@zLozi
Treba imati hrabrosti za tako nesto, ali zar nije najlakse predati se i reci ja sam losa osoba volim da radim lose stvari?
zato sto niko nije ni krajnje dobar, ni krajnje los. svi smo mi iznijansirani, s tim da je najveci broj ljudi nesvestan da i sam poseduje nijanse. ili kao sto sma napisala vec, nece da priznaju, vec im je lakse da traze greske kod drugih, najcesce osoba koje ne vole i koje su im antipaticne. osim toga, nista ne zavisi iskljucivo od mene ili tebe. ne ponasamo se prema svim ljudima isto, sto je i normalno. odnosi su u domenu zakona akcije i reakcije.
npr. ne mogu da radim lose onome koga volim, tada bih isla protiv sebe. i ako nesto uradim u besu vraca mi se visestruko, sva bol.
ako konkretno mislis da bih ja trebala da se predam svojim losim osobinama....pa....ja se i ne borim protiv njih. prvo, nemam potrebu da se borim protiv njih, jer se ne ponasam prema svima isto. drugo, lose osobine u odredjenom stepenu su pogodne kao mehanizam odbrane od drugih.
zamisli da si konstantno dobar prema svima, rastrgli bi te, jer na krjau ljudi neciju dobrotu pocnu da shvataju zdravo za gotovo. jedino da su svi ljudi na svetu uvek dobri, sto je nemoguce, a to bi vec bilo u domenu religije i zvalo bi se rajem.
ko smatra da sma losa - neka smatra, ko smatra suprotno - neka smatra. mogu da se prilagodim delimicno, ali da me neko kroji prema svom nahodjenju - ne moze. eto, to je dobar primer. neko te smatra losom osobom samo zato sto neces u potpunosti da prihvatis sve sto pokusava da ti nametne. pitanje je ko je tu stvarno los?
sebicnost je jedna od osobina koje su u odredjenom stepenu pozeljene. ko ne razume neka zamisli situaciju da uvek stavlja druge ispred sebe, cak i na svoju stetu.