Otkrivenje Jovanovo

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pitao sam iz razloga sto ako se uzme samo ona gornja recenica, moze se vrlo lako pogresno razumeti. :)

Da li vi smatrate da je Gospod nas Isus Hristos, ovde na zemlji bio i savrseni Bog i savrseni covek ujedno? Tj. da li smatrate da je Hristos imao dve prirode, bozansku i covecansku u jednoj ipostasi?

Da svakako. Samo što je svoje Božanstvo koristio u potrebi drugih ali ne za sebe. Ali je svakako Hristos i Bog i čovek.Možda u toj mojoj rečenici se nije to moglo tako razumeti jer mi je fokus bio na nečemu drugome.

Postovani diskutanti.

Pozvao bih vas da uz uzajamno postovanje jedni prema drugima, bez spamovanja i trolovanja, bez vredjanja i ponizavanja jedni druge i slicno, na osnovu biblije, zajedno polako, stih po stih, ili glavu po glavu, bez zurbe, proucimo knjigu Otkrivenje Jovanovo.

Na osnovu biblije, istorije, arheologije, mozda jevrjeskih nekih spisa itd, ali u skladu sa temom.

Tema nema za cilj da nam kaze sta ova crkva ili ona crkva kaze ili kako tumaci Otkrivenje i njegove simbole.
Niti tema ima za cilj da diskutujemo kako ovaj ili onaj diskutant ili svetac ili duhovik tumaci otkrivenje i njegove simbole.
Mozemo u skladu sa temom da navedemo kratak argument neke znacjane licnosti ili iz istorije na primer, ko je takodje u bibliji i biblijom vidio ono sto mi budemo zajednicki biblijom otkrili ili sto se u istoriji na primer vec ispunulo.

Cilj ove diskusije bi bio da zajednicki jos bolje otkrijemo Gospoda nasega Isusa Hrista, koji nam se u knjizi otrkivenje jos dodatno otkriva, i da dobijemo pravu sliku Otkrivenja i poslednjih dogadjaja.

Tako da bi smo posle dobili apetit da citamo ovu knjigu i da jos dublje proucavamo i pronalazimo znacenje njenih simbola, i da bi se uklonile predrasude sa ove knjige a mi bili spremni za zavrsnicu poslednjih dogadjaja kada jos bolje razumemo namere palog bivseg svetlonose..
Ovde otvoreno, zajedno, mozemo da potrazimo znacenje i razumevanje, datih vidjenja i simbole u knjizi Otrkivenja iz same biblije.

Poslednja izmena:
Vernici i crkve kojima je Jovan pisao, su ocigledno razumeli simbole i mogli su da razumeju poruku koja je za njih vazila za njihovo vreme.

Iako je poruka Otkrivenja, kako Otrkivenje samo kaze, data za tadasnje vreme ali i za buduce.

Otk 1:19 Napiši dakle šta si video, i šta je, i šta će biti potom;

Tako da bi smo razumeli Otkrivenje, moramo da vidimo sta su za njih tada znacili ti tamo dati simboli.
Imamo zato gomilu tumacnja Otkrivenja na internetu i youtube, koja se zasnivaju na tumacenju simbola iz naseg vremena danas, pa i na osnovu odredjenih krajeva, zemlaja itd.
Ili na osnovu politickih dogadjaja, ili napredka tehnike.
Tako se i tumacenja menjaju, kako se politicki dogadjaji menjaju ili kako tehnika napreduje i dolazi nova, stvaraju se u masti ljudi nova znacenja simbola.

Jedan primer:

Kada pomenete nekome knjigu Otkrivenja, odma ljudi misle na simbole i cude se tome ili dizu ruke.
U stvari svi mi svakoga dana govorimo u simbolima.
Pogotovo balkanci.
Cak smo vremenom izmislili jos vise simbola u nasoj komunikaciji na Balkanskim jezicima.
Zivi kao bubreg u loju, pala mu sekira ili kasika u med.
Gl...p kao konj.
Radim kao Mazga.
Crncim.
Ma st...ka bre.
Itd, itd.
Razmislite o tome i videcete da dnevno, non stop govorite u simbolici, ali sa druge strane je knjiga otkrivenje, svima cudna zbog toga?

Jedan profesor iz nasih krajeva je otisao da predaje u merici.
I predavajuci, upotrebio je simbol rekavsi, da je taj covek kao lisica.
Misleci zloban i lukav.
Ali onda su ga ucenici gledali zbunjeno pa su ga pitali kako to misli?
lisica je umiljata zivotinja.
U njihovom kraju merike simbol lisice je bio, umiljata zivotinja.
Ali na balkanu je simbol Lisica, lukava pa i zla zivotinja, koja cini stetu.

Mi smo se na Balkanu ili Evropi, suocili sa ovom zivotinjom koja krade kokoske i slicno.
Dok u merickim gradovima su deca videla lisicu samo u Zoloskom vrtu, tamo njima ona izgleda umiljato, pogotovo kada je negovatelj u Zoloskom vrtu mazi.
Dok kod nas ona cini stetu, i krade zivinu i silicno.
Sto znaci da jedan simbol iz naseg danasnjeg vremena imamo problem da razumemo.

Ako bi bilija bila pisana na Srpskom jeziku, onaj ko zeli da ju razume, mora da pogleda znacenje sombola u Srpskom narodu i vremenu u kojem je pisano.
Tako i mi moramo da pogledamo simbole otrkivenja u vremenu naroda i crkava u kojim je Otrkivenje pisano.

Poslednja izmena:
Pre nego pocnemo od prve glave, mislim da uvidjate da je uvod jako vazan.

Bilo bi mi drago da jos neko da uvod koji bi nam kasnije bio na koristi.
Rekli smo da necemo da se zurimo kada poceno sa Otrkivenjem, trebamo i ponekad i sacekati mozda neko ima nesto da kaze na ono sto budemo ovde pronasli.

80% simbola datih u otrkivenju nalazimo u Starom zavetu, drugi deo u novom, neki simboli su suprotnost vec datom simbolu, neka moramo jos da istrazujemo, itd.
Mnoga Jovanova vidjenja se zasnivaju na Starozavetnim dogadjajima.
To mozemo da vidimo u toku diskusije.
Otrkivenje zovemo otrkivenje koje potice od grcke reci apokalipsa, apokalipüsis, koja na nasem jeziku znaci Otkriti nesto.
Nesto sto je bilo pokriveno pa to sada otkriti, nije vise pokriveno.
Sto nam takodje pokazuje da su vernici prve crkve morali da razumeju simbole koje su im u Otkrivenju dati.

Otrkivenje Jovanovo zovemo tako jer ga je Isusov ucenik apostol Jovan pisao.
U stvari to nije Otkrivenje Jovanovo, vec Otkrivenje Isusa Hrista.
Otk 1:1 Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade Njemu Bog, da pokaže slugama svojim šta će skoro biti, i pokaza, poslavši po andjelu svom sluzi svom Jovanu,

Otkrivenje Jovanovo mogli bi smo slobodno da nazovemo, Jevandjelje Isusa Hrista.

Tamo gde jevandjelja zavrsavaju, tu u Otkrivenju Hristos pocinje.
Sta on radi posle toga i sta ce biti posle toga.
Takodje nam i apostol Pavle u poslanici Jevrejima daje takodje informacije o tome sta Isus radi posle svega na nebu i nebeskom svetilistu, crkvi.

U toku Otrkivenja videcemo da se svi dati dogadajaji i celo upravljanje borbe izmedju Hrista i sotone, izmedju dobra i zla, istorija tih dogadjaja i poslednjih dogadjaja, desava iz nebeskog svetilista u kome je Isus svestenik, to jest prvosvestenik u nebeskom Hramu, crkvi.

Poslednja izmena:
Za razunevanje Otkrivenja je takodje vazno znati ono sto se vidi kada se ono proucava a sto su potvrdili i razni Teolozi da to vide.

Da se Otrkivenje sastoji iz 3 dela.
Prvih 3 glava je poruke crkvama.
Drugi deo je od 4 do 11 glave pregled istorije , od 1 veka do kraja.
I treci deo od 12 glave sve do 22 se zove eshatoloski deo.
Sto znaci, deo koji se fokusira na vreme posledka.
Mogu se izvrsiti jos podele, ali ovo je najvaznija.

Poslednja izmena:
Pre nego pocnemo.

Vazno je jos reci da je Otrkivenje pisano za vrijeme
vladavine rimskog cara Domicijana 81.–96. godine.
Tada su vec svi apostoli bili vec pobijeni.
Samo je jos Jovan ostao ziv, mada su pokusali i njega da ubiju, bacivsi ga u kuvano ulje.
Ali je izasao ne povredjen.
Pa su ga onda da ne bi govorio o Isusu Hristu, zatvorili na ostrvo Patmos.
Pa je Otrkivenje bilo i tamo pisano.
Bilo je to ostvo za kaznjenike gde se lomio kamen.
Kao kod nas goli otok.
Sa svih strana voda.
https://www.b92.net/putovanja/vodic-kroz-grcku.php?yyyy=2018&mm=09&dd=17&nav_id=1444739
Jovan je verovatno samo tamo bio zatocend a ne bi mogao da govori o Hristu.
Jer je bio vec star da bi radio.
Ocigledno je Jovan odatle mogao da salje pisma crkvama koje je ocigledno dobro poznavao.
Kasnije ga je oslobodio car Nerva i dozvolio mu da se vrati u Efez.

Knjiga Otkrivenje izvorno je napisana kao pismo.
Sedam hriscanskim crkvama u rimskoj provinciji Aziji.
Jovan sedam crkvama u Aziji.'' (Otk 1,4)
Isus javivsi se Jovanu je rekao:
"Što vidis, napisi u knjigu i posalji sedam crkava.'' (r. 11)
Ove crkve su odmah navedene:
to su: Efez, Smirna, Pergam, Tijatira, Sard, Filadelfija i Laodikeja.
One su postojale već dosta vremena.
Jovan je ziveo u Efezu i ocigledno je bio nadglednik tih crkava.
Verovatno je s vremena na vrijeme posecivao crkve da im pomogne u njihovim potrebama.
Pri kraju prvog stoleca situaciju u ovim crkvama obelezili su duhovno opadanje i otpad.
Uz to spoljasni problemi i progonstvo.
Crkve su se suocavale sa sve većim brojem problema.

Otkrivenje nam takodje kaze da su vidjenja data Jovanu somboli.
Koristi se Grcka rec za znak, Semejon ili Sema.
Iz toga imamo i rec SEMA-FOR.. na nasem jeziku.
Sema znak, for, svetlo.
Znak u Otkrivenju ti simbolicki kaze sta da radis.
Simbolicki znakovi u Otkrivenju nam daju asocijacije ili ukazuju na neka simbolicka znacenja.
Na primer zver, je neki znak, necega.
Otkrivenje ima i delimicno bukvlano znacenje ne samo simbolicko, ali su data vidjenja pretezeno simbolika.
O tome ce mo kasnije.

Poslednja izmena:
Pa da pocnemo sa prvom glavom, uzecu prvih 9 stiha.

Sta nam kazu ovi stihovi, ko zeli moze da pocne.

Otk 1:1 Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade Njemu Bog, da pokaže slugama svojim šta će skoro biti, i pokaza, poslavši po andjelu svom sluzi svom Jovanu,
Otk 1:2 Koji svedoči reč Božiju i svedočanstvo Isusa Hrista, i šta god vide.
Otk 1:3 Blago onome koji čita i onima koji slušaju reči proroštva, i drže šta je napisano u njemu; jer je vreme blizu.
Otk 1:4 Od Jovana na sedam crkava koje su u Aziji: blagodat vam i mir od Onog koji jeste, i koji beše, i koji će doći; i od sedam duhova koji su pred prestolom Njegovim;
Otk 1:5 I od Isusa Hrista, koji je Svedok verni, i Prvenac iz mrtvih, i Knez nad carevima zemaljskim, koji nas ljubi, i umi nas od greha naših krvlju svojom;
Otk 1:6 I učini nas careve i sveštenike Bogu i Ocu svom; tome slava i država va vek veka. Amin.
Otk 1:7 Eno, ide s oblacima, i ugledaće Ga svako oko, i koji Ga probodoše; i zaplakaće za Njim sva kolena zemaljska. Da, zaista.
Otk 1:7 Eno, ide s oblacima, i ugledaće Ga svako oko, i koji Ga probodoše; i zaplakaće za Njim sva kolena zemaljska. Da, zaista.
Otk 1:8 Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj.
Otk 1:9 Ja Jovan, koji sam i brat vaš i drug u nevolji, i u carstvu i trpljenju Isusa Hrista, bejah na ostrvu koje se zove Patam, za reč Božiju i za svedočanstvo Isusa Hrista.

Pa da pocnemo prvim stihom:

Sta kaze ovaj stih?

Tekst pominje rec otrkivenje, sto na Grckom znaci apokalipsa, prevedeno na nas jezik, otkriveno.
Smisao je, nesto sto je bilo pokriveno, niko nije ,mogao da vidi sta je ispod toga, i sada je Otrkiveno.
Jovan pise da je Otrkivenje Jovanovo u stvari Otrkivenje Isusa Hrista.
Iako ga zovemo otrkivenje Jovanovo.

Tekst kaze, koje dade njemu Bog.
A onda kaze da je to Otrkivenje Iusa Hrista?
Jer ako je to Otkivenje samo Bozje, i ako je Isus samo posrednik,onda bi moralo da glasi, Otrkivenje Bozje ne Otrkivenje Isusa Hrista.
Nikako ne bi moglo da se nazove Otrkivenje Iusa Hrista u tom slucaju.
Isus daje andjelu da iznese Jovanu jedan deo otkrivenja.
Pa bi onda trebalo da stoji: OTRKIVENJE ANJDELA KOJE NJEMU DADE ISUS ?

Ali ne stoji tako; jer to nije andjelovo Otrkivenje, andjeo jesamo posrednik, prenosioc.
I ko je samo posrednik, nije to njegovo sto prenosi..
Ovakav sadrzaj teksta kakav imamo, nam kaze da onaj koji je samo prenosioc, ne moze da nazove to otrkivenje svojim.
Vec samo onaj koji ima potpuno istonpravo nad onim sto se prenosi.
I da Isus u tome, na ovaj nacin ukljucuje i Oca.

Povrsni citaoci odma u ovome vide da je Isus podredjen ocu.
Ali upravo dalji nacin izrazavanja u tekstu pokazuje i ne dozvoljava takav povrsni zakljucak.
Isus na ovaj nacin zeli da ukljuci i Boga u tom otrkivenju, ne zeli da kaze, to je samo moje licno otrkivenje, niko nema nista sa time.
Jer Isus nastupa mesto Adama, on je sin Ocu mesto Adama, jer je mesto njega dobrovoljno preuzeo tu ulogu i otkupio ovu zemlju.
Otkupivsi ovu zemlju, Isus prima presto nad zemljom koji je oduzet sotoni, ali daje presto i Ocu nad zemljom, koji takodje vise nije imao taj presto nad zemljom.
Isus presto nad zemljom, ne zadrzava samo za sebe ili samo za Oca.
Jer iako su tri, oni su jedan.
I sve sto pripada jednom, pripada i ostaloj dvojici.
Oni uzdizu jedan drugoga..

Tako ovim nacinom Isus iskljucuje mogucnost da neko moze da tvrdi da se i drugi Adam, odmetnuo i osamostalio.
Uvek trebamo da imamo na umu, Isusovu dvostruku ulogu koja nam je u jevndjeljima i ostalim novozavtenim knjigama jasno iznesena.

Tekst i prvi stih u 1 glavi otrkivenja, takodje kaze, da pokaze sta ce skoro biti.
Dakle tekst govori o buducim dogadjajim, ali koji pocinju u skoro vreme, u njihvo vreme.

Poslednja izmena:
Par stihova kasnije, Isus naziva sebe Alfa i omega

U 8 stihu, a jos nismo stigli tamo, Isus nam potvrdjuje ovo gore sto sam rekao.
Otk 1:8 Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj.
Otk 1:17 I kad Ga videh, padoh k nogama Njegovim kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji,

Otk 21:6 I reče mi: Svrši se. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Ja ću žednome dati iz izvora vode žive za badava.
Otk 22:13 Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, Prvi i Poslednji.

Alfa je prvo, a Omega posljednje slovo grcke azbuke.
Fraza koju Isus koristi za sebe ''Alfa i Omega izrazava ''samo venost i beskonačnost, neograničeni život koji
sve obuhvata a istovremena sve nadilazi, ova fraza je izjednjacavanje sa Ocem.
Isus je prvi i poslenji kao i Otac.
Ta fraza ukazuje i na reci Isaije:

Is 41:4 Ko je uradio i učinio to? I zove naraštaje od iskona? Ja, Gospod, prvi i poslednji, ja isti.

Is 43:10 Vi ste moji svedoci, veli Gospod, i sluga moj koga izabrah, da biste znali i verovali mi i razumeli da sam ja; pre mene nije bilo Boga niti će posle mene biti.

Zar je neko ko je samo posrednik, prvi i poslednji kao otac? ;)

Poslednja izmena:
Zašto se, kao jedna, jedina, istina, svima nama, hrišćanin sam, ali ne fanatik koji veliča isključivo samo svoju veru na način da bih druge povredio, ovde nameće percepcija samo jedne verske konfesije ? Zar je to dobronamerno ? Zar teolozi, gledano kroz prizmu logike, nisu naučnici koji su kompetentni da raspravljaju, razjašnjavaju i objašnjavaju sve vere, a ne samo jedu - hrišćanstvo ? Oni koji, mada to niko ničim ne napada, brane samo jednu veru su apologete, a apologija je samo jedan, manji deo, teologije... Ljudi, budimo ljudi, veroispovest je individualna stvar, o to me se ne raspravlja, to se u dušama svakog pojedinca oseća, ako već želimo da širimo nekakvo svoje individualno znanje, iskustvo i kulturu širimo to tako da bude opšte prihvatljivo i opšte dobro … Bog je taj, a ne mi ljudi, koji će svakome od nas, na osnovu našeg ovozemaljskog činjenja, najpravednije da sudi …

- - - - - - - - - -

Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade Njemu Bog

Eto jasno je da Bog posredstvom Isusa nama daje Otkrivenje

Isus je samo Bozji posrednik. Kao Bozji Sin

Potpisujem svako Tvoje slovo iz razloga što sam obrazovan i hrabar čovo ...

- - - - - - - - - -

Ono što ne potvrđuje matematika nije filosofija, a ono što ne razjasni filosofija ne postoji, ili je lažno – nema trećeg …

Poslednja izmena:
Druze.
Sve si pobrkao.
Na ovoj temi govorimo o bibliji.
Cak o nikakvoj veri.
Valjda mozes da nam dozvolis da ne pricamo o nekoj veri vec samo o bibliji?
Ili to moramo mozda?
Gospodja koju si potpisao ponovo promovise svoju veru na svakoj temi pa i na ovoj, iako to nije cilj teme.
Ona ne ostavlja nikoga na miru da pise o svojoj veri.
Upravo si se bunio protiv toga a potpisao joj?
Ovaj forum nikome ne brani da otvori temu i pise o svojoj veri, valjda si to mogao da primetis?
Nemoj onda da spamujes temu.
Hvala.

Poslednja izmena:
Otk 1:2 Koji svedoči reč Božiju i svedočanstvo Isusa Hrista, i šta god vide.
'
Koji svedoci za sve sto vidje.
Posvedociti, grcki martureō je u prošlom vremenu, sto upucuje na to da je Jovan prilikom
pisanja knjige, imao na umu svoje citaoce, jer kad su u odredjenom trenutku citali Otkrivenje,
njegovo svedocanstvo je bilo proslost

Za rec Bozju i za svedocanstvo Isusa Hrista.

Tri puta su u Otkrivenju povezane fraze
rec Bozja i ''svedocanstvo Isusovo'' (1,2.9; 20,4). ''
Rec Bozja u Starom zavetu je tehnicki izraz za poruku - rec Gospodnja, koju su proroci primali od Boga Jr 1,2; Hošs1,1;
Joel 1,1; Jona 2,2; Sef 1,1; Zah 1,1).
Ponekad je izraz rec Bozja zamenjen frazom, vidjenje Jovan 2,1; Mih 1,1; Zah 1,1.
Ovo pokazuje da tu rec Bozju i Otkrivenje treba razumeti isto onako kao rec Gospodnju JHVH u Starom zavetu.
To sto Jovan smatra sve sto vide kao, rec Bozju pokazuje da se smatra naslednikom starozavetnih proroka i
da Otkrivenje ima autoritet starozavetnog prorostva.

Izraz
svjedocanstvo Isusa Hrista u grckom ova fraza se odnosi na rec Bozju koju je Isus preneo Jovanu u vidjenju sto vide .5
Znaci ono sto je Jovan vidio i posle zapisao, bila je rec Bozja i svedočanstvo Isusa Hrista.
Kad Jovan zapisuje sve sto vide, to sto je zapisao ta knjiga je
nazvana [U'reci ovog prorostva[/U]' (Otk1,3; 22,7.10.18), to jest knjiga Otkrivenje.
da on pokaze slugama svojim ono sta ima da se ubrzo dogodi (
Otk 1,1). Otkrivenje 19,10 kaze da je to
svjedocanstvo Isusovo to je u stvari ''duh (prorocki'' ili ''Duh koji govori preko proroka.

Poslednja izmena:
Otk 1:3 Blago onome koji čita i onima koji slušaju reči proroštva, i drže šta je napisano u njemu; jer je vreme blizu.

1,3. Blago onomu koji čita i onima što slušaju.

Ova fraza ukazuje na javno citanje knjige u crkvi.
Riec blago na grckom je makarios (srecan),iz nje je izvedena rec makarizam.
(sreca).
To je ista rec koju je Isus upotrebio u Blazenstvima na Gori Mt 5,3-12.
U Novom zavetu ova rec znaci vise od srece, ona znaci duboku unutrasnju radost onih koji su dugo cekali spasenje koje je Bog obecao i koji sada pocinju
da dozivljavaju njegovo ispunjenje.

Rec blago
u Bibliji označava vrhunsku sreću primatelja evandjelja.
Zato bi tekst mogao da glasi: Srecan je
onaj koji cita i oni što slusaju reči ovog prorostva
.
Cinjenica je da broj sedamima jako vaznu ulogu u Otkrivenju, jer oznacava bozansku puninu i celost.
Ocigledno nije slucajno da u posljednjoj knjizi Biblije ima sedam blazenstava.
Ona govore da je svakom hriscaninu obećana punina blagoslova.

1. Blago onomu koji čita i onima što slušaju riječi ovog proroštva. (1,3)
2. Od sada blaženi mrtvi koji umiru u Gospodinu! (14,13)
3. Blažen onaj koji bdije i čuva haljine svoje.(16,15)
4. Blago onima koji su pozvani na svadbenu gozbu Jaganjčevu (19,9)
5. Blažen i svet onaj tko je dionik toga prvog uskrsnuća!'' (20,6)
6. Blago onomu koji čuva riječi proroštva ove knjige!'' (22,7)
7.Blago onima koji peru svoje haljine. (22,14)

Zar ne pomislimo odma na tri 666 koji su ocigledno broj laznog trojstva u otrkivenju, Zmije, Prve zveri i Druge zveri?

Znaci Apokalipsa nije obicna ili nebitna knjiga, vec prorocka rec, Bozja rec i
pisano svjedocanstvo Isusovo (1,2).
Vidimo da je ona poslana Bozjem narodu da je cita u crkvi i cuje i vrsi
Kad verni ovu prorocku knjigu razumeju kao otkrivenje Isusa
Hrista, oni prihvataju i sprovode njene poruke kao reci Bozje, i njima je obecano blago onima koji drze.
Isus je rekao Jos blazeniji oni koji slusaju rieč Božju i cuvaju je!" (Luka 11,28)
Blago crkvi koja ozbiljno uzima Bozju rec Hristovu i svjedocanstvo, koje je otrkivenje jovanovo.
Opis apokaliptickih dogadjaja u Otkrivenju je vrlo strasan.
Ali posljednja knjiga Biblije je stalni podsetnik vernima da je Isus Hristos uvek sa njima i da
ce uvek biti, sve do svrsetka vremena, do pobede nad grehom. (Mt 28,20).

Poslednja izmena:
Otk 1:6 I učini nas careve i sveštenike Bogu i Ocu svom; tome slava i država va vek veka. Amin.
Zasto se Hristu odaje slava a ne Ocu?

va vek veka ? - Šta ti to znači ? Ako si imao nameru da transliterišeš sa crkvenoslovenskog jezika onda to čini onako kako je i napisano "vo vjeki i vjekov")

Bog je Jedan, Gospod Isus Hristos je Boga, a Njegova volja je da se ljudima prikazuje kao Otac, Sin ili Sveti Duh … Šta je tu nejsano ?

Postovani diskutanti.

Pozvao bih vas da uz uzajamno postovanje jedni prema drugima, bez spamovanja i trolovanja, bez vredjanja i ponizavanja jedni druge i slicno, na osnovu biblije, zajedno polako, stih po stih, ili glavu po glavu, bez zurbe, proucimo knjigu Otkrivenje Jovanovo.

Na osnovu biblije, istorije, arheologije, mozda jevrjeskih nekih spisa itd, ali u skladu sa temom.

Tema nema za cilj da nam kaze sta ova crkva ili ona crkva kaze ili kako tumaci Otkrivenje i njegove simbole.
Niti tema ima za cilj da diskutujemo kako ovaj ili onaj diskutant ili svetac ili duhovik tumaci otkrivenje i njegove simbole.
Mozemo u skladu sa temom da navedemo kratak argument neke znacjane licnosti ili iz istorije na primer, ko je takodje u bibliji i biblijom vidio ono sto mi budemo zajednicki biblijom otkrili ili sto se u istoriji na primer vec ispunulo.

Cilj ove diskusije bi bio da zajednicki jos bolje otkrijemo Gospoda nasega Isusa Hrista, koji nam se u knjizi otrkivenje jos dodatno otkriva, i da dobijemo pravu sliku Otkrivenja i poslednjih dogadjaja.

Tako da bi smo posle dobili apetit da citamo ovu knjigu i da jos dublje proucavamo i pronalazimo znacenje njenih simbola, i da bi se uklonile predrasude sa ove knjige a mi bili spremni za zavrsnicu poslednjih dogadjaja kada jos bolje razumemo namere palog bivseg svetlonose..
Ovde otvoreno, zajedno, mozemo da potrazimo znacenje i razumevanje, datih vidjenja i simbole u knjizi Otrkivenja iz same biblije.

Braćo i sestre, ne tražite Boga nigde drugde ako Ga nema u vašem srcu i ako ga vaša duša ne oseća - za vas Ga nigde drugde nema … Iskreno rečeno, bez trunke sarkazma i još manje zlih namera, zamolio bih postavljača ove teme da nam objasni koji je smisao ovakvih rasprava i zbog čega ima želju da se o biblijskim knjigama ovde vodi diskusija. One su takve kakve jesu, a, ruku na srce, prevodi na srpski književni jezik su katastrofalni i razum vređajući, i na svakom od nas je da ih prihvatimo, takve kakve jesu, ili odbacimo... Jedino što sam lično apelujem na sve klasične filologe da, makar Novi Zavet, a on je, zaista, sa previše grešaka i proizvoljnih "prevoda", pomognu da se Sveto Pismo prevede, sa originala, a ne nekakve kopije, da se pravopisno i gramatički uskladi sa ovovremenim našim jezikom i da ljudi, napokon, shvate šta, odista, piše u tim svetim knjigama …

Postovani diskutanti.

Samo da ne koristis adventisticku dogmatiku i ubedjujes da je Vajtova Boziji prorok, :)

- - - - - - - - - -

I sto se tice Cetiri jahaca , to je jedan te isti.

I Otkrivenje je najkasnije uvrsten tekst u bibliji.

- - - - - - - - - -

I da objasnis sta nzaci sledeci stih iz trece glave:
20 Evo stojim na vratima i kucam: ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njime, i on sa mnom.

va vek veka ? - Šta ti to znači ? Ako si imao nameru da transliterišeš sa crkvenoslovenskog jezika onda to čini onako kako je i napisano "vo vjeki i vjekov")

Bog je Jedan, Gospod Isus Hristos je Boga, a Njegova volja je da se ljudima prikazuje kao Otac, Sin ili Sveti Duh … Šta je tu nejsano ?
Jasno je meni sve ...ja sam postavio pitanje onima koji ne veruju da je Hristos Bog

Braćo i sestre, ne tražite Boga nigde drugde ako Ga nema u vašem srcu i ako ga vaša duša ne oseća - za vas Ga nigde drugde nema …Jedino što sam lično apelujem na sve klasične filologe da, makar Novi Zavet, a on je, zaista, sa previše grešaka i proizvoljnih "prevoda", pomognu da se Sveto Pismo prevede, sa originala, a ne nekakve kopije, da se pravopisno i gramatički uskladi sa ovovremenim našim jezikom i da ljudi, napokon, shvate šta, odista, piše u tim svetim knjigama …
Tri godine , prevodio , uz moje vise nego skromno znanje , samo jedu stranu Starog Zaveta i tri godine jednu stranu Novog Zaveta .uz sva "moderna sredstva" i uz pomoc knjiga koje je malo ko mogao da vidi .
Podvig je ko iz ljubavi prevede sva pisma naspram svojih mogucnosti i nadarenosti , i nije za kritiku .

Postovani diskutanti.

Pozvao bih vas da uz uzajamno postovanje jedni prema drugima, bez spamovanja i trolovanja, bez vredjanja i ponizavanja jedni druge i slicno, na osnovu biblije, zajedno polako, stih po stih, ili glavu po glavu, bez zurbe, proucimo knjigu Otkrivenje Isusa Hrista ili Otkrivenje Jovanovo.

Na osnovu biblije, istorije, arheologije, konteksta,mozda jevrjeskih nekih spisa itd, ali u skladu sa temom.

Cilj ove diskusije bi bio da zajednicki jos bolje otkrijemo Gospoda nasega Isusa Hrista, koji nam se u knjizi Otrkivenje jos dodatno otkriva, i da dobijemo pravu sliku Otkrivenja i poslednjih dogadjaja.

Tako da bi smo posle dobili apetit da citamo ovu knjigu i da jos dublje proucavamo i pronalazimo znacenje njenih simbola, i da bi se uklonile predrasude sa ove knjige, a mi bili spremni za zavrsnicu poslednjih dogadjaja kada jos bolje razumemo namere palog bivseg svetlonose..
Ovde otvoreno, zajedno, mozemo da potrazimo znacenje i razumevanje, datih vidjenja i simbole u knjizi Otrkivenja iz same biblije

Poslednja izmena:

Vernici i crkve kojima je Jovan pisao, su ocigledno poznavali i razumeli simbole i mogli su da razumeju poruku koja je za njih vazila za njihovo vreme, jer se vecina tih simbola zasniva na Starozavetnim dogadjajima.
Jer cemu njima ta poruka ako ju ne mogu razumeti.

Iako je poruka Otkrivenja, kako Otrkivenje samo kaze, data za tadasnje vreme ali i za buduce.

Otk 1:19 Napiši dakle šta si video, i šta je, i šta će biti potom;

Tako da bi smo razumeli Otkrivenje, moramo da vidimo sta su za njih tada znacili u Otrkivenju dati simboli.
Imamo zato gomilu tumacenja Otkrivenja na internetu i youtube, koja se zasnivaju na tumacenju simbola iz naseg vremena danas, pa i na osnovu odredjenih krajeva, zemalja itd.
Ili na osnovu politickih dogadjaja, ili napredka tehnike.
Tako se i tumacenja menjaju, kako se politicki dogadjaji menjaju ili kako tehnika napreduje i dolazi nova, stvaraju se u masti ljudi nova znacenja simbola.

Jedan primer:

Kada pomenete nekome knjigu Otkrivenja, odma ljudi misle na simbole i cude se tome ili dizu ruke.
U stvari svi mi svakoga dana govorimo u simbolima.
Pogotovo balkanci.
Cak smo vremenom izmislili jos vise simbola u nasoj komunikaciji na Balkanskim jezicima.
Zivi kao bubreg u loju, pala mu sekira ili kasika u med.
Gl...p kao konj.
Radim kao Mazga.
Crncim.
Ma st...ka bre.
Itd, itd.
Razmislite o tome i videcete da dnevno, non stop govorite u simbolici, ali sa druge strane je knjiga otkrivenje, svima cudna zbog toga?

Jedan profesor iz nasih krajeva je otisao da predaje u merici.
I predavajuci, upotrebio je simbol rekavsi, da je taj covek kao lisica.
Misleci zloban i lukav.
Ali onda su ga ucenici gledali zbunjeno pa su ga pitali kako to misli?
lisica je umiljata zivotinja.
U njihovom kraju merike simbol lisice je bio, umiljata zivotinja.
Ali na balkanu je simbol Lisica, lukava pa i zla zivotinja, koja cini stetu.

Mi smo se na Balkanu ili Evropi, suocili sa ovom zivotinjom koja krade kokoske i slicno.
Dok u merickim gradovima su deca videla lisicu samo u Zoloskom vrtu, tamo njima ona izgleda umiljato, pogotovo kada je negovatelj u Zoloskom vrtu mazi.
Dok kod nas ona cini stetu, i krade zivinu i silicno.
Sto znaci da jedan simbol iz naseg danasnjeg vremena imamo problem da razumemo.

Ako bi bilija bila pisana na Srpskom jeziku, onaj ko zeli da ju razume, mora da pogleda znacenje sombola u Srpskom narodu i vremenu u kojem je pisano.
Tako i mi moramo da pogledamo simbole otrkivenja u vremenu naroda i crkava u kojim je Otrkivenje pisano.

Da bi razumeli Otkrivenje, takodje je vazno znati ono sto se jasno vidi kada se ono studiozno proucava, a sto su potvrdili i razni Teolozi.

Da se Otrkivenje sastoji iz 3 dela.
Prvih 3 glava je poruke crkvama.
Drugi deo je od 4 do 11 glave pregled istorije , od 1 veka do kraja.
I treci deo od 12 glave sve do 22 se zove eshatoloski deo.
Sto znaci, deo koji se fokusira na vreme posledka.
Mogu se izvrsiti jos podele, ali ovo je najvaznija

Na pocetku je vazno dati jos malo uvoda.

Otrkivenje je pisano za vrijeme vladavine Rimskog cara Domicijana 81.–96. godine.
800px-Domiziano_da_collezione_albani,_fine_del_I_sec._dc._02.JPG

Tada su vec svi apostoli bili vec pobijeni.
Samo je jos Jovan ostao ziv, mada su pokusali i njega da ubiju, bacivsi ga u kuvano ulje.
Ali je izasao ne povredjen.
Pa su ga onda da ne bi govorio o Isusu Hristu, zatvorili na Grcko ostrvo Patmos.
Pa je Otrkivenje bilo i tamo pisano.
Bilo je to ostvo za kaznjenike gde se lomio kamen.
Kao kod nas u bivsoj YU goli otok.
Sa svih strana voda.
https://www.b92.net/putovanja/vodic-kroz-grcku.php?yyyy=2018&mm=09&dd=17&nav_id=1444739
Jovan je verovatno samo tamo bio zatocen da ne bi mogao da govori o Hristu.
Jer je bio vec star da bi radio?
Ocigledno je Jovan odatle mogao da salje pisma crkvama koje je ocigledno dobro poznavao.
Kasnije ga je oslobodio car Nerva i dozvolio mu da se vrati u Efez.
800px-NervaBronzoRosso.jpg

I to je verovatno jedan od razloga da je Otrkivenje pisano simbolima, da sustinu ne bi razumeli oni koji su ga tamo zatvorili i da pisma koja je slao crkvama, ne bi bila unistena.
Dakle da bi bila zasticena od onih o kojima tamo pise.

Knjiga Otkrivenje izvorno je napisana kao pismo.
Sedam hriscanskim crkvama u rimskoj provinciji Aziji.
Jovan sedam crkvama u Aziji.'' (Otk 1,4)
Isus javivsi se Jovanu je rekao:
"Što vidis, napisi u knjigu i posalji sedam crkava.'' (r. 11)
Ove crkve su odmah navedene:
to su: Efez, Smirna, Pergam, Tijatira, Sard, Filadelfija i Laodikeja.
One su postojale već dosta vremena.
Jovan je ziveo u Efezu i ocigledno je bio nadglednik tih crkava.
Verovatno je s vremena na vrijeme posecivao crkve da im pomogne u njihovim potrebama.
Pri kraju prvog stoleca situaciju u ovim crkvama obelezili su duhovno opadanje i otpad.
Uz to spoljasni problemi i progonstvo.
Crkve su se suocavale sa sve većim brojem problema.

Otkrivenje nam takodje kaze da su vidjenja data Jovanu somboli.
Koristi se Grcka rec za znak, Semejon ili Sema.
Iz toga imamo i rec SEMA-FOR.. na nasem jeziku.
Sema znak, for, svetlo.
Znak u Otkrivenju ti simbolicki kaze sta da radis.
Simbolicki znakovi u Otkrivenju nam daju asocijacije ili ukazuju na neka simbolicka znacenja.
Na primer zver, je neki znak, necega.
Otkrivenje ima i delimicno bukvlano znacenje ne samo simbolicko, ali su data vidjenja pretezeno simbolika.
O tome ce mo kasnije.

Poslednja izmena:

Back