Quantcast

Orhideje

Nina

Starosedelac
Supermoderator
Poruka
185.444
Zanimljivo je da su orhideje rasirene na svim kontinentima osim Antarktika. Nasla sam jedan zanimljiv clanak , obzirom da orhideje najbolje uspevaju u prozorima

KOJI PROZOR ZA KOJU ORHIDEJU

Da bi orhideje napredovale i bogato cvetale, nije svejedno kako je orijentisan prozor sa koga dolazi svetlost. Najviše sorti uspeva na prozoru okrenutom ka severu, a potom na južnom ili zapadnom prozoru. U letnjim mesecima, kada procenite da je sunce previše jako, obavezno zaštitite biljke tako što ćete spustiti roletnu ili navući zavesu.
Kada kupujete orhideju u saksiji, pogledajte da li ima deklaraciju sa nazivom vrste i osnovnim podacima o nezi.

Severni prozor

miltona


Odontoglosum


Papiopedilum


Stanhopea


Aerides


Bulbophylum


- - - - - - - - - -

Prozor s direktnim suncem

Cattleya,


Laelia


Oncidium


Zygopetalum
- - - - - - - - - -

Južni ili zapadni prozor

Dendrobium,


Epidendrum,


Lycaste,


Odontioda,


Cymbidium


Brassia
 

Mrs.Bi

Veoma poznat
Poruka
12.654
Moja orhideja koju sam dobila pre dve i po godine (https://forum.krstarica.com/showthread.php/297748-Orhideje?p=30393497&viewfull=1#post30393497) je proletos dobila bebu (keiki), tj. na jednoj od stabljika zaostalih posle cvetanja su počeli da rastu listovi i korenje. I onda sam krenula da se raspitujem i čitam silne sajtove i forume treba li i kako odvojiti keiki. Mojoj drugarici je procvetao, tako na stabljici majke.
Ali ja sam rešila da je odvojim. Činilo mi se da je keiki pretežak i da možda crpi majku. Možda sam postala alava pa sam htela da imam dve orhideje. Jedva sam našla providnu saksiju (mada neki kažu da ne mora, drugi da treba jer i koren želi svetlo, ali uglavnom se ta providna saksija stavi u drugu ukrasnu, pa opet nema svetla), kupila onu specijalnu zemlju i odsekla keiki sa 3 poduža korena i 6 listova u novu saksiju, a i mami orhideji promenila zemlju. Sad nek nam je bog u pomoći. Ostavila sam ih na istom mestu gde su bile. Možda je malo predaleko od prozora, ali do sada nisam imala uslova da budu bliže. Sada imam novu prozorsku dasku na koju mogu lepo da stanu, ali se bojim da bi im bilo previše promena. Do sada sam zalivala orhideju tako što potopim saksiju u vodu i ostavim pola sata-sat, i odozgo u saksiju dodam malo razblaženog specijalnog supstrata za orhideje, pa ću tako i nastaviti. Zeznula sam se što sam mnogo nisko odsekla stabljiku na kojoj je bio keiki, možda bi se pojavio još jedan. Nadam se da nisam ubila i majku i bebu na porođaju.
 
Top