Osvajanja Nemanjića

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
jedno je bitka kod Stefanije (manji okrsaj 1344, srpske oklopnike su potukli turski mornari koristeci nacu glupost)

Eto, opet naša glupost! :mrgreen:

i bitka kod Didimotike 1352. (gore sam je spomenuo) gde su Bugari pobegli, a Grci se izgleda predali, tako da smo mi ostali sami na bojnom polju gde su nas Turci unakazili

Naravno, i sam kažeš da su nas izdali Bugari i Grci, tako da pretpostavljam da je tada bilo mnogo više Turaka nego Srba...

Milojević svakako jeste bio bolji ratnik od Ruvarca , za vreme srpsko-turskih ratova (1876- 78) predvodio je srpske dobrovoljce gde se istakao kao veliki rodoljub . Takođe je kasnije putovao po Srbiji i Makedoniji gde je fanatično vršio nacionalno osvešćavanje i borio se protiv velikobugarske propagande . Za sve ove stvari nemam ništa protiv da mu se sagradi spomenik ili da se proglasi svetim čovekom .
Međutim što se tiče same istorije evo šta Radivoj Radić piše o njemu ;

Jel znas ko je dobio bitku na potegu SLIVNICKI VIS-ALDUMIROVCI-BRATUSKOVO ( STARO SRBI IZ SKOPLJA , TETOVA , KUMANOVA ) ISLI SU U NAPAD RECIMA .....ZA SRPSTVO I UJEDINJENJE SA SRBIJOM vodio ih je MILOS MILOJEVIC ( bio im je komandant ) kasnije MILOS MILOJEVIC postace KUM njegovom uceniku DESPOTU BADZOVICU ( roden u Ohrid ) uveka su ga pratili njegovi ucenici iz Makedonije ( Stare Srbije ) .

Jel znas ko je dobio bitku na potegu SLIVNICKI VIS-ALDUMIROVCI-BRATUSKOVO ( STARO SRBI IZ SKOPLJA , TETOVA , KUMANOVA ) ISLI SU U NAPAD RECIMA .....ZA SRPSTVO I UJEDINJENJE SA SRBIJOM vodio ih je MILOS MILOJEVIC ( bio im je komandant ) kasnije MILOS MILOJEVIC postace KUM njegovom uceniku DESPOTU BADZOVICU ( roden u Ohrid ) uveka su ga pratili njegovi ucenici iz Makedonije ( Stare Srbije ) .
Pa ja kažem da mu treba poshumno dodeliti orden i napraviti mu spomenik.

Kakve gluposti neću čitati ovde. Radić je trenutno naš najveći vizantolog koji je razvalio novoromantičare i pokazao da se radi o skupini neznalica i šarlatana .

Pogledati ovo Ruvarcevo napusavanje (optuzio ga je za falsifikovanje, a sporili su se i oko porijekla sv. Petke) Milojevica:

Ilarion Ruvarac - O radu Milosa S. Milojevica u Glasniku, Letopis Matice srpske, Novi Sad, knj. 114, 1872, str. 172-178.

Ruvarac se jedino plasio Crnogoraca i Brdjana, vise puta je kazao, odnosno potvrdio (u jednom pismu L. Tomanovicu) da ni u ludilu ne bi otisao u CG, "medju zmajeve i osvetnike" posto je napisao svoju "Montenegrinu" da bi dokazao da su robovali Turcima, a sasuo bi im u lice da su potomci posrbljenih Vlaha, "ne onih belih (lacmanskih) Vlaha, vec bas onih crnih Kara- ili Morlaka" . "Pantelijada" (Sta je rekla baba Chava, a Cavi baba Pava) je doista nesto posebno - Ruvarac je zbog prepirki "omrznuo" sve Pante medju ondasnjim Srbima iako su nesretnog Sreckovica i sami njegovi studenti (na Velikoj skoli u Beogradu kao prof. istorije) zajebavali sto je Ruvarac napravio budalu od njega.
Napadao je i "svoje" kriticare: Lj. Kovacevica i Stojana Novakovica, a "popa deli-popa iz Zagreba" Rackoga je cijenio iako se i na njega okomio dosta puta (malo ima Rackih i u mnogobrojnih i naprednijih naroda)... Glusac se u grobu okrece. :hahaha:

Bas fali pikantna tema gdje se moze raspravljati (kao i postavljati primjere) o pickaranjima u srpskoj odnosno balkanskoj istoriografiji. Imam dosta veoma interesantnih polemika na HDD-u. Samo Vujicev napad na Vuka je antologijski, nasi stari su se znali fajtati preko pera.

003gp.jpg

.

004cb.jpg

Dobrasinovic G., Marinkovic B., Susreti s Vukom, Novi Sad, 1964.

Da se ovdje opet nadovezem, problem s Milojevicem nije toliko zagovaranje autohtonistickih ideja (iako je i to diskutabilno, mada cijenim sto je uradio s Decanskim hrisovuljama) barem u okviru ove price koliko krivotvorenje i izmisljanje pjesama i natpisa u "Pesme i obicaji ukupnog naroda srpskog" i "Putopisu dela prave - Stare Srbije", sto ne samo da su mu prigovarali Ruvarac, Kujundzic, Novakovic,
mnogo kasnije Vladimir Bovan (ubacivanje i izmisljanje stihova, Kosovsko-metohijske narodne pesme u zbirci M. S. Milojevica, 1975) i Djordje Sp. Radojicic nego samo godinu ili dvije nakon izdavanja "Putopisa" - Velicko Trpic Prizrenac (pseudonim I. S. Jastrebova, valjda, 1880) u svojoj knjizici spominje da nista u Milojevicevim ocima nije bilo u prirodnoj velicini; najmanje razvaline i ostaci kakve crkvice njemu su se obracale u 'ogromne urvine i razvaline'; svaka obicna ploca u 'veliku mramornu'; svako gotovo obicno kamenje u 'prastaro srpsko groblje' sa mnogim silnim natpisima (knjizicu nisam pogledao ali prenosim citat preko Dj. Sp. Radojicica, Zbornik MS za drustvene nauke, 13-14, 1956).

Poslednja izmena:
mozda ga je Vladislav predao kao dar pri zenidbi :think:
onda bi trebalo da je Nis vracen nakon Velbuzda ili mozda tokom sukoba Milutina sa Sismanima :think:
kako je tema osvajanje, jel moze neko da napise kako smo dosli do Braniceva i izbili na Dunav? da li je to Dragutin dobio na upravu, pa je to kasnije anektirao Milutin ili je nesto drugo? :think:

Драгутин је добио као мираз и мито против оца а после га је поклонио млађем брату као део државе. Маџари се нису бунили јер је уговор био да Драгутинов син наследи круну. Маџарима се журило да то буде што пре и осакатили су Драгутина. Али после Драгутинове предаје круне Милутину нису смели даље кварити односе са Драгутином. Маџари су ипак били добри суседи много времена. Бољи од Бугара и Грка.

A jedan nekrologičar ovim rečima je otpočeo izveštaj o smrti Miloša
Milojevića.

"Jedna zvezda na srpskom nebu utrnula je. Ona beše neobičnog sjaja, te i ako zvezda osvetljavaše daleku... daleku prošlost naroda srpskoga, osvetljavaše tamne kutove prostrane otadžbine Srbinove, i na toj svetlosti mi poznadosmo što nismo poznavali, videsmo braću našu, srpski narod u svoj Srbiji od iznad Kaloče i Moriša, pa do Beloga mora, i od sinjeg Jadranskog mora, pa do reke Alte, Osme i Donje Marice".

A jedan nekrologičar ovim rečima je otpočeo izveštaj o smrti Miloša
Milojevića.

"Jedna zvezda na srpskom nebu utrnula je. Ona beše neobičnog sjaja, te i ako zvezda osvetljavaše daleku... daleku prošlost naroda srpskoga, osvetljavaše tamne kutove prostrane otadžbine Srbinove, i na toj svetlosti mi poznadosmo što nismo poznavali, videsmo braću našu, srpski narod u svoj Srbiji od iznad Kaloče i Moriša, pa do Beloga mora, i od sinjeg Jadranskog mora, pa do reke Alte, Osme i Donje Marice".
Kao da je sam Milojević pisao .

Sve ih je poslao na đubrište istoriografije , od gospođe Olge , Deretića , Zemljaničkog , Šćekića, ostalih kreatura ne mogu ni da se setim.
No ovo nije tema , to je prošlost za kojom treba da se povuče voda - tema je Osvajnje Nemanjića.

pogotovo objasnjenja tipa "Deretic grijesi ovdje.....jer Taj i Taj (inace istoricar sadasnjice, njegov kolega neki) kaze drugacije" - jasne su meni metode radivoja radica, opovrgava deretica knjigama svojih kolega. Ovi vasi danasnji profesorcici nikakvom se naukom ne bave, sve sto rade je prepisivanje jednih od drugih, stagniraju, ne pomicu se....a pritom su i placeni da pisu FALSE istoriju...

Eto, opet naša glupost! :mrgreen:

Naravno, i sam kažeš da su nas izdali Bugari i Grci, tako da pretpostavljam da je tada bilo mnogo više Turaka nego Srba...

Turaka je inace bilo vise nego Srba, zato je Dusan i trazio da se napravi savez protiv njih, ali vidis kakvi su mu bili saveznici, pa se obratio papi, a ovaj se obratio Lajosu Velikom, koji je napao Dusana (valjda je pomislio da je Dusan u problemu pa je mislio da to iskoristi)

Драгутин је добио као мираз и мито против оца а после га је поклонио млађем брату као део државе. Маџари се нису бунили јер је уговор био да Драгутинов син наследи круну. Маџарима се журило да то буде што пре и осакатили су Драгутина. Али после Драгутинове предаје круне Милутину нису смели даље кварити односе са Драгутином. Маџари су ипак били добри суседи много времена. Бољи од Бугара и Грка.

oni se negde od Andrijine smrti okrecu vise ka srednjoj Evropi, jadranskoj obali i Bosni...
znaci dobio ga Dragutin u miraz, ali kasnije je on i vladao Branicevom, vecim delom Sumadije, Macvom i Usorom, a Milutin je Branicevo oduzeo Vladislavu nakon Dragutinove smrti

mozda ga je Vladislav predao kao dar pri zenidbi :think:
onda bi trebalo da je Nis vracen nakon Velbuzda ili mozda tokom sukoba Milutina sa Sismanima :think:
kako je tema osvajanje, jel moze neko da napise kako smo dosli do Braniceva i izbili na Dunav? da li je to Dragutin dobio na upravu, pa je to kasnije anektirao Milutin ili je nesto drugo? :think:

Милутин и Драгутин су заједно поразили бугарске великаше Дрмана и Куделина, који су у свом поседу имали Браничево и Кучево и тако преузели контролу над том облашћу. То је дакле било после Драгутиновог силаска са престола, али тренутно не могу да се сетим године.

Poslednja izmena:
pogotovo objasnjenja tipa "Deretic grijesi ovdje.....jer Taj i Taj (inace istoricar sadasnjice, njegov kolega neki) kaze drugacije" - jasne su meni metode radivoja radica, opovrgava deretica knjigama svojih kolega. Ovi vasi danasnji profesorcici nikakvom se naukom ne bave, sve sto rade je prepisivanje jednih od drugih, stagniraju, ne pomicu se....a pritom su i placeni da pisu FALSE istoriju...
Neznanje ne opravdava ovakvo pisanje . Porediti učenog istoričara sa šarlatanom i neznalicom nema nikakvog smisla . Problem je nastao kada je zbog opšte krize u društvu ovaj vid šalatanstva prekoračio dozvoljeni opseg društvene margine gde mu je mesto (zajedno sa ufolozima , baba vračarama ,belim i crni magovima , ljudima koji tvrde da su bogovi i ostalim underground spodobama ). Kada se to dogodilo pojavio se Radić i lepo objasnio, zapravo pokazao i dokazao da se radi o neznalicama , osobama koji nisu ovladali osnove istoriskog metoda , koji čak ni formalno nisu istoričari , u naučnom smislu potpuno nepriznati i nepoznati , čiji je indeks citiranosti - 0 ne računajući "Treće oko". No ovo sve postaje neozbiljno, vratimo se temi .

Neznanje ne opravdava ovakvo pisanje . Porediti učenog istoričara sa šarlatanom i neznalicom nema nikakvog smisla . Problem je nastao kada je zbog opšte krize u društvu ovaj vid šalatanstva prekoračio dozvoljeni opseg društvene margine gde mu je mesto (zajedno sa ufolozima , baba vračarama ,belim i crni magovima , ljudima koji tvrde da su bogovi i ostalim underground spodobama ). Kada se to dogodilo pojavio se Radić i lepo objasnio, zapravo pokazao i dokazao da se radi o neznalicama , osobama koji nisu ovladali osnove istoriskog metoda , koji čak ni formalno nisu istoričari , u naučnom smislu potpuno nepriznati i nepoznati , čiji je indeks citiranosti - 0 ne računajući "Treće oko". No ovo sve postaje neozbiljno, vratimo se temi .

Bolje vjerovat neznalicama nego lazovima. Ovi ako nesto ne znaju ne rade to svjesno. A gsp "Vizantolog" je Stojan Novakovic sadasnjeg doba. Placen je da unisti srpsku istoriju i da ko god pokusa da kaze da smo mi bili nesto vise od divljaka koji zive u mocvarama da knjigama na nivou tabloida diskvalifikuje najprije njegovu licnost. DIskvalifikacija rada se vrsi rekao sam ti vec na koji nacin - "pitaj brata lazova".

I ne znam samo odakle ti to da Deretic nije ucen. U americi je proglasen za doktora istorijskih nauka a u Petrovgradu kao clan tamosnje ANU. Priznat je u dvije najjace zemlje sadasnjice, samo u Srbiji nije priznat. Za gospodju Olgu necu ni da pricam. Doktorirala je na Sorboni. I zato prekini da zivis u svijetu R.Radca. Ne upijam ni ja sve sto Deretic kaze, ali jednostavno ne mogu da se pomirim sa retardiranoscu tzv cinjenice da smo se mi na balkan doselili u 7. vijeku.

Poslednja izmena:
Pa sad da li je Goce Delcev bugarski ili makedonski heroj, jako je upitno ;)

A sto se tice tih nasih sto podrzavaju alternativne teorije o poreklu Srba, ima dosta jako obrazovaih naucnika, tipa antropolog Srboljub Zivanovic, inace bas veliko mudo u Britaniji, ali nema koliko je meni poznato ni jednog pravog istoricara medju njima.

Bolje vjerovat neznalicama nego lazovima. Ovi ako nesto ne znaju ne rade to svjesno. A gsp "Vizantolog" je Stojan Novakovic sadasnjeg doba. Placen je da unisti srpsku istoriju i da ko god pokusa da kaze da smo mi bili nesto vise od divljaka koji zive u mocvarama da knjigama na nivou tabloida diskvalifikuje najprije njegovu licnost. DIskvalifikacija rada se vrsi rekao sam ti vec na koji nacin - "pitaj brata lazova".

I ne znam samo odakle ti to da Deretic nije ucen. U americi je proglasen za doktora istorijskih nauka a u Petrovgradu kao clan tamosnje ANU. Priznat je u dvije najjace zemlje sadasnjice, samo u Srbiji nije priznat. Za gospodju Olgu necu ni da pricam. Doktorirala je na Sorboni. I zato prekini da zivis u svijetu R.Radca. Ne upijam ni ja sve sto Deretic kaze, ali jednostavno ne mogu da se pomirim sa retardiranoscu tzv cinjenice da smo se mi na balkan doselili u 7. vijeku.
Od koga je Radić potplaćen ?, da li je neko video kad je primio pare ? , koji je to istoriski metod primenio Deretić da bi došao do tog saznanja? , ili se radi o nečemu drugom ?
Čini mi se da se ipak radi o nečemu drugom . A to je da ih je Radić potpuno javno ogolio . Pošto je argumentovao da su neznalice i najobičniji diletanti , Deretić, Jarčević i kompanija nemajući nikakve argumente pribegavaju najprimitivnijem blaćenju o navodnom potplaćivanju. Po njima svako ko se usudi da njihove maloumne konstrukcije nazove pravim imenom ne može biti ništa drugo nego potplaćen jer se u Srbe faraone ne sme sumljati.
Što se tiče samog Deretića on je završio mašinski fakultet a kako sam kaže doktorirao pravo u USA. Znači njegovo formalno obrazovanje nema nikakve veze sa istorijom. Takođe njegove tvrdnje kako je član Petrogradske akademije nauka nisu istinite. Možda je mislio na člana Petrgradske duhovne akademije , ali to je nešto drugo. Ovog našeg Jovna I. Deretića ne treba mešati sa Jovanom Deretićem poznatim istoričarem književnosti , čoveka koji je u ova smutna vremena na žalost postao manje poznat od njegovog imenjaka i prezimenjaka šarlatana. A taj naš šarlatan nikada nije radio na univerzitetu , nikada nije objavio neki naučni rad na univerzitetu ili u nekoj prestižnoj publikaiji , niko ne zna za njega u naučnom svetu izvan Srbije , a u Srbiji u ozbiljnim naučnim krugovima služi za sprdnju. I još jednom pitam, koji je njegov indeks citiranosti ?
Što se tiče Olge Pjanović ona je lingvista koja je diplomirala klasične jezike a doktorirala na Sorboni (u 49 godini) sa tezom " pravda kod Eshila i Sofokla" što nema nikakve veze sa istorijom. Takođe nema ni jedan objavljen naučni rad u vezi istorije sem te knjige o Srbima i nekoliko novinskih tekstova . Sve u svemu njena reputacija kao istoričara je ista kao i kod Deretića .
Radić se kada je pobijao nesuvisle teze novororomantičara najviše pozivao na Ostrogorskog , ako mu je Ostrogorski drug stvarno ne znam.
Ako neko ne može da se pomiri sa tim da su Srbi doselili na Balkan u VI-VII (njih ne treba mešati sa današnjim Srbima ) veku to je onda njegov psihički problem a takav problem nije razlog da nauka odustane od svojih metoda i da razvija sumanute teorije o Srbima Etrurcima, Srbima u Indiji , Tračanima Srbima , srpskim faraonima, itd.
Ovo boldovano . Radić je pre svega diskvalifikovao tvrdnje i stupidne teze gospodina Deretića, naravno samim tim i samu Deretićevu ličnost , ko bi to odoleo.
Sada bi parafrazirao ono što je Radić stavio na početku svoje knjige "Srbi pre Adama i posle njega " a u vezi ovog boldovanog (tabloida) .
" Ova knjiga je namenjena široj čitalačkoj publici zato je njen sadržaj i obim saobrazan tome. Za istoričare od zanata umešne da razlikuju naučno utemeljenu istinu od poluistina, površnisti i haotičnih improvizacija ova knjiga je potpuno nepotrebna."
Lepo čovek na početku svoje knjige napisa da pravim istoričarima ta knjiga, ( zapravo bilo kakva knjiga) nije ni potreba jer oni to sve već znaju.
Jako mi je žao što nije tema o novoromantičarima da napišem još dosta o tome , ovako moram da prekinem jer sam već preterao :)

Poslednja izmena:
Милутин и Драгутин су заједно поразили бугарске великаше Дрмана и Куделина, који су у свом поседу имали Браничево и Кучево и тако преузели контролу над том облашћу. То је дакле било после Драгутиновог силаска са престола, али тренутно не могу да се сетим године.

Kasnije ce Milutin i Dragutin doblo omlatiti i tatarskog kana NOGAJA .

Back