Samo sam preneo reči kojih se ja lično držim po pitanju osvete, a te reči stoje zapisane u Svetom pismu.
I kod ranih filozofa je postojao problem sto su filozofiju hteli da naprave da bude kao geometrija s cisto definisanim linijama, i dan danas mnogi koji se bave filozofijom se previse bave definicijama i zalaze u sitna crevca sto bi se reklo narodski, u religiji je to takodje cest slucaj- no realnost je poprilicno drugacija gde postoje velike sive zone i linije razgranicenja nisu cista, i sama osveta se moze posmatrati iz tog ugla, i ako razmotrimo sta je osveta i sta sve ukljucuje, onda se postavlja pitanje da li se ti zaista pridrzavas tog navodnog pravila iz svetog pisma, i uopste koliko je to pravilo prakticno i zaista primenjivo?
Po samoj ljudskoj prirodi, jedan deo naseg mozga koji delimo s primatima (limbicki deo) i najslicniji je s cimpanzama je vrlo osetljiv na ono sto dozivljavamo kao nepravdu, i kad dozivimo nesto sto precipiramo kao nepravdu- cesto reagujemo na to i iz toga proizilazi i osveta; naravno imamo razvijen i logicki deo (prefrontalni korteks)- no cijenica je da je taj logicki deo slabije izrazen i na neki nacin podredjen, s vremenom naucimo da vise zauzdamo neke od nasih poriva, ali nikad potpuno.
Na internetu takodje postoji vid osvete npr ovde na forumu: kad uzvratimo sarkazmom na nesto sto nas je uvredilo, prozivanje, ignorisanje "kansel kultura", napori da nekom spustimo reputaciju itd....
A nisam video da je iko imun na ove stvari, niti ja niti iko drugi- samo je pitanje koliko je ko osetljiv i koji su mu okidaci i nacin, nivo ili intenzitet razlicitiji.
A pre nekih desetak godina su neki aktivisti otisli na bliski istok da pokazu Isisu da im pokazu ljubav i razumevanje i da ljube i svog neprijatelja, pa se to nije bas najbolje zavrsilo po njih, tacnije vrlo lose se zavrsilo po njih.
Osveta koja po svojoj prirodi jeste losa, ali smo mi daleko od toga da zivimo u ljubavi i harmoniji, i treba biti realan oko tih stvari.