Otkrivenje Jovanovo

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jevandjelja koja su izbacena iz Kanona su izbacena jer se za njih ne zna da li su verodostojna, a za mnoga su otkriveno da su cisti apokrifi, kao npr "Jevandjelje po Judi", kojie citiras stalno, koje je nastalo u 2. veku, dok se Juda obesio u 1. veku... :D

Sto se tice drugog primera, zaista ti kazem danas, i zaista, kazem ti danas, su vec razlicite medtode u prevodjenju. Vrlo verovatno moze biti da je ispravnije ovo donje, jer je kod Jevreja uobicajan izraz: Kazem ti danas, pa onda kazu to sto imaju, i moguce je da Vuk to nije znao.
Naravno da Vuk mozda nije 100% perfektno preveo celu Bibliju, ali sasvim dovoljno dobro za jedan nepismen narod koji nije imao cestite skole u ono vreme.

Baš me briga šta je izbačeno. Za mene odluka tamo nekog pape ne vredi pet para. Ma ne važi za mene. Kao ni biblijske nebuloze i falsifikati...

Ovaj tekst sam ja napisao, da ne napišu ovi neuspeli propovednici da je copy-paste... jer ne umeju da odgovore na njega... tuga... dakle...

Prva tri poglavlja Postanja prepisana su iz Gilgameša. Naime, Mojsije je između 1513. i 1473. godine p.n.e. pisao Pentateuh, i za njegovo pisanje mogao je koristiti Ep o Gilgamešu, koji je mnogo stariji (napisan je oko 1700. godine p.n.e.), i računa se za najstariju knjigu na Orijentu. Ostali delovi postanja i Pentateuha (ostale četiri Knjige Mojsijeve) plod su što Mojsijevih vizija i mašte što istorijskih događaja vezanih za jevrejski narod onoga doba. Interesantno je primetiti to da je recimo opis stvaranja ništa drugo do astronomija onog doba, koju je Kopernikus oborio u XVI veku. Dakle, idemo.

“1:1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
1:2 Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom
i Duh Božji lebdio je nad vodama.
1:3 I reče Bog: 'Neka bude svjetlost!' I bi svjetlost.
1:4 I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame.
1:5 Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer,
pa jutro - dan prvi.
1:6 I reče Bog: 'Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!'
I bi tako.
1:7 Bog načini svod i vode pod svodom odijeli od voda nad svodom.
1:8 A svod prozva Bog nebo. Tako bude večer, pa jutro - dan drugi.”

Dakle, ovde vidimo da se govori o nekakvom početku. Kakvom početku ukoliko je bog večan? I kakvu to nebo i zemlju “stvara” bog? Znam da su mi vernici govorili da se radi o simboličnom značenju te da se ne misli na oblake iznad naše zemlje, već na nebo kao duhovni pojam, kao svet bogova; i na zemlju, kao svet ljudi. Ali, da li je tako? Pa da vidimo.

“I reče Bog: 'Vode pod nebom neka se skupe na jedno mjesto i
neka se pokaže kopno!' I bi tako.
1:10 Kopno prozva Bog zemlja, a skupljene vode mora. I vidje Bog
da je dobro.
I reče Bog: 'Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom,
stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose
plod što u sebi nosi svoje sjeme.' I bi tako.
1:12 I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema
svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme,
svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro.
1:13 Tako bude večer, pa jutro - dan treći.”

Dakle, ovde vidimo da se doslovno misli na nebo nad nama i na zemlju kao boravište ljudi, da kažemo doslovno na našu planetu. Zašto? Pa trava koja niče iz zemlje može biti jednostavno i samo i jedino trava. Tu nema nikakve simbolike.

“1:14 I reče Bog: 'Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče
dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama,
1:15 i neka svijetle na svodu nebeskom i rasvjetljuju zemlju!' I bi
tako.
1:16 I načini Bog dva velika svjetlila - veće da vlada danom, manje
da vlada noću - i zvijezde.
1:17 I Bog ih postavi na svod nebeski da rasvjetljuju zemlju,
1:18 da vladaju danom i noću i da rastavljaju svjetlost od tame. I vidje
Bog da je dobro.
1:19 Tako bude večer, pa jutro - dan četvrti.”

E, sad, ovde imamo veliki problem. U naše vreme i najmlađa deca koja pohađaju škole i od malih nogu sede za kompjuterima i surfuju po Internetu znaju da naša planeta Zemlja nije stvorena (nastala) pre Sunca i Meseca (koji su ovde poistovećeni - /ne/znanje ljudi onoga doba) i zvezda, a o galaksijama da i ne govorimo. U redu, ja se slažem da je ovo bilo astronomsko znanje ljudi onoga doba, prepisano iz Epa o Gilgamešu, i to kao takvo uvažavam i poštujem, ali nije fer ljudsko neznanje pripisivati bogu. Dok se ovo čita stiče se utisak da je Zemlja centar svemira te da su ljudi kao vrsta najveće dostignuće u svemiru i da sve postoji zbog njih. Ali danas znamo da nije tako i da ne samo da nismo centar svemira, nego se nalazimo na rubu naše galaksije Mlečni put, a ta galaksija je jedna od manjih galaksija u univerzumu i potpuno je beznačajna za ostale svetove. Ovakva astronomija učila se u školama do XVI veka. Danas znamo da je ovo prevaziđeno, ali ima još uvek vernika koji u zvom duhovnom slepilu veruju doslovno u sve ovo. Ako je neko vernik – ne bi trebalo da bude lakoveran.

Interesantno je primetiti šta o drugim svetovima kaže Krishna:

ā-brahma-bhuvānal lokāh
punar āvartino ’rjuna
mām upetya tu kaunteya
punar yanma na vidyate

“Sve planete u materijalnom svetu, od najviše do najniže, mesta su patnje, na kojima se odvija uzastopno rađanje i umiranje. Ali onaj ko dostigne Moje prebivalište, o Kuntin sine, nikada se više ne vraća.”

Bhagavad-gita 8.16.

Uporedite ovo sa Postanjem – i biće vam jasno ko je bliži istini.

Dalje.

“1:20 I reče Bog: 'Neka povrvi vodom vreva živih stvorova, i ptice
neka polete nad zemljom, svodom nebeskim!' I bi tako.
1:21 Stvori Bog morske grdosije i svakovrsne žive stvorove što mile
i vrve vodom i ptice krilate svake vrste. I vidje Bog da je dobro.
1:22 I blagoslovi ih govoreći: 'Plodite se i množite i napunite vode
morske! I ptice neka se namnože na zemlji!'
1:23 Tako bude večer, pa jutro - dan peti.
1:24 I reče Bog: 'Neka zemlja izvede živa bića, svako prema svojoj
vrsti: stoku, gmizavce i zvjerad svake vrste!' I bi tako.
1:25 I stvori Bog svakovrsnu zvjerad, stoku i gmizavce svake vrste.
I vidje Bog da je dobro.
1:26 I reče Bog: 'Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da
bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji
- i svim gmizavcima što puze po zemlji!'
1:27 Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori,
muško i žensko stvori ih.
Po 1:28 I blagoslovi ih Bog i reče im: 'Plodite se, i množite, i napunite
zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u vazduhu i
svim živim stvorovima što puze po zemlji!'
1:29 I doda Bog: 'Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj
zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam
budu za hranu!
1:30 A zvijerima na zemlji i pticama u vazduhu i gmizavcima što puze po
zemlji u kojima je dah života - neka je za hranu sve zeleno bilje!' I bi tako.
1:31 I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro. Tako bude
večer, pa jutro - dan šesti.”

Načinimo čoveka na svoju sliku znači da neko nekome govori da se stvori nova vrsta na nečiju sliku. Šta god bilo koji vernik ovde rekao - jasno je da se ovde ne radi ni o kakvom bogu, nego, budući da je ovde original sumerski Ep o Gilgamešu, o Enkaju, Enlilu i ostalim annunaki posetiocima naše planete, koji su po uzoru na sebe stvorili ljudsku vrstu. Mogla su razgovarati dva annunaki genetičara, a možda i sam Enkaj sa njima. Dalje, bog uopšte nije on, jer ako je on, ili otac, onda je bez sumnje muškarac. Ako je muškarac - onda on mora da poseduje polne karakteristike. Ako ih poseduje i ima potrebu za razmnožavanjem - onda je on životinja. U tom slučaju, naime ako je on otac, onda mora da postoji i majka. Da li su ljudi, prema Postanju, odnosno Epu o Gilgamešu, plod protiv-prirodnog bluda boga oca i majke prirode? Ako li je, pak, bog stvorio ljude po svom obličju - onda on nije ni muško ni žensko - ili je u stvari i muško i žensko; onda je bog hermafrodit. U tom slučaju bi njegov prvorođeni sin, kako je to jednom prilikom rekao italijanski pisac Tomazo Kampanela, kao i sva ostala njegova deca, da bi zadržali porodični karakter, morali biti to isto, što nije slučaj. I na kraju, mogu misliti kakav je bog iz Postanja kad su ljudi ovakvi kakvi su.

“2:1 Tako bude dovršeno nebo i zemlja sa svom svojom vojskom.
2:2 I sedmoga dana Bog dovrši svoje djelo koje učini. I počinu u
sedmi dan od svega djela koje učini.
2:3 I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti, jer u taj dan počinu od svega
djela svoga koje učini.
2:4 To je postanak neba i zemlje, tako su stvarani.”

Da, ali po Epu o Gilgamešu, a ne prema Mojsijevoj viziji ili prema “božjem planu”.

Naravno, očekivano od tebe. Konkretnog odgovora nema jer si ovo izmislio. Samo da bi oponirao. Kad ti meni odgovoriš i daš konkretan dokaz onoga što tvrdiš onda ću i ja tebi odgovoriti.

"Ko prvi pojeli ga crvi"...dokaz nemoći a kad je tako onda se uhvatim za sprdnju. Neozbiljno od jednog četresetrogodišnjaka....sve je promenjeno ali ne znam da navedem šta. Šarlatan je onaj koji nešto tvrdi pa ne može da to argumentuje. Ako argumentuješ onda je to nešto drugo. Čekamo te svi....ajmo još jednom...gde je Danilo promenjen, od koga i kad u XX veku. Samo konkretan odgovor i dok toga ne bude nema nastavka dijaloga. Ali ja i ne očekujem odgovor.

- - - - - - - - - -

Nisam znao. Hvala Bogu.

- - - - - - - - - -

Sjajno Leeekmi. Ovo je sjajan odgovor.

Pozdrav.

Ništa od mene nije očekivano. Ja sam umetnik, objavio nekoliko knjiga (kako pravo govorio tako mi bog dao pameti i zdravlja), obrazovan, erudita, čovek koji sluša klasičnu muziku, obilazi muzeje, crta, slika, piše poeziju, putuje po svetu, zdravo se hrani (bojkotuje meso, mleko i jaja, kao i svu industrijsku hranu sa kodom HACCP) i zdravo živi, ne pije alkohol, ne puši, ne konzumira droge, ne sluša turbo folk, ne tetovira se i ne pirsinguje, i veoma žestoko se sprda po Internetu... To što je ta moja sprdnja za tebe i za bahate robovski obeležene (tetovirane) policajce koji jedni drugima kradu službene pištolje nenormalna i ludilo - https://www.kurir.rs/crna-hronika/n...-policijske-stanice-detelinara-clanak-1675214 - ti zadrži za sebe, a oni za njih. Ja sam lud a oni mene zovu na mobilni telefon i krevelje se. O tempora. O mores. Eto, ja sam i tebi zanimljiv, a ti si i samom sebi žalostan. Ništa nisam izmislio. Evo dokaza kako se Biblija ispravlja...

Prevod Daničić-Karadžić:

Novi zavet, Prva poslanica Jovanova, 5:7-8.

7. Jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Riječ i sveti Duh; i ovo troje je jedno.
8. I troje je što svjedoči na zemlji: duh, i voda, i krv; i troje je zajedno.

Prevod Lujo Bakotić, Emilijan Čarnić i Novi Svet:

7. I troje je što svjedoči na zemlji:
8. duh, i voda, i krv; i troje je zajedno.

Ovo je lako proveriti.

Prevod Daničić-Karadžić:

Jevanđelje po Luci, 23:43

43. I reče mu Isus: zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju.

Prevod Lujo Bakotić, Čarnić i Novi Svet:

43. I reče mu Isus: zaista ti kažem danas: bićeš sa mnom u raju.

Ovo su mali, ali i veliki, primeri ljudskog prekrajanja Biblije samo u XX i XXI veku. A koliko se vekova Biblija prekraja?

"Ko prvi pojeli ga crvi" je sprdnja na sprdnju, a tvoja galama po forumu je dokaz tvoje nemoći. Nema šanse d abilo koga ko ima imalo mozga ubediš da je prorok neko ko pogađa ono što se već dogodilo. Da kažeš: „Ovaj prorok je pre 2700 godina nešto prorekao i to se dogodilo pre 2300 godina. E, to je proročanstvo.“ E, nije. Kad bude pogađao i pogodio nešto što treba da se dogodi - onda će biti prorok. DO tada je običan šarlatan. Reći ću ti tačno šta je izmenjeno ako mi daš nekog proroka i proročanstvo koje govori o budućnosti, a ne neke šarlatane koji su „pogodili“ ono štom se odigralo pre više od 2500 godina. Ali ja i ne očekujem odgovor.

Nisi ništa znao. Što li me ne čudi?

Au, kako se pozdravljaju braća. Nadam se da nisu topla.

Sumnjivi su. :sad2:

Moglo je biti dopisano i dopisano je. Pobogu, čik nađi nekog proroka koji govori o budućnosti. Oni što pogaqđaju prošlost me ne zanimaju, jer nisu proroci, već šarlatani.

Evo kako se prekraja Bblija...

Prevod Daničić-Karadžić:

Novi zavet, Prva poslanica Jovanova, 5:7-8.

7. Jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Riječ i sveti Duh; i ovo troje je jedno.
8. I troje je što svjedoči na zemlji: duh, i voda, i krv; i troje je zajedno.

Prevod Lujo Bakotić, Emilijan Čarnić i Novi Svet:

7. I troje je što svjedoči na zemlji:
8. duh, i voda, i krv; i troje je zajedno.

Ovo je lako proveriti.

Prevod Daničić-Karadžić:

Jevanđelje po Luci, 23:43

43. I reče mu Isus: zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju.

Prevod Lujo Bakotić, Čarnić i Novi Svet:

43. I reče mu Isus: zaista ti kažem danas: bićeš sa mnom u raju.

Ovo su mali, ali i veliki, primeri ljudskog prekrajanja Biblije samo u XX i XXI veku. A koliko se vekova Biblija prekraja?

Dalje, nijedan istoričar, nikada i nigde, nije napisao da je Isus ustao iz mrtvih, ili bilo ko, jer takve gluposti ne pišu istoričari, već šarlatani. Kad bi napisao da je bilo ko ustao iz mrtvih, onda ne bi više bio istoričar. Je li i tebe crkva poslala da poturaš istorijske podmetačine? Na zadatku si? Ili?

Čitao sam sva izdanja Tarabića, od 1940. godine do danas. Nigde se ne pominje nikakav skajp. I to je moglo biti dopisano. Fotografiši, da vidimo. Šta kaže najnovije izdanje? Ima li nešto o budućnosti. Poturanje proročanstava koja su se dogodila nije isto kao proročanstvo.

Bošnjački i crnogorski jezik su dobili svoj ISBN broj od međunarodne zajednice. Nema se tu šta verovati. Ja ne verujem u bošnjački i crnogorski jezik. Nauči da pišeš i da se izražavaš. Šta reći za nekoga ko vceruje u obrezanog čoveka i spasenje preko njegove krvi, pune mesa, mleka i jaja. Tuga.

- - - - - - - - - -

To nisu proročanstva, jer ne govore o budućim vremenima. Ja ne padam na priče tipa "neko je pre 2700 godina napisao da će se nešto dogoditi pre 2300 godina i to se dogodilo". To nije proročanstvo. Čik da vidim prorpke koji pogađaju buduća vremena. Nikada i nijednog.

Ok. Da napravimo paralelu sa Prometejem i Satanom...

Može da se izvede i paralela sa Enohom, koji je ostavio Enohovu knjigu, iz koje je u XVI veku proizašla (ili ponovo otkrivena) enohijanska magija, odnosno način direktne komunikacije sa anđelima, što opet predstavlja i vid znanja, koje je dostupno bez potrebe za crkvom ili bilo kakvim posrednicima.

Prometej je ukrao vatru bogovima, odnosno svetlost Znanja, i dao ju je ljudima, isto kao što Lucifer predstavlja nosioca Svetla znanja, i mislim da on predstavlja element ili simbolizuje slobodnu volju kod ljudi.

Satana je nešto drugo, mada slično; sama reč “Satana” vodi poreklo iz staroegipatskog “Sh’T”, što znači “kapija” i “prepreka”. Odnosno, Satana je sila koja na put postavlja prepreke i iskušenja, kako bismo putem prevazilaženja istih stekli mudrost i znanje. A sličnost je u tome što, u hebrejskom alfabetu, slovo Šin, Sh, predstavlja element Vatre, odnosno kreativnog principa Duha, a Tet, T, predstavlja Zmiju, koja je opet na Drvetu Života predstavljena kako se penje od poslednje, desete sefire Malkuta, odnosno Zemlje, do prve, Ketera, odnosno principa Jednog, jedinstva sa Bogom, ili kako god taj princip zvali. Pandan Satane u voduonu je Exu, Gospodar Raskršća, čija je simbolika jasna.

Sinko, sve to u šta ti veruješ i šta propagiraš, ne razlikuje se od deda Mraza. Ništa ne smatram, zato što znam. nema ni jeretika ni mesija, sve su to šarene laže... mentalni program za široke narodne mase...

Ladno mi nisi odgovorio, i ladno si ponovo copy-paste istu pricu, a pocinjem da sumnjam da uopste i citas ovo sto ja pisem.

To jesu prorocanstva. Ej, vidis li ti sta pisem? Nije neko napisao da ce biti zemljotres ili suncan dan, ili da ce uvece da sunce zadje. Vec je grupa ljudi, koji su ziveli u razlicitim vekovima sve skupa zajedno dali trocifren broj prorocanstava o istom coveku.

Sansa da neko ispuni sva ta prorocanstva slucajno je 1:10 na 157 stepen! razumes li ti to? Nigde u svetu ne postoji nikakvo slicno prorocanstvo niti bilo sta sto se ispunilo do te mere precizno kao prorocanstvo o Isusu.
Pusti ti te price koji si cuo negde na TV-u ili ti je neko napunio glavu. Ti si ovde dosao da ispricas svoj repertoar, koji si davno naucio, i ne obazires se na to da li si u pravu ili ne.

Ja samo od tebe trazim bilo kakav dokaz da je ovo sto sam ti izneo gore falsifikat, laz itd.
Satana znaci Obmanjivac. Ne znas nista, covece.

Savetujem ti da ako hoces da obmanes nekog i da ga ubedis u tu pricu u koju je tebe vec neko izgleda ubedio, nadji nekog ko ne zna nista teoloski, kao ti npr, pa mu izdeklarisi to.

Komunizam je davno prosao, i tu pricu o sirokim narodnim masama okaci macku o rep. ;) Znaci i Njutn i Tesla i Ajnsajn i Paskal, su bili budale jer su verovali u Boga?

Baš me briga šta je izbačeno. Za mene odluka tamo nekog pape ne vredi pet para. Ma ne važi za mene. Kao ni biblijske nebuloze i falsifikati...

Ovaj tekst sam ja napisao, da ne napišu ovi neuspeli propovednici da je copy-paste... jer ne umeju da odgovore na njega... tuga... dakle...

Prva tri poglavlja Postanja prepisana su iz Gilgameša. Naime, Mojsije je između 1513. i 1473. godine p.n.e. pisao Pentateuh, i za njegovo pisanje mogao je koristiti Ep o Gilgamešu, koji je mnogo stariji (napisan je oko 1700. godine p.n.e.), i računa se za najstariju knjigu na Orijentu. Ostali delovi postanja i Pentateuha (ostale četiri Knjige Mojsijeve) plod su što Mojsijevih vizija i mašte što istorijskih događaja vezanih za jevrejski narod onoga doba. Interesantno je primetiti to da je recimo opis stvaranja ništa drugo do astronomija onog doba, koju je Kopernikus oborio u XVI veku. Dakle, idemo.

“1:1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
1:2 Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom
i Duh Božji lebdio je nad vodama.
1:3 I reče Bog: 'Neka bude svjetlost!' I bi svjetlost.
1:4 I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame.
1:5 Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer,
pa jutro - dan prvi.
1:6 I reče Bog: 'Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!'
I bi tako.
1:7 Bog načini svod i vode pod svodom odijeli od voda nad svodom.
1:8 A svod prozva Bog nebo. Tako bude večer, pa jutro - dan drugi.”

Dakle, ovde vidimo da se govori o nekakvom početku. Kakvom početku ukoliko je bog večan? I kakvu to nebo i zemlju “stvara” bog? Znam da su mi vernici govorili da se radi o simboličnom značenju te da se ne misli na oblake iznad naše zemlje, već na nebo kao duhovni pojam, kao svet bogova; i na zemlju, kao svet ljudi. Ali, da li je tako? Pa da vidimo.

“I reče Bog: 'Vode pod nebom neka se skupe na jedno mjesto i
neka se pokaže kopno!' I bi tako.
1:10 Kopno prozva Bog zemlja, a skupljene vode mora. I vidje Bog
da je dobro.
I reče Bog: 'Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom,
stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose
plod što u sebi nosi svoje sjeme.' I bi tako.
1:12 I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema
svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme,
svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro.
1:13 Tako bude večer, pa jutro - dan treći.”

Dakle, ovde vidimo da se doslovno misli na nebo nad nama i na zemlju kao boravište ljudi, da kažemo doslovno na našu planetu. Zašto? Pa trava koja niče iz zemlje može biti jednostavno i samo i jedino trava. Tu nema nikakve simbolike.

“1:14 I reče Bog: 'Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče
dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama,
1:15 i neka svijetle na svodu nebeskom i rasvjetljuju zemlju!' I bi
tako.
1:16 I načini Bog dva velika svjetlila - veće da vlada danom, manje
da vlada noću - i zvijezde.
1:17 I Bog ih postavi na svod nebeski da rasvjetljuju zemlju,
1:18 da vladaju danom i noću i da rastavljaju svjetlost od tame. I vidje
Bog da je dobro.
1:19 Tako bude večer, pa jutro - dan četvrti.”

E, sad, ovde imamo veliki problem. U naše vreme i najmlađa deca koja pohađaju škole i od malih nogu sede za kompjuterima i surfuju po Internetu znaju da naša planeta Zemlja nije stvorena (nastala) pre Sunca i Meseca (koji su ovde poistovećeni - /ne/znanje ljudi onoga doba) i zvezda, a o galaksijama da i ne govorimo. U redu, ja se slažem da je ovo bilo astronomsko znanje ljudi onoga doba, prepisano iz Epa o Gilgamešu, i to kao takvo uvažavam i poštujem, ali nije fer ljudsko neznanje pripisivati bogu. Dok se ovo čita stiče se utisak da je Zemlja centar svemira te da su ljudi kao vrsta najveće dostignuće u svemiru i da sve postoji zbog njih. Ali danas znamo da nije tako i da ne samo da nismo centar svemira, nego se nalazimo na rubu naše galaksije Mlečni put, a ta galaksija je jedna od manjih galaksija u univerzumu i potpuno je beznačajna za ostale svetove. Ovakva astronomija učila se u školama do XVI veka. Danas znamo da je ovo prevaziđeno, ali ima još uvek vernika koji u zvom duhovnom slepilu veruju doslovno u sve ovo. Ako je neko vernik – ne bi trebalo da bude lakoveran.

Interesantno je primetiti šta o drugim svetovima kaže Krishna:

ā-brahma-bhuvānal lokāh
punar āvartino ’rjuna
mām upetya tu kaunteya
punar yanma na vidyate

“Sve planete u materijalnom svetu, od najviše do najniže, mesta su patnje, na kojima se odvija uzastopno rađanje i umiranje. Ali onaj ko dostigne Moje prebivalište, o Kuntin sine, nikada se više ne vraća.”

Bhagavad-gita 8.16.

Uporedite ovo sa Postanjem – i biće vam jasno ko je bliži istini.

Dalje.

“1:20 I reče Bog: 'Neka povrvi vodom vreva živih stvorova, i ptice
neka polete nad zemljom, svodom nebeskim!' I bi tako.
1:21 Stvori Bog morske grdosije i svakovrsne žive stvorove što mile
i vrve vodom i ptice krilate svake vrste. I vidje Bog da je dobro.
1:22 I blagoslovi ih govoreći: 'Plodite se i množite i napunite vode
morske! I ptice neka se namnože na zemlji!'
1:23 Tako bude večer, pa jutro - dan peti.
1:24 I reče Bog: 'Neka zemlja izvede živa bića, svako prema svojoj
vrsti: stoku, gmizavce i zvjerad svake vrste!' I bi tako.
1:25 I stvori Bog svakovrsnu zvjerad, stoku i gmizavce svake vrste.
I vidje Bog da je dobro.
1:26 I reče Bog: 'Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da
bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji
- i svim gmizavcima što puze po zemlji!'
1:27 Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori,
muško i žensko stvori ih.
Po 1:28 I blagoslovi ih Bog i reče im: 'Plodite se, i množite, i napunite
zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u vazduhu i
svim živim stvorovima što puze po zemlji!'
1:29 I doda Bog: 'Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj
zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam
budu za hranu!
1:30 A zvijerima na zemlji i pticama u vazduhu i gmizavcima što puze po
zemlji u kojima je dah života - neka je za hranu sve zeleno bilje!' I bi tako.
1:31 I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro. Tako bude
večer, pa jutro - dan šesti.”

Načinimo čoveka na svoju sliku znači da neko nekome govori da se stvori nova vrsta na nečiju sliku. Šta god bilo koji vernik ovde rekao - jasno je da se ovde ne radi ni o kakvom bogu, nego, budući da je ovde original sumerski Ep o Gilgamešu, o Enkaju, Enlilu i ostalim annunaki posetiocima naše planete, koji su po uzoru na sebe stvorili ljudsku vrstu. Mogla su razgovarati dva annunaki genetičara, a možda i sam Enkaj sa njima. Dalje, bog uopšte nije on, jer ako je on, ili otac, onda je bez sumnje muškarac. Ako je muškarac - onda on mora da poseduje polne karakteristike. Ako ih poseduje i ima potrebu za razmnožavanjem - onda je on životinja. U tom slučaju, naime ako je on otac, onda mora da postoji i majka. Da li su ljudi, prema Postanju, odnosno Epu o Gilgamešu, plod protiv-prirodnog bluda boga oca i majke prirode? Ako li je, pak, bog stvorio ljude po svom obličju - onda on nije ni muško ni žensko - ili je u stvari i muško i žensko; onda je bog hermafrodit. U tom slučaju bi njegov prvorođeni sin, kako je to jednom prilikom rekao italijanski pisac Tomazo Kampanela, kao i sva ostala njegova deca, da bi zadržali porodični karakter, morali biti to isto, što nije slučaj. I na kraju, mogu misliti kakav je bog iz Postanja kad su ljudi ovakvi kakvi su.

“2:1 Tako bude dovršeno nebo i zemlja sa svom svojom vojskom.
2:2 I sedmoga dana Bog dovrši svoje djelo koje učini. I počinu u
sedmi dan od svega djela koje učini.
2:3 I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti, jer u taj dan počinu od svega
djela svoga koje učini.
2:4 To je postanak neba i zemlje, tako su stvarani.”

Da, ali po Epu o Gilgamešu, a ne prema Mojsijevoj viziji ili prema “božjem planu”.

Pa ko kaze da za mene vazi bilo sta sto papa prica? Taj deo Crkve je odavno prerastao u zapadnjacku opasnu politicku masineriju.

Ako za tebe ne vaze ove gluposti i falsifikati, objasni mi samo, sta trazis ovde uopste vasceli dan, i sto raspravljas sa jednim zatucanim vernikom o nekim falsifikovanim knjigama koje govore o Bogu, koji uzgred ne postoji?

Opet, imas li bilo kakav dokaz o tome sto pricas, osim toga sto nesto tumacis kako ti hoces? Nacinimo coveka, je prvo pokazivanje Trojstva u Bibliji.

Pa ko kaze da za mene vazi bilo sta sto papa prica? Taj deo Crkve je odavno prerastao u zapadnjacku opasnu politicku masineriju.

Ako za tebe ne vaze ove gluposti i falsifikati, objasni mi samo, sta trazis ovde uopste vasceli dan, i sto raspravljas sa jednim zatucanim vernikom o nekim falsifikovanim knjigama koje govore o Bogu, koji uzgred ne postoji?

Opet, imas li bilo kakav dokaz o tome sto pricas, osim toga sto nesto tumacis kako ti hoces? Nacinimo coveka, je prvo pokazivanje Trojstva u Bibliji.

Kažeš ti da važi, čim ponavljaš priču o tome kako neka jevanđelja nisu kanonska. Baš me briga da li su ili nisu kanonska. Mene niko ne može da natera na to da mi nešto bude ili ne bude kanonsko. Ja koristim šta god hoću. Može mi se tako. Ne zanima me u šta je šta preraslo. U moje ime niko neće govoriti. I tačka.

Da, za mene ovi falsifikati ne važe. Dokazao sam da su falsifikati, kao što sam dokazao da si u više navrata izmišljao gluposti i nebuloze u moje ime, i pisao u moje ime, što ja nisam radio u tvoje ime, i time dokazao da sam moralniji od tebe. Ti kršiš božje zapovesti, a naročito onu koja počinje sa „Ne svedoči lažno...“ Ali i mnoge druge. Tvoja stvar, budi licemer, verovatno su vas tako učili u crkvi, ali u moje ime nećeš pisati da si se sa nebom sastavio (ni ti niti bilo ko), a nisi. Pitaš šta ja tražim na ovoj temi? Biću ovde sve dotle dokle god me prozivaš na ličnoj osnovi. Na svaki post gde mi se bilo ko obraća na ličnoj osnovi ja ću replicirati, a na sve postove gde se laže u moje ime, odnosno izmišlja da sam ovakav i onakav, što nisam, da sam ovo i ono, što takođe nisam, da ne znam ovo ili ono, što znam, ja ću replicirati još žešće, i bacati pravednu kletvu na onoga ko pokušava da laže u moje ime. Imaš nešto protiv? Nemoj da me prozivaš i neću više dolaziti ovde. Gde sam ja i kada rekao da bog ne postoji? Ako nađeš takav post poješću celu svoju biblioteku od preko 1000 knjiga. Pošteno? Ja samo ne prihvatam nikakve božje sinove, koji su bili bogoborno i bogohulno obrezani, i jeli meso, mleko i jaja. Šta će meni kao neobrezanom veganu ljudi koji su jeli meso, mleko i jaja, odnosno njihova krv puna mesa, mleka i jaja, kad je moja krv čista? Čovek koji inicira obrezivanje (onaj koji obrezuje recimo svoje dete) polazi od toga da je bog pogrešio u anatomiji ljudskog tela, te da se on drznuo da tu grešku ispravi. Dakle, sa punim pravom se može smatrati da je obrezivanje bogohulni, bogoborni i protivprirodni čin, usmeren, u krajnjem slučaju, direktno protiv božanske ličnosti. Nadam se da će bog oprostiti onim ljudima koji su obrezali Isusa i Muhameda, ali i ostale nesrećnike koji se nisu pitali o tome. Izuzetak je neki muškarac koji bi zbog braka sa Jevrejkom ili muslimankom, recimo, obrezao sam sebe; njemu nema oproštaja. Treba spomenuti i ovo. Kada se neko obreže, njemu se zatvaraju srčana čakra i sve ostale gornje čakre (grlena, “treće oko” i krunska čakra), pa pomenuti bogoborni, bogohulni i protivprirodni čovek postaje prizemno živo biće, koje može da se bavi samo osnovnim, životinjskim nagonima. Pored toga, oni božji protivnici koji su izmislili obrezivanje se nisu obrezivali, niti su obrezivali (skrnavili) svoju decu. Ima nekih verskih fanatika koji su me pitali zašto sečem nokte i kosu. Odgovorio sam im da to radim iz istog razloga iz koga golubovi čupaju sami sebi ofucano perje ili zmija menja košuljicu. Kad bih video da golubovi sami sebi čupaju kljun ili prste na nogama, ili da zmija sama sebi čupa zube ili kesu sa otrovom - onda bi me mogli ubediti da i čovek treba da secka kožicu sa glavića. Bog je stvorio sve delove tela za neku funkciju, a ne za seckanje.

U religiji (religijama), bilo kojoj religiji, nema nikakvih dokaza; još niko nije naišao na religiju koja nudi konkretan dokaz za to da se nešto dogodilo. Neke bajke koje su isprepletane oko Bude i Isusa, recimo, su samo bajke, ali vernici ih doživljavaju kao „čudo“. Tako, recimo, po budističkim spisima, gde god je Sidarta Gotama (Buda) hodao, iza njegovih stopala bi u otiscima (stopama) momentalno izrastao lotosov cvet (simbol prosvetljenja); dok je po Bibliji Isus, recimo, hodao po vodi. Razlika u tumačenju je u tome što budista ne spori „čuda“ koja je činio Isus, ali hrišćani spore „čuda“ koja je činio Buda, nazivajući ih glupostima. Mada, objektivno, i jesu gluposti, odnosno bajke. Tako, da, u stvari, bilo kakav dokaz o nečemu što se dogodilo pre 2500 godina, u vreme Bude, čvrst je koliko i bilo koji dokaz o nečemu što se dogodilo u vreme Isusa, pre oko 2000 godina. Dakle nema nikakvih čvrstih dokaza. Karađorđe i Napoleon su živeli pre oko 200 godina, a neke stvari u vezi njih se ni dan-danas pouzdano ne znaju. Recimo, istoričari se spore oko toga da li je Karađorđe podigao ustanak 1804. u Orašcu, u Marićevića Jaruzi, uz sam turski han gde su Turci jeli i odmarali se dok su im se odmarali konji (što je nelogično), ili kilometar i po dalje, na takozvanoj “zaravni kod tri bresta”, koja su posečena pedesetih godina prošlog veka. A ovde i širom sveta imamo vernike (ili lakoverne ljude) koji su sigurni 100% šta se događalo pre 2000 godina. Posebno je smešna priča da je za vreme raspeća potpuno pomračenje Sunca trajalo tri sata. Potpuno pomračenje Sunca traje oko tri minuta, ali posle 1000 ili 2000 godina u literaturi se lako poveća na tri sata... Smešno, kao crtani film. Kao priča da je svemir star 6 do 7 hiljada godina (što bi značilo da najveća razdaljina u svemiru ne sme biti veća od sedam hiljada svetlosnih godina), dok ti isti vernici barataju sa sazvežđima i galaksijama koje su daleko od nas na milione i milijarde svetlosnih godina. Ako su ti potrebni čvrsti dokazi onda se ne baviš religijom, već naukom. Kakav dokaz može pružiti hrišćanin da je svet star 6000 ili 7000 godina ako uvažava razdaljine u svemiru od nekoliko desetina milijardi svetlosnih godina? Ili tvrdnju da se bilo koji čovek u istoriji povampirio, pardon, da je uskrsnuo? Smejurija.

Opet, imaš li ti nekog proroka koji pogađa buduće događaje, jer oni što su “pogodili” ono što se odigralo pre više od 2500 godina nisu “proroci”, niti su to “proročanstva”? Da bi posetioci znali o čemu govorim moraću da ponovim ovo...

Dođe neki propovednik i kaže, otprilike, ovako: “Taj i taj prorok je pre 2700 godina rekao da će se dogoditi to i to, to se dogodilo pre 2300 godina. Eto, to je proročanstvo koje se ispunilo.” Pa nije. Ono što se dogodilo pre, recimo, 2300 godina, a „prorečeno“ je pre 2700 godina, iz današnjeg ugla posmatrano, nije proročanstvo. Želim da vidim “proročanstvo” koje danas govori o sutra... I željno sam iščekivao 21.12.2012. I kad je taj dan došao, i to „proročanstvo“ se nije obistinilo, shvatio sam da je i to histerija i prevara.

Evo ga jedan banalan i blentavi primer disfunkcije proročanstva, pardon, „proročanstva“:

1. “božji” sin je rekao Judi da ide i da ga izda, jer je tako “prorečeno” (a već smo diskutovali o tome kako se proročanstva naručuju, pišu i ispunjavaju i kako lakoverni veruju u njih);

2. zatim avramski bog osuđuje onoga ko je izdao “božjeg” sina za to što je učinio, kao da nije ni bilo “prorečeno”.

Iskaz broj 1 u potpunosti pobija iskaz broj 2, i obrnuto. Nekome ovde nije dobro, a to nisam ja. Ha ha ha.

Dno dna...

Ne tumačim ništa “kako ja hoću”, već koristim ideologiju stariju od hrišćanstva, kao prvo, a kao drugo, koristim i čistu logiku. Trojstvo, prekopirano od trijada bogova iz starog Egipta, me uopšte ne zanima, jer nisam hrišćanin, niti sledbenik staroegipatske religije. I, da, kad god izgovoriš reč “Amen” i/ili “Amin” - seti se egipatskog boga Amona Ra.

Namaste.

Ladno mi nisi odgovorio, i ladno si ponovo copy-paste istu pricu, a pocinjem da sumnjam da uopste i citas ovo sto ja pisem.

To jesu prorocanstva. Ej, vidis li ti sta pisem? Nije neko napisao da ce biti zemljotres ili suncan dan, ili da ce uvece da sunce zadje. Vec je grupa ljudi, koji su ziveli u razlicitim vekovima sve skupa zajedno dali trocifren broj prorocanstava o istom coveku.

Sansa da neko ispuni sva ta prorocanstva slucajno je 1:10 na 157 stepen! razumes li ti to? Nigde u svetu ne postoji nikakvo slicno prorocanstvo niti bilo sta sto se ispunilo do te mere precizno kao prorocanstvo o Isusu.
Pusti ti te price koji si cuo negde na TV-u ili ti je neko napunio glavu. Ti si ovde dosao da ispricas svoj repertoar, koji si davno naucio, i ne obazires se na to da li si u pravu ili ne.

Ja samo od tebe trazim bilo kakav dokaz da je ovo sto sam ti izneo gore falsifikat, laz itd.

Savetujem ti da ako hoces da obmanes nekog i da ga ubedis u tu pricu u koju je tebe vec neko izgleda ubedio, nadji nekog ko ne zna nista teoloski, kao ti npr, pa mu izdeklarisi to.

Komunizam je davno prosao, i tu pricu o sirokim narodnim masama okaci macku o rep. ;) Znaci i Njutn i Tesla i Ajnsajn i Paskal, su bili budale jer su verovali u Boga?

Ladno sam ti odgovorio na sve, a ti meni ni na šta. Dalje, ovo nisu nikakve copy-paste priče, već priče koje sam ja napisao, nije bitno kada, bitno da služe svrsi, ti kažeš da su copy-paste priče - pa kako ko od nas dvojice pravo govorio u moje ime (a ko si ti da govoriš bilo šta u moje ili bilo čije ime) - tako mu jedini bog dao pameti i zdravlja, i njemu i njegovoj porodici, i njemu i celoj njegovoj familiji, i njemu i celom njegovom potomstvu, a naročito potomstvu. Pošteno? Ti nisi odgovorio na moja prva dva posta na ovoj temi. Ja nemam šta da razgovaram o proročanstvima koja pogađaju prošle događaje. Hoću da razgovaram o onima koji govore o budućim događajima. Ali takvih nema. Sve čitam, ali ništa ne prihvatam. Niti ću ikada prihvatiti bilo kakvu mogućnost postojanja „proroka“ i „proročanstva“, a naročito ne onih koji pogađaju prošlost.

To nisu nikakva proročanstva. Ti kažeš jesu - ja kažem nisu... i možemo ovako do kraja sveta. Ja tražim da mi nađeš proročanstvo o nekom budućem događaju - pa da ga čekamo i proverimo da li se radi o proročanstvu, da se uverimo, ti mi poturaš „proročanstva“ koja su se dogodila. Smejurija. To nisu proročanstva. Ono što je pre 2700 godina neko „predvideo“ da „će se dogoditi“, a to se „dogodilo“ pre 2300 godina - to nije proročanstvo. I tačka. Vidim ja šta ti pišeš, ali ne prihvatam nikakva „proročanstva“ koja pogađaju prošlost. Kapiraš? Ništa niko nije dao ni o čemu. Čovek koji je bio bogoborno i bogohulno obrezan, jeo meso, mleko i jaja, i čija je krv bila puna mesa, mleka i jaja, uopšte me ne zanima, kao ni „proročanstva“ o njemu, koja „su se ispunila“ ko zna kada. Šta će meni, kao neobrezanom veganu, krv čoveka koja je bila puna mesa, mleka i jaja, kad je moja krv čista? Ne treba mi uopšte. U stvari, ne treba mi apsolutno ničija krv. Nikada.

Kakva šansa? Kakvo „proročanstvo“? Otkud ti znaš šta je napisano i šta se ispunilo pre više od 2000 godina? Možeš da farbaš slova u sve boje duge, ali to nije proročanstvo, i to nisu proročanstva. Ja te sve vreme čikam da mi nađeš proroke koji mogu da pogode budućnost, a ti mi sve vreme poturaš neka „proročanstva“ koja su se dogodila.

Kakve priče sam čuo negde na TV-u? Ko mi je napunio glavu? Alo, čoveče, ja sam čitao knjige još početkom 80-tih godina prošlog veka, o svim svetskim religijama. Pročitao sam i proučio sam stvari za koje ti nisi ni čuo. I ti ćeš sad da izmišljaš gde sam ja šta čuo. Ne gledam mnogo TV. A ono što sam naučio pre ere Interneta samo sam dopunio podacima sa svetske informacione mreže. Ja kažem da ništa od ovoga nisam čuo na TV-u, niti da mi je iko napunio glavu - ti kažeš da sam nešto čuo na TV-u, i da mi je neko napunio glavu - pa kako ko od nas dvojice pravo govorio u moje ime (a ko si ti da govoriš bilo šta u moje ili bilo čije ime) - tako mu jedini bog dao pameti i zdravlja, i njemu i njegovoj porodici, i njemu i celoj njegovoj familiji, i njemu i celom njegovom potomstvu, a naročito potomstvu. Pošteno? Jesu li te u crkvi učili da govoriš u tuđe ime i podmećeš mu nebuloze? Vidiš li zašto neću da budem član nijedne crkve ili bilo koje verske zajednice? Ne dam da se govori u moje ime. Ne dam, i tačka. Imaš nešto protiv? Pored toga što ne dam novac za članarinu. I tačka. Moramo li ovako diskutovati? Bolje da ne diskutujemo uopšte. Dokle god me budeš na ovakav način zadržavao na ovoj mizernoj temi, ja ću ti replicirati na ovakav način. Razmisli dobro o tome šta radiš, odnosno zašto kršiš deset božjih zapovesti, naročito onu koja počinje sa „Ne svedoči lažno...“ E, žalosti. Za tvoju informaciju... Ja sam umetnik, objavio sam nekoliko knjiga (kako pravo govorio tako mi bog dao pameti i zdravlja), obrazovan, erudita, čovek koji sluša klasičnu muziku, obilazi muzeje, crta, slika, piše poeziju, putuje po svetu, zdravo se hrani i zdravo živi, ne jede meso, mleko i jaja, ne pije alkohol, ne puši, ne konzumira droge, ne sluša turbo folk, ne tetovira se i ne pirsinguje...

Eto, ja sam ti izneo gomilu dokaza da nešto što se odigralo pre više od 2500 godina nije proročanstvo, ali ti uporno govoriš u moje ime kako sam ovakav i onakav, kao da sam te zvao da živiš sa mnom pa ti je bitno kakav sam, a pri tom ne pišeš o meni tačne stvari, jer me ne poznaješ, nego izmišljaš gluposti o meni, kako su te možda naučili u crkvi, i kako ne znam ništa. Znam šta znači reč „satana“, naučio sam još 90-tih godina XX veka, ti kažeš da ne znam ništa, da te citiram - „Ne znas nista, covece“ (iako se ne piše tako, već „Ne znaš ništa, čoveče“) - pa kako ko od nas dvojice pravo govorio u moje ime (a ko si ti da govoriš bilo šta u moje ili bilo čije ime) - tako mu jedini bog dao pameti i zdravlja, i njemu i njegovoj porodici, i njemu i celoj njegovoj familiji, i njemu i celom njegovom potomstvu, a naročito potomstvu. Pošteno? Kao što vidiš, ne dam da pišeš gluposti i neistine u moje ime. Ne dam, i tačka. Imaš nešto protiv?

Ne možeš ti mene da savetuješ, jer ja kao produhovljeni vegan ne primam savete od duhovnih patuljaka koji jedu meso, mleko i jaja. Ono što ja znam ti nikada nećeš znati. Sve to što ti znaš ja sam znao pre svoje 20-te godine. A sada poznajem sve svetske religije. I niko me ne može ofarbati. Tu gde si ti ja sam bio odavno. Ovde gde se ja nalazim ti nikada nećeš biti. Ne zato što ne možeš, već zato što nećeš. I opet govoriš u moje ime. Ne želim nikoga da ubedim ni u šta, samo ne dozvoljavam da mi neko natura nebuloze o „prorocima“ koji pogađaju prošle događaje i o „proročanstvima“ koja „su se ispunila“ pre nekoliko hiljada godina. Dalje, mene niko ni u šta nije ubedio, ja samo koristim čistu logiku, ti kažeš da nađem nekoga ko ne zna ništa, teološki, te da ja „ne znam ništa teološki“, mada je trebalo napisati „ne znaš ništa iz oblasti teologije“ (pismenost je stvar opšte kulture), ja kažem da znam više od tebe - pa kako ko od nas dvojice pravo govorio u moje ime (a ko si ti da govoriš bilo šta u moje ili bilo čije ime) - tako mu jedini bog dao pameti i zdravlja, i njemu i njegovoj porodici, i njemu i celoj njegovoj familiji, i njemu i celom njegovom potomstvu, a naročito potomstvu. Pošteno?

Ne zanima me komunizam. Uopšte. Mačku svaka čast, on poštuje prirodne zakone. Ali me ne zanima njegov rep. Ko je rekao da su pobrojani ljudi budale? Ja nisam. Svi pobrojani nisu verovali u boga, jer su znali da postoji bog. Baš kao i ja. Hoćeš li sada izmisliti i da sam ateista? E, žalosti. Onaj ko zna on ne veruje. Ja neću reći - „Verujem da će sutra svanuti dan“ - zato što znam da će svanuti. Veruje onaj ko nije siguran postoji li ono u šta veruje. Eto koliko si ispod mene. Bogu svaka čast, a bogoborno i bogohulno obrezanim ljudima sve najgore. Ojha. Ende.

Poslednja izmena:
Otkrovenje je tek u petom veku dodato kanonu. Navodno je pisano sedamdeset ili osamdeset godina nakon Hrista.

Počinje sa
Blago onome koji čita i onima koji slušaju reči proroštva, i drže šta je napisano u njemu; jer je vreme blizu.

A eto čita se već dve hiljade godina i ništa. Osim što je ova reenica izazvala enormna krvoprolića

koji pobedi i održi dela moja do kraja, daću mu vlast nad neznabošcima

O duhovnom razvoju čoveka, može i mora se govoriti simbolično, ali o realnim događajima koji se u
budućnosti predviđaju ne da nema potrebe za time, nego je i štetno. Zamislite da pravite dugoročni
plan razvoja za porodičnu firmu, koji i unucima ostavljate. A u tom planu im date lavirint oko koga
mogu samo glavu da lupaju i na milion načina da shvate nešto pogrešno i ne urade ono što treba.
Biće da bi vas unuci psovali, a posao bi propao.

O čemu uopšte govori ova knjiga?

Zbog čega je ovo uopšte dodato kanonu?

Ako govori o budućim, realnim događajima na planeti Zemlji, onda je već od samog početka
netačna. Suviše nejasna i neodređena za svrhu koju ima.

Ako govori o duhovnom razvoju pojedinca, onda je od početka od svih tumača pogrešno tumačena.

Pocinje ovako:
1 Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade Njemu Bog, da pokaže slugama svojim šta će skoro biti, i pokaza, poslavši po anđelu svom sluzi svom Jovanu,

2 Koji svedoči reč Božiju i svedočanstvo Isusa Hrista, i šta god vide.

3 Blago onome koji čita i onima koji slušaju reči proroštva, i drže šta je napisano u njemu; jer je vreme blizu.

Otkrivenje je zadnji tekst Biblije, koji je vizija Jovana, koji je bio na ostrvu Patmos.
Bog je odabranom Sinu dao prorostvo,a Yahusha je po andjelu poslao proroku Jovanu.
Tekst govori o zadnjim vremenu, koje se zove Laodikeja i kako ce se dogadjaji odvijati u buducnosti.

A posto ti nisi vernik Boziji, sta te to mnogo interesuje :?:

Kako se ispunilo proročanstvo o Isusu kad je pisano nekoliko vekova posle njegove smrti zajedno s tim Otkrovenjem i Pavlovim Korinčanima?
Ispunilo se pisanjem ispunjenja?
Pa šta misliš da smo mi ovde primitivci iz šesnajstog veka?
To možeš onima sabrda-sabrđani ,inače,još jedini su redovni u cvrkama...I skoro ih i sagradili ovde u ravnici kako dođoše...:hahaha::mrgreen:

jos se frlja ciframa

kako je dosao do te cifre

nije bitno ali je velika

- - - - - - - - - -

kao kad bi zapisao sta si radio juce

pa rekao da si zapisao danas ali da si prorekao prekjuce

naravno da cemo verovati

Kako se ispunilo proročanstvo o Isusu kad je pisano nekoliko vekova posle njegove smrti zajedno s tim Otkrovenjem i Pavlovim Korinčanima?
To možeš onima sabrda-sabrđani ,inače,još jedini su redovni u cvrkama...I skoro ih i sagradili ovde u ravnici kako dođoše...:hahaha::mrgreen:

Koje je prorocanstvo pisano nekoliko vekova pre njegove smrti? :D Sta pricas?

Ja ti ovde govorim o Isaiji (750 godina pre Hrista), Davidu (1000 godina pre Hrista), Danilu i Jeremiji (oko 600 godina pre Hrista) i mnogim drugim. Ni jedan od ovih proroka nije ziveo nakon 6. v p.n.e.
Poverovao/la si u pricu koja ti vise odgovara. Da li su ove knjige iz Starog Zaveta napisane u srednjem veku, kako ti i tvoj kolega tvrdite, ili zaista tada? Lako je proveriti.
Da su hriscani napisal ove knjige za svoje potrebe, onda bi te knjige zasigurno bile drugacije od knjiga koje danas koriste Jevreji. Ipak, knjige su potpuno identicne, iako Jevreji hriscane smatraju za krivoverne i jeretike, posto Jevreji ne priznaju Isusa za Hrista.

Dalje, arheolozi su pronasli cup sa spisima Tore, iz 4. veka pre Hrista. Da li su i te tekstove iz 4. veka napisali srednjovekovni primitivci?

Sto se tih primitivaca tice, nikako vas ne mogu svrstati medju njih, jer su medju njima bili i Njutn i Paskal i Leonardo da Vinci, kasnije i Nikola Tesla i Mihajlo Pupin. Ja bih rado ostao na strani ovih primitivaca, a vama siroko polje.

jos se frlja ciframa

kako je dosao do te cifre

nije bitno ali je velika

- - - - - - - - - -

kao kad bi zapisao sta si radio juce

pa rekao da si zapisao danas ali da si prorekao prekjuce

naravno da cemo verovati

Do cifre nisam dosao ja, vec matematicar koji objasnjava kolika je verovatnoca da neko ispuni jedno prorocanstvo, pa zatim 2, pa 5, pa 20, pa na kraju svih 100-tinak, medju kojima je i gde ce se roditi, i kako, i kada, i sta ce se desiti tada, i ko ce biti, i sta ce uciti, i osuda, i smrt, i sudjenje, i mucenje, ruganje, nacin smrti, kako ce izgledati, cak i da ce za njegovu odecu bacati kocke, da ce ga probosti, gde ce se sahraniti, da ce vaskrsnuti..... i sl.

Jasno mi je da nisi neko ko veruje u sve ovo, i da ces reci da su to gluposti, ili da se to nije dogodilo ili vec neki izgovor. Gluposti nisu, jer postoje mnoga svedocanstva i za ova prorocanstva i za Isusov zivot i za to da ih je ispunio sve. Postoje prorocanstva koja je mogao mozda i da sam namesti, kako ti kazes da ja danas predvidim sta cu raditi prekosutra, ali zar je mogao da namesti gde ce se roditi i kad i od koga i kako ce umreti i sa kim i to da li ce vojnici da bacaju kocku za njegov ogrtac (dolamu). Pored ovoga, postoji jos mnogo ovakvih prorocanstava.

Verovatnoca da je on ispunio samo ova, gorenavedena prorocanstva, bez ostalih, je i dalje toliko mala da nema govora da to moze biti slucajnost.

Komšija, ja sam rekao a ponoviću...

Ja za svojih 40 i nešto godina nisam video nijednog jedinog vidovnjaka, vrača, pogađača, proroka, božjeg čoveka, ili ne znam kakvog već samozvanog šarlatana, koji jede meso, mleko i jaja, pije kafu, puši duvan, pije alkohol, uzima ko zna kakve sve lekove, neretko uživa i u drogama, i laže kao pas, koža mu se raspada od otrovnih isparenja, da mu ne bih dao ni da me izmasira, pa čak se ne bih ni rukovao sa njim, da mi ne prlja kožu i ne remeti auru, da je pogodio bilo šta što će se dogoditi u budućnosti. Nikada. Niko. Nema ih, niti će ih ikada biti. Samo se poturaju "proroci" koji su nešto "pogodili", a to nešto se dogodilo. Čikam nekoga da pogodi bilo šta u budućnosti. Evo, JS recimo već decenijama se brukaju time da hoće da pogode datum Armagedona, koga realno nikada neće ni biti, i uvek promaše. Zašto? Zato što nijedan "prorok" nije sposoban da pogodi bilo šta u budućnosti. Nego kad se nešto dogodi on tvrdi kako je to pogodio.. tra la la...

Podseća me malo na ovo...

Prorocanstvo 1.jpg

:hahaha1:

Prorocanstvo 2.jpg

:hahaha:

Komšija, ja sam rekao a ponoviću...

Ja za svojih 40 i nešto godina nisam video nijednog jedinog vidovnjaka, vrača, pogađača, proroka, božjeg čoveka,

Bolje za tebe al iskreno. Da si ti to video stvorilo bi ti veliku neprijatnost jer ne bi mogao da podneseš da to zaista postoji. Zato se to može ukazati samo onima koji mogu da podnesu činejnicu da natprirodno postoji. Ni Sotona(koga ti ne priznaješ) neće da čini svoje lažna čuda pred tobom preko vračara i gatara jer zna da mu je bolje da te drži u zabludi da čuda ne postoje znajući da te to vodi ka neverovanju i on je takođe zadovaljan. Veruj mi možda je to bolje za tebe. Ali ako ti kažem šta je moj prijatelj doživeo ne bi mi verovao ali je on to zaista doživeo.

Ma tako je najbolje...upravu si. Najbolje je ne razmišljati. The End!:p

Šta je najbolje? Ne piše se "upravu" nego "u pravu". Nikada nisam rekao da je najbolje ne razmišljati. Govori smao i jedino u svoje ime. U moje nećeš da si se sa nebom sastavio, a nisi. Iz tog razloga ne padam na biblijske nebuloze i smišljene istorijske falsifikate od strane nedovoljno obučenih propovednika beznačajnih protestantskih verskih zajednica. Ko se dere? Onaj ko nije u pravu. Ne želim da ćaskam sa tobom. Okani me se, ako je ikako moguće. Tačka.

Ne kaže se govori smao nego govori samo:). I lektor nekad pogreši.

Ne kaže se. Tačnije ne piše se. Reč "smao" je očigledna greška u kucanju. Ako neko stalno greši u pisanju negacija, na primer, to nije greška nego je pomenuti nepismen.

- - - - - - - - - -

:)

Ako moze "Centrala da pogresi" , zasto ne i ziv i zdrav covek ...?

Može svako. Ali ako neko stalno pravi iste greške - onda nije u pitanju nikakva greška. Ako neće da prizna grešku - to je još gore. Ako je glup i bezobrazan - to je najgore. Drago mi je što je zabranjeno pisanje obojenim slovima.

Koje je prorocanstvo pisano nekoliko vekova pre njegove smrti? :D Sta pricas?

Ja ti ovde govorim o Isaiji (750 godina pre Hrista), Davidu (1000 godina pre Hrista), Danilu i Jeremiji (oko 600 godina pre Hrista) i mnogim drugim. Ni jedan od ovih proroka nije ziveo nakon 6. v p.n.e.
Poverovao/la si u pricu koja ti vise odgovara. Da li su ove knjige iz Starog Zaveta napisane u srednjem veku, kako ti i tvoj kolega tvrdite, ili zaista tada? Lako je proveriti.
Da su hriscani napisal ove knjige za svoje potrebe, onda bi te knjige zasigurno bile drugacije od knjiga koje danas koriste Jevreji. Ipak, knjige su potpuno identicne, iako Jevreji hriscane smatraju za krivoverne i jeretike, posto Jevreji ne priznaju Isusa za Hrista.

Dalje, arheolozi su pronasli cup sa spisima Tore, iz 4. veka pre Hrista. Da li su i te tekstove iz 4. veka napisali srednjovekovni primitivci?

Sto se tih primitivaca tice, nikako vas ne mogu svrstati medju njih, jer su medju njima bili i Njutn i Paskal i Leonardo da Vinci, kasnije i Nikola Tesla i Mihajlo Pupin. Ja bih rado ostao na strani ovih primitivaca, a vama siroko polje.

"Biblija, ili Sveto pismo, kod hrišćana označava zbirku svetih spisa koji se dele na knjige Starog zaveta i Novog zaveta.

Pravoslavna crkva uvrstila je u Stari zavet 39 knjiga. Prema kanonu Rimokatoličke crkve, Stari zavet sadrži 46 knjiga, jer obuhvata, pored 39 protokanonskih, i sedam devterokanonskih knjiga (protestanti ih nazivaju apokrifnim):

Judita,
Tovija,
Varuh,
Premudrosti Solomonove,
Premudrosti Sirahove,
1. i 2. Makavejska.
Sveti Atanasije Veliki u 39. uskršnjoj poslanici (Pidalion, str. 768-770), deli starozavetne knjige u dve grupe: kanonske, 22 knjige po jevrejskim slovima azbuke, ali u stvarnosti 39, i anaginoskomene, dakle korisne i dobre za čitanje, njih deset.

Kanonske starozavetne knjige su: Postanje, Izlazak, Levitska, Brojevi, Ponovljeni Zakon, Isusa Navina, Sudije, Ruta, 1. i 2. Knjiga Samuilova, 1. i 2. Knjiga o carevima, 1. i 2. Knjiga Dnevnika, Jezdra, Jestira, Jov, Psalmi, Priče Solomonove, Propovednik, Pesma nad pesmama, Isaija, Jeremija, Jezekilj, Danilo, Plač Jeremijin, Osija, Joil, Amos, Avdije, Jona, Mihej, Naum, Avakum, Sofonije, Agej, Zaharija i Malahija.

Knjige „anaginoskomene“ - dobre za čitanje (nazvane u XVI veku na Zapadu devterokanonskim, zato što je njihovo unošenje u kanon Zapadne crkve, pored „protokanonskih knjiga“, bilo stavljeno na diskusiju), uključene su u biblijski kanon od najstarijih vremena (kanon Svetog Atanasija Velikog), i to su sledeće; Judita, Tovija, 3. Jezdrina (Jezdra u Septuaginti), Varuh, Poslanica Jeremijina, Premudrosti Solomonove, Premudrosti Sirahove, 1, 2, i 3. Makavejska.

Jedna hrišćanska Biblija
U prvim vekovima kružile su mnoge knjige - bilo apokrifne, bilo autentične, veoma cenjene od hrišćana - koje Crkva na kraju nije unela u novozavetni kanon. Otkrivenje Jovanovo je prihvaćeno u kanon sa izvesnim izbegavanjem. Osamdeset peti Apostolski kanon ne pominje Otkrivenje, ali zauzvrat preporučuje dve Poslanice Korinćanima od Klimenta Rimskog i Učenje Dvanaestorice Apostola (odbačeno na Šestom vaseljenskom saboru, kanon 2, na osnovu toga što su ga koristili neki jeretici); to isto čini i Laodikijski sabor (60. kanon) i Sveti Kirilo Jerusalimski. Prihvata ga Sveti Atanasije Veliki, koji spominje i Jermin Pastir (kao i Sveti Maksim Ispovednik), a takođe i Kartaginski sabor (kanon 30), koji u isto vreme preporučuje Žitija Svetih (kanon 54) i, na kraju, Dionisije Areopagit. Pod uticajem katihetskih škola u Siriji i Palestini, Otkrivenje se nije upotrebljavalo u liturgijskoj praksi, mada ga je ipak na kraju aleksandrijska škola stavila u kanon.

Rimokatolička crkva je tek 1546. godine, na protivreformatorskom saboru u Trentu, uključila u kanon svih 27 knjiga Novog zaveta. Tom prilikom je Jeronimov latinski prevod Biblije, poznatiji kao Vulgata prihvaćen kao zvanična, punopravna verzija katoličkog Svetog pisma."

Ne kaže se. Tačnije ne piše se. Reč "smao" je očigledna greška u kucanju.
.

Pa ne smeš da grešiš. Ti si lektor. Pazi kako kucaš.:).

- - - - - - - - - -

"Biblija, ili Sveto pismo, kod hrišćana označava zbirku svetih spisa koji se dele na knjige Starog zaveta i Novog zaveta.

Pravoslavna crkva uvrstila je u Stari zavet 39 knjiga. Prema kanonu Rimokatoličke crkve, Stari zavet sadrži 46 knjiga, jer obuhvata, pored 39 protokanonskih, i sedam devterokanonskih knjiga (protestanti ih nazivaju apokrifnim):

Judita,
Tovija,
Varuh,
Premudrosti Solomonove,
Premudrosti Sirahove,
1. i 2. Makavejska.
Sveti Atanasije Veliki u 39. uskršnjoj poslanici (Pidalion, str. 768-770), deli starozavetne knjige u dve grupe: kanonske, 22 knjige po jevrejskim slovima azbuke, ali u stvarnosti 39, i anaginoskomene, dakle korisne i dobre za čitanje, njih deset.

Kanonske starozavetne knjige su: Postanje, Izlazak, Levitska, Brojevi, Ponovljeni Zakon, Isusa Navina, Sudije, Ruta, 1. i 2. Knjiga Samuilova, 1. i 2. Knjiga o carevima, 1. i 2. Knjiga Dnevnika, Jezdra, Jestira, Jov, Psalmi, Priče Solomonove, Propovednik, Pesma nad pesmama, Isaija, Jeremija, Jezekilj, Danilo, Plač Jeremijin, Osija, Joil, Amos, Avdije, Jona, Mihej, Naum, Avakum, Sofonije, Agej, Zaharija i Malahija.

Knjige „anaginoskomene“ - dobre za čitanje (nazvane u XVI veku na Zapadu devterokanonskim, zato što je njihovo unošenje u kanon Zapadne crkve, pored „protokanonskih knjiga“, bilo stavljeno na diskusiju), uključene su u biblijski kanon od najstarijih vremena (kanon Svetog Atanasija Velikog), i to su sledeće; Judita, Tovija, 3. Jezdrina (Jezdra u Septuaginti), Varuh, Poslanica Jeremijina, Premudrosti Solomonove, Premudrosti Sirahove, 1, 2, i 3. Makavejska.

Jedna hrišćanska Biblija
U prvim vekovima kružile su mnoge knjige - bilo apokrifne, bilo autentične, veoma cenjene od hrišćana - koje Crkva na kraju nije unela u novozavetni kanon. Otkrivenje Jovanovo je prihvaćeno u kanon sa izvesnim izbegavanjem. Osamdeset peti Apostolski kanon ne pominje Otkrivenje, ali zauzvrat preporučuje dve Poslanice Korinćanima od Klimenta Rimskog i Učenje Dvanaestorice Apostola (odbačeno na Šestom vaseljenskom saboru, kanon 2, na osnovu toga što su ga koristili neki jeretici); to isto čini i Laodikijski sabor (60. kanon) i Sveti Kirilo Jerusalimski. Prihvata ga Sveti Atanasije Veliki, koji spominje i Jermin Pastir (kao i Sveti Maksim Ispovednik), a takođe i Kartaginski sabor (kanon 30), koji u isto vreme preporučuje Žitija Svetih (kanon 54) i, na kraju, Dionisije Areopagit. Pod uticajem katihetskih škola u Siriji i Palestini, Otkrivenje se nije upotrebljavalo u liturgijskoj praksi, mada ga je ipak na kraju aleksandrijska škola stavila u kanon.

Rimokatolička crkva je tek 1546. godine, na protivreformatorskom saboru u Trentu, uključila u kanon svih 27 knjiga Novog zaveta. Tom prilikom je Jeronimov latinski prevod Biblije, poznatiji kao Vulgata prihvaćen kao zvanična, punopravna verzija katoličkog Svetog pisma."

Vidiš Leeekmi šta smo dobili kao odgovor. Umesto da su se pozabavili onim što si izneo oni pišu nešto drugo. To radi I Ariianna i Zoran Jov i drugi koji nemaju konkretne argumente. Ali dobro.

Back