Osveta se sluzi hladna

Kod Srba je pravoslavlje praktično postalo deo nacionalnog identiteta.
Nisam video da se Mecena negde busao u prsa da je pravoslavac, a inace je ratni veteran- tako da bi trebalo imati obzira prema tomu.
Ko i zasto je zapoceo rat i koliko je bio ispravan i pogresan rat je druga stvar, no vojnika treba ispostovati.

Nisam video da se Mecena negde busao u prsa da je pravoslavac, a inace je ratni veteran- tako da bi trebalo imati obzira prema tomu.
Ko i zasto je zapoceo rat i koliko je bio ispravan i pogresan rat je druga stvar, no vojnika treba ispostovati.
Ovde diskutujemo i kulturno raspravljamo o nekim ličnim stavovima, nije moja namera da vređam bilo čija postignuća u RL. Naprotiv.

Samo sam preneo reči kojih se ja lično držim po pitanju osvete, a te reči stoje zapisane u Svetom pismu.

Osveta lako i neosetno uvodi ljude u spiralu propasti.

Samo sam preneo reči kojih se ja lično držim po pitanju osvete, a te reči stoje zapisane u Svetom pismu.
I kod ranih filozofa je postojao problem sto su filozofiju hteli da naprave da bude kao geometrija s cisto definisanim linijama, i dan danas mnogi koji se bave filozofijom se previse bave definicijama i zalaze u sitna crevca sto bi se reklo narodski, u religiji je to takodje cest slucaj- no realnost je poprilicno drugacija gde postoje velike sive zone i linije razgranicenja nisu cista, i sama osveta se moze posmatrati iz tog ugla, i ako razmotrimo sta je osveta i sta sve ukljucuje, onda se postavlja pitanje da li se ti zaista pridrzavas tog navodnog pravila iz svetog pisma, i uopste koliko je to pravilo prakticno i zaista primenjivo?

Po samoj ljudskoj prirodi, jedan deo naseg mozga koji delimo s primatima (limbicki deo) i najslicniji je s cimpanzama je vrlo osetljiv na ono sto dozivljavamo kao nepravdu, i kad dozivimo nesto sto precipiramo kao nepravdu- cesto reagujemo na to i iz toga proizilazi i osveta; naravno imamo razvijen i logicki deo (prefrontalni korteks)- no cijenica je da je taj logicki deo slabije izrazen i na neki nacin podredjen, s vremenom naucimo da vise zauzdamo neke od nasih poriva, ali nikad potpuno.

Na internetu takodje postoji vid osvete npr ovde na forumu: kad uzvratimo sarkazmom na nesto sto nas je uvredilo, prozivanje, ignorisanje "kansel kultura", napori da nekom spustimo reputaciju itd....
A nisam video da je iko imun na ove stvari, niti ja niti iko drugi- samo je pitanje koliko je ko osetljiv i koji su mu okidaci i nacin, nivo ili intenzitet razlicitiji.

A pre nekih desetak godina su neki aktivisti otisli na bliski istok da pokazu Isisu da im pokazu ljubav i razumevanje i da ljube i svog neprijatelja, pa se to nije bas najbolje zavrsilo po njih, tacnije vrlo lose se zavrsilo po njih.
Osveta koja po svojoj prirodi jeste losa, ali smo mi daleko od toga da zivimo u ljubavi i harmoniji, i treba biti realan oko tih stvari.

Nikada neću shvatiti ljude koji žive da bi se svetili. Daleko od toga da ne bih iskoristila priliku, ako mi se ukaže, ali da mi to bude cilj u životu, bzvvv...
да ти је неко повриједио фамилију, не би ти било безвезе
знам да ти је безвезе кад неко повреди туђу фамилју
али за твоју је мало другачије

да, туђе ране не боле
Za lecenje rana, osveta je retko kada dobro resenje.
Pitanje je zasto uopste dolazimo u situaciju da je osveta potrebna?
U drzavama koje su razvijene s jakim institucijama, pravnim sistemom koji funkcionise i s ljudima koji prihvataju odgovornost za svoje akcije- osveta je retko kada potrebna.
Tako da je prava poenta izgraditi pravedan sistem koji sprecava potrebu za osvetom.

U drzavama koje su razvijene s jakim institucijama, pravnim sistemom koji funkcionise i s ljudima koji prihvataju odgovornost za svoje akcije- osveta je retko kada potrebna.
Tako da je prava poenta izgraditi pravedan sistem koji sprecava potrebu za osvetom.
nije dobro resenje, ali bude prvi implus...ali pravda treba da bude zadovoljena, a kada to izostane, ljudi budu besni!

nije dobro resenje, ali bude prvi implus...ali pravda treba da bude zadovoljena, a kada to izostane, ljudi budu besni!
Slazem se, zato je potrebno truditi se da se izgrade sistemi, drustva internet portali itd... koji su uredjeni tako da funkcionisu koliko je moguce pravedno i gde se prihvataju odgovornosti za svoja dela i akcije, a u slucaju da ne- da onda postoji neka nadlezna osoba, sluzba koja razreava probleme.
U situacijama gde vlada haos- sasvim je ocekivano da ce se desavati da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke.

Slazem se, zato je potrebno truditi se da se izgrade sistemi, drustva internet portali itd... koji su uredjeni tako da funkcionisu koliko je moguce pravedno i gde se prihvataju odgovornosti za svoja dela i akcije, a u slucaju da ne- da onda postoji neka nadlezna osoba, sluzba koja razreava probleme.
U situacijama gde vlada haos- sasvim je ocekivano da ce se desavati da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke.
Cuj pa pod osvetom i mislim angažovanje stručnih pravnika koje ce da oderu kožu osobi finansijski.
To je korišćenje sistema i poluga vlasti kakvi van sistema to amateri samo rade.

Cuj pa pod osvetom i mislim angažovanje stručnih pravnika koje ce da oderu kožu osobi finansijski.
To je korišćenje sistema i poluga vlasti kakvi van sistema to amateri samo rade.
Ako je neko ucinio nesto pogresno- onda je angazovanje strucnih lica i u skladu sa zakonom- vrlo pohvalna stvar, upravo je to sto treba da se radi, i to je trazenje pravde- a ne osveta.

Nije mi jasna uloga internet portala...
Internet portale sam naveo kao jedan od primera iz online kategorije zato sto su mi prvi pali na pamet, no dodao bih i drustvene medije i niz drugih, a glavna poenta kod njih je sirenje informacija, interakcija izmedju ljudi itd…
Same informacije i narativi koji se sire su od vrhunske vaznosti, jer oblikuju svest ljudi….itd
Znas kako funkcionise kbt terapija- misli, emocije i ponasanja su povezana- ako utices na necije misli i emocije- uticati ces i na njegovo ponasanje.

у теорији је тако
ево ти екстреман али стваран примјер из живота. "фаца" 45 година ебе дјецу од 11-14, неки од родитеља те дјеце га тужили
он има везе у политици, полицији, војсци, служби
изругива се са родитељима чак и у суду, ни дана затвора
како поступити? ја сам тад био премлад а и то све није имало никакве личне везе са мном, али гарантујем ти да сви ђенерали, прецедници итд. не би га спасили моје руке да је једно о0д те дјеце било моје

дакле, не сљепа освета за било какву глупост, то никад не ваља

Back