nekad bilo sekta , pa je onda nakon dugo vremena prestala da bude sekta . Kakvog smisla ima da to isto hriscanstvo danas trazi da se zabrane sve druge religije , da se zabrane sve sekte , a ono je samo po sebi sekta . Pa mene je licno sramota da se predstavljam kao pravoslavac ili hriscanin zbog svih sramnih cinova i stradanja i gluposti koje je hriscanstvo cinilo i koje danas cini !!!

Problem je sto vi ne mozete da birate , jer ste vi vec odavno odabrali da zivite na ovom svetu u skladu sa njegovim pravilima . Jabuka ce pod dejstvom gravitacije pasti na zemlju bez obzira koliko vi to prihvatali ili ne !

Poslednja izmena:
Ako primenimo ovu ilustraciju o lozi na nas ljude koji smo nesavršeni, trule grančice predstavljaju naše loše osobine (zavist, svađe, prepirke, negativne kritike, ruganje, i imamo ih milion) koje trebamo posle "svake zime" (lose raspolozenje, uvrede nanesene drugima i sl) da krešemo koliko je god to moguće a da ostavimo i gajimo jednu ili dve (ako je moguće sto više dobrih osobina koje posedujemo) pozitivne osobine koje nas karaterišu--jednu ili dve lepe loze, rodne loze, koje donose najviše ploda.

:kpozdrav:

Interesantna je tvoja ilustracija !

Prepirke , negativne kritike - kako si naveo , nisu negativne osobine ! One su zapravo pozitivne !

Kritika i kompliment su iste vrednosti i trbalo bi da ih cenimo podjednako , jer su nam podjednako vazne !

Ono cega se ti ovde dotices jeste psihijatrija . Lose raspolozenje nije neka negativna pojava , zapravo ona je dobar pokazatelj . Lose ili dobro raspolozenje je zapravo simptom , pojava necim izazvanim ! Ti nece promeniti stvari ako se nakljukas nekom drogom koja te cini srecnim dok si loseg raspolozenja . Lose raspolozenje je pokazatelj da nesto nije uredu sa tobom , sa tvojim zivotom .

Shvati to kao neku bolest ( problem ) koja ima neke svoje simptome ( pokazatelje te bolesti ) . Ti bolest neces izleciti ako uklonis simptome tj. pokazatelje !
Da ne idemo previse u detalje , jer je to preko foruma sa nekoliko recenica skoro nemoguce , o tome se pisu knjige ...

Već sama ideja o bogorodici, odnosno roditeljici boga koji je navodno sve namestio od samih početaka, uključujući i sam početak, grubo je vređanje razuma.

Kao novopečeni evolucionista, trebalo bi da znaš da se od gomile pretpostavki bira najjednostavnija i najuverljivija. :mrgreen:

Za slicnu izjavu sam dobio crveni karton! Da li ja to osecam diskriminaciju ili mi se samo cini?

:hvala:

Meni je zao sto vise niko nije sposoban da diskutuje osim PEGAZA koji predstavlja vernika - nekoga ko veruje u nesto sto je veoma blisko hriscanstvu ( tako sam stekao utisak ) . Takodje mi je zao sto je jedini saucesnik diskusuje , PEGAZ , ovu diskusiju doziveo kao moj pokusaj da njega nateram da bude nesto sto on nije trenutno . Da ga nateram da bude nesto drugo .

To mi nije cilj ! Svoje ciljeve sam vec naveo .

Zelim da napomenem da ne postoje istinski vernici , fanatici . Sama biblija je osnovana na nekim cinjenicama , drzi se nekih pravila iz ovog sveta i ona nije nista vise do opis sveta tadasnjih ljudi koji su svet tako shvatali , kako su shvatali . Za sve sto nisu umeli da objasne , ubacivali su boga kao krajnje , prosto resenje - to je delo bozije ( nekog , neceg , neobjasnjivog ) .

Covek ( covecanstvo ) ne zeli da veruje , on , ono zeli da zna !!!

Nas (covecanstva) problem nije deo religije , koja je odavno u istoriji , koja je odavno prevazidjena , samo je PSIHICKI problem mnogih da to shvate , jer su nauceni na to tako . Deca koja nisu ucena religiji nemaju taj problem !

Danasnji covek jednostavno zna da znanja nekadasnjih ljudi koji su pokusali biblijom da ga opisu su isuvise stura i neprimenjiva . Doimaju se smesnim !

Religija ( crkva ) je toliko pokusavala da dokaze ( stalno su joj trebali neki dokazi ) da je zemlja ravna ploca . Koliko su samo ljudi pobili da bi to dokazali ! I sta je bilo na kraju ?

Religiji ( crkvi ) su uvek i bili potrebni dokazi jer je i ona sama osnovana na dokazima . Biblija je nekada bila veliko naucno delo . Onaja bila dokazi opis kako stvari u prirodi funkcionisu . Ona je bila !

PEGAZ rece kako ja ovde samo propovedam . Ne , ja demantujem jedno staro pripovedanje . Kao da demantujem Da Vincia koji je tvrdio da covek nece nikad poleteti jer mu , eto , to Bog nije omogucio !

Demantujte vi mene ako ja gresim !

Nas svet u kome zivimo je veoma bolestan i zardjao . Sve podele nastale religiski , nacionalno , rasno ... koje postoje odavno treba da su u kanti za smece . To je moje mishljenje .

Nasi ( covecanstva ) problemi su tehnicke prirode . Kako nahraniti ljude ? Kako napraviti saobracaj u kome nece biti udesa ? Kako izbaciti otrove iz hrane ? Kako svim ljudima na svetu omoguciti da mogu da se skoluju ? kako leteti po svemiru ?

Odgovore na ta pitanja nam nce dati neki deda sa kandilom , niti neki balavac politicar , vec naucnici i tehnicari , doktori , lekari , strucni ljudi !

Ta i mnoga druga pitanja su uvek i jedino bila prava pitanja i samo su njihova resenja neopovrgnuta i istinita ! Samim tim i potrebna ! Covek je mozda i hiljadama godina pre ijedne svetske religije izmislio tocak koji i dan danas koristi i koristice ga jos dugo , a bice primenjiv ( nacelno ) do kraja vremena !!! Napominjem - covek je izumeo tocak !

"Govorili smo koliko je vazno stvoriti u ljudskom umu radikalnu revoluciju . Kriza je , kriza u svesti ! Kriza koja ne moze vise da prihvati stare norme , stare navike , drevne tradicije . i , sa obzirom kakav je svet danas , sa svom mizerijom , sukobima , destruktivnom brutalnoscu , agresijom . Covek je jos uvek ono sto je i bio . Jos uvek je brutalan , nasilan , agresivan , pohlepan . i , on je izgradio drustvo u skladu sa ovim osobinama ! "

" Ono sto pokusavamo kroz ove diskusije je da shvatimo da ukoliko ne mozemo stvoriti tu radikalnu promenu u ljudskom umu , onda nemojmo prihvatati stvari zdravo za gotovo . Vec probajmo da ih razumemo , da ih ispitamo , dajuci vasem srcu i umu sve sto mozete da saznate iz toga . Jedan drugaciji zivot . Ali to ne zavisi od drugh vec od vas , jer ovde nema ucitelja , nema ucenika , name vodje , nema gurua , nema gospodara , nema spasioca . Vi ste sami i ucitelj i ucenik , vi ste gospodar i guru i vodja . VI ste SVE !!! Razumeti znaci - PROMENITI SE !!!! "

Sve te podele koje je stvorila religija . Crkva koja je podeljena vise nije crkva , vec nesto drugo . Sve te podele su ljudsko delo . Covek je sve to stvorio . Covek je stvorio religije , bogove , nacije , rase , podele , ratove ... I nemojte mi pricati kako je nas svet normalan . Svet u kome je legalno i normalno imati dozvolu za oruzije i oruzije ( drustveno je prihvatljivo ) , a nije normalno pusiti marihuanu ( i to nije drustveno prihvatljivo ) . Svet u kome se ratuje svaki dan , u kome jedni ljudi umiru od gladi , dok drugi bacaju hranu ne znajuci sta ce sa njom . Sistem , drustvo koje je stovrilo takav sistem u kojem se to svakodnevno dogadja je bolestan i zardjao . Ako ne dojdje do skorasnjih promena ja se bojim da su nam pojedinci naucnice dali tehniku kojom ce mo lako dovrsiti svoje zivotinjske nagone ... tako da nas nece ni biti posle uklearnog rata . Nemojte mi pricati kako ste vi sami normalni , niste ! Vi ste nacionalno opredeljeni , vi ste sustinski , Hitler . Vi ste tvorci rasne tj. nacionalne podle sveta , vi ste tema bez koje Hitler nikada ne bi ni postojao . Usotalom vi zivite i podrzavate drustvo ovako kakvo je danas !

Dozvoljavate da institucije kao sto je skola lazu vasu decu , uce ih glupostima !!! Da li ste vi ista korisno naucili u osam godina duge osnovne skole ? A ona se zove OSNOVNA ! Govorili su vam kako ste mali , nemocni , slabi u odnosu na svet . lazu ! Vi ste SVE !

Poslednja izmena:
Sve te podele koje je stvorila religija . Crkva koja je podeljena vise nije crkva , vec nesto drugo . Sve te podele su ljudsko delo . Covek je sve to stvorio . Covek je stvorio religije , bogove , nacije , rase , podele , ratove ... I nemojte mi pricati kako je nas svet normalan . Svet u kome je legalno i normalno imati dozvolu za oruzije i oruzije ( drustveno je prihvatljivo ) , a nije normalno pusiti marihuanu ( i to nije drustveno prihvatljivo ) . Svet u kome se ratuje svaki dan , u kome jedni ljudi umiru od gladi , dok drugi bacaju hranu ne znajuci sta ce sa njom . Sistem , drustvo koje je stovrilo takav sistem u kojem se to svakodnevno dogadja je bolestan i zardjao . Ako ne dojdje do skorasnjih promena ja se bojim da su nam pojedinci naucnice dali tehniku kojom ce mo lako dovrsiti svoje zivotinjske nagone ... tako da nas nece ni biti posle uklearnog rata . Nemojte mi pricati kako ste vi sami normalni , niste ! Vi ste nacionalno opredeljeni , vi ste sustinski , Hitler . Vi ste tvorci rasne tj. nacionalne podle sveta , vi ste tema bez koje Hitler nikada ne bi ni postojao . Usotalom vi zivite i podrzavate drustvo ovako kakvo je danas !

Dozvoljavate da institucije kao sto je skola lazu vasu decu , uce ih glupostima !!! Da li ste vi ista korisno naucili u osam godina duge osnovne skole ? A ona se zove OSNOVNA ! Govorili su vam kako ste mali , nemocni , slabi u odnosu na svet . lazu ! Vi ste SVE !

Veliki broj ljudi je ogorcen zbog nepravde koja nas okruzuje. Stanje je sve gore i napreduje geometrijskom progresijom. Covek i nauka nisu u stanju da poprave katastrofalnu situaciju koja je sve bliza kataklizmi. Sta ti mislis, sta je resenje i koji je izlaz iz ove situacije?

pa jel si vernik,a bog nas uchi da imamo ljubav prema njemu,prema drugome i prema sebi

ako shvatimo bozju ljubav prema svima,onda popravljamo sebe i postajemo korisniji drustvu

i kao nauchnici i politichari i novinari i bilo sta

ako je sve postavljeno kao takmichenje,onda je sve dozvoljeno,pa i da budes stetan

ako smo svesni da smo povezani i da zavisimo jedni od drugih,onda je besmisleno biti stetan jer na kraju se okrene sve protiv nas

znachi princip korisnosti ljudima,umesto takmichenja medju ljudima

:D

@FATAL ERROR
Ako zelis da vidis kakav ce (uskoro) biti svet BEZ BOGA, pogledaj ovo

(Pogledaj DO KRAJA. Ovo je izuzetno bitan klip!)

Nije problem kako nahraniti ljude ili leteti po svemiru.

Problem je kako sacuvati COVEKA.

Poslednja izmena:
Meni je zao sto vise niko nije sposoban da diskutuje osim PEGAZA koji predstavlja vernika - nekoga ko veruje u nesto sto je veoma blisko hriscanstvu ( tako sam stekao utisak ) . Takodje mi je zao sto je jedini saucesnik diskusuje , PEGAZ , ovu diskusiju doziveo kao moj pokusaj da njega nateram da bude nesto sto on nije trenutno . Da ga nateram da bude nesto drugo .

To mi nije cilj ! Svoje ciljeve sam vec naveo .

Zelim da napomenem da ne postoje istinski vernici , fanatici . Sama biblija je osnovana na nekim cinjenicama , drzi se nekih pravila iz ovog sveta i ona nije nista vise do opis sveta tadasnjih ljudi koji su svet tako shvatali , kako su shvatali . Za sve sto nisu umeli da objasne , ubacivali su boga kao krajnje , prosto resenje - to je delo bozije ( nekog , neceg , neobjasnjivog ) .

Covek ( covecanstvo ) ne zeli da veruje , on , ono zeli da zna !!!

Nas (covecanstva) problem nije deo religije , koja je odavno u istoriji , koja je odavno prevazidjena , samo je PSIHICKI problem mnogih da to shvate , jer su nauceni na to tako . Deca koja nisu ucena religiji nemaju taj problem !

Danasnji covek jednostavno zna da znanja nekadasnjih ljudi koji su pokusali biblijom da ga opisu su isuvise stura i neprimenjiva . Doimaju se smesnim !

Religija ( crkva ) je toliko pokusavala da dokaze ( stalno su joj trebali neki dokazi ) da je zemlja ravna ploca . Koliko su samo ljudi pobili da bi to dokazali ! I sta je bilo na kraju ?

Religiji ( crkvi ) su uvek i bili potrebni dokazi jer je i ona sama osnovana na dokazima . Biblija je nekada bila veliko naucno delo . Onaja bila dokazi opis kako stvari u prirodi funkcionisu . Ona je bila !

PEGAZ rece kako ja ovde samo propovedam . Ne , ja demantujem jedno staro pripovedanje . Kao da demantujem Da Vincia koji je tvrdio da covek nece nikad poleteti jer mu , eto , to Bog nije omogucio !

Demantujte vi mene ako ja gresim !

Nas svet u kome zivimo je veoma bolestan i zardjao . Sve podele nastale religiski , nacionalno , rasno ... koje postoje odavno treba da su u kanti za smece . To je moje mishljenje .

Nasi ( covecanstva ) problemi su tehnicke prirode . Kako nahraniti ljude ? Kako napraviti saobracaj u kome nece biti udesa ? Kako izbaciti otrove iz hrane ? Kako svim ljudima na svetu omoguciti da mogu da se skoluju ? kako leteti po svemiru ?

Odgovore na ta pitanja nam nce dati neki deda sa kandilom , niti neki balavac politicar , vec naucnici i tehnicari , doktori , lekari , strucni ljudi !

Ta i mnoga druga pitanja su uvek i jedino bila prava pitanja i samo su njihova resenja neopovrgnuta i istinita ! Samim tim i potrebna ! Covek je mozda i hiljadama godina pre ijedne svetske religije izmislio tocak koji i dan danas koristi i koristice ga jos dugo , a bice primenjiv ( nacelno ) do kraja vremena !!! Napominjem - covek je izumeo tocak !

"Govorili smo koliko je vazno stvoriti u ljudskom umu radikalnu revoluciju . Kriza je , kriza u svesti ! Kriza koja ne moze vise da prihvati stare norme , stare navike , drevne tradicije . i , sa obzirom kakav je svet danas , sa svom mizerijom , sukobima , destruktivnom brutalnoscu , agresijom . Covek je jos uvek ono sto je i bio . Jos uvek je brutalan , nasilan , agresivan , pohlepan . i , on je izgradio drustvo u skladu sa ovim osobinama ! "

" Ono sto pokusavamo kroz ove diskusije je da shvatimo da ukoliko ne mozemo stvoriti tu radikalnu promenu u ljudskom umu , onda nemojmo prihvatati stvari zdravo za gotovo . Vec probajmo da ih razumemo , da ih ispitamo , dajuci vasem srcu i umu sve sto mozete da saznate iz toga . Jedan drugaciji zivot . Ali to ne zavisi od drugh vec od vas , jer ovde nema ucitelja , nema ucenika , name vodje , nema gurua , nema gospodara , nema spasioca . Vi ste sami i ucitelj i ucenik , vi ste gospodar i guru i vodja . VI ste SVE !!! Razumeti znaci - PROMENITI SE !!!! "

:kafa:.....cccc....sve si pobrko....ko te nauci ovakav cvor da zavezes, da mi je znati :think:....ovo vise niki ne moze da razveze

Poslednja izmena:
Mali podsetnik zasto je otvorena ova tema...

Poštovani korisnici,

Otvaramo jednu novu temu, koncipiranu tako da predstavlja dijalog između korisnika i moderatora, ali i između pripadnika različitih veroispovesti i različitih ubeđenja. Pozivamo vas da na njoj razmenjujemo mišljenja u okviru pdf. Religija.

Budite fini, tolerantni, prijatni sagovornici.
Imajte u vidu i ovo : Religija je vrlo složen pdf i da niste ispoljili - povrh svih razmimoilaženja u mišljenjima – kulturu u ophođenju, ne bi opstao. :)

Suprotstavljanje nečijem ubeđenju ne znači atak i omalovažavanje tuđe vere, odnosno religije. Dakle, iznošenje mišljenja koje je u suprotnosti sa principima nečije religije ne treba da se smatra uvredom nego tuđim mišljenjem na koje svako ima prava.
Svi učesnici u raspravi su jednaki.
Sve religije koje su zakonom dozvoljene, ovde su dobrodošle i njeni pripadnici mogu iznositi svoje stavove. Neslaganje sa stavovima treba da bude argumentovano – bez vređanja i omalovažavanja
.

Snaga i tolerancija idu zajedno. (Gibran)

Tvoja nada u vechni zhivot pochiva na knjizi koju su pisali ljudi , koja je menjana vec koliko puta , i zbog koje je chovechastvno ceo milenijum provela u tami , moja pochiva na ljudima , a ne na prorochanstvima .

Tamo gde si ti, ja sam bio. Tebi je ostalo da ispitas stranu na kojoj sam ja. Knjigu su pisali ljudi vodjeni nasim Stvoriteljem, znaci autor Biblije je Jehova.

Ljudi nemaju sanse da se izvuku sami iz onoga sto su napravili, nije nam dato, ne mozemo bez naseg Stvoritelja, sto pre to ukapiras bice ti lakse!

Tamo gde si ti, ja sam bio. Tebi je ostalo da ispitas stranu na kojoj sam ja. Knjigu su pisali ljudi vodjeni nasim Stvoriteljem, znaci autor Biblije je Jehova.

Ljudi nemaju sanse da se izvuku sami iz onoga sto su napravili, nije nam dato, ne mozemo bez naseg Stvoritelja, sto pre to ukapiras bice ti lakse!

Ljudi su uvukli chovechanstvo u tamu srednjeg veka (naravno uz pomoc Biblije ) , ljudi su chovechanstvo i izvukli sa ili bez Biblije pod mishkom.
Shto je loshe uchinjeno , uchinili su ljudi , a sve dobro su uchinili ljudi .

Ne treba nam Jehova , tebamo ceniti predanost , rad , znanje , odluchnost , mudrost , toleranciju , a ne da li verujemo u boga ili kome se od mnogih "pravih" bogova molimo .

Veruj ti u Jehovu ako hocesh , meni to ne smeta sve dok to budi najbolje u tebi , a ti bi trebalo da mislish isto a ne da me vrbujesh da postanem vernik .

Ljudi su uvukli chovechanstvo u tamu srednjeg veka (naravno uz pomoc Biblije ) , ljudi su chovechanstvo i izvukli sa ili bez Biblije pod mishkom.
Shto je loshe uchinjeno , uchinili su ljudi , a sve dobro su uchinili ljudi .

Ne treba nam Jehova , tebamo ceniti predanost , rad , znanje , odluchnost , mudrost , toleranciju , a ne da li verujemo u boga ili kome se od mnogih "pravih" bogova molimo .

Veruj ti u Jehovu ako hocesh , meni to ne smeta sve dok to budi najbolje u tebi , a ti bi trebalo da mislish isto a ne da me vrbujesh da postanem vernik .

E moj Bullet ako tako zamisljas "vrbovanje" onda mi je jasno zasto imas takav stav. :ok:

Ja sam odavno glasao za Kralja a ti kako hoces!

P.S. Niko nije u stanju da te "vrbuje". Jehova bira sebi prijatelje, znaci samo Jehova moze, ako zeli da te "vrbuje".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back