Ostanak naroda u Srbiji

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
49.530
Autorska tema,
Nisam zadrti nacionalista, ali dok se u Srbiji Srbi i drugi narodi, ne budu osecali kao gradjani, tesko je zadrzati mlade i ne tako mlade, a vratiti ona kojima je sve jedno da li je gradjanin drugog reda u Austriji ili Srbiji.
Jedna od bitnih ideja ovog posta je zaposljavanje, dakle mislim da je neophodno u zakon o radu ugraditi pojam srpskog gradjanina kako u drzavnim sluzbama ne bi imali strance koji organizuju drzavne poslove i zastupaju srpske drzavne interese.
Ovde iskljucivo mislim na one koji su rodjeni van Srbije i ne odnosi se na druge nacionalnosti koji su rodjeni u Srbiji.
Obrazlozenje je takodje vrlo jednostavno, zbog nedostatka radnih mesta iz Srbije je otislo mnogo Srba i strucnih i nestrucnih, sto se menja u svakom slucaju, a nije moguce odrediti privatniku koga ce da primi na neko redno mesto, ali zato u drzavnim sluzbama moze i mora da se ogranici ucesce zaposljavanja stranaca sa srpskim drzavljanstvom. Ovo moze da se postigne jednostavnom ispravkom jednog clana zakona o radu u delu organizovanja prijema na radno mesto, koja bi odredila da se ako je na konkursu 1 drzavljanin rodjen u Srbiji, a 4 nisu, ovaj jedan mora biti primljen, ako ispunjava uslove konkursa.
Zasto je ovo bitno, pa zato sto bilo ko da uzme statistiku zaposljenih u drzavnim organima na prvi pogled moze da primeti da vise od polovine nije rodjeno u Srbiji. Pored ovoga trebalo bi uneti izmenu da na rukovodeca mesta bude neophodno da je gradjanin rodjen u Srbiji, kao prvu stavku uslova, te da ove promene vaze iskljucivo do prijema u medjunarodne organizacije koje za cilj imaju protok radne snage.

Primera gde su srpski strucnjaci, pogotovo pripravnici tretirani kao gradjani drugog reda je mnogo, ali je meni neobjasnjivo da se primi lekar iz Papue Nove Gvineje i posalje na specijalizaciju, dok srpski lekar nema posla.
Pa, redje da onaj ko je primio takvog lekara ide na ostrvo da zaposljava, a ne u Srbiji.

mislim da je veći problem što postoji kult zapošljavanja, npr u USA ima veći kult mogućnosti da budeš frilenser nekakav? da se organizuješ kako hoćeš, da možeš da radiš u firmi ali da nije nemoguće i da se nekako odvojiš i da nađeš šta ti treba, da razumeš tržište itd
ima i kod nas toga ali se forsira kao najveća sreća zapošljavanje, a biznis je tek za vanzemaljce. mislim da smo baš nekako neobrazovani po tom pitanju

ovo što vidiš za lekara, ko zna, možda postoji nekakva razmena, tj treba ti tu cela priča

jedino što se kod njih nemilosrdno plaća porez
pišem pomalo otpirlike kao forum je pa mogu

ovo za državu i strance to valjda službe razne proveravaju, ako im je interes da paze ili da umeću, kao što neko odavde može da radi u državnoj službi u inostranstvu ali ga sigurno proveravaju

mislim da je veći problem što postoji kult zapošljavanja, npr u USA ima veći kult mogućnosti da budeš frilenser nekakav? da se organizuješ kako hoćeš, da možeš da radiš u firmi ali da nije nemoguće i da se nekako odvojiš i da nađeš šta ti treba, da razumeš tržište itd
ima i kod nas toga ali se forsira kao najveća sreća zapošljavanje, a biznis je tek za vanzemaljce. mislim da smo baš nekako neobrazovani po tom pitanju

ovo što vidiš za lekara, ko zna, možda postoji nekakva razmena, tj treba ti tu cela priča

jedino što se kod njih nemilosrdno plaća porez
pišem pomalo otpirlike kao forum je pa mogu
A cesto zaposljavaju one koji nista ne znaju da rade i daju im dobru platu za "freelensing" na forumima i portalima, da pisu sta smisle....sto je mnogo tezak posao u IT struci i dobro se placa...

1651166417083.png

Ako se ovako nastavi do 2050 ima da nas nema na ovim prostorima. Možda je to naša sudbina? Možda smo to kao narod i zaslužili? :think:
Jasno je da je to namera neprijatelja srbije, ali da na tome radi najgori deo naroda iz licnih interesa, krijuci se iza floskule "za dobro naroda", a to dobro, naplacuju skupo, a rade suprotno onome sto pricaju.
Medjutim, ako oni koje je narod birao nisu sposobni da se izbore sa takvom gamadi, onda i nisu da vladaju....mene su zadovoljili hapsenjima odgovornih, pa to lici na neki pocetak organizovanja drzave na legalnim osnovama....

Pa ja nisam nekomunikativan, imam posirok fond znanja, ali nisam podoban, nisam upotrebljiv, nisam koruptibilan, necu da radim kriminalne radnje i stoga nisam ni u jednoj od tri grupe..
Prva grupa je savremeni klinac...odlicno trazena grupa za odredjena zanimanja.
Druga grupa je igrac za sve, koji je spreman da poturi dupe i legalno a da se napravi neka akcija, tj muljaza sa parama, poslom i slicno...sam stav da su u Srbiji uglavnom neproizvodna ulaganja interesantna bankama kazuje koliko se trazi upravo ovo

Treca grupa su ledja igraci....

Tako da je to trenutno stanje, ali to nije nastalo tako sto se odmah doslo do toga..
Tako da se tako i ne uklanja, a nikome nije ni stalo da se ukloni...
Zivot ide dalje i niko ne skuplja mleko kad se prospe po zemlji...nego gladuje do sutra , do nove muze..

Negativna selekcija koja nikome nije bila nesto lose donosi posledice.
Npr, ja i da mogu , sad ne mogu da kreiram onako produktivno okruzenje kakvo sam mogao 2000te godine...
Price kako se kod nas skupljaju najvece tehnoloske kompanije sveta i velike firme jeste tacna, i tamo radi dosta ljudi , i to jeste tacno...
Ali je takodje tacno da je u prvih mesec dana kovida 90% firmi prestalo da radi....a pricam o IT firmama , koje bukvalno ne zavise od kontakta...
Dobro , posle 4 meseca se to sve ponovo pokrenulo...ali pokazuje koliko je orjentacija ka spoljnim trzistima brzo nestabilna ako se nesto na tim spoljnim stranama promeni.

Pa ja nisam nekomunikativan, imam posirok fond znanja, ali nisam podoban, nisam upotrebljiv, nisam koruptibilan, necu da radim kriminalne radnje i stoga nisam ni u jednoj od tri grupe..
Prva grupa je savremeni klinac...odlicno trazena grupa za odredjena zanimanja.
Druga grupa je igrac za sve, koji je spreman da poturi dupe i legalno a da se napravi neka akcija, tj muljaza sa parama, poslom i slicno...sam stav da su u Srbiji uglavnom neproizvodna ulaganja interesantna bankama kazuje koliko se trazi upravo ovo

Treca grupa su ledja igraci....

Tako da je to trenutno stanje, ali to nije nastalo tako sto se odmah doslo do toga..
Tako da se tako i ne uklanja, a nikome nije ni stalo da se ukloni...
Zivot ide dalje i niko ne skuplja mleko kad se prospe po zemlji...nego gladuje do sutra , do nove muze..

Negativna selekcija koja nikome nije bila nesto lose donosi posledice.
Npr, ja i da mogu , sad ne mogu da kreiram onako produktivno okruzenje kakvo sam mogao 2000te godine...
Price kako se kod nas skupljaju najvece tehnoloske kompanije sveta i velike firme jeste tacna, i tamo radi dosta ljudi , i to jeste tacno...
Ali je takodje tacno da je u prvih mesec dana kovida 90% firmi prestalo da radi....a pricam o IT firmama , koje bukvalno ne zavise od kontakta...
Dobro , posle 4 meseca se to sve ponovo pokrenulo...ali pokazuje koliko je orjentacija ka spoljnim trzistima brzo nestabilna ako se nesto na tim spoljnim stranama promeni.
ne razumes ili trolujes?

Ovo je tema....

Autorska tema,
Nisam zadrti nacionalista, ali dok se u Srbiji Srbi i drugi narodi, ne budu osecali kao gradjani, tesko je zadrzati mlade i ne tako mlade, a vratiti ona kojima je sve jedno da li je gradjanin drugog reda u Austriji ili Srbiji.
Jedna od bitnih ideja ovog posta je zaposljavanje, dakle mislim da je neophodno u zakon o radu ugraditi pojam srpskog gradjanina kako u drzavnim sluzbama ne bi imali strance koji organizuju drzavne poslove i zastupaju srpske drzavne interese.
Ovde iskljucivo mislim na one koji su rodjeni van Srbije i ne odnosi se na druge nacionalnosti koji su rodjeni u Srbiji.
Obrazlozenje je takodje vrlo jednostavno, zbog nedostatka radnih mesta iz Srbije je otislo mnogo Srba i strucnih i nestrucnih, sto se menja u svakom slucaju, a nije moguce odrediti privatniku koga ce da primi na neko redno mesto, ali zato u drzavnim sluzbama moze i mora da se ogranici ucesce zaposljavanja stranaca sa srpskim drzavljanstvom. Ovo moze da se postigne jednostavnom ispravkom jednog clana zakona o radu u delu organizovanja prijema na radno mesto, koja bi odredila da se ako je na konkursu 1 drzavljanin rodjen u Srbiji, a 4 nisu, ovaj jedan mora biti primljen, ako ispunjava uslove konkursa.
Zasto je ovo bitno, pa zato sto bilo ko da uzme statistiku zaposljenih u drzavnim organima na prvi pogled moze da primeti da vise od polovine nije rodjeno u Srbiji. Pored ovoga trebalo bi uneti izmenu da na rukovodeca mesta bude neophodno da je gradjanin rodjen u Srbiji, kao prvu stavku uslova, te da ove promene vaze iskljucivo do prijema u medjunarodne organizacije koje za cilj imaju protok radne snage.

Sto se tice borbe Srbin ne Srbin, tu ne bih nesto razlikovao Srbe i neSrbe...i jedni i drugi ne daju prednost Srbima...pa i nema neke razlike..
Bitniji je mentalitet..
Ako je Srpski mentalitet, odmah znas da ce da te razapinje kao mediji ovih 5 TV stanica...zahtevace od tebe razmisljanje klinkice koja je naucila monolog...hoce siguricu .....a to je ako ne znas nista vise od onog sto podrazumeva taj radni polozaj..

Jeste sad se ja radjam kao mehatronicar ili kao monter industrijskih linija ili kao relejac....
To je slicno kao ono , trazi se radnik 5 godina iskustva...samo je malo blaze...

A na pitanje ko je lud da radi za iste pare kao drugosrbijanac u EU ili kao drugosrbijanac u Srbiji , mada ja nemam pojma sta znace pojmovi prvosrbijanac i drugosrbijanac, ali racunam da je ovo sto sam ja drugosrbijanac, tj Srbin kome se rugaju kad mogu , koga gledaju da opljackaju bar jednom svakog dana u marketima, koga zaebavaju na salteru u sekundi cim osete da je blage naravi......bukvalno neratnicki deo Srbijanaca...
Trece Srbijanci racunam da su oni koji nemaju realne poglede na Srbiju , penzioneri , seljaci poneki , i vecina onih u zabludama..

A politicke podele me ne interesuju , na prvosrbijance drugosrbijance i trecesrbijance....pa ja nisam delio Srbe na Srbijance i Srbe doseljenike gde je itekako vazno podeliti ih , pa cu da ih delim po politickom afinitetu..

Nagadjam sta moze da bude tema...pojma nemam sta je tema..
Srbin komsiji zeli zlo jer mu je konkurencija....
To je osnovni zakon....koji vazi....kreni od toga...

Srpski patriotizam se vidi kod ratovanja, ne u miru.... to je drugi zakon koji vazi...

E sad ako mozes ti mi pojasni temu preko ta dva zakona...

Opet masis, poenta je u mestu rodjenja, ne o mentalitetu, ne o politici, ne o strucnosti....onaj ko je rodjen u srbiji nema rezervnu drzavu, ali trend da se primaju stranci je doneo negativnu selekciju i ovo sto ti osecas....

Da idem dalje u razradu teme, jer ako krenemo usko , zavrsice se na klasicnim prodavanjima mzab koje vidis na TV...
Gde je seselj vrhunski Srbin, a zato sam ja prestao da budem Srbin....jer mi je dosta i Slobe i Seselja i milion takvih Srba....koji super izgledaju drugim Srbima..

Drzavna sluzba je bukvalno puna zena koje su odnekud stigle i muskaraca koji su podesni jos iz rodnog kraja....i uvek imaju gde da se vrate, ali onaj ko je rodjen u srbiji, kakav god bio nema drugu drzavu i kao gradjanin svoje drzave docice do svoje odgovornosti, jer u drzavnu sluzbu se vecinom primaju ljudi sa nekom skolom, a sve vcise sa visokim skolama....

Opet masis, poenta je u mestu rodjenja, ne o mentalitetu, ne o politici, ne o strucnosti....onaj ko je rodjen u srbiji nema rezervnu drzavu, ali trend da se primaju stranci je doneo negativnu selekciju i ovo sto ti osecas....
Pa to je malo smesno pricati , kad postoji aktivan program unistavanja godista koje je rodjeno u Srbiji a pripada do 1978.
Ako postoji aktivan takav program, o cemu treba da se govori u temi?
Mislim tema treba da obuhvati i postojece CIA programe, tj postojece aktivne antisocijalisticke programe...
Da ne bi doslo do recidiva u socijalizam, aktivno se sprovode neki medijski i neki socioloski i neki radno egzistencijalni programi..

Zatim , mi imamo jos uvek aktivne i omiljene misticove DB strukture, koje nisu BIA strukture, nego odbaceni DB elementi koji razvijaju svoje ekonomske grane...
A imamo i novolopovske Srbe koji razvijaju svoju paralelnu vlast...

Da li razumes poentu? Da srbin postane jednom, gradjanin prvog reda u svojoj drzavi....

Pa to je malo smesno pricati , kad postoji aktivan program unistavanja godista koje je rodjeno u Srbiji a pripada do 1978.
Ako postoji aktivan takav program, o cemu treba da se govori u temi?
Mislim tema treba da obuhvati i postojece CIA programe, tj postojece aktivne antisocijalisticke programe...
Da ne bi doslo do recidiva u socijalizam, aktivno se sprovode neki medijski i neki socioloski i neki radno egzistencijalni programi..

Zatim , mi imamo jos uvek aktivne i omiljene misticove DB strukture, koje nisu BIA strukture, nego odbaceni DB elementi koji razvijaju svoje ekonomske grane...
A imamo i novolopovske Srbe koji razvijaju svoju paralelnu vlast...
kolega um patak, zakon....promena clana zakona nije program nego Zakon....

Drzavna sluzba je bukvalno puna zena koje su odnekud stigle i muskaraca koji su podesni jos iz rodnog kraja....i uvek imaju gde da se vrate, ali onaj ko je rodjen u srbiji, kakav god bio nema drugu drzavu i kao gradjanin svoje drzave docice do svoje odgovornosti, jer u drzavnu sluzbu se vecinom primaju ljudi sa nekom skolom, a sve vcise sa visokim skolama....
Ono sto ja znam za ministarstva i vladu , zaposljava se preko veze, koja ne mora da bude politicka nego mora da bude burazerska..
Dalje, ono sto vazi za burazerske veze je da ce radije jedan neSrbijanac da da posla svom zemljaku nego jedan Srbijanac da da posla svom drugu iz klupe...
Lakse se i naplati takvo davanje posla....

Nije mi jasna tema, pojma nemam o cemu se radi...
Mislim vidim da se radi o tome da u vlasti Srbije najmanje ima Srbijanaca, ali to je valjda normalno posto se Srbijanci od malena pljuju jedni druge i jos ih roditelji prave klonovima sebe...plus ovo sto neki rivalitet bez veze, plus ugrozenost, plus su malo tuplji ali nista vise od tih dodjosa da ih tako nazovem..

Srbin ima svoj mentalitet ali ti kazes da nije do mentaliteta...to mi malo cudno u celoj prici..

Da li razumes poentu? Da srbin postane jednom, gradjanin prvog reda u svojoj drzavi....
...
To nece da se desi , to sam Srbin ne zeli...mislim nemoguce je to ostvariti...
ja znam najvise 10% ljudi koji bi to podrzali , ostali u praksi ne bi to podrzali..
Ne znam kako da objasnim a da ne uvredim...

Razumes, tako se preskace negativna selekcija....prvo sto Srbinu, Madjaru, nemcu, Rusu koji su rodjeni u Srbiji dajes prednost za posao i resavas mnoge probleme negativne selekcije....kao ispitivanje verodostojnosti dokumenata neprijateljskih drzava.....kao lazno izgubljene diplome, kao korupciju....razumes? Za svoje gradjane uvek mozes da nadjes cinjenice....

Probacu ovako , 30 godina negativne selekcije stvara totalno drugacije kriterijume kod ljudi , tako da ako im kazes izaberite zuto, dobices izabranu bez boju.....ako trazic crveno bice izabrana ljubicasta..

Artikulacija tj prilagodjavanje sta zelis onome sto ces dobiti je potrebna obavezna...
E sad kako ti da objasnis ljudima koji zive pod diskriminacijom 30 godina da biraju nesto a da to nije diskriminacija i profiterstvo...?
Kad kazes da izaberu najbolji TV ili racunar, iznenadis se sta su izabrali...
A tu je lakse proceniti sta je dobro a sta lose..

Back