Otkaz na poslu

Isus33

Domaćin
Poruka
3.457
Zna li neko da li je poslodavac dužan u pisanoj formi navesti razloge za neprodužavanje ugovora na određeno vrijeme radniku koga hoće da otpusti ili radni odnos može jednostavno prestati sa istekom važenja ugovora bez ikakvog objašnjenja?

U konkretnom slučaju o kome govorim siguran sam da poslodavac neće zaboraviti odjavu. Zanimalo me je samo da li on mora navesti neki razlog za neprodužavanje ugovora ili samo tako ćutke otpustiti radnika.

Da,mogu šta hoće i vešto to koriste.....ne moraju da najave, i što je najgore većina njih nema ni trunku profesionalnosti....već ćute do zadnjeg dana.Gade mi se i ovaj zakon nas radnike ja baš stavio u nezgodan položaj.....svi oni znaju da li im trebaš i dalje ili ne ,pa da bar imaju zakonsku obavezu da najave da ugovor neće biti produžen da može čovek na vreme da traži dalje.
Druga stvar, postoji opcija da posle godinu dana ne produži ugovor pa da mesec dana odmaraš kod kuće pa da te ponovo pozovu, jer tako izbegavaju prijave za stalno, ali kad se jednom pristane na tu opciju više nikad vas neće prijaviti u stalni radni odnos...nego sve svoje znanje pod kapu i u prvu konkurentsku firmu....i tako redom

U nedostatku boljeg rješenje ja bih čak i pristao da pauziram mjesec dana pa da me opet prijavi samo da bih zadržao radno mjesto ali nažalost moj poslodavac je odlučio da me istjera iz firme. I sada se nalazim na prinudnom godišnjem odmoru (jer se prije otkaza po zakonu mora iskoristiti godišnji odmor) koji se završava negdje krajem mjeseca kada ističe i moj ugovor na određeno vrijeme koji potpisujem svaki mjesec. I tada ću vjerovatno dobiti otkaz. Ništa nije rečeno ali se to podrazumijeva jer koga god pošalju na prinudni godišnji taj se više nevraća u firmu. To je kao neka tiha eliminacija.

Ugovor si potpisao na 6 meseci , što znači da on ističe kad ističe i računa se da si posle toga bez posla i nije potrebno nikakvo obaveštenje . E sad , poslodavci nezvanično mogu da obećavaju svašta i da time ucenjuju radnike . Međutim , bez potpisa i pečata to ne vredi ništa . Zato i ti treba tako da se postaviš prema njima . Primera radi , meni moj poslodavac takođe nije ništa govorio do nekoliko dana pre isteka tih famoznih 6 meseci . Zato sam ja lepo otišao kod mog šefa i rekao da pošto od utorka (čini mi se da je bio utorak) neću dolaziti na posao , da nađe nekog da mu predam posao . On se onda naravno kao začudio (kobajagi naravno :mrgreen: ) i posle toga je naravno stigao novi ugovor . Korisno je i da malo blefiraš , u stilu da već imaš druge ponude , da ti treba jasan odgovor i to odmah i.t.d. ;) . Nemaš šta da izgubiš , ako hoće da te zadrže zadržaće te , ako neće barem znaš na čemu si .

Ja bih bio srećan čovjek kada bi potpisivao ugovor svakih šest mjeseci ali ja SVAKOG mjeseca potpisujem ugovor. Znači od nove godine do sada potpisao sam OSAM ugovora! I svakog mjeseca je bilo pitanje da li ću potpisati opet. Ta neizvijesnost je nepodnošljiva. Čak i priželjkujem da se to više prekine i da tražim sreću na drugoj strani a nemam snage da sam prekinem. Mislim da je ipak kraj blizu i nevjerujem da ću potpisati ugovor i za septembar. Da neobjašnjavam sada kako i zašto. Stanje u firmi je izuzetno teško i komplikovano.

Ja bih bio srećan čovjek kada bi potpisivao ugovor svakih šest mjeseci ali ja SVAKOG mjeseca potpisujem ugovor. Znači od nove godine do sada potpisao sam OSAM ugovora! I svakog mjeseca je bilo pitanje da li ću potpisati opet. Ta neizvijesnost je nepodnošljiva. Čak i priželjkujem da se to više prekine i da tražim sreću na drugoj strani a nemam snage da sam prekinem. Mislim da je ipak kraj blizu i nevjerujem da ću potpisati ugovor i za septembar. Da neobjašnjavam sada kako i zašto. Stanje u firmi je izuzetno teško i komplikovano.

Moja greška , nisam lepo pročitao tvoj post .

Ne znam da li je s pravnog stanovišta to uopšte legalno , ali pretpostavimo da jeste . Očigledno je da te oni zaj..avaju i tu postoje samo 2 opcije :

1. Ako smatraš da si im neophodan i da ne mogu lako da te zamene zatraži stalniji ugovor (barem na 6 meseci) .

2. Ako misliš da mogu da te zamene , prelomi u svojoj glavi da si bez posla i počni intenzivno da ga tražiš , uopšte ne razmišlajući da li će da ti ponude još neki mesečni ugovor . To ne znači da ne treba da ga prihvatiš ako ne nađeš nešto bolje , ali gledaj na svaki takav produžetak kao na čist privremeni dobitak , a ne kao na neko stalno stanje .

Back