Osmeh je suza klovna

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
tumblr_oeiygipHt01s2geroo1_540[1].gif

Ja sam klaun lutalica
uvijek spreman i pun trica
da nasmijem vaša lica.

Lutam svijetom cirkusiram,
igram, plešem, pjevam, sviram.
Jednom riječju klauniram.

Ja u džepovima nosim šale.
U velikima, velike,
u malima, male.

A one najveće strpam u vreće
i tako krenem na dug put
uvijek veseo i nikad ljut.

Moj zadatak nije lak
jer teško je baš
uvijek biti veseljak.

Zato noću
umjesto da spavam
ja sam sebe nasmijavam,
jer noć je duga
i mogla bi me obuzeti tuga,
a jedan klaun ne smije plakati
jer tko će umjesto njega
pjevati i skakati.

Jadranka Čunčić-Bandov

00000000[1].jpg

Klovnovi su zabavljači koji su vekovima prisutni u mnogim kulturama. U cirkusu, na pozornici ili rođendanskim zabavama, klovnovi zasmejavaju i stare i mlade. Ali šta se krije iza šarenih perika, velikih cipela i crvenog nosa?

Osnovni koncept klovnovskih tačaka isti je danas kao i u drevna vremena.

Klovnovi obično ne pričaju mnogo viceva. Oni sami su šala”, kaže Elena Dej, rediteljka i koproducentkinja multimedijalne predstave nazvane “On the Nose” – u kojoj klovnovi Mark Džester i Sabrina Mendel glume profesora i njegovu nespretnu asistentkinju.

Njihova predstava sadrži i segmente iz dokumentarnog filma o klovnovima.

Kada vidite klovnove koji su tu intervjuisani, gde govore veoma ozbiljno, dobro možda ne uvek ozbiljno, ali govore o klovnovskom zanimanju, o njegovoj intelektualnoj strani…”, kaže klovn Mark Džester.

Džester i Mendel, vlasnici pozorišne kompanije Hepnstens (Happenstance Theatre), su muž i žena u stvarnom životu. Mendel kaže da se njihova dva sveta često prepliću.

“To se stalno dešava, ponekad skinemo šminku, nešto drugo radimo a i dalje smo klovnovi. Meni je to divno”.

Klovn i glumac Metju Poli ističe da je šminka važan deo klovnovskog identiteta. Za njega, boja na licu nije maska, već – lupa.

“Bela šminka je u velikoj meri kao da uperite mali reflektor u lice. Stavljam belu oko usta tako da bi pokreti usta i izrazi mogli lako da se vide iz daljine. Ali nikada ne bih nacrtao osmeh ili tužnu grimasu ili bilo koji određeni izraz jer bih onda bio ograničen.”

Interakcija sa publikom čini klovnovski posao tako jedinstvenim izvođačkim iskustvom, kaže Elena Dej. Ona dodaje da je u pitanju ozbiljna profesija, za koju su potrebni obuka i školovanje.

“Mnogi od vrhunskih univerziteta sada imaju predavanja iz klovnovskog posla, posebno za pozorišne klovnove”.

Elena Dej primećuje da današnji klovnovi možda ne liče uvek na zabavljače iz prošlosti, ali da nastavljaju jednu veliku tradiciju.

“Klovn ne mora da ima belu šminku na licu, šašavu periku, možda čak ne nosi ni crveni nos, a opet svi ostali kvaliteti klovnovskog zanimanja su prisutni”.

Mark Džester kaže da su među tim kvalitetima – sposobnost da se uspostavi kontakt sa publikom putem izraza lica, veština pokreta – i naravno, smisao za humor.

“Pantomima je postala značajan element klovnovskog posla zbog jezičke barijere. Udarac u zadnji deo pantalona je smešan na svakom jeziku, pod uslovom da su u pitanju nečije tuđe pantalone”.
posmrtni-mars-klovnova-sp[1].jpg

Kako su nastali klovnovi
Kada je i gde rođen čovek okruglog crvenog nosa, šarene kose, velikih cipela i trapavog koraka?

Prvi sačuvan podatak o klovnovima potiče iz 2400. godine pre nove ere, iz starog Egipta. Takođe, klovnovi su se pojavljivali i u staroj Grčkoj i Rimskom carstvu, dok su u srednjem veku evoluirali u lakrdijaše - dvorske lude. Ismevali su seks, hranu i piće, kralja i često je njihovo ponašanje izazivalo smeh kod publike.
Smatra se da je Jozef Grimaldi, zabavljač iz Londona, smislio koncept klovna kakvog poznajemo danas oko 1800. godine. Glumio je pajaca pantomimičara Džoija i bojio lice.
U istom periodu u Francuskoj, osmehe publike je uspevao da izmami Žan Gaspard Debro Pjero, klovn belog lica, crnih obrvai crvenih usana... Međutim, taj zabavljač je ubio dečaka nakon što mu se ovaj rugao, a cela zemlja je ubrzo brujala o klovnu ubici.
Godine 1892. italijanska opera "Pajaci" doživela je veliku popularnost - a u njoj glavni lik, klovn, ubija svoju nevernu ženu.
Klovnovi u to vreme postaju neizostavni deo cirkuskih tačaka, gde simbolišu prkošenje smrti. U cirkusu se prepliću smeh, strah i smrt, a klovnovske tačke dolaze do granica nenormalnog i paradoksalnog ponašanja.
Cirkusi i klovnovi su bili izuzetno popularni do kraja 19. veka u Americi, posebno klovnovi s tužnim licem, dok su pedesetih i šezdesetih godina oni postali blesavi likovi koji su zabavljali decu.
Ipak, kada je Pogo klovn optužen da je napao i ubio više od 35 mladih žena, pogled na te zabavljače poprimio je potpuno nove dimenzije.
U istom, mračnom maniru, nastala je i knjiga Stiven Kinga "To“, o demonu prerušenom u klovna koji napada decu. Zbog toga je klovn postao čest motiv u horor filmovima.
238148_0_398_0_0_0_0_3[1].jpg

I'll remember forever
When I was but three
Mama, who was clever
Remarking to me
If son when you're grown up
You want everything nice
I've got your future sewn up
If you take this advice
Be a clown, be a clown
All the world loves a clown
Act the fool, play the calf
And you'll always have the last laugh
Wear the cap and the bells
And you'll rate with all the great swells
If you become a doctor, folks'll face you with dread
If you become a dentist, they'll be glad when you're dead
You'll get a bigger hand if you can stand on your head
Be a clown, be a clown, be a clown
Be a clown, be a clown
Show 'em tricks, tell 'em jokes
And you'll only stop with top folks
Be a crack Jackanapes
And they'll imitate you like apes
Why be a great composer with your rent in arrears
Why be a major poet and you'll owe it for years
When crowds'll pay to giggle if you wiggle your ears
Be a clown, be a clown
If you just make 'em roar
Watch your Mounte bank account soar
Wear a painted mustache
And you're sure to make a big splash
A college education I should never propose
A bachelor's degree won't even keep you in clothes
But millions you will win if you can spin on your nose
Give 'em quips, give 'em fun
And they'll happy to say you're A-1
If you become a farmer you've the weather to buck
If you become a gambler you'll be stuck with your luck
But Jack you'll never lack if you can quack like a duck
Izvor: LyricFind

Tekstopisci: Cole Porter

Klovn Kad Zaplače
Nije jesen uvek na licu, ni male kapi u očima. Ne izdaje pesma veselu pticu, još uvek bije srce u grudima. Klovn kad zaplače suze se ne vide. Piće ne prestaje da žari, sećanje mi misli draži. Moj dobri kelner stari nosi porciju osmeha i laži. Klovn kad zaplače suze se ne vide. Ljubav nije samo misao. Ako je ne deliš, ona izgubi smisao. Klovn kad zaplače glas se ne čuje. Ljubav je da dušu leči, da je nekom daješ, a ne da se pred tobom kleči. Klovn kad zaplače glas se ne čuje.

Bojan Tasic
4-funny-clown-picture[1].jpg

Balada o klovnu

Živeo je pomalo setno.
Pamte ga na sve strane sveta.
Mislili su, živi sretno
klovn, s kćeri od deset leta

Jedan kofer prepun krpa
što u uglu je staj'o, tu.
bilo je i šminke hrpa,
imao je to...i nju.

Tri godine ležala je.