ОРТОПЕДИЈА

WithdrawnWater:
NA zalost, pregled magnetnom rezonancom kosta daleko vise od 4-6 hiljada, mada se slazem da kad se radi o povredi tako vaznog i osetljivog zgloba, ukoliko lekari ne mogu da dijagnostikuju poremecaj, najbolje je uraditi magnet (koji nije ispod 100 eura, a mozda i vise).

U institutu za lecenje reumatskih i kardiovaskularnih oboljenja u N.Banji bez cekanja (bez uputa o svom trosku) je pregled magnetnom rezonancom 5100.00 din. Ako je i poskupeo u medjuvremenu, nije vise od 6000. Nadjite sajt ima tamo brojeva telefona pa se raspitajte.

Pozdrav

Hvala Vam, jeste pomogli ste mi. Utoliko ću sada ići kod privatnog lekara i imam sa kakvom pričom da odem tamo, jel me dosada niko nije saslušao osim sportskog lekara, što je nedovoljno složićete se. Jedan ortoped preko nekog drugog foruma je tražio te rendgenske snimke, ja sam ih skenirao i poslao u rezoluciji 2600X2100, znači ogrome, i on kaže da se na njima vidi povreda hrskavice. Eto i Vi ste napisali da se po ovome što sam napisao verovatno radi o hrskavici. A što se tiče rezonance, pa nema problema, kolk'ko god da košta nek košta, otićiću, jer jednostavno hoću da posle tri meseca šetanja po raznim ordinacijam, napokon saznam, i da mi napokon neko kaže o čemu se radi, i da mi uspostavi dijagnozu, da počnem da se lečim i oporavljam. Ne očekujem oporavak preko noći, ali činjenica je da sam otišao odmah kod ozbiljnog lekara da ne bih izgubio dva bar dva meseca u lečenju.
Hvala Vam!

Toxic, bez brige...

Sto se rentgen snimka tice tu se skoro nista i ne vidi, jedino prelomi i veoma znacajana ostecenja i anomalije. Magnetna rezonanca je zakon...Za razliku od rentgena sa NMR dobjes po 15-tak preseka kolena u sve tri projekcije..i sve se MNOGO DOBRO VIDI ...moze se sklopiti i trodimenizionalna slika....

Pozdrav i srecno! :-)

Pitala danas: da s euradi privatno magnet kolena 9.500 dinara......Znala sam ja, zato ga i sama ne radim.....To naravno ako hoces da dobijes dobar snimak. Moze i u drzavnoj praksi bez uputa uz placanje (oko 7000) ali su aparati katastrofa.....Bar kod nas u Beogradu. Sem onog novog kod zeljeznicara, i mozda, eventualno na VMA

Hvala, videću sa mojim doktorom (novim :D ) šta treba i kako da izvede. Cena jeste velika ali šta da radim, uradiću to ako kažu i jbg. Meni je bitno da počnem što pre da se lečim, pa samim tim i što pre da funkcionišem normalno - sport i te stvari, jer ja nisam navikao na ovakav život, samo mirovanje i to.
Hvala!

Pročitavši probleme kolena vratio sam se unazad 25 godina.JA sam povredio koleno igrajući mali fudbal i nisam mogao ni da pretpostavim kako su podmukli bolovi pri pokretima i itd. Išao sam na operaciju jer ništa drugo nije pomoglo oštećenim meniskusima. Probaj što hitnije da utvrdiš tačnu dijagnozu. Nebih želeo da te obeshrabrim i uplašim ali to koleno nikad više neće funkcionisati ispravno.Strah koji se javlja pri hodanju ili bilo kakva aktivnost kako ćeš gde stati ( rupe, neravnine, klizavo,gore dole, a da i nepričam da nemam stabilnost i osećaj sigurnosti. Da nedužim osećam se kao invalid iako to nisam. Milan

Svestan sam ja da verovatno neću moći da se bavim sportom kao što sam se pe ovoga bavio, 10 godina treninga, a poesle toga rekreativno i fudbal, i mali fudbali i košarka...
Uspostavili su mi dijagnozu: osteohondritis na lateralnom kondilu tibije, znači raspadanje hrskavice u početnoj fazi. Mirujem i dalje da vide hoće li mi biti bolje, kljukaju me analgeticima, pa će videti šta će dalje.

Drago će mi biti da se kod tebe sve lepo završi i da se oporaviš i obavezno posle toga idi u neki centar na rehabilitaciju.Vremenom češ i sam utvrditi šta ti prija ,a šta ne. Ja nažalost samo sanjam da igram fudbal, košarku ili da trčim. Najviše prija vožnja bicikla, plivanje i lagane šetnje i gel hepathrombin ili hepalpan. Svaku promenu vremena osetićeš. Pre otprilike mesec dana napisao san na krstarici moja zapažanja u vezi kolena u temi tegobe.Ako ima u arhivi pogledaj osvrt sam dao na nasledne osobine pa pročitaj.Ako u bliskoj familiji imaš osobe sa problemima zglobova razmisli. Milan

Toxic:
Svestan sam ja da verovatno neću moći da se bavim sportom kao što sam se pe ovoga bavio, 10 godina treninga, a poesle toga rekreativno i fudbal, i mali fudbali i košarka...
Uspostavili su mi dijagnozu: osteohondritis na lateralnom kondilu tibije, znači raspadanje hrskavice u početnoj fazi. Mirujem i dalje da vide hoće li mi biti bolje, kljukaju me analgeticima, pa će videti šta će dalje.

A znaci iso si na magnetnu rezonancu? Ili su ti radili neku dr5ugu dijagnostiku da postave dijagnozu?

Nisam išao na rezonancu, tražio sam, ali kažu to je i ovako očigleno, ali možda će mi reći krajem meseca kada budem išao na kontrolu da treba da idem... Kažu da se u mom slučaju i na rendgenskom snimku vidi to, i da ću bar godinu dana morati da mirujem! Ali videće se još šta i kako dalje...

Ima isti takav problem. Ustanovljeno je propadanje hrskavice kao posledica ekstremnog bavljenja sportom. Pijemlek......... za koji mi doktorka kaze da moze da pomogne. Prva kutija se pije tri kapsule dnevno, druga kutija dve kapsule dnevno a onda se pravi pauza od godinu dana. Meni je cinimi se pomoglo. Ali s obzirom da nisam doktor proveri.

Samo da se pozalim na slicnu sudbinu. Pre dva meseca me je pocelo boleti desno koleno. Ne secam se najbolje kako je pocelo ali je na kraju (posle nedelju dana) bilo da sam pomislio da bi mi bilo lakse da ga odsecem. Nabavio sam i fiksator jer bez istog nisam mogao da hodam!
E, a onda sam bio kod doktora, pa na rengen, pa opet kod doktora da bi mi saopstio da je to u stvari okostavanje i da treba da se sto vise bavim sportom. Cisto da te obavestim da radim po smenama od 12 sati od kojih minimum 10 provedem na nogama, ali to nisam rekao doktoru.
Sad ono lepse, koleno je bez ikakve terapije i lekova prestalo da boli samo od sebe.
I tako sretnom i veselom mi se desilo jos nesto sto nisam jos uvek u stanju da razumem.
Nedelju dana nakon sto me je prestalo da boli desno koleno, u sred obavljenja posla bez ikakvog razloga me je zabolelo levo koleno. Zamalo nisam pao. Drzalo me je nedelju dana i - proslo.
Sada sam kao OK ali u tihoj panici hoce li se bol vratiti i gde.
I da kao uspomena na ova desavanja tesko mi je da ustanem iz cucnja a i boli me sa zadnje strane noge (obe).

Ja 31. ovog meseca idem na kontrolu kod ortopeda, posle dve nedelje čini mi se. Za te dve nedelje mirovao sam maksimalno, kako mi je rečeno, našao sam položaj koji mi odgovar i što više vremena provodio u njemu. Ali poslednjih možda 3-4 dana počelo je to koleno zaista jako i glasno da puca prilikom pokreta, ne stalno, ali par puta na dan. To je verujem pogoršanje stanja, mada čini mi se malo ma je manje bolelo pre nego što je počelo da puca i pomislio sam da možda ide na bolje.
Te lekove za hrskavicu koje su mi pominjalo, nešto sam čuo da mogu eventualno da mi prepišu ako mi budu potrebni tek za odprilike dva-tri meseca kada prođu vrućine. Koliko sam shvatio iz neke priče oni se ne uzimaju kada je toplo vreme?! Zna li neko nešto o tome.

Moj problem sa kolenom traje vec godinu ipo dana. Malko sam pala na skijanju, ali su mi valjda slabi ligamenti pa je doslo do pucanja,delimicnog LCA gen.sin. A to je valjda ukrsteni ligament. Radili su mi artroskopiju na Klinickom, ja sam se spremala za ligamentoplastiku, ali sam pustena kuci u istom stanju kako sam i dosla. Mogu da hodam, trcim, ali samo ako je taj pokret pravilan.Nikakvo uvrtanje, skakanje i to... Sad me vec duze vreme boli to koleno dok hodam, pa je poceo i kuk da me boli, valjda ne hodam pravilno, mada se trudim. Bila sam na Banjici kod ortopeda, rekli su mi (u prevodu) da mogu da se slikam s tim kolenom, i da mora da se uradi ligamentoplastika. Napisali mi preporuku za MRI ali ne i uput. Kazu da to daje lekar opste prakse. Jel to stvarno tako???
I na kraju, za gde da trazim uput,mislim, gde ce taj snimak da ispadne dobar? Sta rece Water, kod zeleznicara, a gde je to :-?

ja imam problema sa vratom.od pada sa stolice prilikom kacenja zavesa moje male mame vrat pri pokretanju glave krcka kao kad zavrces kesicu sa baloncicima u koju se pakuju npr monitori.jos malo pa godina dana.a stinky fizijatar na b.brdu kaze "tako treba"

Moja mama ima problem sa petama. Naime skoro uvijek osijeca hladnocu u petama, pogotovo lijeva peta. Njen dr joj je rekao da ne bi znao da joj kaze o cemu se radi, pa molim doktora a i sve ostale koji imaju slicna iskustva da mi napisu.
Veliki pozdrav i unapred hvala!

Cao,ja sam Teodora...imam 14 godina i imam skoliozu.Kicma mi je dole kriva 46 stepeni a gore ne znam koliko je...
Pre par dana sam bila na banjici kod lekara,jer mi je moj ortoped dao uput.Kaze on-mozda ces dobiti mider,a mozda nece biti nista.
Odem ja-a ovaj doktor kaze-ovo je pred operaciju.:confused:
Uzasno se plasim.U subotu dobijam mider i sve cu uciniti samo da ne moram na operaciju.
Dijagnosticirali su mi skoliozu pre sedam godina,u prvom razredu,i od tada se aktivno bavim gimnastikom.Plivam kad god mogu.Ove godine sam prestala sa gimnastikom jer nisam mogla da podnesem da me svi tamo mrze,ali nebitno.Sada treniram odbojku.

Ne znam sta jos mogu da uradim da ne idem na operaciju osim da nosim mider i da treniram cetiri puta nedeljno po 2 sata odbojku,i kuci da radim vezbe koje znam sa gimnastike.

Da li vi znate?

Back