Nece biti. Da su oznaceni srbi pisalo bi samo Servs, ali jasno kao dan pise Servia. I ne znam samo zasto vas sve boli ova karta?
Da,dovoljno mi je da vidim kartu i da bacim u vodu sve sto su nasi istoricari za zivota uradili i otkrili...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nece biti. Da su oznaceni srbi pisalo bi samo Servs, ali jasno kao dan pise Servia. I ne znam samo zasto vas sve boli ova karta?
Ovde se poziva na Njegoša a on je o tadašnjim događajima vrlo malo znao, njegov glavni izvor je bila narodna tradicija koja je potpuno nepouzdana ( što znači netačna).
Drugo , vi ovde pišete o tim događajima sa danjašnjim pogledom na svet , niko danas ne može sa sigurnošću da zna kakva je bila ono što bi smo danas nazvali nacionalna i politička svest kod pripadnika različitih slojeva ljudi u srednjevekovnoj Srbiji . Međutim sigurno je da ta svest nije bila kao danas , vlastelu je interesovao najviše vlastiti interes pa su se lako udruživali u saveze sa tuđincima protiv najrođenijih. Znači taj patriotizam , borba za veru i naciju protiv tuđina npr., u Kosovskoj bitci "Ko će biti vjera a ko nevjera" to je sve odjek kasnijih vremena 16, 17 ,18 veka , mi nemamo pojma kakav je stav običnog vojnika bio u Kosovskoj bitci.
Da,dovoljno mi je da vidim kartu i da bacim u vodu sve sto su nasi istoricari za zivota uradili i otkrili...
nisam ja bacio u vodu sve sto su nasi istoricari za zivota otkrili zbog ove karte samo, ovo je samo jedan od bezbroj dokaza da nam je istorija prekrajana i nametnuta.
Kad su prekrajali istoriju u 17. i 18. vijeku, u srbiji je bilo svega 0.005 pismenih ljudi, nisu mogli prekrajachi da znaju da ce se pojaviti internet, biblioteke obogatiti,
papir se prodavati u bescenje a pismenost biti 99%. Ja sam se zakleo da nista od istorije ne citam, ni jedno djelo, mladje od 200 godina....
Imas stotine i stotine podataka o postojanju bosanske drzave od 12.-og do 15.-og veka,tu nema nikakvog prekrajanja...i ti opet verujes nekoj glupoj mapi koja Bosnu vidi u okviru Srbije?
Сад си и ти лупио, мапа представља почетак 9. века - дакле пре осамостаљивања Босне, а не 12. и ли 15.
Imas stotine i stotine podataka o postojanju bosanske drzave od 12.-og do 15.-og veka,tu nema nikakvog prekrajanja...i ti opet verujes nekoj glupoj mapi koja Bosnu vidi u okviru Srbije?
Nema niti jedan istorijski dokaz da je bosna bila samostalna drzava, nikad!
Meni su na vikipediji (srpskoj) u diskusiji u vezi bosne, slali tzv. istorijske dokaze o bosni kao zasebnoj drzavi. Jedan od nasih placenih vikipedijanaca mi je dao recenicu iz jednog letopisa tog doba:
"....Drina je rijeka koja dijeli Bosnu od ostatka Srbije...", i covjek mi daje to u prilog da je bosna bila zasebna drzava, i kaze, evo, vidi! procitaj! Pa da li je moguce, vidis li sta pise? Ovo samo budala
ne bi shvatila...
O covece,ja raspravljam sa tobom a ti nikada nisi cuo za Bosnu kao drzavu,,,pa ti nisi procitao ni udzbenik Istorije za osnovnu skolu ...aj cao...![]()
A jel znas ti kada je pisan "Spis o narodima" a kada je bilo doseljavanje slovenskih plemena na Balkan?300 godina razlike...
Uostalom,sve ti pise u samom "Spisu o narodima" o samom doseljavanju i uz malo poznavanje ranog srednjeg veka i formiranja naroda u to doba,neces imati problem da skapiras kako su Srbi nastali...
Треба додати да спис настаје само 100 година након доласка Мађара у Панонију па је спис у Турцима-Мађарима такође мутан и нејасан јер очигледно нација није конституисана!
Срби долазе на Балкан са већ успостављеним монархиским уређењем наследних архонта , сасвим другачије од онога што се описује долазак Хрвата са 5 браће и 2 сестре где добијају име по 1 брату Хроабатоси с сам народ настаје под тим именом другом половином 9 века где имамо 1 dux Croatum појављује се после пада прве српске државе!
А стање у време спис је следеће"„Od reke Cetine poĉinje zemlja Horvatska i stere se uz primorje sve do granica Istrije, odnosno do grada Albuna, a u gorama i prelazi donekle temat istorijski. Kod Centine i Livna graniĉi sa zemljom Srbljije". (Ib. 145-7)."
Тим спорним територијама је владао Михајло Вишевић који је је био кнез Неретве под српским архонтима , овде се дешава нешто после разбијања српских области од бугарског цара Симеуна до повратака Часлава из заробљеништва се дешава тај преокрет да Томислав узима признање од папе јер је ова област била још под влашћу Византије изгледа да Михајло Вишевић у одсуству Часлава признаје Томиславову врховну власт!
Овом проблематиком су се бавили Хрвати који су сами због одсуства свог имена све до 9 века немају своје изасланике на црквеним саборима док полабски Срби и балкански имају своје легитимне представнике.
Због овога су Хрвати ипак свој долазак у Далмацију померили не својом вољом на 8 или 9 век!
А сматрају да се ради о некој свеопштој уроти против Хрвата!
Међутим сам егзодус Срба затим њихов повратак у Србију у 10 веку на позив архонта Часлава где још Срби нису христијанизовани говори о добром познавању своје племенске припадности и традицији , овакав марксистички приступ народу и нацији би пре поставио у каснијој средњовековној Србији где је само Хрићанство и његова званична подела 1054 па пре тога одлазак Далмације под власт Рима стотинак година раније су унели више раздора по народну свест Срба до самог доласка Турака него што је то било раније!
Битно је истаћи да под именом Срби са каквим таквим монархијским наследним системом архонта Срби долазе на Балкан.
naravno da je tako. Spis je potpuni falsifikat. Covjek pise o dogadjajima koji su se desili nakon njegove smrti. Citao sam prije neki dan ponovo. Pise isto "Srbi" na romejskom jeziku znaci robovi. Ovo samo hrvat moze da napise, niko drugi.
naravno da je tako. Spis je potpuni falsifikat. Covjek pise o dogadjajima koji su se desili nakon njegove smrti. Citao sam prije neki dan ponovo. Pise isto "Srbi" na romejskom jeziku znaci robovi. Ovo samo hrvat moze da napise, niko drugi.
Nema nekog narocitog monarhijskog sistema kod Srba prilikom dolaska na Balkan,jeste uspostavljena jaca vlast jednog coveka i jedne porodice sa naslednim pravom i po tome se donekle Srbi razlikuju od ostalih slovenskih plemena i ubedjen sam da im je to i pomoglo da se rasire na okolna plemena i nametnu svoje ime poput Proto-Bugara u Bugarskoj...jednostavno su Srbi bili na nesto vecem nivou organizacije...
U imenima ostalih srpskih zemalja se iz "Spisa o narodima" jasno vidi kako je srpski arhont postepeno stavljao pod kontrolu okolne sklavinije-Bosnu,Travuniju,Hum,Paganiju verovatno i Duklju...
Boldovano : Znači mi treba da verujemo tvom umišljaju a ne jedinom pravom relevantnom spisu koji je uzgred i najvažniji izvor za proučavanje ranog srednjevekovlja naroda u Evropi . E taj spis nedvosmisleno govori o Srbima i Hrvatima kao narodu koji je doselio naA jel znas ti kada je pisan "Spis o narodima" a kada je bilo doseljavanje slovenskih plemena na Balkan?300 godina razlike...
Uostalom,sve ti pise u samom "Spisu o narodima" o samom doseljavanju i uz malo poznavanje ranog srednjeg veka i formiranja naroda u to doba,neces imati problem da skapiras kako su Srbi nastali...
Видиш, ту историографија ступа на сцену - да пронађе шта у одређеном извору има смисла, шта нема, шта је истина, а шта Константинов фетиш за етимолошлим конструкцијама. Очигледно је да ти изворима приступаш селективно и некритички - шта ти се не свиђа одбацујеш, уместо да видиш због чега то тако пише и колико је то тачно а колико не.
Boldovano : Znači mi treba da verujemo tvom umišljaju a ne jedinom pravom relevantnom spisu koji je uzgred i najvažniji izvor za proučavanje ranog srednjevekovlja naroda u Evropi . E taj spis nedvosmisleno govori o Srbima i Hrvatima kao narodu koji je doselio na
Balkan.
Čovek citira Njegoša a ne veruje najrelevantnijem dokumentu. koga gotovo svi ozbiljni istoričari ozbiljno shvataju .Видиш, ту историографија ступа на сцену - да пронађе шта у одређеном извору има смисла, шта нема, шта је истина, а шта Константинов фетиш за етимолошлим конструкцијама. Очигледно је да ти изворима приступаш селективно и некритички - шта ти се не свиђа одбацујеш, уместо да видиш због чега то тако пише и колико је то тачно а колико не.
Čovek citira Njegoša a ne veruje najrelevantnijem dokumentu. koga gotovo svi ozbiljni istoričari ozbiljno shvataju .
Tu nema nista smisla. Nema jedne istinite recenice. A citao sam izdanje SANU-a, u njemu pise da Srbi znaci robovi, ako oces poslacu ti. Sa njihovog sajta sam skinuo.
Daj bre, svaka ziva recenica budalastina teska. "Pozelese Romani jedan dan da predju Dunav da vide sta ima tamo, kad naidjose na mirne i nenaoruzane slovene, i niti
su Romani znali da ovi postoje tamo, niti su sloveni znali da postoje Romani" - ALO BRE? Da li je moguce ovo? To je 4. vijek, rimsko carstvo u punoj moci. Na granici
legije, pogranicni legionari, ne znaju da tamo postoje sloveni - A DRZE STRAZU PREMA NJIMA????? A sloveni pojma nemaju za rimsko carstvo koje postoji u tom trenutku
desetak vjekova...????
"Zamolise Srbi cara da im da jedan grad da se tu nasele, i on im da de grad Serbiu" (grad vec nosi ime Serbia, ovo ko da je sve bilo spremno samo se cekalo da se ti sloveni
nakane jednom vise da dodju na Balkan. "Srbima se nesvide taj grad" - Ej, Srbi, koji zive u nekim mocvarama disajuci na trske i krijuci se od neprijatelja, nomadski narod,
ne svidja im se grad jednog carstva, pa traze ljepsi grad. "..Vratise se srbi preko dunava, i kako su prelazili preko pokajase se sto nisu uzeli grad", ovo nema smisla, stvarno
ovo je katastrofa.
Boldovano. Ako si pogledao klip Tibora u vezi dokumenta jasno je da car nije napisao taj dokument već se radi o kompilaciji starih spisa iz njegove arhive.On pise iz perspektive oformljenih naroda iz 10.-og veka...neko gore napisa da se spisu ne treba nekriticki pristupati,pa sad ti vidi,ako je tebi bas sve sto je tamo napisano "sveto pismo" onda...
A tek sto su Hrvati bili oformljeni,o tome bolje da i ne pricamo...verovatno je citav narod u doba doseljavanja nosio ime Hrvati,zar ne?![]()
Пази, то што ти не знаш за разлику између превода и критичке обраде извора, твој проблем, а не проблем дотичног извора.