Otac

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
za pravilan razvoj decije licnosti neophodno je prisustvo oba roditelja prilikom odrastanja
ukoliko otac iz xx razloga ne moze da bude ukljucen (smrt,nepriznavanje ocinstav..), ocinsku figuru preuzima najbliskiji muskarac - deda, ujak, prijatelj..

Da li je otac bitan deci i koliko?
Da li je otac podjednako bitan kao i majka ili malo manje?

Da vidimo i to konačno.

Muskarcima je jako bitan otac i to na podsvesnom nivou.
Neko razocarenje u oca sin tesko preboli.

Iz mog nekog iskustva svi muskarci kojima je otac nedostajao od malena su nekako cudni... Nesto im je uvek falilo.
Ali, to ne mora da znaci, bitno je da dete iako nema oca dobije neku dobru sliku oca. Na primer, deda igra ulogu oca sinu gasterbajtera cije dete zivi u Srbiji.

Da vidimo i to konačno.
Vema je bitan, mada, sa moje tačke gledišta malo je manje bitan od majke, mada bi devojčice verovatno rekle suprotno.
To kada govorimo o bitnosti u emocionalnom smislu.
Malo je više bitan od majke u smislu sticanja i održavanja dobara.
Za dobro detinjstvo i odrastanje u uspešnu i zadovoljnu osobu su potrebni oboje, rekao bih. Naravno da onaj roditelj koji ostane sam sa decom iz petnih žila zapinje da taj nedostatak nadomesti na neki način, ali čini mi se da to nije moguće.

Битан је колико и мајка, само на различит начин и у различитим временским тренуцима.
За мало дете, које још увек базира своје понашање на емоцијама, мајка је алфа и омега.
Тек од треће године, кад дете почне и да размишља, повезује, отац добија улогу.

Дечаци се идентификују са оцем, а девојчице помоћу оца граде самопоуздање и самопоштовање.

Има разних очева као што има и разних мајки. Имала сам срећу да растем уз оца који је волео и желео да се бави мноме. Ништа му није било тешко када сам ја у питању.
Мајка, увек запослена и нервозна, није ми баш пријала као друштво.
Мени је отац био некако битнији, самим тим.

Jako bitan,kao i ovaj iz Velike Ivance,daj boze da je umro i pre rodjenja mu sina a slicnih njemu je jako mnogo.Neki roditelji sve dadose da bi imali potomstvo a opet nekima budalama bog podari djecu samo tako.

Poslednja izmena:
Veoma bitan. Majka i otac, teoretski su vazni podjednako, a u praksi je malo vazniji onaj koji ima kvaliteniju komunikaciju sa detetom. U svakom slucaju je dobro da oba roditelja maksimalno ucestvuju ako je moguce.

Oba roditelja su podjednako važna.
Ne na isti način ( što je jako bitno!!! ), ali su podjednako važni ( što je isto tako jako bitno ).

Ima porodica gde jedan roditelj nije prisutan, iz bilo kog razloga, ali nije prisutan. To ne znači da toj deci nešto fali, apsolutno ne. Jednostavno - prilagode se situaciji. Da li neka druga muška osoba, u detinjim očima, preuzme tu ulogu oca, ili se dete jednostavno prilagodi činjenici da nema oca, ali ne mogu reći, bar iz iskustva sa nekim ljudima koji su bez oca odrasli, da im bilo šta fali.
Ali ako porodicu već čine otac, majka i deca - nema mesta poredjenju roditelja. Oba su bitna, svako na svoj način. I u emotivnom, i u socijalnom i u finansijskom i u bilo kom drugom smislu.

U mom selu kazu: Dete bez oca napola siroce, dete bez majke potpuno siroce.

Mislim da su oba roditelja vazna ali da je svakom detetu mnogo teze odrastati bez majke. Moje je misljenje mozda i malo subjektivno jer na zalost ovde gde sam mnogo je dece odraslo bez oca, vecina se ne oseca zbog toga drugacijim ali naravno i te kako znaju da im je ocevom smrcu uskraceno nesto veoma bitno.
Sa druge strane sigurna sam da postoje i periodi zivota kad je jedan od roditelja vazniji, npr za dete od rodjenja do godine majka je bitnija mnogo a u periodu kad je dete na pragu zrelosti vecina oceva, normalnih naravno, preuzima vazniju ulogu.

Da vidimo i to konačno.
pa dobro iebem mu misa sad neko mrzi oca ili nije izgradio dovoljan autoritet..ono tuko kevu ostavio sitnu decu i odma je manje bitan..mislim da je keva samo postala u mozgovima bitnija zbog dojenja a realno danas malo sta ima nauci decu sve su nesposobne i blenu u tach skrin uz pljuge i kafice

Poslednja izmena:
Otac je potreban deci, bez odmeravanja ko je podrebniji, otac ili majka. Važni su na različite načine i u različitim trenucima. I koliko gdo se pozivali na šovinizam i feminizam, prirodno je da dete ima oba roditelja, koji zajednički učestvuju u njegovom odrastanju, čineći različite stvari. To što očevi ne doje, ne znače da su isključeni, ali ni da su neophodni. I jedno i drugo su potrebni.
Svi ostali primeri, mama na fejsu, tata u kladionici, ostavljeni, zlostavljani, to je stvar patologije.

Битан је колико и мајка, само на различит начин и у различитим временским тренуцима.
За мало дете, које још увек базира своје понашање на емоцијама, мајка је алфа и омега.
Тек од треће године, кад дете почне и да размишља, повезује, отац добија улогу.

Дечаци се идентификују са оцем, а девојчице помоћу оца граде самопоуздање и самопоштовање.
ovako :)

verujem da su oba roditelja podjednako bitna, iako na razlicite nacine i u razlicito vreme. znam da ne bih volela da sam odrastala bez oca, iz danasnje perspektive, i znam da bih volela da ako budem imala decu, odrastaju uz oca.

Da vidimo i to konačno.

Podjednako je bitan. Druga je stvar sto ocevi nekad budu manje prisutni tokom odgajanja deteta, zbog posla obicno, ali nekad i zbog tradicionalne podele uloga. Tada odnos izmedju deteta i oca ume da bude malo slozeniji, ali je jednako vazan za formiranje licnosti.

Bitni su oboje ali u razlicitim periodima na razlicite nacine, imaju razlicite uloge u formiranju deteta u odraslog coveka.
Na pocektu je svakako bitnija majka a onda tata dobija vaznu ulogu, upravo da se dete od te iste mame polako odvoji, i da povede dete u svet...Jako je vazno da ocevi dobro urade svoj posao u odvajanju dece od njihovih majki.
Tako da svakome od njih pripada po deo kolaca u brizi i odgovornosti oko podizanja deteta.

Da vidimo i to konačno.

Za pravilan razvoj Psiho-Socijalno, Fizicki da. Mentalno - itekako je vazan.....

Kao Rol model -da.

Kao osoba Zastitnik-Da

Kao osoba koja ce preneti modele socijalizacije -Da...

Kao vreca za udaranje i rame za plakanje -da.

Kao Otac koji ce uvek pokazati svom detetu da mu je najvaznije na svetu i voljeno-Daaaaaa

Da se postane jaka licnost, otac je neophodan za psiho-socijalnio razvoj ali govorimo o Ocevima koji su normalni, koji pruzaju podrsku svpojoj deci, kritikovati kad je potrebno, ukazati na pogreske a bez prebacivanja.

Poslednja izmena:

Back