ОРТОПЕДИЈА

Bolovi u kolenu, omeksana hrskavica, stare povrede, kako leciti?

Pre otprilike 4 godina valjda imao sam jednu povredu desnog kolena valjda je bio neki udarac a i ne secam se bas tacno!
Posle nekog vremena koleno je pocelo da mi pucka kad savijam nogu ali me ne boli i evo sad ima 2 godine kako me ponekad i zaboli usred malo duzeg sedenja, uvek kad sedim i kad mi noga miruje i bude malo duze u isti polozaj zaboli me!
Inace nemam nikakvih problema sa trcanjem, hodanjem sve je ok igram i fudbal, dosta pesacim...Dodje taj neki period kad me malo intenzivnije i jace boli naravno kad sedim i prodje!!!
I evo pre 6 meseca sam se probudio i koleno je oteklo i nisam mogo da ga savijem jer je uzsno bolelo!!!Bio sam kod doktora na snimanjei rekli su mi da mi je omeksala hrskavica?
Iso sam na terapije mesec dana, stavljali su na onaj aparat sto proizvodi struju nisam strucan nemam poima i posle nikom nista zavrsio sam sa terapiom i malo je kao bilo bolje i sad je sve isto kao i pre, boli me kad sedim i ne micem nogu u drugi polozaj!!!!!!!

Interesuje me da li je neko imao slican problem kao moj i kako se lecio i sta bi moglo da bude to?

Рецимо да су ти слаба тачка организма менискуси.
Штеди то колено како знаш и умеш.
Бави се неким спортом који не захтева претерану употребу колена.
Пешачење такође може да ти шкоди.
За менискус не постоји ефикасна протеза, а кад се истроши, друге нема.

Штеди то колено како знаш и умеш.
Бави се неким спортом који не захтева претерану употребу колена.
Пешачење такође може да ти шкоди.
Како си му објаснила, једини спорт који му је преостао је лежање...:)

Ne boli me kad sam u pokretu vec samo kad sedim duze vreme u jednom polozaju!!!
A da kazem da ovi doktori nemaju poima samo prepisali jednu terapiju i to je to cak kazu ljudi zive ceo zivot s tim bez ikakvi problema, jednostavno receno bas ih briga!!!
A samo mi fali da me to strefi da nekad ne mogu da hodam kako treba i da punem od dosade!!!!!!
Na je bo sam gadno!!!

Molila bih da mi neko odgovori i posavetuje me sta da radim.Naime proletos sam snimila koleno uradila sve analize i konstatovali mi RA,gustina kostiju je u redu,imala sam terapiju injekcijama i lekova od kojih su me sva creva bolela.Nakon uradjene gustine kostiju savetovano mi je da koristim samo hijaluron sa hondroitinom,glikosaminom i msm 3 meseca,pauza 1mesec,pa opet 3 meseca,pa kontrola.Uradila sam tako,promenila i nacin ishrane koji se sastojao od barenog povrca,sirovog lososa pretezno,meso svela na minimum,suhomesnato izbacila,mleko samo uz kafu itd.I krenulo je na bolje posle dva meseca,koleno nije bilo oteceno,zglobovi skoro da nisu boleli preko dana,samo nocu.Onda sam nakon mesec dana na momenat izgubila osecaj noge prilikom silazenja iz prevoza te sam se previse oslinila na tlo i koleno je opet pocelo.Ötisla sam kod lekara,pogledeao postojeci snimak i rekao odmah meniskus,vec u toku dana je uradjena magnetna rezonanca i potvdila to sto je lekar rekao,predlozio mi je operaciju meniskusa,tom prilikom gletovanje i pomeranje kosti,jos mi je rekao ako budem cekala godinu dana otici ce mi hrskavica i imacu bolove do kraja zivota.Pitam se kako to da proletos niko to nije video.U nedoumici sam sta da radim,operacija je tamo vrlo skupa jer nemam osiguranje tamo,a da odem kod lekara u provinciji gde zivim pitam se ima li svhe kad vec nisu hteli da vide moj problem proletos.Ostaje mi da to uradim privatno,bez uputa jer nisam jos spremna da budem invalid.Ali gde i kod koga?Moze li neko da me posavetuje na osnovu licnog iskustva?Hvala i veliki pozdrav.Izostavila sam da kazem,imam 50 godina,na privremenom sam radu na zapadu ali na crno i zato bih tu operaciju uradila ovde.

Poslednja izmena:
Recept, vredi probati!

Kod bolova na kolenu, uzeti sveži list od kupusa i istucati ga da pusti sok i namazati ga uljem od kantariona i staviti na obolelo mesto, obmotati ga folijom, ili kesom ili krpom. Menjati listove od kupusa po potrebi, noću je najpoželjnije.

Postupak ponavljati nedelju dana, izlečeni ste.

Kod mene je bilo :super:

Super,lepo!Al to vredi u samom pocetku.Ne igrajte se s kolenom,pravac lekar!Ja sam za sve imala vremene samo ne za lekara pa sad moram na operaciju.

mozete li mi napisati neshto o operaciji kuka, tachnije o oporavku posle operacije, kako to ide, koliko dugo traje, koliko se pacijent sme pomerati nakon operacije..sve shto vam padne na pamet?

moj tata je u pitanju, pre 5 dana se okliznuo i pao, kuk je stradao:(
ima 51 godinu, lekar je opshte prakse pa sad mnogo pametuje:neutral:, pushach je i dijabetichar...
do danas, znachi 5 dana je imao fixiran teg na nozi, zbog valjda nameshtanja svega toga, a jutros je operisan...
pa sad mene interesuje kako bi trebalo da izgleda oporavak?

hvala unapred:)

Majche ima različitih operacija kuka...Moraš tačno da kažeš šta su mu radili, ugradili...
Moja mama je sutradan posle operacije ustala i počela da šeta hodnikom, polako, polako, imala je tad 74 godine i preležani infarkt. NJoj su nešto ugradili i lekari su joj savetovali, ako može da odmah ustaje. A znam da ima nekih gde se leži... Mora da bude sad dobar pacijent, kako je inače dobar lekar i da sluša svoje nadležne kolege...bar bi tako trebalo...
I u svakom slučaju banje i rehabilitacija-pravo iz bolnice u banju, neka ga tamo poprave, oni to znaju-Koviljača, Melenci su dobri.
Izvinjavam se lekarima što se brkam gde mi nije mesto, iznosim samo porodična iskustva...

pa ja ne znam shta su mu ugradili i gde tachno, jer doktora njegovog nisam ni videla, on sve njemu objasni i kaze, a nama nishta...valjda rachuna prenece nam on,
a on opet nece da nas opterecuje...i to mene dovodi do ludila...
koliko sam razumela ugradili su mu neke shrafove da povezu kost, jer kad je pao neshto je uzduz pukolo, nije se smskalo sve sva sreca...
a koliko vidim zavoj mu je bash visoko chak kod stomaka...

Операција кука није уопште лака интервенција, без обзира што је рутинска. Проблем представља и то што је дијабетичар. Претпостављам да је, због година, добио бесцементну протезу која је дуготрајнија. У сваком случају, првих 6 недеља су јако важни за правилан опоравак.

Ja mislim da mu proteza uopste nije ugradjena vec samo osteosinteza femura.
To je mnogo laksa operacija od ugradnje proteze i oporavak je brzi. Kao sto rece sale, cinjenica da je dijabeticar otezava celu pricu. To su vrlo krvave operacije dakle moze (ali i nemora) da se izgubi dosta krvi pa je moguce da ce mu krv biti u toku operacije nadoknadjivana transfuzijama. Rizik koji je povezan sa njegovim dijabetesom jeste INFEKCIJA koja je uvek moguca kada je u pitanju unosenje stranog tela u organizam ( u ovom slucaju plocica i srafovi).
Od njega se ocekuje samo da posle operacije, kad mu ortoped kaze da je vreme, pocne da aktivira nogu kako misici ne bi atrofirali, i da odrzava svoju glikemiju u sto boljim granicama.

hvala na informacijama:cmok2:
ja koliko sam shvatila nije proteza u pitanju
shecer mu je ok sada, bio je prilichno povishen kad su ga primili, ali za dva dana je pao na 6 shto je za njega bash nisko, ali po meni normalno jer je bio u stalnom mirovanju i jako je malo jeo jer nije mogao zbog polozaja u kom je lezao..
mislim da nije izgubio puno krvi, chak mislim da nije ni transfuziju primao, videla sam samo da je posle operacije ima da primi 4 boce infuzije od pola litre...
nogu moze da pomera, savija je u kolenu i malo se pomera po krevetu gore-dole...
doca kaze da je to ok, ali ja sam se juche bash uplashila kad je on krenuo da manevrsihe tako po krevetu:eek:
valjda je jedva dochekao jer 6 dana nije moga ni malo da se pomeri jer je imao teg na toj nozi, znachi ni da mrdne ni malo:neutral:

Boli me vec danima taj deo stopala gde sam nartala strelicu

Ima tu neka koskica da se napipa. Ne znam ni kako da guglam, kad ne umem da napishem kako se zove moj problem - foot pain je suvishe shirok pojam i svashta mi ispada... kod lekara za sad nemam kada da idem, a interesuje me jel oce to da zeza shto puno podizzem klinca mozzda ili shto nosim bash ravnu ravnu obucu ili shto sam matora (38 god)...

Zdravo! Ovako:

Ja ne hodam od rodjenja (uskoro cu imati 22 godine) i posto ne hodam ja se po kuci krecem puzeci (znam da je to mozda los nacin kretanja ali tako moram i verujte da me to odrzava).

Vec punih godinu dana imam problem sa desnim kolenom, bolucka me kad setam (mogu da setam uz pomoc mame) a narocito me boli kad puzim a tad mi i pucketa...
Pitala sam jednu doktorku i ona kaze da je kod takvog kretanja koleno optereceno i da sam izgleda hrskavicu zeznula sto kaze dovodi do artroze...
Htela bih pitati:

Da li sad postoji bar neki lek za poboljsavanje tj. regeneraciju hrskavice ili nesto?

P.S. Najiskrenije, ja se jako plasim lekara svake vrste i zbog toga jos nikako da odem do ortopeda - mnogo me je strah sta ce da mi kaze a najvise od svega se bojim operacije :sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2:

Hvala puno n odgovoru drugari

Нећемо нагађати, ортопед мора да те погледа посебно због специфичности ситуације коју си описала. :)
Да сними и онда ће ти он преписати нешто ако буде требало. ;)

Ljudi, ja sam juce pala na stepenistu i uganula stopalo. Mnogo me boli, oteklo je i pomodrelo. Isla sam da snimim i rekli su mi da treba ortoped da mi ga protumaci, ali radiolog kaze da nije video prelom. Rekli su mi da postoji mogucnost da je neki ligament istegnut ili prekinut. Kako mogu to da saznam? Nema sanse da odem do lekara, jer bukvalno ne mogu da stanem na tu nogu...Sta mi vi savetujete, sta da radim, kako da saznam?

Back