Edmund
Poznat
- Poruka
- 9.632
Odlična tema
Samo da se upišem a posle ću i da...
Pišem
Pišem
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Odlična tema
Pišem
Recimo da se donekle slažem. Rekao bih da je u Srbiji bilo postmodernog uticaja mada on i nije baš bio u mejnstrimu, ono mogao si lako do njega doći, nije bio cenzurisan i sl. ali nije ni bio neka nova alternativa, takođe imao je i neki prekid zbog ratova. Iz priče nešto starijih generacija sa kojima se družim, a i poređenja mlađih generacija danas deluje mi da su starije generacije bile značajno tolerantnije na sve i svašta što je bilo van domaće norme i to se nije ni tako loše razvijalo, međutim onda su došli ratovi, sankcije, migracije i ostalo te su se tenzije i netrpeljivost između ljudi značajno skočile i to je poremetilo sve. Kontam da je kapacitet za tolerisanje tada totalno opao kod većine i da su jednostavno postali zadrti.Da li se slažete s mojim mišljenjem da je postmodernizam na Zapadnom Balkanu uglavnom prespavan, te da to jedano od razloga manjka tolerancije prema svemu što je drugačije i odstupa od društveno percipiranih normi?
Poteškoća je ta što ima ljudi koji su jednostavno trolovi i koji zalaze u teme koje im nisu poznate te im ne doprinose/lako planu, naprave neki cirkus...Da li je i ako jeste- zašto je, prema vašem mišljenju, teško održati smislen i konstruktivan razgovor na forumu?
Kontam jer su trolovi ili tuđa mišljenja doživljavaju kao provokacije i napade na njihove lične vrednosti (koje verovatno ni sami ne zastupaju kada se malo zagrebe ispod površine).Zašto mnogi učesnici foruma imaju teškoća da prihvate različita mišljenja i perspektive, već iznova nameću sopstvene stavove i moralne vrednosti, često ponavljajući isto kao švaba tralala?
Kod mene je fora da imam prilično jasno definisane vrednosti i stavove i da od njih nema teorije da odstupim osim ako mi neko ne predoči neke valjane argumente koji su opipljive prirode. Što se stavova i mišljenja drugih tiče, a koja se ne slažu sa mojim - pa suštinski ih ignorišem/ne zalazim u lično? tj. ako nemamo nekih dodirnih tačaka neću da ulazim u takve interakcije. Ako se poklapamo po nekim stvarima onda tu već vidim potencijalnu mogućnost da sa takvom osobom mogu da vodim više smislenih diskusija.Koliko ste spremni da prihvatite drugačije stavove i vrednosti i od čega to zavisi?
Износе се аргументи. Ко има најбоље аргументе, његово мишљење се усваја.
Kojeg tradicionalizma?Vaspitana sam u duhu tradicionalizma i to mi se veoma dopada.
Nije nikad bio prihvacen u akademskim jrugovima, a u medijima su koristili scaku priliku da ga demonizuju- upravo zato sto su svi sistemi vladavine bili bazirani na “velikim” narativima, celo vreme se pumpalo o borbi dobra i zla i ta prica je opsteprihvacena i to je postao deo psihe i odrazava se na ponasanje gradjana i forumasa- tacno se moze primetiti potreba da se dokaze neka superiornost percipiranih vrednost, no opet- ko je merodavan da proceni koja je bolja od neke druge?Recimo da se donekle slažem. Rekao bih da je u Srbiji bilo postmodernog uticaja mada on i nije baš bio u mejnstrimu, ono mogao si lako do njega doći, nije bio cenzurisan
Solidni argumenti, stvar je naravno kompleksna, no ja sam izneo tezu koja pokusava da objasni neke od uzroka ovoga i neke od razlika izmedju zapada i istoka.Znači ostrašćenost kao skup negativnih emocija, predrasuda i manjka znanja, ume da polije benzinom i baci šibicu na svako drugačije mišljenje, stav ili argumente
Ne milsim da se ljudi tako prosto rađaju, nedostatak šireg obrazovanja i širenja vidika, nedostatak intuicije, može da (izvinjavam se)...
Kojeg tradicionalizma?
Tradicionalizam je obican besmisleni narativ- tradicija od pre 20, 50 ili 100 godina se razlikuje i u koju tradiciju treba da se vratimo?
Treba da nosimo sajkace i opanke ili mozda da ponovo nosimo percine, ili pak da se vratimo tradiciji iz vremena cara Dusana?
Svi ti narativi su vid manipulacije,
Pa zašto bi bio prihvaćen u akademskim krugovima tipa stare Juge - ako tada kao akademac (suštinski profesor) nisi bio po normama vlasti ne bi baš dobro prošao? Ono gledam i akademce kao na poseban sloj ljudi - viši/uglavnom srednji po primanjima u doba Juge, a kontam da ih nije bio ni neki veliki broj kao danas tako da iako bi ušli u neke postmoderne vode kontam da ne bi uticali na neke promene u društvu. Rekao bih da je moralo da se krene od najmasovnijeg sloja ljudi, a u doba Juge je to bila radnička klasa i da tu krene nešto kulturno da se razvija. Takođe mislim da se i razvijalo, dosta njih se pored redovnog obrazovanja dodatno kultivisao sadržajem sa zapada i taj sloj ljudi je bio onaj idealsko-aktivistički koji je i bio za prome Slobinog režima.Nije nikad bio prihvacen u akademskim krugovima, a u medijima su koristili scaku priliku da ga demonizuju- upravo zato sto su svi sistemi vladavine bili bazirani na “velikim” narativima, celo vreme se pumpalo o borbi dobra i zla i ta prica je opsteprihvacena i to je postao deo psihe i odrazava se na ponasanje gradjana i forumasa- tacno se moze primetiti potreba da se dokaze neka superiornost percipiranih vrednost, no opet- ko je merodavan da proceni koja je bolja od neke druge?
Pa kroz praksu i kroz to šta meni donose moje vrenosti i stavovi, a šta njima njihove.Po cemu procenjujes da su tvoje vrednosti “ispravne” a vrednosti nekih tvojih poznanika nisu?
Imam neku svoju teoriju vezanu za pravoslavni patrijarhat kod nas.mislim da to crno ili belo vuce korene iz patrijarhata
tako je kako glava familije kaze i nikako drugacije
a onda vidis da neka druga glava misli dugacije i to je crno ili belo
vekovi i vekovi nametanja istine
nismo naucili da razgovaramo
Tema će za sada da ostane ovde. Radimo na nečemu, pa kada bude gotovo verovatno će tema biti prebačena.Зашто је тема пребачена на Правду и неправду?
Молим дежурног модератора да је пребаци тамо где очигледно припада — на Филозофију.
Meni čak deluje da postoji neka sumnjičavost u pitanju svega nama nepoznatog ili pak stranog?Рекао бих да код Срба генерално постоји нека сумњичавост у погледу просветитељства. Та особина са једне стране уме да буде поприлично лоша јер их често ограничава на употребу искључиво здравог (тј. општег) разума, али са друге стране уме да буде и добра зато што их спречава да олако усвоје разне штетне идеје које су из њега проистекле.
Česterton kaže da je tradicija "demokratija pokojnih" (on to kaže hvaleći tradiciju) a ruska poslovica kaže "ne seci svoje korene, rašćeš kao niska trava"Ne bih rekla da je tradicionalizam besmislen narativ. Tradicionalno nastrojeni ljudi poštuju svoje pretke, običaje, svoju religiju, ali to ne znači da su automatski protiv drugih stavova, protiv drugih naroda, nacija.
Da bismo poštovali druge, treba najpre da poštujemo sebe, svoju kulturu i istoriju.
Naravno da to ne znači da svi treba da nosimo šajkače i opanke, ali ne treba da ih se stidimo. Ta garderoba je narodna nošnja i vidimo je u sklopu neke manifestacije u kojoj nastupaju kulturno-umetnička društva.
I ne vidim da sam manipulisana zbog tog poštovanja kulture, običaja, istorije, religije.
Ako tradiciju nametnemo kao "obavezujuću" onda stvaramo otpor, jer (ovo sad je moja teorija i duboko uverenje) nismo svi istih darova i priroda i pozvani smo da ostavimo sebe kao individue (veliki posao, dešifrovanje zahteva)
Ono što je bitno Apropo tradicije je da se ne afirmiše rušenje iste u desakralizovanom, pljuvačkom tonu
Ne može svako da bude tradicionalan ali ne treba da piša po nasleđu
Zavisi od vremena, nekad su svoje pretke ostavljali u sumi kad nisu bili vise eadno sposobna, i nekad je bila tradicija da su zene skroz potcinjene muskarcu… itd… itd…Ne bih rekla da je tradicionalizam besmislen narativ. Tradicionalno nastrojeni ljudi poštuju svoje pretke,
Ovo vam nije kul, ako ste vec morali da prebacite mogli ste je u filozofiju ili barem da mi kazete istinu zasto se prebacuje, ako me neko zove da pripomognem ovekivao bi da ima dovoljno obzira i da ne manipulisete, ulozio sam par sati u ovu temu iz drugarstva i iz afiniteta prema pdf psihologija.Tema će za sada da ostane ovde. Radimo na nečemu, pa kada bude gotovo verovatno će tema biti prebačena.
Zavisi i od prostora i od okolnosti koje su tada. Kontam da je većina društava nekada, u nekoj formi i sada imala nešto poput vrednosti pojedinca društvu i da je to najčešće bilo "praktične prirode".Zavisi od vremena, nekad su svoje pretke ostavljali u sumi kad nisu bili vise eadno sposobna, i nekad je bila tradicija da su zene skroz potcinjene muskarcu… itd… itd…
Pre bih rekao da je mešano što se tiče razvoja - neke stvari su bolje, neke gore, a sve zavisi sa koje strane jednačine se nađeš.Svet stalno evoluira i sama civilizacija je bolja po svim statistikama nego sto je bila- samo vas plase promenama, a sve civilizacije i narodi koji su ostali zakopani u tradiciji….
samo vas plase promenama, a sve civilizacije i narodi koji su ostali zakopani u tradiciji….
Da parafraziram Lava Trockog su zavrsili u prasini istorije.
Zasto meni tradicija mora odredjivati koga cu da volim?
Ovo vam nije kul, ako ste vec morali da prebacite mogli ste je u filozofiju ili barem da mi kazete istinu zasto se prebacuje, ako me neko zove da pripomognem ovekivao bi da ima dovoljno obzira i da ne manipulisete, ulozio sam par sati u ovu temu iz drugarstva i iz afiniteta prema pdf psihologija.
Izvinjavam se na nejavljanju vezano za prebacivanje teme.Ovo vam nije kul, ako ste vec morali da prebacite mogli ste je u filozofiju ili barem da mi kazete istinu zasto se prebacuje, ako me neko zove da pripomognem ovekivao bi da ima dovoljno obzira i da ne manipulisete, ulozio sam par sati u ovu temu iz drugarstva i iz afiniteta prema pdf psihologija.
Pa o tome govorim da nikome na vrhu ni u SFRJ ni kasnije nije odgovarao postmodernizam, sto se tice kulturnih revolucija kao i samih revolucija, a i druge promene one uglavnom idu od gore ja dole; u slucaju postmodernizma on nikad nije bio zvanicni prigram, da se tako izrazim, vec se sirio preko aksdemika i njihovih studenata i uz idredjenu dozu simbioze s nekim drugim pokretima (npr hipi) ipak ostavio veliki uticaj, mada trenutno se cini da je i na zapadu dosao kraj i pitanje je da li cemo se vratiti na neku vrstu modernizma ili ce zaziveti metamodernizam.Pa zašto bi bio prihvaćen u akademskim krugovima tipa stare Juge - ako tada kao akademac (suštinski profesor) nisi bio po normama vlasti ne bi baš dobro prošao? Ono gledam i akademce kao na poseban sloj ljudi - viši/uglavnom srednji po primanjima u doba Juge, a kontam da ih nije bio ni neki veliki broj kao danas tako da iako bi ušli u neke postmoderne vode kontam da ne bi uticali na neke promene u društvu. Rekao bih da je moralo da se krene od najmasovnijeg sloja ljudi,
OK, radi sto god zelis s temom, no smatram da smo sada kvit, i imamo cist racun.Bio si moderator. Znaš pravila. Ne razumem kako postavljaš pitanje i kako nisi razumeo... Nevažno.
Tema je, za sada, ovde.