Otkazati gostoprimstvo gostima iz SPC-a

CPC nije nikakva crkva. Čine ja rasčinjeni sveštenici iz srpske, ruske.... koji su izgubili
pravo na poziv zbog malverzacija novcem i ko zna kakvih gluposti. Na neke od tih ljudi je i
Carigradski patrijarh bacio prokletstvo. Ne priznaje je ni jedna druga pomesna pravoslavna crkva.
Oni nemaju nikakve veze sa crkvenim pravom i kanonom. Ne može se neki šljam koji se registruje
kao nevladina organizacija da sebe smatra crkvom niti se s njima sme razgovarati.

Ako Crnogorci hoće autokefaliju moraju je zatražiti po kanonu od SPC i ostalih.
Ali to moraju uraditi legalni sveštenici i vladike a ne grupa kriminalaca.

''Vernici'' CPC su uglavnom bivši komunisti, sadašnji crnogorski nacionalisti.
Ovi ''vernici'' mahom negiraju postojanje Boga, ali podržavaju CPC.

Dikan:
CPC nije nikakva crkva. Čine ja rasčinjeni sveštenici iz srpske, ruske.... koji su izgubili
pravo na poziv zbog malverzacija novcem i ko zna kakvih gluposti. Na neke od tih ljudi je i
Carigradski patrijarh bacio prokletstvo. Ne priznaje je ni jedna druga pomesna pravoslavna crkva.
Oni nemaju nikakve veze sa crkvenim pravom i kanonom. Ne može se neki šljam koji se registruje
kao nevladina organizacija da sebe smatra crkvom niti se s njima sme razgovarati.

nerazumijem se puno u pravoslavnu crkvu, pa mi molim te objasni..
tko daje autokefalnost?
imate li vi nekoga poput pape, koji jer "glavni"
zasto sve druge prav. drzave, npr. Bugarska, Grcka. Makedonija ima svoju crkvu a Crna Gora ne?
inace, po mom misljenju, crkve su napravljenje samo za zaglupljene naroda...
i bivsi najveci komunisti su sada njeni najveci pristase..( u skor svim tranziciskim zemljama)
jednu ideologiju ispiranja mozga zamijenili drugom

Jedna od hiljadu glupih osnova za diskusiju. Otkazali gostoprimstvo oni kojima su oni kojima su otkazali gostoprimstvo bili duhovni učitelji. I još najgore , otkazali gostoprimstvo oni na koje je bačena anatema iz Vaseljenske patrijaršije.Kad se na nekoga baci anatema, bez obzira ko je i šta je on u pravoslavnom svetu ne znači ništa, a kamoli da mu se pridaje neka važnost.

Tipičan primer je Makedonska pravoslavna crkva, ni Bugari je ne prihvataju šta ćeš više, za pismene i mudre, dovoljno jasno...

Niko im ne brani , mada koliko ja znam ni jedan car Bugarski nije bio car i Šumadije dok je jednom cela Bugarslka pripadala Srpskom Carstvu, a tu ima mnogo velike teritorijalne razlike. Sećaš se to je kada je i skoro cela teritorija buduće Hrvatske pripadala tom carstvu....Doduše nije ni tada postojala Šumnadija kao ni tvoja današnja država!

Dikan:

Crna Gora je nezavisna država i samim tim ne možeš joj ni ti ni SPC odlučivati o verskim pravima.

Dalje, šta bi sa zaebancijom što deo parohije ulazi u crnogorsku teritoriju?
Apsolutno isto kao da ulazi u Madjarsku...

adem_ks:
da li to trebaju zatraziti svestenici???
aha evo odgovora, a te svestenike mora priznati SPC inace molba ne vazi :confused: znaci....

Legalni sveštenik je ona koji je rukopoložen po kanonu od episkopa.
Ovi sveštenici u CPC su izbačeni zbog kriminala iz crkve.
Ima ih iz Ukrajine iz Rusije i naravno domaćih plus neki koji uopšte nisu rukopoloženi.
Na neke od njih je bacio prokletstvo sam Carigradski Patrijarh.
Oni nisu deo Pravoslavne crkve globalno i niko u svetu ne priznaje ni njihovo krštenje,
ni bilo koju radnju koju obave...
Sveštenici u Mitropoliji Crnogorsko primorskoj koja je sada deo SPC mora da zatraže
autokefaliju od patrijarha. On će to objaviti svim Pravoslavnim crkvama i posle nekoliko
godina ako dobro rade ostale pravoslavne crkve će ih priznati.
Za autokefaliju je potrebno priznanje svih pravoslavnih crkava pa i Albanske.

Back