- Poruka
- 7.475
Зашто има три сличне теме?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Брате, не спорим ја да је српски народ древнији народ него што се то мисли, вероватно је тако, али то није ни битно толико. Ја овде указујем на те заблуде о српској ведској цивилизацији, то повезивање Срба са некаквим ведама, и сличне глупости. Срби немају везе са тим, схвати човече.
Не спорим ја те ствари које ти наводиш, али ја желим да кажем да то повезивање Срба са ведама, индуизмом, итд-то нема везе са српским народом. Напротив, српски народ је увек био против тога. А доказ за то је управо народна песма коју си поменуо ,,Свеци благо деле". Заправо, најснажнији доказ одбојног става Срба према индуском и ведском наслеђу је песма "Свеци благо дијеле", за коју се сматра да припада најстаријем епском слоју. У овој песми свеци питају Огњену Марију, Свету великомученицу Марину, где је била, а она им каже да долази из "Индије, из земље проклете". У тој проклетој земљи влада безакоње: кумови не поштују кумове, и браћа се са браћом сваде. Тада свеци кажњавају Индију - у њој настају суше, разне болести, од којих је најопаснија срдобоља - дизентерија (поред губе, најопакија гошћа убоге Индије); тамо нестаје хлеба за просфору - не служи се Света Литургија. Тек кад се становништво покаје, стање се Поправља.
Дакле, то је суштина. Срби су од тог зла побегли, презирући то зло и говорећи да је Индија, због свега тога, ,,земља проклета". Ту је суштина, а речи које су опстале у народном памћењу ништа не мењају. Речи су речи и оне нњ могу много да утичу на суштину. И многе обичаје из старе вере Срби су сачували, али то не мења Хришћанску Православну суштину код нашег народа. Исто важи и за речи. Дакле, како рекох не спорим древност нашег народа, али сам против тог повезивања Срба са ведски и осталим индијским обманама и заблудама (а то само зато што су се некеречи очувале у српском језику до данас, очувале су се и у другим језицима итекако), и против сам одбацивања праве суштине нашег идентитета и духовне и национане свести. А управо је ово та суштина:
![]()
- Господе, дај ми знак!

...
Иначе, препоручујем ти и овај текст:
Срби и Индија
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/StakleneOciIndije/StakleneOciIndije03.htm
Иначе, читао сам књигу Олге Луковић, занимљива књига, нема спора, али није то суштина. Јер не смемо ми због тога да се удљњимо од Заветног Пута нашег којим смо кренули са Светим Савом и Светим Немањићима. То је суштина.
Ovo je kao onaj ludak što je tvrdio da su anglosaksonci Srbi, jer se u Srbiji se kaže POD-RUM, a ono RUM je kao englesko ROOM....
Pučka etimologija i mozak kao švajcarski sir, dovoljno materijala za ove teorije....

O VEDAMA
Vidi, brate, srž veda ili vida je uvid, vedanje ili viđenje krajnje suštine svega: istine, sveta, stvarnosti, apsoluta, itd.
Verovatno misliš na knjigu „Srbi narod najstariji“?
Po mom viđenju izuzetno vedna i vredna knjiga za sve Srbe bez obzira kojoj veri, naciji i državi pripadaju.
Uz Deretićeve knjige verovatno najvrednija knjiga savremenog srbskog doba.
Problem sa određenim ljudima je taj što ne mogu da povuku liniju između slučajne podudarnosti, i stvarne etimološke povezanosti... ta linija njima (p)ostaje potpuno nevidljiva. Naravno, nije uvek lako otkriti pravu vezu, ali nije jezik jedini alat koji za to imamo... ako ja kažem da se na kineskom broj tri kaže "san", i krenem to da povezujem sa snom i sanovnicima, tebi je odmah jasno da to nema veze sa životom.Kada izguraš taj kamen do vrha brda, možda ćeš tada malo više VIDETI i VEDATI i ceniti pučku etimologiju.
Možda ti se tada otkrije bar neka bitna misterija sves(i)ti.![]()
Iz mog ugla gledano, autor tog teksta nema dovoljno viđenja i obaveštenosti o istorijskim kretanjima Srba i duhovnoj zaostavštini koju su ostavili na tlu Indijskog podkontinenta.
Dugotrajnu prisutnost naših predaka na tim prostorima, između ostalog svedoče i dokazuju brojni nazivi geografskih i drugih pojmova koje su Srbi davali u tim svojim dugotrajnim putovanjima do Indije i nazad (uzmi samo nazive nekih današnjih država, ako što su KurdiSTAN, KirgiSTAN, KazahSTAN, U-zbeg-iSTAN, Paki STAN, AvganiSTAN, itd.).
Učenje o reinkarnaciji Srbi nisu primili od Dravida, kako tvrdi autor tog teksta, nego su im ga preneli, baš poput sanskrita, veda, upanišada, Mahabharate, Ramajane i svih drugih onovremenih pisanih dela na tlu Indije (na sličan način kao što je srbsko pleme Pelazgi antičkim Grcima ostavilo u amanet i jezik, pismo i kulturu koja se danas u celom svetu slavi kao izvorno grčka, iako potiče od Srba, uključujući čak i čuvene srbske epove Ilijadu i Odiseju).
Na prostoru Indije Srbi su mnoge tadašnje neobrazovane, ratobrone i materijalistčki nastrojene Dravida postepeno preobrazili u znalce veda i vedske nauke.
Na taj način, preko dalekog i izdvojenog indijskog potkontinenta na kome nije bilo svetskih ratova, naši preci su nam sačuvali najviša pregnuća ljudskog duha i pisane reči.
Isto tako i sveto trojstvo Šiva (uništitelj), Brama (stvaralac) i Višnu (održavalac), nisu izvorno dravidska božanstva, nego srbska, baš kao i sav ostali indijski vedski panteon, a srbsko božanstvo Triglav, ili Troglav, samo je jedan od argumenata za to.
Pandam trojnom vedskom božanstvu Brami-Višnu-Šivi u hrišćanstvu je sveto trojstvo: Otac, Sin i Sveti Duh.
Брате, прочитао сам овај текст, не знам да ли си ти његов аутор, и могу ти рећи да су то нека индуистичка учења, без сумње, али та учења брате заиста немају везе са суштином српског духовног и националног идентитета. То је поента.
Срби духовни и национални идентитет потпуно је у складу са Православних Хришћанством, а не са хиндуистичким учењима. Не спорим ја да је у тај идентит уграђено и ведско наслеђе у облику традиције и обичаја, али то ни најмање не негира Хришћанску суштину српског идентитета.
У то се може уверити свако ко погледа српску историју, српске народне песме, традицију, итд.
Да, могу се сложити. Та књига јесте заиста занимљива али са исторјске тачке гледишта. Иначе, занимљиво је да су на промоцији књиге званично говорили Владика Будимски Данило Крстић и протојереј Димитрије Калезић, декан Богословског факултета. Поред тога о књизи Олге Луковић-Пјановић "Срби народ... најстарији" као вредном литерарном и научном доприносу писано је у часопису "Православље".
То показује да Српска Православна Црква и Православље као такво, немају ништа против истраживања древности српског народа и српског порекла (што јесте тема истраживања те књиге), као и порекла српских обичаја, традиције, итд. Напротив, она сматра да је то корисно знати (о томе је Владика Данило и говорио на промоцији те књиге) неке ствари у вези тога. Дакле, то није проблем, посебно ако се зна да је управо Српска Православна Црква и очувала те обичаје и ту традицију. Да није било СПЦ, ти обичаји би можда и нестали и самим тим би се изгубио тај континуитет српске историје.
Проблем је, међутим, када неко почне да негира Хришћанску суштину српског идентитета, када покушава да повеже тај идентитет са хиндуистичким учењима, и тако обесмисли Хришћанску историју српског народа, историју која је суштински најважнија за Србе, историју коју су Срби највише заволели и њу највише и чували. Нису Срби заборавили ни ону историју пре тога (о чему сведоче народне песме) али овој су дали предност. Хришћанска суштина се не може негирати, а оно древно, како ти кажеш, ведско наслеђе, традицију и обичаје, Срби су сачували и дали им нову, истинску Хришћанску суштину, тако су настали неки од наших најлепших обичаја, на пример Крсна Слава, Бадње Вече, итд. И све то захваљујући Православној Вери и Цркви. Зато СПЦ нема ништа против озбиљног истраживања српске прошлости и древног порекла Срба. Иначе, и Свети Владика Николај је веровао да су Срби древног порекла и један од древних народа.
А што се тиче Деретића, ту се не бих сложио са тобом, мислим да је човек шарлатан који служи за обесмишљавање свако озбиљног истраживања порекла српског народа.