Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu protiv Gorana Rakića za neprijavljivanje imovine dok je vršio ministarsku funkciju

nesko101

Elita
Poruka
18.327
Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsednika Srpske liste Gorana Rakića, kojeg tereti da nije pravilno dostavio tražene podatke u obrascu za prijavu svoje imovine, dok je bio ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.

Optužnicu je 2. maja 2024. godine sastavio tužilac, Alji Ajdini (Ali).

Prema optužnici, navodi se da je Rakić, u svojstvu ministra Ministarstva za zajednice i povratak, sa umišljajem postupio suprotno članu 5 – Zakona o prijavljivanju, poreklu i kontroli imovine visokih javnih funkcionera.

Iako je bio u obavezi da prijavi imovinu u obrascu prijave za to, nije tačno dostavio tražene podatke.

U optužnici se navodi da Rakić u obrascu za prijavu imovine dostavljenom 31. marta 2021. godine nije pravilno dostavio tražene podatke za 2020. godinu, odnosno nije prijavio godišnja primanja ostvarena na radnom mestu pomoćnika u Visokoj Ekonomskoj školi iz Peći i na funkciji u Javnom preduzeću „Standard“ u Mitrovici.

Ovim radnjama Rakić se tereti da je izvršio krivično delo iz poglavlja korupcije – „Neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovinskog stanja, prihoda, poklona ili druge materijalne koristi ili novčane obaveze“.

Za ovo kažnjivo delo zaprećena je novčana kazna i kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

U obrazloženju optužnice se navodi da je Rakić, u izjavi datoj Tužilaštvu, u potpunosti prihvatio izvršenje krivičnog dela i da je spreman da stupi u pregovore za priznanje krivice.

Slično je za „Zakletvu za pravdu” 25. aprila 2024. godine potvrdio i glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini, Zejnulah Gaši, kada je sada optuženi Rakić viđen u objektu ovog tužilaštva.

„Zakletva za pravdu“ je pokušala da stupi u kontakt sa optuženim Rakićem, ali je on bio nedostupan.

https://insajder.net/prenosimo/podi...nje-imovine-dok-je-vrsio-ministarsku-funkciju
 
Poslednja izmena od moderatora:
BETA-SLAVLJE.jpg
 

Back
Top