Осигурање приликом путовања

• Začetnik teme Začetnik teme cange
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I jao, ja sam danas uzela osigranje i dobro da nisam pala u nesvest kad sam videla ''polisu''.
Nema pecat, a potpis nije original. Kao da su poslali faksom. Ne daj boze da mi se nesto desi, Grci kad bi videli ono smejali bi se.

Ono isto sam ja kod kuce mogla da istampam na papiru, samo ubacim logo i TO JE TO. Veruj mi, ustalom videces i sam. Mada, ja sam i prosle godine pored osig. koje dobijes u agenciji, uradila i naknadno tamo gde sam ja htela i sto, po mom misljenju, smatram sigurnim.

Isto!!! I ovo nase osiguranje izgleda kao sprdnja. Pitala sam gde je pecat, original potpis kazu sve je to kod nas mi smo sklopili ugovor, sve je to o.k. Eto sada nosimo TO i nadam se da ce sve biti O.K.

Можда је тако код вас у "Ужичкој републици"?:per:
Ја сам дао својевремено тачну информацију и није ми јасно зашто збуњујете људе који траже добронамеран савет?
Оде се код изабраног лекара по потврду да не болујете (или болујете) од неке хроничне болести, затим у филијалу РЗЗО на лекарску комисију (која вас не прегледа!), где само формално три лекара лупе печат и ставе потпис на образац, а све на основу потврде из дома здравља.:)

Lepo napisah da je u zemlji Srbiji sve moguće i da me uopšte ne čudi što svaki grad ima različite aršine.Znači,u "Užičkoj Republici" je ovako kako sam napisala.Prvo po obrazac u RZZO a onda kod lekara itd.,i ne vidim razlog zašto bih lagala da su mi tražili da platim tu uslugu?Već rekoh da sam prvo otišla kod odabranih lekara svoje dece da prvo njima to završim,ali očigledno da ovde dobijanje te potvrde nije često u praksi tako da nije isključeno da nisu baš najbolje upućeni u pravilnu proceduru.Da sam ja imala vremena i živaca da se šetkam,ne bi mi bio problem da im donesem sporazum i sl. da vide kako se to pravilno radi.

Zvala sam AMSS i rekli su da nije obavezno osiguranje prilikom odlaska u Grčku. Ja ću uplatiti zbog dece ali mi smeta što ti agencije ne daju mogučnost da biraš nego to stavljaju pod obaveznim. Ni u jednu zemlju mi to do sada nije bilo obavezno već po sopstvenom izboru pa mi je ovo sad bilo sumljivo... Bezobrazluk...Kao stalo im je do nas....

Ja sa 99% mogu da garantujem da Vam na ulazu u Grčku niko neće tražiti da pokažete da imate međunarodno osiguranje, međutim svrha tog osiguranja nije prelazak granice nego pokrivanje eventualnih troškova lečenja i povratka u Srbiju ukoliko je neophodno.
Ukoliko nemate polisu osiguranja takve eventualne troškove morali bi da snosite sami. Ukoliko ste spremni da podnesete toliki rizik putujte bez polise i uštedite 1 Evro na dan po putniku.Najmanje loše što može da Vam se desi je da Vas vrate sa granice.
Inače polisa je obavezna i u Makedoniji tako da treba misliti i na to kod donošenja odluke.

Ja sa 99% mogu da garantujem da Vam na ulazu u Grčku niko neće tražiti da pokažete da imate međunarodno osiguranje, međutim svrha tog osiguranja nije prelazak granice nego pokrivanje eventualnih troškova lečenja i povratka u Srbiju ukoliko je neophodno.
Ukoliko nemate polisu osiguranja takve eventualne troškove morali bi da snosite sami. Ukoliko ste spremni da podnesete toliki rizik putujte bez polise i uštedite 1 Evro na dan po putniku.Najmanje loše što može da Vam se desi je da Vas vrate sa granice.
Inače polisa je obavezna i u Makedoniji tako da treba misliti i na to kod donošenja odluke.

:ok:
Ovo je sustina...nema e sta dodati :)

Није тачно! У државним здравственим установама у Грчкој пружиће вам евентуалну хитну медицинску помоћ потпуно бесплатно. Даље, у ниједној европској земљи вам на улазу нико не тражи полису осигурања. Уосталом, са већином европских земаља имамо потписан билатерални споразум о узајамном бесплатном лечењу осигураника.:)

Није тачно! У државним здравственим установама у Грчкој пружиће вам евентуалну хитну медицинску помоћ потпуно бесплатно. Даље, у ниједној европској земљи вам на улазу нико не тражи полису осигурања. Уосталом, са већином европских земаља имамо потписан билатерални споразум о узајамном бесплатном лечењу осигураника.:)

Sa Grckom nemamo potpisan sporazum o uzajamnom besplatnom lecenju,tako da je stvar sasvim jasna, a Makedonci od 02.09.2008. od gradjana Srbije traze da poseduju polisu i ista moze da se zakljuci i na granicnom prelazu.Mi sa njima imamo sporazum, koji se verovatno kao i mnogi drugi ne postuje u praksi, ali oni traze da imas polisu, ne traze od svakog putnika na granici ali na dosta web strana moze se pronaci podatak o tome.
I ja sam napisao da na granicama EU ne traze da pokazes polisu i da ona ustvari ne sluzi za te namene,ali ti je potrebna za pokrivanje troskova lecenja i povratka u zemlju (eventualnog), ona obuhvata vise od hitne medicinske pomoci,koju mozes ostvariti ali samo u drzavnim ustanovama, ali ne i kod privatnih lekara kao sa polisom,tako da izgleda da nisi najbolje razumeo moj post.A moj zakljucak je i dalje isti...ko je spreman da podnese takve rizike ne treba da placa polisu.

Ja sam se nedavno vratila sa odmora i niko mi nigde nije trazio osiguranje..mislim da je prica, kad su agencije u pitanju,ta da agencije prave dogovor sa osiguravajucim kucama,pa onda na sve nacine pokusavaju da putnicima "uvale" i osiguranje.:think:
Ja svakako nikad ne bih krenula na put bez osiuranja,prosto se bolje osecam kad znam da sam i sa te,zdravstvene strane,mirna :)

Poslednja izmena:
Sa Grckom nemamo potpisan sporazum o uzajamnom besplatnom lecenju,tako da je stvar sasvim jasna, a Makedonci od 02.09.2008. od gradjana Srbije traze da poseduju polisu i ista moze da se zakljuci i na granicnom prelazu.Mi sa njima imamo sporazum, koji se verovatno kao i mnogi drugi ne postuje u praksi, ali oni traze da imas polisu, ne traze od svakog putnika na granici ali na dosta web strana moze se pronaci podatak o tome.
I ja sam napisao da na granicama EU ne traze da pokazes polisu i da ona ustvari ne sluzi za te namene,ali ti je potrebna za pokrivanje troskova lecenja i povratka u zemlju (eventualnog), ona obuhvata vise od hitne medicinske pomoci,koju mozes ostvariti ali samo u drzavnim ustanovama, ali ne i kod privatnih lekara kao sa polisom,tako da izgleda da nisi najbolje razumeo moj post.A moj zakljucak je i dalje isti...ko je spreman da podnese takve rizike ne treba da placa polisu.

Oсигураници Републичког завода за здравствено осигурање током привременог боравка у иностранству имају право на хитну медицинску помоћ.
Неопходно је да понесу потврду Републичког завода за здравствено осигурање како би осигурали рефундацију трошкова лечења, уколико им то буде било потребно.Да би осигураник добио потврду РЗЗО, потребно је да му изабрани лекар изда потврду о здравственом стању, коју му оверава лекарска комисија матичне филијале РЗЗО. Процедура добијања потврде је бесплатна.
Хронични или акутни пацијенти (постинфарктна стања и сл.) не могу добити потврду, јер њихово здравствено стање захтева често пружање здравствених услуга, које њима јесу неопходне, али спадају у услуге дугорочног лечења, а не тренутне угрожености живота. У земљама са којима је потписан међународни споразум о здравственом осигурању, осигураник уз потврду не плаћа хитну медицинску помоћ, а у онима у којима није потписан, услуга се плаћа, али се трошкови накнадно рефундирају од РЗЗО, уколико лекарска комисија утврди да се радило о хитном медицинском стању.Међународни споразум о здравственом осигурању потписан је са Великом Британијом, Словачком, Пољском, Македонијом, Румунијом, Мађарском, Чешком, Италијом, Француском, Луксембургом, Белгијом, Холандијом, Немачком, Аустријом, Црном Гором, Босном И Херцеговином, Хрватском и Бугарском.
Са Грчком немамо потписан споразум, али по Грчком Закону о здравственој заштити, хитна медицинска помоћ је бесплатна у јавном сектору!
Са БЈРМ имамо споразум и није тачно да се не примењује у пракси.

Има на десетине случајева у Грчкој ( сунчаница, посекотине, опекотине од медуза и сл) за које знам, да су у државној болници примали наше људе без икакве надокнаде, чак нису тражили међународно путно осигурање нити пасош на увид. Наравно, евентуални лекови у апотеци су морали бити плаћени.
Што се тиче БЈРМ, прошле године је једном мом пријатељу позлило од топлотног удара док је чекао на граничниом прелазу Евзони. Чим је прошао пасошку контролу, породица га је одвезла у Ђевђелију у градску болницу и ништа му није наплаћено, чак га нико није питао ни за потврду РЗЗО.

Pre izvesnog vremena sam bila u Hrvatskoj na odmoru , imala privatno putnicko osiguranje koje vazi ''za ceo svet'' i desilo se da sam morala da se obratim hitnoj pomoci doma zdravlja ( subota) jer je postojala mogucnost da sam se otrovala nekim skoljkama .
Sestra na salteru je INSISTIRALA da mi naplati pregled i da mi nemamo medjudrzavni sporazum , i tako ja platih . Doktorica je bio odlican , sve pohvale .
Racun sam dobila .
Nemam tu potvrdu ( a i ona je nije pominjala ) jer nisam ni znala za nju ( a i nisam neki bolesnik ) i sta sad?
Dali imamo ili nemamo neki sporazum i kako ostvariti pravo kad smo u HR ili su oni ovde u Srbiji ??

Pre izvesnog vremena sam bila u Hrvatskoj na odmoru , imala privatno putnicko osiguranje koje vazi ''za ceo svet'' i desilo se da sam morala da se obratim hitnoj pomoci doma zdravlja ( subota) jer je postojala mogucnost da sam se otrovala nekim skoljkama .
Sestra na salteru je INSISTIRALA da mi naplati pregled i da mi nemamo medjudrzavni sporazum , i tako ja platih . Doktorica je bio odlican , sve pohvale .
Racun sam dobila .
Nemam tu potvrdu ( a i ona je nije pominjala ) jer nisam ni znala za nju ( a i nisam neki bolesnik ) i sta sad?
Dali imamo ili nemamo neki sporazum i kako ostvariti pravo kad smo u HR ili su oni ovde u Srbiji ??

Шта да ти кажем? То је био наступ шовинизма...Ако имаш поврду (рачун) поднеси захтев у надлежној филијали РЗЗО за рефундацију и у захтеву наведи који си проблем имала. Ако те питају за потврду, кажи да ниси била упозната са својим правима и процедуром.:)

Back