Osecati se prozvanim i napad na nasu licnost

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Uzmimo par generalizacija na primer:

1. Forumasi koji imaju preko 5000 poruka su dosadni ljudi
  2. Osobe koje dosta sede za kompjuterom su lenje i debele
  3. Bilo koje generalizacije dodajte po zelji

Neko ce se sigurno osetiti prozvan nekom generalizacijom. Zasto?
Da li se mi uklapamo u tu generalizaciju pa branimo sebe "a ne, nisam ja debeo i lenj iako sedim 10h dnevno za kompom"?

Postovecujemo se sa grupom, da, socijalne smo zivotinje, treba nam grupa, grupni identitet (u manjoj ili vecoj meri), ali zasto napad na grupu dozivljavamo kao napad na sebe?
Neko moze da kaze, primera radi "ljudi koji vole plavu boju su melanholicni, smorovi", a eto, vi volite plavu boju, a niste smor, ali opet se osecate prozvanim. Zasto?

Ili to samo vazi ako se prepoznamo, tj. ako je ta generalizacija tacna?

Napominjem da tema nije vezana za ove 2-3 generalizacija koje sam ja naveo (stoga se nemojte za njih vezivati), vec na generalizacije u globalu.

Poslednja izmena:
2006.ne tako davno kazem E imam profil na Maj Spejsu! Reakcija je bila Sociopato!
Danas- Nemam profil na Fejsu! Reakcija- Sociopato!
Isto je bilo i za ICQ,hvalim se tad da sam uspostavio kontakt sa ljudima iz Japana,Engleske,Brazila,reakcija je bila da zivim zivot na kompjuteru,koj ce mi to,a danas dodaju svakakve na fejsu,slikaju se u wcu da bi metnuli slike,na svakih 5 minuta lepe objave.
A za forum neki generalizuju da se ovi sa ugasenim lampicama ne skidaju s neta,a neki da se ovi sa upaljenim ne skidaju s neta

Koliko sam ja video reakcija ljudi na generalizaciju je dokazivanje ekskluziviteta, tj za mene ne vazi, ja nisam i slicno.
A reakcija na tipizaciju, posto tada smatraju da postoje izuzeci, a da ih ti ne ubrajas u te je ova tvoja opisana, znaci smatraju tvoj napad uvredom.

E sad zasto si ti naveo primere za tipizaciju a shvatio ih kao generalizaciju, to ne znam...
Verovatno zbog cenzure...

Inace kad je pitanje cenzure meni nije jasno zasto je na forumu prihvatljivo nekome reci debil, kreten, idiot, a nije prihvatljivo reci glup, prost, primitivan.

Ove generalizacije ne moraju da budu vezane za forum, vec za bilo sta drugo.

Tipa:

• Debeli ljudi su lenji ili samo zderu
  • Oni koji konzumiraju alkohol su nasilni
  • Ljudi koji nemaju fakultetsko obrazovanje su manje inteligentni
  • Ljudi koji su sami posle 30-e imaju neki problem u glavi cim ih niko nece
  • Ljudi koji nose suskave trenerke nemaju stila
  • itd, itd...

Ili neke malo ozbiljnije tipa:

• Samohrani roditelji ne mogu odnegovati dete dobro kao dva roditelja, tj. deca koja imaju dva roditelja su psihicki zdravija, bolji ljudi, uspesnija
  • Oni koji ne veruju u boga nemaju moralne norme
  • Oni koji veruju u boga su manje inteligentni
  • Oni koji tuku decu u cilju vaspitavanja zlostavljaju decu, koriste primitivne mere vaspitanja
  • Itd, itd...

E sad, neko ce se sigurno naci uvredjen i prozvan nekom od ovih generalizacija (ili nekom drugom) - zasto?
Branimo li sebe, jer je generalizacija pogodila zivac, poistovecujemo se sa grupom pa branimo grupu ili sta je u pitanju?

Back